Internationella Fastighetsmäklare med ursprung i Sverige

Om företaget ”Spanska Fastigheter”

Företaget grundades i september 2008, samma vecka som världens ekonomi brakade samman. Det var några tunga år, men vi kämpade på och utökade vår databas med fastigheter och fortsatte knyta kontakter och publicera artiklar på sidan, som om inget hade hänt. Som belöning nominerades vi bland annat, hösten 2009, av SIME till att vara ett av Sveriges ”100 mest lovande företag”. Kunderna uteblev dock i princip fram tills 2012 då det vände. Vi lärde oss mycket av att börja från grunden när förutsättningarna var som minst gynnsamma. Vi har varit med om flera finanskriser, och en pandemi, samt sett andra mäklare, banker och byggfirmor komma och gå.

Kriser kan vara en möjlighet om man gör det rätt

Vi har erfarenhet av att mäkla fastigheter genom flera kriser, bland annat finanskrisen 2008 och pandemin 2020, och den efterföljande inflationskrisen. Detta har lärt oss att:

 • Priserna, på såväl mindre lägenheter som större hus och tomter för nybygge, kan fluktuera kraftigt beroende på världsläget. Denna cykel, att pendla mellan hopp och förtvivlan på marknaden, har blivit allt kortare sedan 2008. Detta har öppnat upp större möjligheter för den aktör som kan agera snabbt.
 • De bästa köpen görs ”underhand”, dvs. ej offentligt. Det är därför viktigt att man aktivt kontaktar mäklare och inte bara söker på portaler etc. Bostäderna som ligger ute för annonsering är ofta de som är svårast att sälja. De absolut bästa köpen hinner aldrig ens läggas ut på hemsidor/portaler.
 • Det är viktigt att ha en bra förståelse för hur marknaden kommer se ut i närtid (stirra dig inte blind på hur den ser ut ”här och nu”) för att göra bra affärer.
 • Hur vi ska hjälpa våra kunder att fatta välgrundade beslut genom att ge dem råd och stöd som innefattar flera variabler än de mest uppenbara, som kvm-pris eller pappersarbete i samband med köp. Till exempel: vad planeras för närområdet de närmaste åren? Nya projekt på gång som kan höja/sänka värdet på fastigheterna i dess närhet? Infrastruktur, etc? Håller byggstandard måttet för kommande köpares krav? De flesta yngre köpare har lägre tolerans för ”skavanker”. Hur påverkar alla dessa variabler framtidsvärdet?

Vi har också byggt flera egna projekt i Spanien. Detta har gett oss en unik insikt i hur marknaden fungerar. Vi vet när det är läge att köpa mark och när det är läge att sälja. Vi kan också ge våra kunder råd om hur de kan förhandla med banker, tomtägare och bostadsägare.

Vi hjälper våra kunder att förhandla om priset på en fastighet genom att:

 • Ge dem en objektiv bedömning av marknadsvärdet ur flera synvinklar.
 • Hjälpa dem att förstå motpartens position.
 • Förhandla på deras vägnar.

Vi har gått från att mäkla mindre fastigheter till att expandera till marknaden för lyx-objekt och vi har de senaste åren byggt ett flertal projekt med fastigheter i egen regi. Allt från mindre lägenheter till fristående lyx-villor. Vi har under åren byggt upp erfarenhet och ett exceptionellt starkt kontaktnät. Vi är numera ett internationellt företag som har medarbetare och kunder som behärskar flera språk.

Vår inriktning är att att satsa på bostäder som är bra investeringar, som har en dokumenterad historia av uthyrning. Vi kan erbjuda ett komplett koncept med allt från advokater och städfirmor till bokningsbolag som sköter uthyrning, samt inredningsarkitekter, etc. Dessutom samarbetar vi som sagt med en av Spaniens största banker, som har bankdirektörer som behärskar flera olika språk.

I fjol inledde vi ett samarbete med en högintressant aktör i Nerja som kommer specialisera sig på mer exklusiva bostäder i de mest eftertraktade områdena i Nerja. Denna aktör sitter på flera tomter som andra byggutvecklare (inklusive oss) varit ute efter i flera decennier. Deras intention från början var att bygga hotell men har nu svängt om i strategin. Det första projektet med dem sålde slut snabbt och nu säljer vi centrala och strand-nära, fristående villor med havsutsikt, takterrasser och privata pooler.

