Reseguide till Sevilla – sevärdheter och boende etc

Sevilla är den största staden i den autonoma regionen Andalusien. Med sina omkring 1,5 miljoner invånare med förorter är Sevilla också den fjärde största staden i Spanien. Om Granada har det enastående palatset Alhambra, och Cordoba sin anmärkningsvärda Mezquita så har Sevilla själ – ”duende”! Denna duende är fundamental i dansen Flamenco som genomsyrar hela stadens kultur!

Sevilla är visserligen en modern stad, som under de senaste 10 åren genomgott en fantastisk evolution, som erbjuder flera spännande senare mästerverk inom byggnadskonst, men kulturen är fast rotad i den starka historien. Här dansar man fortfarande med samma passion som en Don Juan eller Carmen. Tjurfäktning är fortfarande politiskt korrekt, och små flickor drömmer om att bli Flamenco-dansare när de växer upp. Sevilla är Spaniens historiska och kulturella hjärta. Eller som James Michener uttryckte det ”Sevilla har inte atmosfär, DEN ÄR atmosfär.”

Enligt världens största resemagasin Lonely Planet är Sevilla den bästa staden i världen att besöka 2018:

Seville has bloomed into a city of bicycles and trams, keen to reinvigorate its artistic past. The metamorphosis hasn’t gone unnoticed. The capital of Andalucía will host the 31st European Film Awards in 2018, and showcases its good looks in the TV fantasy drama Game of Thrones.

Passionerad Flamenco

Sevilla är en av de städer i Spanien som har den längsta historien. Grundad av romarna, prydd av morerna och berikad av Columbus guld är Sevilla en unik stad inte bara i Spanien utan i hela västvärlden.

I denna reseguide går vi igenom såväl de bästa sevärdheterna som tips på boende och flyg, samt tar en blick på bostadsmarknaden i Sevilla. Sevilla är ett utmärkt utflyktsmål för dagen för dig som besöker till exempel Nerja eller Malaga på Costa del Sol, men vi rekommenderar minst 2 nätter och 2 hela dagar för att hinna med allt.

Nöjesliv Sevilla

Sevilla är i det närmaste synonymt med ett hektiskt och härligt pulserande nöjesliv. Den nästan ständigt skinande solen verkar förvandla såväl lokalinvånarna som de otaliga massorna av turister till partydjur. Nöjeslivet är febrigt året runt med barer, klubbar och restauranger som inte gärna stänger innan solen går upp, och ett måste vid ett besök i staden är självklart att se en uppvisning med traditionell flamenco-musik och dans.

Vid påsk eskalerar nöjesutbudet i Sevilla till ett inferno, med de två festivalerna Semanta Santa och Feria de Abril som höjdpunkter. Vid båda dessa festivaler är Sevilla kanske hela världens nöjescentrum. Ska du besöka staden under någon av festivalerna måste du se till att boka boende långt i förväg.

Set of photos with views of night Seville, Spain

Boende Sevilla – hotell och lägenheter

Sevilla har märkligt nog under 3 hotell per 10 000 invånare, detta trots att över 1,5 miljoner människor besöker staden varje år.

Priserna på hotell dubblas under under de 2 stora festivalerna. Överlag är de dyraste månaderna april, maj, september och oktober. När staden förvandlas till en ugn, i juli och augusti, så haglar det av hotellerbjudanden. Men även november (vilket är en bra månad för ett besök!) och februari är det billigare att bo i Sevilla. Bästa utbudet och priserna på hotell hittar du på Hotels.com. De har även hus och lägenheter för uthyrning.

Hyra bankobjekt i Sevilla. I staden och dess omedelbara närhet har La Caixa-banken som vi samarbetar med ett femtiotal bostäder för långtidsuthyrning. Den billigaste månadshyran i skrivande stund är 275 Euro för en lägenhet med 2 sovrum. Vanligtvis (om du hyr privat) kan du räkna med att betala cirka 600 Euro i månaden för en lägenhet med 2 sovrum i den centrala delen av staden. Skriv till info@spanskafastigheter för mer information om att hyra bostad i Sevilla via bank.

Sevärdheter Sevilla

Hela Sevilla är en kulturell och historisk sevärdhet i sig. Vid en promenad genom staden finns många gamla byggnader, varav de flesta är mycket välbevarade, att upptäcka. En plats man inte får missa att besöka är den gamla staden. Här finns tre fantastiska monument, nämligen Sevillas katedral med klocktornet La Giralda (mäter 104 meter) och Alcázar-palatset. Katedralen är gigantisk – faktiskt är den nummer tre i världen om man ser till storleken. Här finns bland annat Columbus grav att beskåda.

Alcázar-palatset är ett kungligt palats som från början var ett moriskt fort. Idag är palatset ett monument över morernas kunskap och känsla för arkitektur och det är en stark upplevelse att strosa omkring bland byggnaderna och parkområdena.

Flanera också längs Guadalquivirs flodbäddar och gå över Isabel den andres bro så kommer du fram till katedralen och Torre del oro (ett vakttorn som byggdes på 1300-talet).

Som många andra städer i Spanien är också Sevilla en stad tokig i fotboll. Sevilla är hem för både Sevilla FC och Real Betis. Båda klubbarna är stora och traditionstyngda och en match på Ramón Sánchez Pizjuan (Sevilla) eller Benito Villamarín (Real Betis) är något man inte ska missa. Lokalderbyt rankas som det hetaste i spanska ligan.

Torre del Oro

Shopping Sevilla

Sevilla bjuder också på en alldeles utmärkt shopping, där torgen Plaza Nueva och Plaza Duque de la Victoria är landmärken att hålla utkik efter.

Mindre affärer stänger, under veckodagar, mellan 13:30-16/17:00. I staden kan man fynda allt från konst och kläder till hantverk, smycken och Flamenco-kläder (en riktig Flamenco-klänning kostar cirka 2000 kronor).

Äta i Sevilla

  • Vad gäller utbudet av god mat räcker det med att säga att Sevilla är en av de bästa städerna i Spanien när det handlar om tapas…
  • Generellt serverar restaurangerna lunch mellan 13 och 16, och middag från 20:00 (spanjorerna själva går inte ut och äter förrän tidigast 21). Mañana-inställningen till livet hos Sevillaborna, att man gör allt långsamt och inte bekymrar sig för världsliga påfund som klockor, manifesterar sig inte i minst i långa, utdragna luncher. Man sitter gärna och småpratar och äter i ett par timmar. Minst.
  • Pröva på de kalla sopporna Gazpacho Ajo Blanco, och friterad fisk, som till exempel marinerad adobo. Om du vill prova på en tallrik med lite olika fisksorter beställ ”frito variado”.
  • Som dryck till maten rekommenderas fino (kyld, torr sherry) eller Tinto de verano (en vin-dryck som påminner om Sangria). Det mest populära vita vinet är Barbadillo, och när man beställer rött satsar man förstås på Rioja.

Sevillas historia

Sevilla är en av de äldsta städerna i Spanien. Staden grundades under romartiden och var under Romarriket en av de viktigaste städerna norr om Rom. Efter Romarrikets fall anlände sedan både vandaler och visigoter (germanska folk med förmodade rötter i Skandinavien) för att bli stadens herrar, men det var de muslimska morerna som åter satte Sevilla på kartan.

Under morernas styre var Sevilla en mycket välmående stad och mycket av arabvärldens influenser på västvärlden (bland annat vårt siffersystem!) kom via Sevilla.

1248 införlivades Sevilla med Kastilien (en del av centrala Spanien) och morerna förvisades. Sedan följde en tid av relativt lugn, fram tills det att Columbus hittade den nya världen, det vill säga. Under omkring 100 år var Sevilla den främsta hamnstaden i världen och det var oändliga rikedomar som flödade in i Europa genom staden. Från Sevillas stora flodhamn gav sig upptäcktsresanden som Amerigo Vespucci och Ferdinand Magellan ut på världshaven för att hitta nya sjövägar till rikedomar från den Nya Världen, som till exempel guld, silver, tobak och kakao.

Flyg och övriga kommunikationer

Sevillas flygplats går under namnet San Pablo Airport och den är nummer två i Andalusien. Flygplatsen ligger cirka 10 km öster om Sevillas stadskärna. Det går inga direktflyg från Sverige, men till Málaga går det att flyga både reguljärt och med lågprisbolag. Tips på billiga flygplansstolar till Spanien. 

Staden har sedan världsutställningen 1992 en imponerande infrastruktur. Med snabbtåget AVE kan du åka från Madrid på bara 2,5 timmar! Det går i skrivande stund tåg till huvudstaden varje timme mellan 07:00 och 23:00. Det går också såväl snabbtåg som vanliga tåg till bland annat närliggande Córdoba (45 minuter som snabbast) och Malaga (2 timmar) och Ronda. Var uppmärksam på att vad det gäller flera avgångar är Avant-tågen lika snabba som AVE, men markant billigare.

Staden har också två busstationer, El Prado och Plaza de Armas. Buss till Tarifa tar cirka 3 timmar, och till Ronda 2-2,5 timmar. Det går 6 bussar om dagen till och från Malaga, med anslutning till Nerja.

Om du hyrt bil och kör in i staden följ centro ciudad (centrum) och kör längs floden. De flesta hotell tar ungefär lika mycket för parkeringsplats som parkeringsgarage. Vill du göra det enkelt för dig parkera på första bästa parkeringsgarage och ta taxi till hotellet. Passa dig för övrigt för falska parkeringsvakter som guidar dig till olagliga parkeringsplatser. Tips på bra firmor när man hyr bil i Spanien.

Rivaliteten mellan Sevilla och Malaga har länge varit mycket stark. När vår mäklare flyttade till Malaga på 90-talet anmärkte han på att det inte var skyltat till Sevilla från Malaga, och tvärtom (det har dock ändrat sig nu som tur är!). Men det är en lugn och fin körväg på i huvudsak A45 och A92, och bilresan tar cirka 2 timmar.

Staden är mycket väl anpassad för cyklister, och flertalet cykelbanor ringlar genom staden. Det finns massor av cyklar lite här och var som man kan hyra via kommunen.

Vädret i Sevilla

Sevilla har, liksom Andalusien som helhet, ett varmt klimat. Enligt gängse klimatklassifikationer har staden ett subtropiskt medelhavsklimat och det innebär att det är varmt i princip året om. Ibland råder svenska sommartemperaturer även under december och januari. Sommarmånaderna är i regel mycket heta med temperaturer upp emot och över 40 grader.

Hus och lägenheter till salu i Sevilla

Här finns flertalet bankobjekt, såväl hus som lägenheter. Priserna sjönk rejält under krisen och flera ofärdiga hus-skelett står som sorgliga monument över de hårda krisåren.

Bankåtertaganden i området är relativt billiga, men det rör sig ofta om renoveringsobjekt. Det billigaste objektet i skrivande stund är ett radhus i norra delen av staden (byggår 1920) med 2 sovrum för 7980 Euro! Det säger sig dock självt att för att komma upp i en nyckelklar standard behöver du höja budgeten med några tiotusentals Euro.

Är du intresserad av att köpa bostad i Sevilla med omnejd? Skriv till info@spanskafastigheter.se så återkommer vi med en rapport till de mest prisvärda bankobjekten just nu. En tumregel är: ju närmare centrum av Sevilla ju dyrare bostad.