Costa del Sol – guide till saker att göra, väder etc. på spanska Solkusten

Malaga på spanska solkusten från ovan
Malaga från ovan

Costa del Sol, eller Spanska Solkusten, är en cirka 30 mil lång kustremsa i Andalusien. Området sträcker sig från Gibraltarklipporna till Sierra Nevada-bergen.

Costa del Sol är omåttligt populärt bland européer i allmänhet, och nordbor i synnerhet. Detta kan förklaras med områdets avslappnade mentalitet, dess suveräna klimat (över 300 soldagar per år), och vackra miljöer med de berömda stränderna som kronjuveler. Nöjeslivet, och möjligheter till aktiviteter och allsköns historiska och kulturella utflykter är andra starkt bidragande orsaker till Costa del Sols popularitet.

När svensken väljer att köpa hus i Spanien blir just spanska Solkusten ofta valet i slutändan. Vi tror att den främsta orsaken till Costa del Sols starka dragningskraft är att människorna i området, precis som Andalusien i övrigt, har lyckats behålla sina gamla kulturella traditioner (området har influerats av bland annat morer, romare, och germaner) trots utbredningen av en hypermodern turistindustri, och lyxiga fastigheter för välbärgade utlänningar.

Bostäder till salu östra Costa del Sol.

Bostäder till salu västra Costa del Sol.

Man säger att Costa del Sol är Spaniens lokomotiv, först in i kriserna, och först ur dem. Under 2014 exploderade såväl försäljning av bostäder som turismen överlag, och för första gången någonsin kunde man lägga siktet på den magiska gränsen 10 miljoner turistövernattningar. Sedan dess har man fortsatt slå rekord efter rekord och det är svårt att säga var och när taket uppnås. I motsats till Costa Blanca satsar man på Solkusten alltmer på exklusiv turism, och mer penningstarka köpare av bostäder. Läs vår stora artikel om att investera i Spanien (bland annat vilka områden på Solkusten man bör sikta in sig på, vilka man bör undvika etc.)

Läs också vår artikel om de bästa köpen av nyproducerade lägenheter och hus på Solkusten – från öst till väst (uppdateras kontinuerligt).

Bra att känna till om Solkusten

Det går direktflyg till Solkusten från Stockholm, Göteborg och Malmö. Många väljer också att flyga från Oslo eller Köpenhamn. De mest populära flygbolagen är Norwegian, SAS och Ryanair. Det finns otaliga charterresor att välja på dessutom. Men vi rekommenderar att man bokar flyg och boende själv. Man får mer för pengarna med detta upplägg. I synnerhet städer som Nerja har mycket bra priser på fina lägenheter och hus vid havet. Se www.scandicfeelrentals.com/region/nerja/

Flyg billigt till Costa del Sol

Från flygplatsen i Malaga går det såväl pendeltåg som buss. Båda alternativen tar bara cirka 15 minuter. Tåget går även vidare till såväl Torremolinos som Fuengirola. Taxi till centrala Malaga från flygplatsen kostar cirka 25 euro. Hyrbil är billigt, och det finns över 10 firmor på flygplatsen. Om bra biluthyrningsfirmor i Spanien

Att bila ner till Malaga är också en upplevelse som man bör unna sig någon gång i livet. Men sträckan Stockholm-Malaga är trots allt över 350 mil lång och det går åt bortåt 4 resdagar (sömn inräknat). Buss tar cirka 2 dygn. Se eurolines.se för mer information om buss till Solkusten.

Spanien har en utmärkt infrastruktur och det går tåg och bussar upp och ner längs kusten (dock inte tåg längs den östra sidan, och inte ändra ner till Gibraltar). Motorvägarna är breda och fina. Snabbtåget från Malaga till Madrid tar numera bara två och en halv timma, och till Barcelona är restiden med tåg 6 timmar.

Om olyckan är framme – viktiga telefonnummer

  • Det svenska konsulatet ligger i Malaga, närmare bestämt på Calle Córdoba 6. Öppettiderna i skrivande stund, oktober 2014, är 10-13. Telefonnummer till konsulatet: +34 952 604 383
  • Skulle du råka ut för ett brott så är det lämpligaste att du besöker någon av de 2 polisstationer som är specialiserade på brott mot turister. Det ena ligger i Malaga på Plaza de la Marina-torget, i turistbyrån. Den andra polisstationen för turister ligger i Marbella på torget Plaza de los Naranjos. Nödnumret i Spanien är det samma som i Sverige: 112. Om du behöver kontakta polisen via telefon ring 091.
  • Svenska Kyrkan i Fuengirola är fortfarande aktiv. Även om så många kanske inte vänder sig dit när man stöter på problem kan det ändå vara bra att känna till att de har en jourtelefon: +34 675 945 929.