Nu har vi som tidigare nämnt lotsat flera projekt genom plötsliga och godtyckliga lagändringar, en pandemi och inflation. Banker, byggare och försäkringsbolag etc är imponerade av vårt sätt att hantera dessa krissituationer och vi kommer framöver att enklare kunna fortsätta bygga attraktiva projekt, små och medel-stora på tomter vi bedömer vara extra lukrativa att investera i. Följ vårt nyhetsbrev för projekt i Nerja/Marbella området för att få förhandsinformation om kommande projekt.

De kommande projekten kommer vi även att lansera internationellt, men som alltid kommer vi ge våra följare av nyhetsbreven (i dessa publicerar vi förstås även regelbundet information om bostadsmarknaden och om nyinkomna begagnade bostäder) förhandsinformation om varje kommande projekt.  Skriv upp dig för Nerja (samt Torrox och Costa Tropical området) nyhetsbrevet här, samt för västra sidan (inklusive Malaga) här. Observera att nyhetsbreven är på svenska, så du behöver använda översättningstjänst om du kommer från ett annat land.

Vi arbetar med flera branschledande aktörer vars fokus är att leta rätt på tomter i attraktiva lägen med en tillika attraktiv prisbild och sedan, via en beprövad arbetsmodell, pressa byggpriserna utan att tumma på vare sig kvalitet eller miljötänk.

Tack vare en spansk arbetsmodell, byggherregemenskap, som även blir alltmer populär i andra länder, som går runt den traditionella promotor-modellen kan vi bygga markant billigare. Läs mer om byggemenskap och byggherregemenskaper i denna artikel.

Ett av våra bygggemenskap-projekt i egen regi som är under byggnation (byggstart var Q1 2022) är Colina Alta i Nerja.


Fler viktiga samarbeten:

Vi har jobbat hårt på att bygga förtroende i snart 20 år. Då och då belönas vi med att vara bland de första att lansera, attraktiva projekt, som detta unika projekt med lägenheter på en av Spaniens sista, äkta strandtomter.

Hösten 2021 fick vi ett fint pris av Spaniens snabbast växande byggfirma AEADAS. Priset tilldelades oss för ”bäst effektivitet”. Det vill säga, vi följer konsekvent vår filosofi om att matcha rätt objekt mot rätt kund. Det finns ingen anledning att åka runt och visa allt. Kundens individuella kriterier ska alltid stå i centrum, inte kommission. Kvalitet över kvantitet.  Nedan en kort video-intervju med vår huvudmäklare Anders Larsson i samband med prisutdelningen:

Hela spektrat av möjligheter för dig som vill investera i Spanien

Via exklusiva partnerskap med flertalet väletablerade bygg-utvecklare och nära samarbete med flertalet byggherrar på Costa del Sol, samt banker och markägare och specialister på renoveringsobjekt erbjuder vi hela spektrat av möjligheter för dig som vill investera i bostäder på den spanska bostadsmarknaden. Efter Corona-krisen och inflations-krisen kommer trycket, och möjligheterna, vara markant större än vad de till och med var 2010 och framåt. Vårt jobb blir att navigera våra klienter genom möjligheterna, att undvika fallgroparna och satsa på rätt objekt i rätt område från första början. Detta är vår andra kris, och uppgången blir den andra boomen vi går igenom. Den första krisen som inleddes 2008 var mycket lärorik, och vi vet nu vad vi ska satsa på respektive inte satsa på. Att lära av historien är minst lika viktigt s0m att ta till sig det nya. Vissa segment, vissa områden, må alltid vara billigare i en kris, men de ökar heller inte under en uppgång.

