Alhambra solnedgång

Guide till Granada – en av Spaniens mest fascinerande städer

Granada är en stad alla borde besöka åtminstone en gång. Staden bjuder nämligen på ett överflöd av historia och kultur och dess karaktär är unik i världen. Nerja må vara investerarnas och semesterfirarnas favorit, men Granada är historikernas stora juvel.

Granada, som är huvudstad för provinsen med samma namn, ligger i regionen Andalusien, har omkring 240 000 invånare, varav närmare 60 000 studerar på det prestigetyngda universitet. Den unga befolkningen skapar tillsammans med det gamla arvet en vibrerande stad full av dynamik och kontraster.

I denna reseguide går vi igenom sevärdheter, tapas, tips på vad du bör tänka på i allmänhet, var man bör undvika att boka hotell, flyg och hyrbil, vädret och en genomgång av bostadsmarknaden, samt lite annat som kan vara bra att känna till.

Nöjesliv och tapas i Granada

Granadas nöjesliv är en skön kombination av det avslappnade och det hektiska. Man börjar med fördel en utekväll med en tur kring bargatorna för tapas och fortsätter sedan med en pubrunda. Många avrundar kvällen efter det medan andra avslutar med ett besök på någon av stadens många nattklubbar. Utbudet av nöjesställen är, mycket tack vare det stora antalet studenter, väldigt stort.

Tapas GranadaGranada är vida känt för sina tapas. I staden är det fortfarande kutym att man får en liten tallrik med mat för varje glas vin eller öl man beställer. Detta kan röra sig om till exempel en skål med salta mandlar, oliver, Serrano-skinka, vitlöksräkor eller en liten portion Paella. Ofta får man dem även utan att beställa något att dricka, men Granada är en av få ställen i Spanien där man alltid får gratis tapas till drycken.

Lunch i staden serveras mellan 13:00 och 16:00. Middag från 20:00 till efter midnatt. Godast och billigast blir det att gå på en tapasrunda. Vi rekommenderar främst att ni har Calle Navas, vid Plaza del Carmen, som utgångspunkt. Är du modig och på ett äventyrligt humör testa gärna den lokala specialiteten Tortilla Sacromonte som är en kryddig omelett med grishjärna och andra organ. Mer tilltalande specialiteter inkluderar Berenjenas fritas (friterad aubergine), och habas con jamón (gröna favabönor med inlagd skinka).

Här finns alla möjliga typer av ostar, korvar, kötträtter och mat från havet. Andra kulinariska nöjen att upptäcka är stadens teterías, det vill säga teabarer, som är lite unika för Granada. Missa inte att ta del av de många läckra godbitarna i marockansk stil!

Tips: 

Festivaler och konserter anordnas året runt. Bäst är den internationella dans och musikfestivalen som anordnas från slutet av juni till början på juli. Konserter med klassisk musik, flamenco, ballett, och opera anordnas då varje natt i olika historiska monument (som Alhambra).

Bästa sättet att uppleva staden är till fots. Vi rekommenderar ”Cicerone” som anordnar vandringar på cirka 2 timmar. Hittas på Plaza de Bib-Rambla. Turistbyrån hittas annars på Calle Virgen Blanca, 9, 18071.

Se upp för kvinnorna som hänger kring katedralen och Alcaicería. De kommer med en kvist, som är gratis, men sedan tar de tag i din hand och vill spå dig för lite dricks. De sedan vill ha minst 5 euro för detta. Var överlag uppmärksam på ficktjuvar kring de stora monumenten.

Sevärdheter Granada

Palatset Alhambra, trädgårdarna Fuente Nueva, Carmen de los Mártires och Zaidin, den gamla staden (Albaicín) samt katedralen är bara några av de sevärdheter som Granada kan ståta med.

Alhambra är den främsta sevärdheten. Palatset, som ligger på en höjd ovan staden, uppfördes på 1300-talet och är kanske den mest välbevarade byggnaden från den här tiden i världen. Faktiskt var det nära att Alhambra för ett par år sedan kom in på listan över världens nya underverk. Palatset är också Spaniens mest besökta monument.

Alhambra solnedgång
Efter Alhambra är Albaicín, den gamla moriska staden, den viktigaste sevärdheten. Katedralen får du inte heller missa. Här ligger Ferdinand och Isabella, de som enade Spanien, begravda.