Väder på Costa del Sol

Vädret har, precis som Sverige, fyra distinkta årstider, våren – mars, april maj. Sommaren – juni, juli och augusti. Hösten – september, oktober och november. Vintern – december, januari och februari. Temperaturerna skiljer sig dock markant från Sverige. På Solkusten är det få gånger på året som kvicksilvret sjunker under 20 grader. Med hela 325 soldagar i genomsnitt är det lätt att förstå vart namnet Costa del Sol kommer ifrån. Inga andra regioner på det europeiska fastlandet har mer sol än detta område.

Vårvädret: under dagtid ligger temperaturen på mellan 18-23 grader (med mestadels klar himmel), men kvällarna kan vara ganska kyliga, 9-13 grader. Det är ganska kallt i havet under vårsäsongen, cirka 15-17 grader.

Sommarvädret: medeltemperaturen för hela dygnet ligger på behagliga 22 grader i juni, stiger till 25 i juli och når sin topp på 26 grader i augusti. På dagtid ligger temperaturen på 27-29 grader. Sommarnätterna är sällan olidliga dock eftersom havet ger svalka. Det regnar överlag väldigt lite under denna säsong.

Höstvädret: det behagliga vädret håller i sig och medeltemperaturen för hela dygnet ligger på 23 i september, 19 i oktober och 15 i november. Medeltemperaturen, som jämförelse, i Stockholm under juli månad är ca. 18 grader. Skillnaden i temperatur dagtid och kvällstid är markanta på Costa del Sol under hösten. Upp till 26 grader varmt på dagen och ända ner till 10 grader kvällstid (dock vanligare att den ligger runt 15). Havet är fortfarande varmt under hösten och sjunker inte till 18 grader förrän i november. November är också årets blötaste månad med 115 mm nederbörd under i genomsnitt 11 regndagar.

Vintervädret: även om detta är den svalaste perioden på året är det fortfarande mildare än på andra ställen i Europa, och detta beror på Sierra Bermeja-bergen som skyddar från kalla vindar. Medeltemperaturen dagtid i december är 13 grader, 12 i januari, och 13 i februari (det är dock påfallande ofta upp mot 20 grader varmt dagtid även under vintern). I genomsnitt åtnjuter man fortfarande 5-6 soltimmar per dag under vinterperioden, så man får i sig det viktiga D-vitaminet (det rekommenderas att de som bor norr om Malaga eller Aten äter D-vitamin i form av kosttillskott under vinterhalvåret). året runt från solen. Den våtaste vintermånaden är december med 98 mm nederbörd under 13 dagar. Havstemperaturen är 15-16 grader under vintern.

Guide Costa del Sol – massor att göra och se

Det är en utbredd missuppfattning bland många att Solkusten blivit en enda stor turistattraktion, och att allt kretsar kring turismen. Detta är helt fel. Det genuint andalusiska finns fortfarande kvar, och på vissa ställen längs kusten, och massor av ställen lite längre in mot landet hittar du små samhällen och byar där det traditionellt spanska regerar bland olivträdens hypnotiska stillhet.

Huvudsätet på spanska Solkusten är miljonstaden Malaga, Picassos berömda födelsestad. Här kan du se hyllningen till traktens store hjälte i form av ett briljant museum. Du kan se det populära fotbollslaget Malaga CF spela mot storheter som FC Barcelona eller Real Madrid, festa i någon av Malagas alla barer, shoppa, besöka de imponerande slotten Alcazaba och Castillo de Gibralfaro, eller bara promenera omkring i stadens historiska gränder. Under de senaste åren har staden genomgått en ny förvandling och ståtar nu bland annat med breda avenyer och en ny läcker hamn med butiker och restauranger. Staden blev också, av EU-kommissionen (jämte Göteborg) utnämnd till huvudstad för Smart Turism i Europa 2020. Detta bland annat tack vare att man satsar hårt på hållbar turism i provinsen.