 1. Vill du köpa en eller ett par bostäder för uthyrning? Det är vår specialitet att hitta just dessa objekt och även erbjuda en komplett lösning för uthyrning (inklusive marknadsföring, hjälp med licenser, vaktmästeri, städ och det administrativa, etc.) via samarbetspartners, samt hjälpa dig med att få lån i spansk bank, om det behövs.
 2. För dig som söker något för högst runt 100 0000 €. Strax innan pandemin inledde vi en ny satsning på renoveringsobjekt då många efterfrågat det. Vi hjälper till med renoverings-processen, rotavdrag etc. Läs mer om hus i behov av renovering i en populär by precis utanför Malaga. Den ligger nära flygplats och hav. Bra priser. Hus som har licenser i ordning etc.
 3. Vill du köpa upp mark och bygga ett projekt med 1-50 bostäder (inklusive bygge av enstaka lyxvillor)? Våra samarbetspartners som är specialiserade på denna typ av projekt (inklusive i den offentliga sektorn) och erfarne advokat hjälper dig hitta mark, samt förhandla fram ett bra pris. I samarbete med våra arkitekter hjälper vi dig sedan att utforma design och se till att projektet uppnår alla krav för att få licenser etc. Vi sätter dig också i kontakt med bank för finansiering och försäkringsbolag för garantier.

Följ oss på vår aktiva Facebooksida

Vår Facebooksida har fler än 15000 entusiastiska följare som delar och diskuterar våra inlägg (1-2 i veckan) som inte handlar om väder och vind, eller solnedgångsbilder. Vi publicerar i princip enbart länkar till nyhetsbrev och artiklar som nedanstående artikel om investeringar i Spanien:

Mer om spanskafastigheter.se

Det är ingen slump att Spanska Fastigheter valt Costa del Sol  (Nerja, Malaga och Marbella) i synnerhet, som våra huvudsakliga baser för att förmedla fastigheter i Spanien. Det är hit de flesta investerare söker sig på grund av att priserna sjönk markant under krisåren, samtidigt som de nu ökar relativt långsamt, och turismen slår rekord för varje säsong. Ingen annan stans i Spanien är uthyrningen av privatbostäder lika lukrativ.

Vi hjälper till med allt i processen, såväl före som efter köp:

Detta innebär bland annat hjälp med att:

 • hitta en säker investering med faktiska siffror som underlag
 • juridisk hjälp av en lokal advokat som kan marknaden och säkerställer att alla papper och licenser är i ordning (gäller även att få igenom bygglicens för större byggprojekt)
 • att ledas steg för steg genom hela köpprocessen till underskrift av lagfart
 • samt hjälp med det som behöver göras i samband med och efter inflyttning (vatten, el, etc.)
 • dessutom samarbetar vi sedan länge med svensktalande bankdirektörer på spanska storbanker (detta gäller även på chefsnivå för större projekt, inklusive bankgaranti).
 • vi samarbetar också på högsta chefsnivå vad det gäller större bankobjekt (allt från mindre lägenheter till resorts, och större tomter för utveckling)

Vi samarbetar sedan några år tillbaka med en internationell firma för uthyrning vilket innebär att vi kan hjälpa till med att hyra ut din fastighet. Detta företag har flera kontor, städfirma (för att få ner priserna för våra klienter) och övrig infrastruktur som krävs i sammanhanget. Vi har också unik statistik (vi hade även egen uthyrning under flera år) som sträcker sig tillbaka till före krisåren som vi använder som underlag när vi letar upp de bästa investeringsobjekten åt våra klienter.

Vi samarbetar, utöver ovan nämnda aktörer, med allt fler byggherrar som ger oss exklusiva säljrättigheter av nyproduktion, samtidigt som vi kontinuerligt scannar efter attraktiv och prisvärd mark som vi kan bygga själva på (med lokal bank som står för finansiering och bankgaranti).

Vi är sedan 2016 också i flera fall med från ax till limpa vad det gäller nyproduktion. Vi söker, via vårt breda spanska kontaktnät, upp prismässigt och geografiskt attraktiva tomter och förhandlar fram ett fördelaktigt pris på dessa. Vi är sedan aktiva i utformning/design av bostäderna och slutligen dess marknadsföring/försäljning och uthyrning efter färdigställande. Vi har även ett team med erfarna advokater och jurister som sköter allt runtomkring; från allt det juridiska kring uppköp av mark, till löpande kontakt med myndigheter för utfärdande av licenser. Vi har några banker som vi samarbetat med i flera år och förhandlar direkt på chefsnivå (lån till köpare, samt bankgaranti) vad det gäller de större projekten.

