Bostad i Spanien? Mäklare med fokus på bra investeringar för dig som vill köpa hus eller lägenhet för uthyrning

Nerja, Spanien – stor guide till Costa del Sols pärla

Karta över Nerja

Nerja ligger i södra Spanien

Nerja på Costa del Sol i Andalusien, är en mångfaldigt hyllad stad av såväl svenska som utländska medier. I maj 2016 vann staden en stor internationell omröstning och blev utnämnd till ”Spaniens vackraste kustby”. I början på 2018 publicerade även världens största resesida Tripadvisor resultatet av sin årliga internationella omröstning. Nerja hamnade som enda spanska ort på listan ”Travellers’ Choice Destinations on the Rise — World” på plats nummer 9, och sedermera i juni, i samma omröstning på plats nummer 4. Vad det gäller destinationer runtom i världen hamnade staden också samma månad på plats 9 i tunga Website´s Traveller´s Choice Awards. ”Vacker geologi, avsaknaden av folkmassor, klart vatten och grönska gör Nerja till en vinnare för de flesta som är villiga att besöka staden”. Vår mäklare Anders i Spanien, bosatt sedan länge i Nerja, berättar att många svenskar som åker ner till Costa del Sol för att köpa hus åker upp och ner längs kusten i jakt på en bostad, men i slutändan väljer de ändå Nerja. Det är något med denna lilla spanska stad 5 mil öster om Malaga som spelar på våra inre strängar.

Många upplever att Nerja med sina vita hus och trånga gränder omges av ett sagolikt skimmer de inte riktigt kan sätta fingret på. Kanske är det de trevliga människorna, kanske de unikt vackra miljöerna, eller det nästintill perfekta klimatet. Kanske är det närheten till havet och den subtropiska grönskan, eller de rena stränderna. Vad det än beror på vill alla återvända till Nerja.

Nerja erbjuder ett unikt klimat, skidåkning och tropisk växtlighet

Nerja har ett unikt klimat

Nerja har ett unikt klimat

 

 

 

 

 

 

 

De höga bergen som omsluter staden i kombination med närheten till havets svalka bidrar till att skapa en skyddad zon med behagliga somrar och milda vintrar – ett unikt klimat i Europa. Det blir sällan över 30 grader på sommarhalvåret, och under vinterhalvåret faller sällan temperaturen under 15 grader.

Nerja är extremt bördigt, och färgsprakande blommor och tropiska frukter som avokado, papaya och mango breder ut sig över ”Costa Tropical” och målar upp en oslagbar exotisk miljö.

Se en video över de spektakulära miljöerna i Nerja. Vår guide fortsätter efter videon:


Staden ligger dessutom endast 2 timmar från Sierra Nevada och dess underbara skidbackar! Detta gör Nerja och Costa del Sol till ett av de få ställen i världen där du kan åka skidor på dagen, och ta ett kvällsdopp i havet på kvällen!

OBS, missa inte att du kan hyra lägenhet eller hus i Nerja direkt via oss. Ingen annan aktör i Sverige kan erbjuda ett större urval av billiga fastigheter i detta område. Vi tror du kommer gilla utbudet och priserna! Vi erbjuder även uthyrning i stadens mest populära område Capistrano Village.Vårt besökskontor i Nerja ligger på huvudgatan (i närheten av Balcon de Europa) Calle Pintada 9. Välkomna! 

Om du hellre föredrar att bo på hotell rekommenderas Hotels.com. Boka hotell i Nerja billigast här.

Äta i Nerja

Staden är känd för sitt rika utbud av restauranger. Här äter man i absoluta toppklass, och priserna är generellt sett lägre än i grannstäderna på västra Solkusten.

Det finns ett stort utbud av tapas-restauranger, internationella restauranger och det serveras suverän Paella (missa inte Ayo´s på Burriana!) och andra rätter från havet längs stränderna. Vår favorit-restaurang i staden är Oliva. Restaurangen har en lite mer experimentell, exklusiv prägel, men stämningen är tillbakalutad och priserna förbluffande bra! Denna restaurang ligger, likt vårt kontor, på Calle Pintada.

