Spansk flagga

Söker du bostad i Spanien? Vi hittar prisvärda bostäder i Andalusien och Costa Blanca!

Läget i Spanien 

Om tonerna i Sverige är avgrundsmörka är de desto ljusare i Spanien. Här ser man positivt på framtiden med flera skattesänkningar, avregleringar och satsningar på eko-turism etc. Inflationen har dessutom ökat markant mindre än i till exempel Sverige (när kronan väl går upp kommer glappet i prisindex mellan Sverige och Spanien vara större än på mycket länge). Detta hänger bland annat samman med att elen (december-räkningen var till exempel inte uppseendeväckande alls) är billigare här då man importerar gas från Nordafrika, och frakterna med livsmedel är förstås mycket korta då det mesta odlas inhemskt.

Stark turism och bostadsmarknad i fjol

Återhämtning för turismen i Spanien var under 2022 anmärkningsvärd trots all oro i den globala ekonomin. Detta gör bedömare allt mer övertygade om att Spanien är rätt land att investera i. 

På årsbasis 2022 steg priserna första halvåret 22 med 7,9 % på begagnat och 8,1 % på nyproduktion (priserna sjönk tillfälligt de två första pandemiåren vilket är en delförklaring till den stora ökningen). Totalt sett ökade priserna på bostäder i Spanien med 8,8 % under hela året. Q4 var ökningen 2,5 % så ökningen rasade inte framåt slutet på året. 

Pandemin/kriget/inflationen har alltså inte stoppat den stigande pris-utvecklingen som pågått sedan 2014. Priset på spanska bostäder sjönk markant efter krisen 2008 för att sedan stiga långsamt uppåt, men priserna var 2023 fortfarande 18,7 % ner jämfört med rekordnivån 2007. Sedan finanskrisen har även mycket positivt skett i form av regleringar, utbyggande av infrastruktur, satsning på eko-turism och vandringsleder etc.

 Den spanska bostadsmarknaden kommer ha ett starkt 20-tal

Byggorganet APCEspaña menar att det är främst suget efter nyproduktion som pressar upp priserna, och av alla de bostäder som stod färdiga 2023 var 80 % redan reserverade i förväg! Generellt sett räknar bedömare med att priserna på bostäder i Spanien kommer öka med några procent under 2024, för att sedan stiga snabbt och brant. Om energipriserna fortsätter sjunka mer än väntat i takt med att den internationella inflationen också gör det så kommer dock ökningen vara markant högre än . Aldrig förr har det internationella intresset för Spanien från investerare varit större. Förra året var det 140 olika nationaliteter som investerade i landet. Trots den starka återhämtningen sedan botten 2014 ligger Spanien längst ner i listan på EMFs ”House Price Index” där Sverige så sent som 2022 låg i toppen vad det gäller priser. Det är som bäddat för ett starkt spanskt decennium, från 2024/2025 och framåt.

Vill du köpa eller hyra bostad i södra Spanien? Eller kanske Mallorca eller Barcelona?  Vi erbjuder alla upptänkliga boendeformer som till exempel fritidshus, lägenheter, fincas, renoveringsobjekt, nybyggen, tomter och gårdar. Dyrare alternativ eller billigare boende? Lägenhet i Alicantes eller Malagas pulserande stadskärnor? Enkel boning vid Nerjas böljande stränder? Eller har du alltid drömt om att skaffa ett charmigt lanthus på Andalusiens slätter? Du kanske rentav har planer på en kommersiell verksamhet? Valet är ditt.Vi täcker i princip hela Spanien (inklusive samtliga storstäder), men främst Andalusien, och större delar av de södra delarna som Costa Blanca, och även Kanarieöarna (även om vi ligger lågt där sedan ett tag då intresset från investerare svalnat rejält på grund av prishöjningar och restriktioner, samt en allmän osäkerhet i kövattnet av Corona-krisen).

Våra huvudkontor har vi på Costa del sol (Nerja, Marbella, Malaga), men vi arbetar också mäklare med Torrevieja, Costa Blanca.

Länkar till våra nyhetsbrev (obs, under och efter krisen har de flesta investerare koncentrerat sig kring Malaga-regionen, och därför lägger vi också störst fokus på denna region. De andra regionernas utveckling är lite svårare att tyda enligt vår mening).

Hittar du inte det område/stad du söker bostad i på vår sida är chansen ändå stor att vi har bostäderna du behöver via vår rikstäckande bankkontakt, så tveka inte att skicka iväg en förfrågan till info@spanskafastigheter.se så återkommer vi med bostäder baserade på dina preferenser.