Allt startade med att vår företagsadvokat, som jobbat som byggherre i många år innan krisen, drog igång detta eftertraktade projekt i Nerja och vi sålde av det på rekordtid. Sedan dess har vi även sålt av fas 2 (totalt 48 lägenheter) och hamnat i en unik situation på marknaden då flera markägare och byggare vill att vi ska förverkliga deras projekt som legat stilla. Vi publicerar löpande information om kommande projekt i våra nyhetsbrev innan vi lägger ut annonser etc. på hemsidan eller Facebook, etc.

Vi är INGET franchise-företag. Detta innebär bland annat att vi arbetar långsiktigt och byter inte marknad och inriktning efter hur vindarna vänder. Dessutom har vi kärnpersonal och lokala samarbetspartners (inklusive bankdirektörer) som vi jobbat med i över 10 år. Vi tror starkt på långsiktigt tänkande, transparens och kontinuitet.

Citat från klienter (från vår Facebooksida):

”Allt gott att säga om Anders och Spanska Fastigheter. Har fått ovärderlig hjälp både före och efter köpet. Rekommenderas utan tvekan!” Peter H.

”Väldigt hjälpsamma. Seriösa” Maria O.

”Fantastiskt bra service även till mig som köpare. Anders är enormt engagerad och hjälper till med ALLT både innan och efter affären är gjord. Mina varmaste rekommendationer till Spanska fastigheter!” Joakim J.

Läs allt du behöver veta om att investera i Spanien.

KONTAKT:  info@spanskafastigheter.se


Den 16/12 2017 var vi med i SVD:s bilaga ”Ditt utlandsboende”. Länk till artikeln som omnämns i SVD.


Vi har i nuläget huvudkontor i Nerja på Costa del Sol.

Vår specialitet är att hitta bostäder som är en bra investering, som stiger i värde på sikt och som direkt ger en avkastning genom uthyrning.

Vi var också de första som fick licens av den rikstäckande Caixa-banken att sälja deras fastigheter på bland annat Costa del Sol, och blev därmed deras så kallade International Brokers. På  Costa del Sol finns det emellertid få bankobjekt kvar och på Costa Blanca är det bästa köpet nyproduktion. Det finns dock då och då bra köp att göra inom bankåtertag i olika delar av Spanien. Under 2018 och framåt kommer det hända saker igen på marknaden för bankobjekt. Skriv upp er på något av våra nyhetsbrev här. Vi kommer löpande publicera olika typer av projekt som kommer ut på marknaden. Just nu säljes dessa lyxvillor i en eftertraktad tomt vid Capistrano Village av spanskafastigheter.se:

Mer Press

I maj 2014 använde Dagens Industri oss som referens (de fick dock inte till det helt då det inte stämmer att priserna på Gran Canaria sjunkit med 75 procent. Det är enskilda bankobjekt som sjunkit med så mycket, inte marknaden som helhet. Överlag har priserna på Kanarieöarna och Mallorca sjunkit mindre än på fastlandet.)

DI om spanska bostadsmarknaden

Om spanskafastigheter.se

Bolaget grundades 2008 av Anders Larsson och Jan Nilsson.

Vår huvudmäklare Anders Larsson är född i Arvika, Värmland, men bor sedan över ett decennium tillbaka i soldränkta Nerja, och har spansk fru och barn och bor med dem precis vid strandkanten. Han har jobbat som mäklare i flera år och har exklusiva överenskommelser med flertalet stora byggherrar och banker i området. Fördelen med detta är att han kan förhandla om priser direkt med fastighetsägarna, och kan bistå med mer och snabbare information till dig som kund hos oss. Han kan även hjälpa till med lån, upp till 90 procent av summan.

 • E-post: spanienkontoret@spanskafastigheter.se
 • Telefonnummer till Anders i Spanien: 0034 669 738 682.
 • Skype: spanskafastigheter.se
 • Adress huvudkontor, Nerja: Calle pintada N 9, 29780 Nerja, Malaga. Kontoret ligger i närheten av Balcon de Europa. (obs, ring i förväg och boka tid för möte. Anders och våra andra medarbetare är för det mesta ute och visar eller drar in nya fastigheter).