Shoppingen i Granada är utmärkt och du kan välja mellan att strosa omkring på lugna gågator och att göra ett besök på något av de större köpcentrumen. Puerta Real är området för den bästa shoppingen i Granada.

Staden har Spaniens bästa utbud av bland annat varor från Marocko och andra delar av Afrika. Här hittar du bra priser på varor som te-serviser, läder, kläder och mattor. Rea-perioder infaller i januari, juli och augusti. Titta efter rea-skyltarna ”Rebajas”.

Granada historia

Området för dagens Granada har varit bebott sedan omkring 600 år f. Kr. Fram till morernas ankomst år 711 e. Kr. var fenicierna, ibererna, romarna och visigoterna, i tur och ordning, de som styrde i området. Under morernas styre växte Granada fram till en blomstrande stad utan motstycke och staden var centrum för det moriska väldet i Spanien. Staden var den Moriska stad som stod emot reconquistan (den kristna återerövringen av Spanien) som längst. Detta hade att göra med dess starka befästningar och naturliga skydd från bergen. År 1492 var dock morernas tid ute och Ferdinand II av Kastilien införlivade staden med centralmakten.

Kommunikationer och flyg till Granada

  • Granada har en egen flygplats, Federico García Lorca Granada-Jaén. Den är ganska liten och den enda internationella anslutningen är till London. De flesta som besöker området har landat i Malaga. Läs om hur du får tag i billiga flyg till bland annat Malaga.
  • Kommunikationerna i och omkring Granada är utmärkta med motorvägar i alla väderstreck. Granada har också bra tågförbindelser med andra städer. Från 2022 tar det bara en timme och 10 minuter med höghastighetståget mellan Malaga och Granada.  Cirka 2 avgångar per dag. Granada har också ett nybyggt tunnelbane-system, vilket är unikt för en stad av Granadas relativt lilla storlek.
  • Det är enkelt och smidigt att ta sig från till exempel Nerja eller Malaga på Costa del Sol till Granada. Resan från Nerja till Granada med bil tar cirka en timme via A-7 och A-44. Det går också bussar om ni hellre föredrar det. Tips på billiga hyrbilar i Spanien (samt trafikregler etc.)

Hotell i Granada

Du hinner med att se de viktigaste sevärdheterna på en dag, om du verkligen planerar väl. Dock rekommenderas minst 2 dagar och 2 nätter för att verkligen ta in allt staden har att erbjuda.

Priserna på hotell är som dyrast (hotellpriserna går upp med 10-20 %) i april, maj, september och oktober. Men bortsett från påskveckan är ändå priserna bra. Under juli-augusti då staden är så varm att solen svettas sjunker priserna på hotell.

Tips: Undvik hotell kring Alambra och Albayzín då dessa kostar onödigt mycket per natt. Det är erkänt svårt (läs omöjligt) att köra bil i de historiska delarna av staden. Att komma dit och leta hotell på måfå är inget vi rekommenderar. Boka ett hotell som har parkeringsgarage (eller be hotellet rekommendera närmast liggande parkeringshus) i förväg. För att boka hotell rekommenderar vi alltid hotels.com på grund av deras stora utbud och låga priser. De har även villor och lägenheter för Long Stay.

Vädret i Granada

Granada har ett torrt och varmt klimat med en årsmedeltemperatur på omkring 15 grader. Under sommarmånaderna badar staden i sol och det brukar bli ordentligt hett både juli och augusti. Bästa tidpunkten för ett besök är april-maj och september-oktober då vädret är som mest behagligt.

Bostadsmarknaden i Granada med omnejd

Stadens och områdets charm lockar många besökare årligen, men det är ändå inte så vanligt att utlänningar investerar i en bostad i denna del av Spanien. Det finns emellertid en hel del (inte minst bankobjekt) billiga lägenheter och hus i såväl centrala Granada som i de närliggande bergsbyarna i Sierra Nevada. Ofta är priserna på bostäder här betydligt billigare än på exempelvis Costa del Sol.

Om du i första hand är ute efter en investering för uthyrning rekommenderas inte Granada. Däremot är det en mycket bra provins att leta i om man söker efter billiga renoveringsobjekt (fincas) i lite avskilda, lantliga miljöer.

Skriv till info@spanskafastigheter.se och berätta om du söker hus eller lägenhet, samt var.