Tips: Vill du besöka en vingård så ligger Bodegas Bentomiz 30 minuter från Nerja, mot Compet (nära Sayalonga) . Här tillverkar man Ariyanas viner; röda, vita och rosé. Går att beställa guidade provsmakningar, även i kombination med lunch. Läs mer: bodegasbentomiz.com

Ruta de La Tapa (tapas-runda) är ett relativt nytt fenomen som nådde Nerja för något år sedan. Under hela maj månad så deltar ett större antal tapas-barer och restauranger i en kampanj som går ut på att visa upp sig från sin bästa kulinariska sida för såväl lokalbefolkningen som turister. Under denna månad kostar en tapas och en caña (liten öl) under 2 Euro. Varje gång man köper en tapa på någon av matställena (under 2015 var de 17 stycken) som deltar i rundan får man en stämpel  i ett häfte. När man besökt minst 9 barer i rundan och lämnar in häftet deltar man i en utlottning där priset är en middag för fyra på en valfri restaurang. Häftet (”Passport”) och en karta över deltagande tapas-barer hittas på Turistbyrån belägen vid ingången till Balcon de Europa.

Sevärdheter i Nerja

Staden är berömt för att behålla sitt spanska arv och småstadslugn, men det idealiska läget, och de många sevärdheterna bidrar dessutom till att skapa en stor turismindustri, med allt vad det innebär i form av shopping, nattliv, vattensporter, golf och restaurangutbud.

Dessutom är 25 % av de 30, 000 invånarna av internationellt ursprung vilket ytterligare bidrar till den internationella prägeln blandat med det genuint spanska. Nedan följer en kortare beskrivning på några av de sevärdheter Nerja har att erbjuda:

Balcon de Europa är resterna av en gammal fästning (byggdes 1487), som utgjorde ett viktigt skydd mot pirater, och erbjuder en storslagen utsikt över medelhavet och bergen.  ”Europas balkong” är stadens stolthet och mittpunkt.

Balcon de Europa

Balcon de Europa

Burriana-stranden är invånarnas favoritstrand, och den kantas av massor av mysiga restauranger och barer. Områdena runt Burriana är mycket populära bostadsområden.

Enligt många är Kajak-leden mellan Burriana-stranden och Maro-stranden bland de vackraste naturupplevelserna i hela Andalusien. Längs leden paddlar man förbi små grottor fyllda med turkost vatten, gömda stränder och stora vattenfall. Den stora spanska TV-kanalen sa det bäst: ”Paradiset existerar på jorden, och det gör det precis här i Andalusien”.

Cueva de Nerja, grottorna i Nerja (vid Maro). Endast 3 kilometer från centrum hittar du de spektakulära grottorna som upptäcktes först 1959, och anses nu vara ett av de största arkeologiska fynden i världen. Arkeologerna hittade bland annat föremål och målningar som är äldre än 20, 000 år. Detta är årligen den mest besökta, natur-attraktionen i Spanien.

Grottorna tros vara över 5 miljoner år gamla. Här kan du beskåda fantastiska grottformationer som stalagmiter, och enorma grottsalar. Dessutom anordnas ofta konserter och andra tillställningar i Cuevas de Nerja, vars områden erbjuder restaurang och museum.

Snart kan man också promenera eller cykla hela vägen till Manilva på en strandpromenad som löper längs hela Solkusten. Från och med hösten 2014 började man sammanbinda befintliga promenader. Den totala sträckan mellan Nerja och Manilva är 184 km lång.

En ny marina och golfbana väntas också snart vara färdigställda.

