Córdoba – en av Spaniens mest spännande städer

Vår huvudmäklare Anders Larsson är efter 20 år i Spanien mer spansk än svensk. Han har rest runt hela landet och slutligen rotat sig i Spaniens kulturella nav Andalusien. Ett av hans absoluta favorit-resmål av dem alla i regionen är den gamla vackra staden Córdoba.

I denna reseguide går vi bland annat genom nöjesliv, historia, sevärdheter och klimat. Staden är ett perfekt utflyktsmål för dig som bor i till exempel Nerja eller Malaga under din vistelse på Costa del Sol. Den är helt klart värd en övernattning eller två också. Vi brukar själva med hotels.com som har ett bra utbud och prisgaranti.

Reseguide Córdoba

Córdoba ligger omkring 130 km från Costa del Sol en bit in i landet i regionen Andalusien. Invånarantalet är omkring 320 000, vilket gör staden till en medelstor stad i dagens Spanien. För omkring 1000 år sedan var Córdoba dock en av de största och mest inflytelserika städerna på jordklotet. Mest känd är Córdoba för katedralen Mezquita, men staden bjuder på betydligt mer än så.

Nöjesliv och mat i Córdoba

Staden har en stark puls, med bra shopping. Córdoba har ett mycket varierat nöjesliv och här finns något för alla. Allt från heta nattklubbar till mysiga teterías (caféer som serverar te och utsökta bakverk) och allt från generiska irländska pubar till traditionella andalusiska tapasbarer. Nöjesutbudet är relativt utspritt i staden, men de gamla kvarteren vid floden är något av en ”hotspot”.

Maj månad i Córdoba är synonymt med livsbejakande festligheter under 14 dagar. Under Feria de Córdoba sover lokalinvånarna knappt en blund utan är igång mer eller mindre dygnet runt med att roa sig. Córdobas ”feria” är vida känd. Nästan lika känd är stadens påskvecka och Córdoba kan självklart också ståta med en alldeles egen karneval.

Staden är en mycket bra stad för matälskare. Mest känt är området för sina skinkor och oliver, samt inte minst Salmorejo, en tjockare variant (som man äter med sked) av tomatsoppan Gaspacho. Salmorejo serveras vanligtvis med hårdkokt ägg, bröd och skinka.

De flesta restauranger och barer serverar vitt vin från den närliggande Montilla-Moriles-regionen.

En lokal favorit-restaurang ligger öster om Mezquita (se nedan) och heter Bodegas Campos. Det återfinns en lite mer formell och dyr restaurang på övervåningen av byggnaden, men godast äter man på nedervåningen där stämningen är mer avslappnad.

Sevärdheter Córdoba

En stor del av Córdoba är klassad som ett världsarv av UNESCO och det är enkelt att förstå varför. De historiska kvarteren är slående vackra och mysiga med sina trånga gränder, fyrkantiga torg och gamla byggnader. Det är mitt i de historiska kvarteren som Mezquita, som är världens kanske vackraste religiösa byggnad, ligger. Mezquita började byggas år 786 som en moské, men sedan år 1236 har den fungerat som kyrka.

La Mezquita @ Cordoba

För att få en inblick i en annan värld, en annan tid, orörd av turism och moderna kommersiella krafter vandra in i området öster om Mezquita. Här är gatorna trånga, husväggarna tjocka och vitkalkade (naturligt skydd mot solen) och dörrarna och fönstren är färgstarka (som ett sätt att ge färgklickar åt en stad med idel vita byggnader).

Några av höjdpunkterna i gamla stan i övrigt är den romerska bron, fortet Alcazar de los Reyes med anor från 700-talet samt den judiska synagogan. Ett landmärke i den nyare delen av staden är torget Cristo de los Faroles som på kvällarna bjuder på ett nästan surrealistiskt och magiskt ljusspel kring ett krucifix.

