Malaga Spanien vår reseguide till den största staden på Costa del Sol

Malaga är den största staden på Spanska Solkusten (Costa del Sol) och huvudstad i Malagaprovinsen, som är en del av den vackra landsdelen Andalusien. Staden är en läcker storstad där många kulturer frodas, och utbudet är stort och varierande.

Under krisåren har staden genomgått en spektakulär förvandling, och ståtar numera med ett nybyggt hamnområde med restauranger och exklusiva butiker; breda, rena och läckra avenyer, ett uppmärksammat spinoff-museum till Centro Pompidou, och mycket mera. Vår mäklare som först flyttade till Malaga för över 20 år sedan säger att han alltid älskat staden, men att den numera är den största pärlan på Costa del Sol. Flera håller med. Rough Guide utnämnde staden till ”världens näst bästa stad att besöka”. Staden är också, 2020 och framåt, utnämnd till huvudstad för Smart Turism (jämte Göteborg!) av EU-kommissionen. Detta tack vare att Malaga på ett föredömligt sätt fokuserar på: hållbarhet, tillgänglighet (även för äldre individer samt de med särskilda behov), kreativitet, kulturarv och kultur samt digitalisering i syfte att förenkla livet för såväl besökaren som lokalbefolkningen.

Det mesta pekar på att Malaga befinner sig i början av en ny storhetsperiod. Den arkitektoniska försköningen av staden var tändvätskan; street-konsten, restaurangutbudet, shoppingen och det frenetiska festandet är bränslet. Enligt en EU-studie från 2019 har staden den 9 bästa livskvaliteten i Euro-zonen och leder således den inhemska spanska ligan före Madrid. Studien vägde in aspekter såsom infrastruktur, integrering, arbetsförhållande, miljön, grönytor och renhållning.

Inte nog med att den spanske premiärminsitern nyligen fastslog att Malaga är ”framtidens stad”. New York Times skrev nyligen återigen om hur Malaga är den snabbast stigande kulturella stjärnan i Europa. Allt började med att den hyllade borgmästaren, Francisco de la Torre, öppnade Picasso-museét 2003. Borgmästaren säger också till New York Times att ”Vi har stora planer för staden, och mer kommer att följa på det arbete vi redan utfört.” Veckan därpå avslöjade en grupp av arabiska affärsmän att de kommer bygga en spektakulär skyskrapa med kasino och lyxhotell i det nya hamnområdet i Malaga. Läs vår stora artikel om att investera i Spanien.

Guide till Malaga

Nöjesliv Malaga

Malaga är som den mest befolkade och internationella staden på Costa del Sol berikat med massor av restauranger som bjuder på kök från hela världen. Nattlivet är en upplevelse i sig med barer och discon och pubar och fan och hans moster som dansar omkring tills gryningen. De populära tapasbarerna trängs med Flamencoshower och klubbar med ”modern” musik.

I Malaga går man oftast inte ut och roar sig förrän vid midnatt, så bli inte förskräckt om det verkar folktomt när du ger dig ut i natten i ”svensk tid”. Spanjorerna börjar sent och avslutar sitt festande på morgontimmarna. Om du gillar fest och fart är påskveckan den bästa tiden på året att besöka Malaga, då gatorna fylls av processioner, mat och festglada människor.

Antonio Banderas nyöppnade teater, Teatro del Soho Caixabank i de historiska kvarteren, har väckt stor uppmärksamhet då den snabbt blivit en stjärna på den europeiska musikal-scenen.

En annan höjdartid att besöka staden är Malaga Feria, andra veckan i augusti, då såväl ung som gammal festar i tio dagar och nätter. Dansandet i färgstarka Flamencodräkter verkar aldrig vilja ta slut då man firar återtagandet av Malaga av de katolska kungarna (läs mer nedan).

Sevärdheter Malaga

Det finns flera stränder i Malaga där man kan njuta av Solkustens behagliga klimat.

Stadens stolthet är Museo Picasso som invigdes 2003. Pablo Picasso föddes nämligen i Malaga och genomsyrar fortfarande mycket av stadens folksjäl.

Huset där han föddes 1881 heter Casa Natal de Picasso och ligger på Plaza de la Merced 15 Málaga.

Tidigare nämnda Centro Pompidou öppnades i mars 2015 och var en världsnyhet. Museet ståtar bland annat med konst av Picasso (ligger belägen vid nya hamnen som är en sevärdhet i sig

Mijas är en mysig liten by i bergen sydväst om Malaga mot Marbella. Utsikten över medelhavet från Mijas är en ren njutning för trädskadade och vintertrötta svenska ögon. Mijas ståtar dessutom med en vacker tjurfäktningsarena.

