Almunecar - Caletilla från ovan nattetid

Guide Almuñécar och La Herradura på Costa Tropical

Almuñécar är en semesterort på Costa Tropical i landsdelen Andalusien. Staden, som hör till provinsen Granada, har omkring 27 000 fasta invånare. Sommartid minst femdubblas emellertid invånarna och Almuñécar är en populär destination såväl bland spanjorerna själva som bland turister från övriga Europa.

Den närliggande byn La Herradura ligger i ett mycket vackert landskap och har en ännu mer avslappnad atmosfär, även under sommarmånaderna. La Herradura lockar även lite yngre besökare, då området är väldigt populärt bland vindsurfare och dykare (i synnerhet anser dykare bukten vid Almuñécar och marinan del Este vara utmärkta ställen för dykning. Siktdjupet är ner till 50 meter). Här återfinns också den vackra marinan Marina del Este, samt naturparken Cerro Gordo. Punta de la Mona är ett av de mer exklusiva bostadsområdena på Costa Tropical.

Fantastiska lyx-villor till salu i La Herradura (Jacaranda).

Strand La Herradura
Strand La Herradura

Almuñécar är en relativt billig stad, där det mesta centreras kring strandliv. Den gamla stadsdelen är en charmant labyrint som ligger nedanför 1500-tals-slottet. Dock är det många som inte gillar de äldre, ganska fula, höga bostadskomplexen som omger den i övrigt pittoreska stadskärnan. Då är grann-byn La Herradura mer uppskattad bland skandinaver då den är en mer orörd, naturskön bukt som inte har skönhetsfläckar i form av arkitektoniska monster.

Nöjesliv Almuñécar

Almuñécar är under vintermånaderna en relativt lugn stad med ett avslappnat nöjesliv. Under sommarmånaderna, då invånarantalet ökar kraftigt, blir det emellertid mer livat. Tempot börjar öka i samband med festivalen San Juan som går av stapeln i juni och eskalerar sedan under sommarmånaderna.

Almuñécars storlek gör att det mesta av utbudet av nöjen är centrerat och du hittar de flesta restauranger, barer och nattklubbar i stadskärnan vid stränderna. Torget Plaza Kelibia är det givna besöksmålet för kvällsliga och nattliga nöjen i Almuñécar.

Restaurangutbudet i denna semesterort är förhållandevis stort och många restauranger fokuserar på det lokala köket som baseras på stora mängder färsk fisk av olika slag och tropiska frukter. Just det sistnämnda är något Almuñécar är vida känt för. I Almuñécar odlas guava, papaya, fikon och en mängd andra frukter, och lokalinvånarna är inte främmande för att använda frukt i mat och desserter.

Almunecar - Caletilla från ovan nattetid

Sevärdheter Almuñécar

  • Med en historia som går närmare 3000 år tillbaka i tiden finns det självklart en hel del arkeologiska sevärdheter i staden. En höjdpunkt på en sightseeing-tur är de feniciska ruinerna vid Majuelo-parken.
  • Musei Arquelógico är beläget i en cirka 2000 år gammal stenkällare vid namn Cueva de Siete Palacios. Här kan man se lämningar från fenicierna, romarna, muslimerna och en 3500 år gammal egyptisk amfora (två-örat kärl).
  • En annan sevärdhet är den mycket välbevarade romerska akvedukten vid Torrecuevas.
  • Slottet San Miguel är också värt ett besök.
  • Den ornitologiska parken (parque Ornotológico Sexi) är hem för bland annat papegojor.
  • Toppen Alpujarra i bergen ungefär 10 km med bil från Almuñécar är ett paradis för den naturintresserade. Omgivningarna kring toppen är kända för att vara slående vackra och här finns ett säreget lugn.
  • Nedanför bild på det vackra området Cerro Gordo.

Cerro Gordo

Almuñécar historia

Det var fenicierna som grundade Almuñécar närmare 800 år f.Kr. Anledningen till grundandet var att platsens läge sågs som perfekt för fiske och handel.

Precis som de flesta andra orter på kusten intogs staden sedan av romarna och Sexi, som platsen kallades, var faktiskt under romerskt styre i över 700 år. Vid Roms fall gjorde sedan visigoterna ett kort mellanspel, men det var sedan morerna som tog över styret. Året för morernas intåg i Almuñécar var 755 e.Kr. Sedan år 1489 har Almuñécar varit en del av centralmakten.

Kommunikationer och flyg

Den närmaste flygplatsen är Málaga–Costa del Sol Airport, som ligger 94 km från Almuñécars stadskärna. Det är enkelt att hitta flygbiljetter till Málaga från Sverige och för transfern till Almuñécar rekommenderas buss eller taxi. Tips på billiga flyg till bland annat Malaga flygplats.

Kommunikationerna med bil mellan Almuñécar och andra städer på kustremsan är sedan 2012 mycket goda då motorvägen A-7 löper genom staden. N340 löper mellan de norra delarna av såväl Almuñécar som La Herradura. Mellan Nerja och Almuñécar tar det endast 20 minuter via E-15 och N-340. Några kommunikationer med tåg kan staden dock inte ståta med, men vi rekommenderar att man hyr bil. Tips på var man bäst hyr bil, samt några spanska trafikregler du bör känna till.

Boende i Almuñécar

Vi har i nuläget inga lägenheter eller hus för uthyrning i området. Dock rekommenderar vi världens största bokningsmotor av bostäder Hotels.com som är billigast på hotell.

Vädret i Almuñécar

Almuñécar har, tillsammans med omgivande orter, ett mikroklimat med mer nederbörd och lite mildare sommartemperaturer. Anledningen är att bergskedjan Sierra Nevada löper nästan ända ner i havet. När solen steker andra orter på Costa de Sol och temperaturerna når upp emot 40 grader kan det vara behagliga 27-30 grader i Almuñécar.

Lägenheter och hus till salu i Almuñécar och La Herradura

Då grannen Nerja bara växer i popularitet, och följaktligen är den stad i Spanien där priserna ökar snabbast för tillfället kommer vi att behöva hitta alternativ när staden väl blir för dyr. Almuñécar och La Herradura är då naturliga alternativ även om de i nuläget är långtifrån lika eftertraktade som Nerja.

Mest populärt bland Skandinaver är de gamla kvarteren vid slottet.

Framförallt La Herradura är intressant för oss på grund av sitt vackra läge. Vår företagsadvokat håller på att scanna området efter bra, lediga tomter. Samtidigt kan vi erbjuda billiga hus och lägenheter i salu i och runt Almuñécar och La Heradura i form av bankåtertaganden. I motsats till Nerja där det dyker upp högst ett bankobjekt om året återfinns det lite fler att välja mellan i denna del av Andalusien.

Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information om bostäder till salu i området. Vi har sedan 2018 en ny mäklare som jobbar enkom med Almunecar och La Herradura. Se vår kategori med villor och lägenheter till salu på Costa Tropical.