Anders kan också ge råd och tips om Nerja och Solkusten i allmänhet. Till exempel vilka områden och skolor som är mest lämpliga för små barn. Dessutom har han flera kontakter inom bankvärlden och kan erbjuda rådgivning med finansiering, etc. Han är en ovärderlig tillgång för dig såväl under som efter bostadsköpet. Anders sitter även i styrelsen För Velez-Malaga, den svenskägda klubben som siktar uppåt i det spanska seriesystemet och som nyligen spelade träningsmatch mot Hammarby.

Vår marknadsansvarige Jan Nilsson jobbade till vardags som gymnasielärare i Data, Engelska och Turism, men också för ungdomar med särskilda behov på särskolan – ett jobb han trivdes mycket bra med! Sedan över 15 år arbetar han dock heltid i egenskap av delägare av spanskafastigheter.se. Han växte upp några stenkast från Anders i Arvika, och bor fortfarande kvar i staden (men kommer dock vad det lider att köpa en lägenhet i natursköna Nerja). Jan konsulterar även, inom digital strategi, anrika Klässbols Linneväveri, den kungliga hovleverantören, som bland annat levererar dukar och servetter till Nobelmiddagen.Vill du kontakta Jan? Skicka e-post till: info@spanskafastigheter.se

Jealina Wendel har i huvudsak hand om Marbella-området. Kontoret återfinns i Nueva Andalucia. Jealina har bred erfarenhet av att jobba på västra Costa del Sol, och inte minst då med lyx-fastigheter. Hon håller till i sitt kontor i Nueva Andalucia. Du når henne på marbella@spanskafastigheter.se

Emil Hallikainen är företagets expert på skatteregler och uthyrning. Han har också läst in sig på hur det fungerar med rotavdrag etc. för svenskar som investerar i Spanien. Emil har desustom bäst koll på bostadsmarknaden kring centrala Malaga överlag. Emil har ett genuint intresse av internationella skatteregler och bolagsupplägg samt har arbetat med fastigheter sedan tidig ålder. Emil flyttade till Spanien redan som barn vid 6 års åldern och fick möjligheten att gå i skolan samt lära sig den spanska kulturen som en del av hans uppväxt. Han pluggade några år i svenskt gymnasium i Sverige med inriktning ekonomi/mäklare men flyttade tillbaka vid 18 års åldern till Spanien och har sedan dess bott hela sitt vuxna liv i Andalusien. Inredning och design är ett annat intresse som Emil brinner för som han har mycket nytta av i den spanska fastighetsbranschen. Vill du kontakta Emil? Hans E-post är emil@spanskafastigheter.se Telefon: 0034 633 335 423.

Vår inre krets av mäklare som jobbar med oss (mestadels lokala spanska, samt brittiska, men även franska, tyska och holländska mäklare) består av ett 15-tal stycken. Vi jobbar totalt med cirka 50 olika mäklarfirmor, enskilda aktörer och byggherrar. Dessutom har vi via samarbetspartners etc. tillgång till databaser med tusentals objekt i hela Spanien. Majoriteten av dessa är dock inte bra investeringar, vilket bör poängteras. Vi sållar i utbudet och presenterar dem i våra nyhetsbrev och på hemsidan.

Länkar till våra nyhetsbrev

Några fler sidor av särskilt intresse:

Organisationsnummer huvudverksamhet: 

S.L. ESB-93502193

(obs, flera enskilda firmor och andra bolagsformer är kopplade till spanskafastigheter.se. Spanienkontoret och våra dotterföretag är spanskregistrerade företag).

Vår profil på Google Maps Nerja:

Sociala Medier

Följ oss gärna på vår Facebooksida eller vårt Twitterkonto. På dessa kanaler lägger vi ut ”Månadens Objekt” samt andra objekt av särskilt intresse och allmänna nyheter om vår verksamhet och bostadsmarknaden i Spanien.

Amfiteater Italica

Vårt Arkiv med inlägg Från starten 2008