Guide till Costa Tropical i Spanien

Costa Tropical är den spektakulära kuststräckan som sträcker sig längst med Granada-provinsens kust i ”Spaniens hjärta”, Andalusien. Denna orörda och relativt oupptäckta subtropiska sträcka, med dess vackra vyer, är något alldeles speciellt. Området präglas av en dramatisk och slående natur där bergen stupar rakt ner i vattnet vilket formar fantastiska vikar och stränder.

Tack vare sin natur och karaktär har Costa Tropical (som även kallas Granada-kusten, Costa Granada eller Costa Granadina) blivit väldigt populärt bland klättrare och vandrare. Hit kommer folk från hela världen just för att ta del av denna alldeles speciella natur. Utöver klättring och vandring finns det en rad andra sporter och vattensporter att ta del av, inte minst då vindsurfing.

Tips. Ett annat område som rekommenderas som ett alternativ för dig som söker ett lite billigare (jämfört med ex. Nerja, Marbella eller Malaga stad) boende i solen är Torre del Mar som växer i popularitet. Priserna är ungefär de samma som på Costa Tropical men det ligger närmare flygplatsen i Malaga.

Costa Tropical består till mesta delen av mindre orter och byar, samt odlingsland. Vad som gör Costa Tropical unikt jämfört med övriga kuststräckor i Spanien är Sierra Nevada bergen som sträcker sig ända ner till havslinjen. Detta skapar ett dramatiskt vackert landskap, och här hittar man på grund av det bergiga landskapet väldigt få (Motril är enda undantaget) platta zoner med koncentrerad bebyggelse (som till exempel stora delar av Costa del Sol eller Costa Blanca förfulas av).

Klimatet, som gett området dess namn, är unikt och man har mest soltimmar på det europeiska fastlandet. Det är Sierra Nevada-bergen som skapar det unika klimatet då det fångar upp regn som gör landskapet grönare än grann-landskapen samtidigt som det skyddar mot nordliga vindar. Detta skapar ett så kallat mikro-klimat med mildare somrar och vintrar. Skillnaderna, beroende på vilken sida av berget man befinner sig på på kan vara dramatiska. När det till exempel är en riktigt varm dag i provinsens huvudstad Granada, med temperaturer på upp till 40 grader, är det samtidigt ”bara” 30 grader på Costa Tropical.

Pedagogisk bild från årets sommar (från YR.no) som tydligt visar skillnaden mellan Malaga och Nerja, som alltså bara ligger 49 km öster om Malaga:

Temperatur Malaga i juli
Temperatur Nerja i juli

På vintrarna är det väldigt sällsynt att temperaturen går under 10 grader, och ofta är det upp mot 20 grader varmt. Mikro-klimat rekommenderas av många läkare för den som flyttar söderut för hälsans skull. På grund av det subtropiska klimatet är det också bara här som den berömda frukten Chirimoya (även kallat ”vaniljäpple”, som importerades från Sydamerika på 1500-talet) växer.

Bild: Mirador de Cerro Gordo Restaurant

Guide till orter och områden på Costa Tropical

Punta de la Mona är populärt för dykning och vattensporter, och här kan man bevittna ett fantastiskt liv under ytan då sikten i vattnet är magnifik.

Almuñécar är en av de största städerna på Costa Tropical med cirka 19 000 invånare. Staden är cirka 3 000 år gammal och har haft en viktig roll i Medelhavsområdets historia. Kullerstensgränderna är många och de många folkslag som har bott här har satt sin prägel på staden.
Almuñécar är en trygg och lugn småstad och vid Plaza Kelibia, det centrala torget, kan man avnjuta gudomliga tapas med ett kallt glas cava. Det finns ett antal stränder i Almuñécar och en sju kilometer lång strandpromenad kantad av palmer.

Under vintermånaderna råder ett lugnt och avslappnat nöjesliv i Almuñécar. Tempot i staden ökar under sommarmånaderna och staden förvandlas till en stor fest.
Man hittar de flesta nattklubbar, barer och restauranger vid stränderna och kring torget Plaza Kelibia.
Restaurangutbudet är generöst och det fokuseras på lokala rätter där fisk och tropisk frukt står i centrum.

Almuñécar erbjuder en hel del sevärdheter som är väl värda ett besök, som till exempel Musei Arquelógico, Parque Ornotológico Sexi (ornitologiska parken), bergstoppen Alpujarra och det vackra området kring Cerro Gordo.