Vi har sedan länge ett avtal med storbanken Caixa som innebär att vi är de enda skandinaviska mäklarna som fått International Brokers License. Detta innebär bland annat att vi får information om objekt som är på väg ut på marknaden före alla andra skandinaviska mäklare. När de bästa objekten gick ut i var det rent hysteriskt hur fort de sålde. Sedan har det under en lång period varit ganska skralt med bra bankobjekt. Det ser heller dock inte ut att bli några fler sådana, av intresse, under 2020-talets första år, trots allt som hänt. Det är helt enkelt ingen som vill befatta sig med osäljbara objekt. Det man pratar om på den spanska bostadsmarknaden som ”nästa stora grej” är istället byggemenskaper då dessa pressar priserna med upp till 35 % på nyproduktion (och är mycket säkrare flr såväl banker som köpare) . Läs mer om byggemenskaper här.

Läs: Allt du behöver veta om bostadsinvestering.

Det är mycket att tänka på när du ska köpa bostad i Spanien. Vi uppdaterar kontinuerligt våra artiklar med tips, och råd så att du inte behöver känna att du går miste om viktig information.  Du är dessutom mer än välkommen att höra av dig via vårt kontaktformulär.  Och, förstås, känner du att du hellre vill bli uppringd av någon som kan informera om allt du behöver veta vad det gäller köpprocesser, juridiska frågor, vårt utbud av bostäder, etc. är det bara du begär detta i ditt mail till oss. Läs också vårt erbjudande om personligt nyhetsbrev.

För dig som vill hyra bostad i Spanien rekommenderar vi att du läser denna artikel.

Om att investera i en bostad i Spanien

Vi har specialiserat oss på att hitta bra investeringsobjekt (som stiger i värde på sikt och som ger inkomster direkt i form av uthyrning) och kan därför erbjuda bostäder som har en dokumenterad historia av uthyrning. Många går på en mina när de köper en hus eller en lägenhet i Spanien i investeringssyfte utan att ta hänsyn till vilket område den ligger i. Det kan vara riktigt svårt att hyra ut i vissa områden och fastigheten stiger långsamt, om alls, i värde på sikt om det vill sig illa.

Det är även många andra faktorer man måste tänka på om man vill göra en god investering, som till exempel marknadsföring av bostaden, hanteringen av hyresgäster, betalning, städning och övrig skötsel av bostaden, etc. Vi erbjuder (detta gäller dock inte alla våra bostäder som är till salu) ett helhetskoncept via uthyrningsbolag som vi samarbetar med. Den smidigaste och mest lönsamma lösningen om man vill investera är att man köper i ett område som har ett inkört system för uthyrning, där man utan problem kan få se statistik från de senaste åren.

Om bankobjekt och finansiering

Visserligen har priserna på spanska bostäder inte nått tillbaka till nivåerna som de var på innan krisen, men för dig som letar efter ett så billigt alternativ som möjligt kan vi meddela att vi samarbetar med en rikstäckande bank som har bankobjekt med priser nedåt och till med under halvmiljonen. Tro dock inte på de svenska tidningarna som målar upp en bild av att ALLA bostäder i Spanien säljs för en spottstyver i kölvattnet av krisen. De allra bästa investeringarna säljes förstås inte för 50 000 euro då de ofta drar in 10-20 000 euro om året bara i hyresintäkter. Bankobjekt är oftast (men inte alltid) mer lämpat för den som vill flytta till Spanien mer eller mindre permanent och letar efter ett så billigt alternativ som möjligt. När det väl dyker upp ett riktigt klipp gäller det att ha handpenning etc. redo så man kan slå till snabbt. Men som sagt. Från 2023 och framåt finns det väldigt få bankåtertagna bostäder att välja på trots den stora krisen. Det talar sitt tydliga språk.

Ett annat mer intressant alternativ för dig som söker bostad i budgetklassen är renoveringsobjekt i någon av de mindre byarna längs kusten.

Avslutningsvis kan vi tillägga att det är ju inte bara bostäderna i sig som är intressanta för dig som köpare. Som alla i fastighetsbranschen vet är ”läget” av bostaden nästan alltid det viktigaste för kunden. Kunderna vill dessutom att deras fastighetsförmedlare kan sina områden, och kan erbjuda värdefulla tips om att bo i Spanien i allmänhet, och staden de flyttar till i synnerhet.

Vi har två kontor i Nerja, ett i Malaga och ett i Marbella. Vi kan våra områden och har publicerat rikligt med information och guider till olika områden. Läs till exempel om Nerja, men även till de andra orterna där vi har våra främsta mäklarkontakter, som Sevilla, Malaga, Granada, Torre del mar, och diverse orter på Costa Blanca, etc. 

Artikel om lyxhus Spanien.