Córdoba - Cristo de los Faroles

Córdoba är berömt för sina patios, sina vackra innergårdar. När man går runt i staden och ser barer och restauranger från utsidan så ser de inte mycket ut för världen. Men bakom de flesta etablissemang gömmer sig enorma och vackra innergårdar. Dessa innergårdar har sina rötter i romartiden och lever kvar som svalkande oaser även i våra dagar. Under majfestivalen varje år så öppnar man upp alla gårdar för allmänheten och tävlar i vem som har den vackraste innergården. Under denna tid så präglas staden av flamenco som ackompanjerar den visuella och aromatiska festen (staden luktar jasmin och apelsin, och allsköns alla blommor i maj).

Patios de Cordoba

Córdoba – historia

  • Det finns tecken på att det har funnits bosättningar i området så långt tillbaka som 40 000 f. Kr. Man har nämligen hittat lämningar ända från neandertalarnas era.
  • Córdobas nedskrivna historia startar med romarnas intåg. När romarna anlände till den iberiska halvön var det området för dagens Córdoba, framför allt tack vare läget precis vid den stora floden Guadalquivir, som man valde som huvudstad i sin provins Hispania Ulterior Baetica.
  • Efter Roms fall följde en period av turbulens och staden hade flera herrar. Under 700-talets senare hälft kom sedan morerna. I många andra städer på den iberiska halvön välkomnades morerna med öppna armar, men inte i Córdoba, och morerna fick ta staden med våld. Efter morernas intåg blomstrade staden och omkring år 1000 hade Córdoba upp emot en halv miljon invånare.
  • Andalusien är ett av de mest populära resmålen bland svenskar. Så har det varit längre än man kan tro… Faktum är att redan på 800-talet så blev vikingarna förtjusta i det vackra landskapet och man slog sig ner och producerade bland anat ost som man sålde till Córdoba och Sevilla. Sedermera sålde man även slavar till dessa städer. I Frans G Bengtssons klassiker om vikingarna ”Röde Orm” så tas huvudfigurerna till fånga av kalifen al-Mansur i Córdoba.
  • Staden hade ett enormt bibliotek och det sägs att det fanns omkring 3000 moskéer. Under en lång period var staden en vetenskapligt och kulturellt brinnande fyr. Många tänkare, och många uppfinningar influerade så småningom de ledande figurerna inom den europeiska upplysningstiden.
  • Efter den blomstrande epoken följde en lång period av negativ utveckling och vid 1700-talets mitt var invånarantalet blygsamma 20 000. Det är först under 1900-talet som Córdoba har fått tillbaka något av glansen från storhetstiden.

Kommunikationer, väder, och övrig fakta

Córdoba har ingen egen flygplats och den största internationella flygplatsen i närheten är den i Málaga flyg. Kommunikationerna mellan Málaga och Córdoba är exemplariska med tåg och bil. Córdoba har i övrigt goda kommunikationer med omvärlden. Bland annat har staden snabbtågslinjer till både Madrid, Barcelona, Sevilla och Zaragoza (det tar under en timme från Málaga med nya tåget, AVE).

Vädret i Córdoba

Córdoba kan ståta med att ha den högsta dagliga medeltemperaturen i Europa under sommarmånaderna. Direkt översatt betyder det att solen steker stadens gator mellan juni-september. Det blir inte sällan upp emot 40 grader i skuggan och nederbörden är minimal. Samtidigt kan det faktiskt bli lite kyligt på nätterna. Februari-april och oktober-december är betydligt svalare månader.

Köpa bostad i Córdoba

Det är ovanligt att vi får förfrågningar om hus eller lägenheter till salu i Córdoba, men vi samarberar nära med en spansk storbank som har ett stort utbud av hus och lägenheter i form av bankobjekt. Vi samarbetar också med provinsens största promotor som har ett brett utbud av nyproducerade fastigheter till salu i och runt Cordoba. Om ni har några speciella önskemål vad det gäller bostad i eller runt staden så kan vår huvudmäklare Anders Larsson dra i sina kontakter och hitta rätt åt er utan större problem. Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information om bostäder till salu i området.