La Herradura

Närliggande, och än mer vackra, byn La Herradura – har en avslappnad atmosfär även under sommarmånaderna (staden har dock året runt turism och det är restauranger etc. öppna året runt). Då området är populärt för vindsurfing och dykning, lockar det även en hel del unga besökare. Det är dock ingen ”fest-ort” för brittiska tonåringar, som till exempel Fuengirola eller Benalmadena på Solkusten.
Här kan man strosa i den vackra marinan Marina del Este eller gå en av vandringslederna i den välbesökta, och tidigare nämnda, naturparken Cerro Gordo.

Läs guide till Almuñécar och La Herradura.

Nerja – som är en kust-stad (staden, som hör till Malaga-provinsen, utnämndes nyligen i en stor internationell omröstning till ”Spaniens vackraste kustby”) erbjuder otroliga stränder och vyer, som till exempel vyn från Balcón de Europa. Här känns det lyxigt att strosa på strandpromenaderna som är gjorda av marmor lagda i fina mönster. Staden är också känd för alla sina suveräna restauranger, och det till synes ändlösa utbudet av aktiviteter i form av vandringsleder, kajak-turer, yoga-skolor etc. Nerja hör egentligen till Costa del Sol, men många inkluderar staden rent geografiskt, och klimatmässigt, till Costa Tropical. I en lång rad av juveler längs denna subtropiska sträcka i Spanien är Nerja helt klart kronjuvelen. Läs mer om Nerja i denna guide.

Salobreña

För den som inte vill utöva en sport eller vara aktiv kan ett besök till den vita staden Salobreña vara värt ett besök. Staden är uppdelad i två delar. Gamla staden, där de karaktäristiska vita husen finns och där de smala gatorna leder upp till det gamla moriska slottet, El Castillo De Salobreña. Detta är stadens huvudattraktion.
Nedanför Gamla staden ligger den nybyggda delen av byn. Hela staden är omringad av sockerrörsfält vilket gör den unik.
Här kunde man fram tills 2006 se Europas sista sockerrörsfabrik, Fábrica de Azúcar som idag är ett museum.

Andra sevärdheter värde ett besök är Zoco de Artesanos, en marknad med lokala hantverk. Här kan man se när snickare, keramiker, glasblåsare och leksaksmakare står och utövar sina hantverk. Marknaden är på Plaza del Antiguo Mercado.
Det finns även en nattmarknad i Salobreña. Parque de la Fuente heter den och är två gånger i veckan under sommaren.

En annan av stadens attraktioner är ”El Peñon”(stenen). Det är en stor sten som delar två av Salobreñas fem stränder. Den ligger mellan Playa La Guardia och Playa del la Charca/Solamar.

Granada hör inte till Costa Tropical men är områdets huvudstad. Granada är väl värt ett besök, inte minst då tack vare det sagolika moriska palatset Alhambra och de magiska trädgårdarna Generallife. I de arabiska kvarteren hittar man bra shopping av skor och kläder och varför inte stanna på ett av de många tehusen som är mysiga oaser dag som kväll. Granada är en fascinerande plats som lockat besökare sedan flera 100 år tillbaka. Läs mer om Granada i denna reseguide.

Bostadsmarknaden Costa Tropical – hus och lägenheter till salu

Se vårt arkiv med hus och lägenheter till salu i La Herradura, Almunecar och Salobrena.

Nerja är kanske den ort i hela Spanien som lockar flest investerare då priserna ännu inte stigit så mycket sedan krisen, samtidigt som beläggningen för uthyrning är skyhög. Den enda ort som egentligen kommer i närheten av att vara lika intressant för investerare på Costa Tropical La Herradura (i Almuñécar är det lite svårare att få hög beläggning och det finns få attraktiva bostäder till salu nuförtiden). Det är dock mest villor till salu i La Herradura, att få tag i en mindre lägenhet i bra skick här kan vara ganska svårt (även om det finns en del stråk med främst äldre lägenheter). Motril och Salobreña lockar inte utländska köpare i någon större utsträckning alls.

Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information kring försäljning och uthyrning av bostäder på Costa Tropical.

Skriv upp er på vårt nyhetsbrev med bostäder till försäljning i Nerja samt övriga Costa Tropical.

Läs mer om att investera i Spanien.

Vår artikel med lyxhus och lägenheter i Spanien.