Då staden har ett så ovanligt vackert läge, inkilat mellan bergen och havet, och inneboende harmoni i såväl naturen som befolkningen har det också blivit väldigt populärt att anordna Yoga- och meditations-resor och vandrings-resor till området. Den mest kända vandringsleden i Nerja är Rio Chillar. Omgivningarna är spektakulära och det vimlar av fåglar, fjärilar, drakflugor, vilda blommor och rörsocker. Rio Chillar är också unikt på det viset att vandringsleden är täckt i mycket skugga, plus att floden kyler ner vandrarna. Detta är alltså en av väldigt få vandringsleder som man orkar med i heta Andalusien under juni, juli och augusti.
Rio Chillar vandringsled

Andra mycket omtyckta områden för att ge sig ut i naturen och vandra är de skyddade naturområdena Sierra de Tejada och Almijarras naturpark.

Dessutom kommer den omtalade vandringsleden längs havet, Sendo Litoral, ha sin utgångspunkt vid Nerjas Balcón de Europa. Sträckan som kommer erbjuda en alldeles unik kustvandring blir över 160 km lång, och slutdestinationen ligger bortanför Manilva.

El CieloDet högsta kustberget i omgivningen är El Cielo (som betyder ”himlen”) och det ligger 1508 meter över havet. Berget är lättillgängligt (nåja) och måste bestigas om du vill bevittna de vackraste vyerna i Europa! På en klar dag kan man se ut över hela Costa del Sol från berget, ända från Almunecar till Malaga – samt de närliggande bergstopparna och den nordafrikanska kustlinjen.

Frigiliana

Frigiliana

Frigiliana– Andalusiens vackraste by är en historisk pärla uppe i Almijara-bergen. Byn som är något av en förort till Nerja är ett traditionellt fäste för kulturpersonligheter och har vunnit flera spanska utmärkelser för sin oförfalskade spanska charm, och arkitektoniska skönhet.

Invånarna i Frigiliana är mycket stolta över sin by, och ser till att hålla den förbluffande ren och vacker. Att vandra nedför Frigilianas smala kullerstensgator och bevittna arkitekturen och människorna är som att befinna sig i en annan plats och tid!

Festivaler i Nerja

Månljus över staden

Månljus över staden

Alla andalusiska städer firar flera festivaler per år och Nerja är inget undantag.  Feria de Nerja mellan 8-13 oktober är den kanske största festivalen, och är i det närmaste en storhelg för invånarna då i princip alla tar ledigt och klär upp sig i traditionella Flamenco-dräkter och festar som om det hängde en meteor i skyn.

I februari firar man Carnaval, och firandet under påskveckan – Semana Santa – är gigantiskt. Andra festivaler är till exempelvis San Isidro 15 maj då alla återigen klär upp sig i Flamenco-klänningar och festar, San Juan 24 juni (kan liknas med vårt midsommarfirande) då det firas med grillning på stadens stränder, samt Virgin del Carmen den 16 juli då man bär en staty av Jungfru Maria genom staden, och vidare ut till havet.

Slutligen vill vi nämna Reyes Magos, den 5 januari, julfirandets stora högtid då de tre vise männen anländer till Nerja för att dela ut julklappar till barnen.

Nerja med omnejd

Cerro Gordo

Cerro Gordo

Det är inte bara själva Nerja och de direkta omgivningarna som blivit populärt i denna del av Andalusien. En kortare biltur bort hittar du flertalet härliga städer och samhällen att besöka, eller varför inte bosätta dig i. Till exempel 10 minuter bort i östlig riktning ligger Cerro Gordo med sina skyddade naturreservat, och oförstörda stränder.

La Herradura är ytterligare en vacker kustort i närheten, som är känd bland annat för sitt utbud av restauranger, och nattliv.

Slottet i Almunecar

Slottet i Almunecar

Almunecar ligger endast 16 kilometer öster om Nerja, och kustvägen mellan de två städerna är rent ut sagt fantastisk! Almunecar har en historia som slingrar sig mer än 3,000 år bakåt i tiden. Här hittar du romerska akvedukter, det urgamla slottet Castillo de San Miguel som tros härstamma redan från Feniciernas tidevarv, och många andra platser av historiskt intresse.