Nerja - allas favorit
Nerja – allas favorit

Nerja, som ligger öster om Malaga, är den lilla staden med stor atmosfär. Här hittar du såväl lugnet som nöjeslivet, ”Europas bästa klimat” (så kallat unikt mikroklimat), svindlande utsikter, pittoreska hus, och mycket rena stränder samt en nysatsning på Hållbarhet och Kvalitetsturism, från 2019 och framåt. Detta innebär bland annat att de fina naturparkerna i området rustas upp ytterligare och att stränder etc. hålls så rena som möjligt. När den inflytelserika svenska resetidningen Vagabond rankade städerna på Costa del Sol var Nerja den enda orten som fick det högsta betyget, fem stjärnor av fem möjliga! Dessutom utnämndes staden nyligen till ”Spaniens vackraste kustby” i en stor internationell omröstning. Läs mer om Nerja i denna artikel! Staden håller på att bli ett alltmer exklusivt resmål, men priserna på boende är fortfarande relativt billiga. Detta har gjort Nerja till en ”hotspot” för investerare som köper upp bostäder för uthyrning.

Närliggande Torrox Costa och La Herradura och Almunecar är också trevliga och vackra städer, och ännu lite billigare (men inte lika livliga), städer på den östra sidan (de sistnämnda orterna hör till Costa Tropical).

Den typiska spanska byn, med vitmålade hus (Benalmadena Pueblo) och fantastiska vyer, Benalmadena, strax väster om Malagaär en annan pärla. Här finns visserligen också massor av restauranger och barer, men staden har ändå satsat på att behålla sin spanska och lugna själ, även om nöjesturismen växer sig allt starkare (som med nya lyx-resorts med Michelin-restauranger och upprustade Tivoli World etc.). Utsikten från Calamurro är spektakulär, och hamnen är enorm.

Ronda är regionens mest historiska stad, och är populärt för dagsutflykter för de som tröttnat på det loja livet vid strandkanten. Spektakulära raviner och berg omger den gamla staden som Hemingway ansåg vara ”den perfekta platsen för en smekmånad”. Här vimlar det av museer, suveräna restauranger, och historiska byggnader. I Ronda kan du dessutom besöka en av Spaniens äldsta tjurfäktningsarenor.

Bron i Ronda byggd 1793
Bron i Ronda byggd 1793

Andra populära utflyktsmål i närheten av Costa del Sol inkluderar Cordoba, Gibraltar, Tanger i Marocko, Sevilla och Granada.

Fuengirola har länge (även om det börjar ändra på sig rejält sista åren) varit svenskarnas favoritplats på Costa del Sol att köpa hus eller lägenhet. Här hittar du bland annat Svenska Skolan, och Svenska Kyrkan. Staden är mest känd för sitt nattliv, och den långa vackra strandpromenaden.

Ännu längre västerut hittas Estepona med sin berömda hamn och kullerstensgator.

Från de internationella kändisarnas tillhåll Marbella, väster om Malaga, till svenskarnas nya favorit Nerja i öster och mysiga byn Competa en bit in från kusten har Costa del Sol fortfarande något att erbjuda alla. Oavsett om de är ute efter att köpa bostad och bosätta sig, eller bara fly till solen för en kortare semester.

”Öst är öst och väst är väst, och aldrig ska de två mötas” sa Rudyard Kipling för länge sedan, i ett helt annat sammanhang. Men faktum är att detta stämmer även för Costa del Sol. De östra delarna är för många mer inbjudande med sin djärva natur, där klipporna går ända ner i havet, och mer bevarade spanska kultur. Atmosfären är lite mer intim, priserna är något billigare och de stora, skrymmande turistkomplexen lyser med sin frånvaro. ”I väst känner vi oss som gäster, i öst känner vi oss hemma.” som någon uttryckte det. Om du dock hellre söker en mer internationell puls (eller är en stor golf-fantast) är Marbella-området stället vi rekommenderar för dig. Det finns helt enkelt något för alla smaker och tycken på spanska Costa del Sol.

Competa
Competa

Den nya vandringsleden på Costa del Sol blir en av spaniens största turistattraktioner

Sendo Litoral de Malaga är en vandringsled under byggnation. När den står klar ska den vara hela 160 km lång. Startpunkten blir det berömda monumentet Balcon de Europa i Nerja och slutpunkt blir Punta Chullera vid gränsen mot Cadiz. Därefter hoppas man på att kunna bygga ut sträckan ända till Sotogrande. Denna fantastiska vandringsled längs havet kommer bli en av södra Europas allra största attraktioner. Man kommer att kunna vandra längst de flesta sträckor redan inom kort, men helt färdig är inte Sendo Litoral förrän 2024. Den kommer också att byggas samman med en vandringsled (totalt 82 km lång där även inlandskommunerna Sierra de la Contraviesa och Alpujarra ingår) för Costa Tropical. När leden längs Costa Tropical är klar kan du alltså vandra ända från Manilva på Costa del Sol till La Rábita som ligger precis på gränsen till provinsen Almería.

Läs också:

info@spanskafastigheter.se

Hur billigt boende i Nerja, Costa del Sol via oss!