Catedral de La Encarnación i gamla stan från 1500-talet är ett måste på ditt besök i Malaga.

Staden anses vara en av de allra bästa städerna för shopping i hela landet, och här går det att köpa det mesta till billiga priser än hemma i Sverige. Utbudet varierar från budget till mäktiga flaggskeppsbutiker för de största mode- och designhusen. Besök främst det nya, supermoderna köpcentret i hamnen, Muelle Uno. Utbudet av kläder, skor, smycken, hemdesign med mera sticker ut. Missa inte marknaden Zoco som anordnas vid Muelle uno andra söndagen varje månad. Över hundra stånd säljer allt från organisk mat till barnkläder och vintagekläder.

Stadens bästa tapas-restaurang enligt lokalbefolkningen och oss är ypperliga Orrelana Restaurante, C/ Moreno Monroy, 3. De svettiga kyparna som för tankarna till en av stadens lokala hjältar, Antonio Banderas, kan knappt ett ord engelska. Det är trångt och du får förmodligen stå och äta vid disken. Kassaapparaten och övrig inredning är slitet och skitigt, men maten är gudomlig! Mer genuint än så här blir det inte.

Om du vill upptäcka mer av Malagas rika matkultur rekommenderas till exempel Food Sherpas som arrangerar mycket uppskattade vin- och matvandringar i staden.

Fotbollsfantasten kan se toppfotboll i och med att FC Malaga spelar i högsta divisionen i Spanien. Biljetterna här är dessutom mycket billigare än till exempel i Barcelona.

Missa inte utsikten från Gibralfaro, men se till att ta en taxi upp då det är en lång promenad.

Från 2023 öppnar det största planetariet i hela Europa Vid Plaza Mayor, mellan Torremolinos och Malaga.

Boende i Malaga

Visserligen har retro-turismen tagit sikte på Malaga (de svenska resebolagen vaknade på allvar förra året då Costa del Sol slog alla tiders rekord i antalet turister. De billiga priserna och fantastiska infrastrukturen lockar resenärer från hela världen), men det lönar sig ändå att boka separat flyg och hotell.

Är du ute efter att bo i en mer lyxig central lägenhet råder vi dig att titta till det växande utbudet av lägenheter för uthyrning i centrala Malaga, på vår dottersida.

Om du vill boka hotell, budget eller lyx, är den bästa aktören som vanligt Hotels.com. Du hittar deras breda utbud av hotell här (trevligast är det historiska centret).

Malagas historia

Malaga har på grund av sitt strategiska läge vid havet lockat till sig flera framstående kulturer genom historien och har följaktligen ett rikt utbud av arkitektoniska skatter och kulturella traditioner.

De första som bosatte sig i Malagaområdet var förmodligen Fenicierna på 800-talet för nästan 3000 år sedan. Sedan bosatte sig grekerna i området vars bosättning förstördes av Kartago.

År 218 införlivades området i Romarriket vilket bidrog till en ekonomisk och kulturell blomstring. Det finns fortfarande bland annat amfiteatrar och akvedukter kvar som monument över romarnas utbredning.

743 invaderade araberna området och deras välde varade i nästan 800 år vilket satt djupa spår i kulturen. Den kanske största kvarvarande symbolen för arabernas styre är det mäktiga Gibralfaro slottet.

År 1487 besegrade katolska kungar morerna och Malaga har sedan dess tillhört spanjorerna. Sedan denna period har staden haft sina upp och nedgångar och i synnerhet 1800-talet var en mycket tung period, men från sedan ungefär slutet på 1800-talet och andra hälften av 1900-talet har staden haft en mycket god ekonomisk tillväxt, med främst turistsektorn som ekonomisk drivmotor. Staden befann sig i en så kraftig förnyelsefas att inte ens krisen som slog till 2008 mäktade med att stoppa den.

Kommunikationer och väder

Transportsystemet är utmärkt och det pågår konstruktion av en tunnelbana, som till stora delar redan är invigd.

Malagas tågförbindelser är ypperliga. Du kan till exempel ta dig till Madrid på endast 2 och en halv timme med ett hypermodernt tåg (till exempel tar det bara 70 minuter till Granada) som får X2000 att framstå som ett gammalt ångtåg.

Motorvägarna är mycket moderna och tar dig enkelt till städer som Ronda och Granada. Den berömda klippan Gibraltar är också helt klart värt en dagsutflykt.

Malaga som destination blir alltmer dominant. Nya direktflyg tillkommer under året via Ryanair. Från våren startar Norwegian linjer från Växjö Småland och Airport Stockholm Skavsta direkt till Málaga.