Även Almunecar hör till Costa Tropical, det vill säga den tropiska delen av Costa del Sol, och är därför ett mycket populärt semestermål på grund av sitt suveräna väder. Namnet för staden kommer från det moriska ordet Narixa, vilket betyder ”rikt på vatten”. Du hittar också de historiska städerna Sevilla, Granada och Cordoba inom bekvämt köravstånd från Nerja.

Dessutom är motorvägarna på Costa del Sol väl utbyggda så det går snabbt att ta sig fram med bil, och nyligen invigdes den nya tågsträckan mellan Malaga och Madrid. Det hypermoderna AVE-tåget når hastigheter upp till 350 km/h och restiden till huvudstaden ligger på cirka 2,5 timmar!

Mäklare i Nerja

Då vi har vårt Spanienkontor i Nerja (Calle Pintada 9) med en mäklare som kan marknaden utan och innan kan vi erbjuda förmedling av bostäder i Nerja för såväl uthyrning som försäljning till mycket förmånliga priser och lägen. Hör av dig till info@spanskafastigheter.se för en intresseanmälan. Ett axplock av våra hus och lägenheter i Nerja till salu.

Länk till vårt nyhetsbrev med fastigheter i Nerja.


Läs också:

Översikt av nyproduktion i Nerja med omnejd.

Billiga flyg till Spanien

Tips på var du kan boka hotell i Nerja via Internet

Guide till vad vi har att erbjuda dig som söker bostad i Spanien

Tips om pålitliga biluthyrningsfirmor om du söker hyrbil i Spanien

Om att hyra hus eller lägenhet på Costa del Sol till bra priser.

Long Stay Nerja, Costa del Sol.

Bilder Nerja:

Ruiner utanför Nerja

Ruiner utanför Nerja

Grottorna i Nerja

Grottorna i Nerja

Märkt som , , ,

77 Responser »

 1. Hej! Vi är ute efter en lägenhet med terass/balkong i omr. Costa del Sol (Nejra) – strandnära runt ca:60-80 kvm/m (två sovrum) för ca: i miljon kronor. Öpppen för förslag med anslutning till länkar så man kan se bilder på ev. objekt.

 2. Hej, Olav. Svar skickat via E-post! /Jan

 3. Hej,

  Jag är i ute efter samma sak som Olav. Tips?

 4. Hej igen. Ja, då. Det finns flera intressanta lägenheter/studios med 1-3 sovrum i prisklassen niohundra tusen till cirka 1,3 miljoner. Vi mailar dig.

 5. Hej!

  Vi är intresserade av en lägenhet med minst 2 sovrum och balkong/terass i prisklass mellan 1.8-2.5 milj sek. Vi vill gärna att det skall vara gångavstånd till centrala Nerja och stranden. Tillgång till pool är ett plus.

  Tar tacksamt emot svar via e-post.

  Tack på förhand, Ulla och Hans

 6. Det fixar vi åter er. Svar skickat via e-post! /Jan

 7. Hej !

  Är intresserad av att höra lite om vad man får i området Nejra för runt 1 mkr, samt vad får man ge för ett mindre hus? Kan man låna i spanien idag och isåfall till vilka villkor?

  Prioriterar Havsutsikt, terass, stora fönster (modern stil), gärna renoveringsobjekt med potential.

  Tar tacksamt emot svar via e-post.

  Tack på förhand,

  Bengt

 8. Hej! Svar skickat.

 9. Hej!
  Är intresserad av lägenhet i området Mijas golf, 2-3 rums lägenhet.
  Med vänlig hälsning,
  Johan

Nyare kommentarer ›

Trackbacks

 1. Andalusien - guide till den vackraste provinsen i Spanien | Spanska Fastigheter
 2. Söker du bostad i Spanien? Vi hittar prisvärda bostäder i Andalusien! | Spanska Fastigheter
 3. Finca på landet nära Frigiliana | Spanska Fastigheter
 4. Exklusiva lägenheter i nya bostadsområdet Calaceite | Spanska Fastigheter
 5. Attraktiva tomter till salu i södra Spanien | Spanska Fastigheter
 6. Hyra hus/lägenhet i Spanien – uthyrning från 3000 kronor i månaden | Spanska Fastigheter
 7. Stor villa i Nerja – ligger i det populära området Punta Lara | Spanska Fastigheter
 8. En lägenhet med två sovrum – utmärkt läge vid Capistrano, Nerja | Spanska Fastigheter
 9. Arkitektritat hus i södra Spanien | Spanska Fastigheter
 10. Mycket billig nybyggd lägenhet i centrala Nerja! | Spanska Fastigheter
 11. Nyrenoverat hus med takterrass i fina byn Algarrobo | Spanska Fastigheter
 12. Nya samarbetspartner med prisvärda hus och lägenheter i Marbella och Funegirola | Spanska Fastigheter
 13. Lägenhet på första linjen Burriana-stranden! – Nerja | Spanska Fastigheter
 14. Nybyggda lägenheter i Nerja – 22 bostäder (Balcón del Mar) – Ladera del Mar | Spanska Fastigheter
 15. Lägenhet i centrum av Nerja – ett par meters gångavstånd till Torrecilla stranden | Spanska Fastigheter
 16. Golfresa till Spanien – Costa del Sol är en fröjd för dig som älskar golf! | Spanska Fastigheter
 17. Duplex-lägenhet nära Burriana Beach | Spanska Fastigheter
 18. Bostad i Nerja med 3-4 sovrum nära Burriana stranden! | Spanska Fastigheter
 19. Radhus i La Noria i Nerja – 3 sovrum, havsutsikt och mycket bra pris | Spanska Fastigheter
 20. Lägenhet med 1 sovrum i Capistrano Village – havsutsikt | Spanska Fastigheter
 21. Lägenhet i Oasis Capistrano – bra skick och läge – stor terrass i söderläge | Spanska Fastigheter
 22. Guide Almuñécar och La Herradura på Costa Tropical | Spanska Fastigheter
 23. Radhus i La Herradura till salu- perfekt utsikt! | Spanska Fastigheter
 24. Costa del Sol – därför köper vi helst hus eller lägenhet på spanska Solkusten | Spanska Fastigheter
 25. Nyproduktion – Hus i fantastiskt läge i La Herradura, Costa Tropical | Spanska Fastigheter
 26. Guide till Costa Tropical i Spanien | Spanska Fastigheter
 27. Lägenhet 500 meter från Stranden – Almunecar | Spanska Fastigheter
 28. Lägenhetshus till salu norr om Nerja – 5 lägenheter | Spanska Fastigheter
 29. Bostäder till salu i Torremolinos – hus och lägenheter | Spanska Fastigheter
 30. Lägenhet med 2 sovrum och fin utsikt i Verano Azul, Nerja (månadens objekt juni) | Spanska Fastigheter
 31. Lägenhet med 2 sovrum vid Torrecilla-stranden i Nerja – 169 000 €! | Spanska Fastigheter
 32. Nyproduktion av läcker villa i Ladera del Mar 2 – Nerja | Spanska Fastigheter
 33. Unikt Penthouse precis vid Europa Balkongen i Nerja | Spanska Fastigheter
 34. Penthouse med 3 sovrum i Capistrano Playa i unikt läge | Spanska Fastigheter
 35. Bostad i Fuengirola? Köp hus, lägenhet eller studio billigt i svenskbyn | Spanska Fastigheter
 36. Nyproduktion Costa del Sol – översikt över de bästa köpen av nya bostäder Solkusten | Spanska Fastigheter
 37. Solsemester till Spanien – de tio bästa resmålen 2017 | Spanska Fastigheter
 38. Lyxhus i Nerja till salu – 6 sovrum och privat pool | Spanska Fastigheter
 39. Lyxvilla till salu i Nerja – fenomenalt läge i Ladera del Mar | Spanska Fastigheter
 40. Guide till Granada – en av Spaniens mest fascinerande städer | Spanska Fastigheter
 41. Boende i Marbella – bostäder för uthyrning på västra Costa del Sol | Spanska Fastigheter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Månadsarkiv