Malagas internationella flygplats är den största flygplatsen i området. Det lyfter flyg från flertalet flygplatser i Sverige (och resten av Norden) till Malaga, flera gånger i veckan. Det är inte speciellt svårt att få tag i sista-minuten-biljett till staden (grundpriserna är dock mycket långa under de flesta tiderna på året). Tips på billiga flyg till bland annat Malaga.

Vädret i Malaga

Malaga har ett mycket behagligt klimat precis som övriga Solkusten. Vädret ligger något över 30 grader under sommarmånaderna och sällan under 10 grader under den korta vintern. Vädret är som mest opålitligt från mitten av november till början på mars, även om det förstås kan vara en hel del riktigt fina dagar även under denna period.

Medeltemperaturen för Malaga är 18, 5 grader och antalet soltimmar per är cirka 3000.

Den populära lilla staden Nerja (det perfekta valet för dig som söker en badort i närheten av Malaga, och staden har sedan länge gått om de gamla svenskfavoriterna Fuengirola och Torremolinos) som ligger öster om Malaga har dock märkligt nog, på grund av bergen, 3 grader varmare i genomsnitt under vintern, och staden är också något svalare under högsommaren.

Lämna gärna en kommentar längre ned på sidan och berika denna guide med tips om ditt smultronställe i Malaga.

Om olyckan är framme – viktiga telefonnummer

  • Det svenska konsulatet ligger i Malaga, närmare bestämt på Calle Córdoba 6. Öppettiderna är normalt 10-13. Telefonnummer till konsulatet: +34 952 604 383 
  • Sveriges ambassad i Madrid +34 917 02 20 00
  • Skulle du råka ut för ett brott så är det lämpligaste att du besöker polisstationen i Malaga (se karta nedan). Den återfinns vid turistbyrån på Plaza de la Marina. Adress: Pl. de la Marina, 1, 29015 Málaga, Spanien. De har engelskspråkiga poliser. Öppettider 09:00-19:00.
  • Nödnumret i Spanien är det samma som i Sverige: 112. 
  • Om du behöver kontakta polisen via telefon ring 091.
  • Svenska Kyrkan i Fuengirola är fortfarande aktiv. Även om så många kanske inte vänder sig dit när man stöter på problem kan det ändå vara bra att känna till att de har en jourtelefon: +34 675 945 929.

Bostadsmarknaden i Malaga

Historiskt sett har vi inte fått många förfrågningar från svenskar som vill bo i eller i närheten av centrala Malaga. Detta håller dock snabbt att ändra på sig i takt med att staden blir en alltmer het, internationell destination. Det nya epitetet på staden är till och med ”Porten till Medelhavet”. Att investera i till exempel ett renoveringsobjekt i centrala Malaga kan innebära ett riktigt klipp längre fram. Priserna ligger runt 170 000 € för en lägenhet med 1-2 sovrum i de historiska/centrala kvarteren.

Det projekt som främst rekommenderas är detta strandnära objekt (Octavia) bredvid exklusiva ”Malaga Towers”:

Ett område som rekommenderas starkt är det vackra området Limonar (där också många av våra svenska klienter föredrar att köpa efter att ha inspekterat Malaga under en period). I Limonar återfinns bland annat en av stadens mest populära stränder. Området är också känt för sitt gastronomiska fokus. Härifrån kan man gå längs stranden till den nya, internationella marinan. Området är därför dessutom mycket intressant för investerare som vill köpa lägenhet i syfte att hyra ut den och sedermera sälja dyrare. Problemet med Limonar är dock att det är dyra tomter och det är svårt att få ihop projekt med prisvärda bostäder. Därför ser sig många några km. längre österut till Malagas förort, Rincon, som anses vara det främsta framtidsområdet. Läs mer om Rincon och prisvärda lägenheter till salu i området.

Läs också vår stora översikts-artikel med nyproduktion i Malaga-provinsen, från öst till väst.

Vår huvudmäklare har bott länge i centrala Malaga, men bor nu i Rincon La Victoria (en av de mer populära förorterna). Han har god koll på området, såväl vad det gäller vanliga bostäder som kommersiella objekt och har sedan länge etablerat ett nätverk med byggherrar och banker i staden. Skriv till info@spanskafastigheter.se och berätta vad du säker så återkommer vi.

Läs också:

Vår artikel om att köpa hus i till exempel Malaga

Om att hyra hus eller lägenhet (bland annat långtidsuthyrning för till exempel studenter eller förvärvsarbetande som ska bo i Malaga ett år eller längre).

Söker du hus i behov av renovering i Malaga-området? Läs denna artikel om renoveringsobjekt som rekommenderas.

Kort video-guide Malaga: