Här ger vi svar på de vanligaste frågorna om att köpa hus eller lägenhet i Spanien. Vi går bland annat igenom vad man ska tänka på före köpet, vad som gäller efter köpet (skatter, avgifter, etc.) och vid uthyrning av bostaden, samt frågor om banklån i Spanien. Sidan uppdateras kontinuerligt med nya frågor, och med nya skattesatser, etc.

För er som är intresserade av att investera i fastigheter i Spanien är tiden inne då efterfrågan ökat markant efter krisen, samtidigt som priserna ännu inte hunnit rusa till toppnivåer. Det är följaktligen ett bra läge för ett köp. Vi på Spanska Fastigheter specialiserar oss på att leta fram den bästa investeringen. Vi har våra egna objekt i databasen, men vi samarbetar också med de flesta mäklare på Costa Del Sol och Costa Blanca för att erbjuda ge kunden ett komplett sortiment av fastigheter.

Observera att vi har svensktalande mäklare, som arbetar direkt för oss, på plats på Costa del sol. I dessa områden har vi också ett nära samarbete med lokala banker och advokater.

Många lever tyvärr i uppfattningen att man bör gå till flera mäklare för att försäkra sig om att hitta det man söker till ett så billigt pris som möjligt. Men det räcker att gå till en mäklare som ser till att hitta bostaden ni söker, som ser till att allt går rätt till, att alla papper är i ordning etc. Det påverkar inte alls priset på bostaden (kommissionen delas mellan mäklarna om bostadsägaren skrivit exklusivitet med tredjepart) och det gör hela köpet så mycket enklare. Skriv dock aldrig på kontrakt med någon, att du inte kan köpa via någon annan än just dem. Det finns inget att vinna på denna typ av ”exklusivitet”, vad de än hävdar.

Ett annat växande problem är till synes seriösa svenska mäklarfirmor som samlar på sig så många klienter de kan under utlandsmässorna, eller andra events i Sverige. Sedan, trots att de inte har någon mäklare på plats i Spanien, registrerar de alla namn de samlat ihop hos byggherrar och utländska mäklarfirmor vilket innebär att ingen annan kan visa just denna kund bostäderna. Samtliga parter förlorar på detta märkliga förfarande, så vårt råd är att inte registrera era namn hos mäklare på mässor, eller hos din lokala mäklare såvida denne inte har egen personal på plats i Spanien (endast en bråkdel av alla svenska mäklare som annonserar på nätet har de facto personal på plats).

Läs också allt du behöver veta om bostadsinvestering i Spanien.

Vi hjälper till med hela köpprocessen – från början till slut.

Vi letar upp det bästa köpet efter dina önskemål, och vår spanska advokat är med i vartenda skede av köpprocessen och kontrollerar att alla tillstånd och papper är i sin ordning, att man inte ”ärver” elräkningar etc. Vi samarbetar också med en uthyrningsfirma som sköter uthyrningen av bostaden åt er, med bank som ser till att skatter och avgifter betalas, etc. Vi har svensktalande mäklare som arbetar direkt för oss, eller till den rikstäckande banken vi har ett unikt samarbete med, i samtliga spanska provinser.

För mer info om detta skriv till info@spanskafastigheter.se

Nedan följer svar på vanligt ställda frågor om köp av bostad i Spanien (privat, som semesterbostad, eller av företag som investering). Här kan du se en snabb, visuell sammanfattning av köpprocessen i PDF-format.


Före köp

 • ”Vad är din rekommendation att jag gör för att titta på objekt?”
 • ”Ska jag åka ner under 1-2 veckor och titta runt, eller följa med på vad som händer på internet och via telefon?”
 • ”Tidpunkt, finns det någon tid på året som är bättre än någon annan att göra köp? Med avseende på pris, utbud eller någon annan anledning?

Svar: det viktigaste är att åka ner och se på objekt och område på plats då fotografier och ord aldrig kan beskriva hur just du upplever bostaden och området. De flesta tycker det räcker att stanna 3 dagar till en vecka för att se på tillräckligt många bostäder och områden som underlag för ett beslut. Lägg ALDRIG en handpenning på en osedd bostad. Detta förfarande är inte ens något vi tillåter (såvida ni inte är en investeringsfirma som gett oss mandat att leta upp de bästa investeringsköpen).

Vad det gäller tidpunkt på året så är vårt råd att ni undviker augusti då de flesta är på semester och alla bostäder är uthyrda varenda dag (och kan följaktligen inte visas). De flesta priser är förhandlingsbara, oavsett tidpunkt på året. Utbudet skiftar ständigt och det står bara still på marknaden i augusti.

Obs, när du först tar kontakt med oss, var så tydlig och specifik som möjligt. Var vill du bo, vad är din budget, antal önskade sovrum, närhet till flygplats, närhet till strand, nybygge eller begagnat, etc.

”Vad behövs göras innan jag kan genomföra köpet?”

Ansökan om NIE-nummer sker normalt sett innan köpet. Du behöver nämligen NIE för att skriva på en lagfart, men du kan lägga handpenningen utan NIE för att binda upp bostaden (man gör det i samma veva). Innan så kunde en advokat göra detta med en fullmakt. Men nuförtiden så måste man göra det personligen. Det räcker med att ansöka personligen, så kan advokaten eller mäklaren senare hämta ut det. Många ansöker också om NIE i god tid innan de anländer, via den spanska ambassaden. Det tar cirka 3 veckor att få NIE, och det varar i 3 månader. Läs mer på spanska ambassaden.

”Hur stor är handpenningen? Och garanterar den att jag får bostaden?”

Handpenningen är 10 procent. Ja, handpenningen tar bort bostaden från marknaden, sen ska man normalt sett betala hela köpesumman 4-6 veckor efteråt.

”Finns det ingen chans att få tillbaka handpenningen?”

Svar: oftast inte, men vi har, när det stått i vår makt, sett till att klienter som drabbats av ”buyer´s remorse” (köpångest) fått tillbaka sin kontantinsats då den ännu inte hunnit överförts till ägarens konto. Advokatkostnader kommer man dock inte undan.

”Hur kan jag vara säker på att jag får fastigheten när jag väl bestämt mig”

Det gör du genom att lägga handpenningen och i samband med det skriva ett köpekontrakt.

I de flesta fall kan ägaren gå med på 3000 Euro kontant för att få bort en bostad från marknaden tills köparna kommer hem och kan lägga hela handpenningen på 10 %. Förr brukade de flesta har med sig dessa pengar kontant då det inte går att ta ut så mycket pengar på en bankautomat (dock så kan man gå in till sin svenska bank innan avfärd och be dem att släppa uttagsgränsen.) Nuförtiden brukar det dock snabbt gå att lösa med en banköverföring.

Ni kan för övrigt ge vår advokat fullmakt för att skriva på lagfarten om ni absolut inte har möjlighet att komma ner i samband med att affären slutförs.

Kostnader involverat i köpet

 • ”Lagfart/administration/m.fl?”
 • ”Mäklararvode?”
 • ”Advokat/juristkostnader?”

Svar: kostnaderna involverade i köp av fastighet beror på om det är köp av andrahands-bostäder eller nybygge. Vid ett köp av en andrahands-fastighet så kan man räkna med att lägga på ca 11 % mer än den slutliga köpeskillingen. Av dessa 11% så är 8 % moms. Resten går till registrering av fastighet, Notarius Publicus och advokat.

Vid köp av nybygge så kan du räkna med att lägga på ca 14 % till priset . Detta utgörs av ca 10 % moms, resten går till registrering, Notarius Publicus och advokat.

Mäklararvode betalas av bostadsägaren.

Advokatens arvode är ca 1,0 till 1,5 % av köpeskillingen.

Hela köpesumman betalas dagen man skriver på lagfart.

Avgifter och skatter efter köp av bostad i Spanien

”Vad är samfällighetsavgifter och vad kostar de?”

Svar: hur stora gemenskapsavgifter (även kallat samfällighetsavgift eller urbanisations-avgift) blir beror på i vilken urbanisation man köper. Det varierar, allt från 500€ per år till 2200€ per år. Samfällighetsavgiften täcker kostnader för el för gemensamma ytor, skötsel av blommor och buskar och pool, etc. Lägenheter i city har ofta ingen avgift eftersom det inte finns någon omgivande urbanisation som hör till bostaden. Det samma gäller förstås även fincas på landet. Det finns dock enstaka fall där ett 10-tal lanthus tillsammans äger en gemenskapspool, då betalar man gemenskapsavgift för pool-skötsel.

El och vatten ingår inte i ovanstående avgifter, och betalas månadsvis och kostar förstås olika beroende på var man bor och vilken typ av bostad man har. Ofta är dock dessa kostnader ganska låga. För de som bor permanent i sin bostad i Spanien räknar man med att den totala årliga kostnaden för avgifter till föreningar, skatten, vatten, el, avlopp, sophämtning etc. i genomsnitt ligger på cirka 2200-3000 Euros för en bostad med 3 till 4 sovrum.

”Vilka skatter har de på bostäder i Spanien”?

Svar: skatter för no residentes personas físicas, det vill säga ”ej stadigvarande bosatta individer i Spanien” är som följer:

1. ”Impuesto sobre la renta de las personas fisicas no residentes”. Denna förmånsskatt för icke-residenta medborgare kallas också inkomstskatt eftersom alla bostadsägare har möjligheten att hyra ut sin bostad (oavsett om man hyr ut sin bostad eller inte ska den tas upp i deklarationen). Hyr man ut bostaden är skatten 19 % (obs, den var tidigare 24.75 %, men har sedermera sänkts till 20 %, och sedan alltså ytterligare en procentenhet) på hyresinkomsterna efter avdrag för kostnader man kan härleda till uthyrningen av sin bostad (hemförsäkring, ränta på lån, mäklararvode, el, vatten, underhåll av fastighet, et cetera). Denna lägsta skatt gäller bara medborgare inom E.U. eller E.E.A.

2. ”Impuestos sobre Bienes y Inmuebles”, förkortas IBI, är den obligatoriska, årliga fastighetsskatten som man betalar oavsett om man är skriven i Spanien eller inte. Skatten ligger på 0,5 % och bestäms av taxeringsvärdet.

Vi samarbetar med en bank som hjälper till att förklara när och hur ni ska betala skatt och som kan fixa det via autogiro om ni öppnar konto hos dem.

Obs, efter köp så anordnar vi med byte av el och vatten, från den förre ägarens namn till den nye ägarens namn. Samma sak med gemenskapsavgift, fastighetsskatt, el, vatten, etc.

Uthyrning efter köp

 • ”Är det är lönt att använda sig av en etablerad byrå som hjälper till med förmedlingen av bostaden?” Vad brukar man generellt ta för avgift för detta?”
 • ”Brukar el och vatten, samt gemenskapsavgifter ingå i avgiften man betalar till uthyrningsförmedlingen?”
 • ”Avgifter till serviceföretag/bokningsföretag för uthyrning, skötsel?”
 • ”Hur mycket kan man tjäna på uthyrning av sin bostad”?
 • ”Vad ska man tänka på om man vill köpa en bostad som investering?”
 • ”Hur ser reglerna ut i Spanien om ägande via svenskt AB?”
 • ”Är det krångligt/risk för stor förmånsbeskattning om man investerar i ett AB? Jag vill köpa för att kunna hyra ut största delen av året men vara där själv 4-5 veckor per år med familjen. Finns det agenturer som kan sköta allt och på så sätt påvisa att man inte är där och får förmånsbeskattning? Hyr man av sig själv då?”

Svar: vi rekommenderar att ni använder en etablerad uthyrningsfirma, även om de tar ca 20 % av inkomsten, så ser de efter fastigheten när ni inte är där, städning, nyckelservice etc. Dessutom sköter de marknadsföringen. Det gör det hela mycket enklare, och i de flesta fall mer kostnadseffektivt.

El, vatten, gemenskapsavgift betalar ägaren av fastigheten, normalt sett. Det beror lite på upplägget.

Hur mycket man tjänar beror på väldigt många faktorer. Läs mer här om att hyra ut sin bostad i Spanien.

Att man väljer en attraktiv bostad i ett attraktivt läge, helst med en dokumenterad historia av uthyrning. Det är det viktigaste att tänka på när man gör denna typ av investering. Dessa faktorer påverkar också värdestigningen på sikt. Tänk också på att juli och augusti är de månader som du drar in överlägset mest pengar på din lägenhet då priserna stiger när Europa går på semester.

Det är inga problem att köpa via svenskt bolag, köpeprocessen är mer eller mindre densamma. För mer specifika svar om avdrag och annat som har med deklaration att göra, rådfråga din revisor. Se också mer information längre ner i denna artikel om att köpa en bostad i Spanien med det svenska företaget.

Om man vill undkomma förmånsbeskattning behöver man ”avsäga sig från dispositionsrätten”. Bolaget som äger egendomen skriver ett avtal med ett uthyrningsbolag med en klausul där du avsäger dig från dispositionsrätten och att du, din familj samt bekanta får hyra objektet till samma pris som vilken annan gäst som helst. Ett avtal med denna klausulen samt annonser där bostaden tydligt förmedlas för uthyrning är tillräckligt med underlag för att påpeka att verksamheten inte nyttjas i privata ändamål.

Skatten på ett bolag är 20 % på vinsten de första 2 åren och därefter 25 %.

Läs också om spanska byggemenskaper, en projektmodell som pressar priserna med upp till 35 %!

Lån till köp av bostad i Spanien

 • ”Kan jag som utlänning få lån i Spanien?”
 • ”Vad är mest fördelaktigt, att ta lån i Spanien eller i Sverige?”

Ja, det kan du. Upp till 70 %, men tänk på att bankerna i Spanien nuförtiden har lika höga krav på din inkomst etc. som svenska banker. Avbetalningsplanen ligger normalt sett på 30-40 år, och man ska ha betalat senast det år man fyller 67 år (vi samarbetar också med banker numera som har upp till 75 år). Läs mer om att låna i spansk bank, och om hur man ansöker om lånelöfte [obs denna service erbjuds endast till våra köpare] via oss. Man får inte låna till skatter och avgifter så i praktiken behöver man alltså 40 % i eget kapital.

Under de värsta krisåren rekommenderade vi inte någon att ta lån i spansk bank på grund av risken att räntan skulle rusa. Nu har dock ekonomin stabiliserats och endast de mest seriösa bankerna redde ut stormen.

Viktig information om att ta lån för bostaden i Spanien

Nyhet från december 2018 är att en värdering av en bostad gäller nu i 6 månader. Vad det gäller banken vi jobbar med tar man heller inte betalt för värderingen i och med nya banklagar i Spanien (många banker tar dock fortfarande från 400 € och uppåt). Värderingen av bostaden bestämmer hur mycket du kan ta i lån.

Om bostaden värderas till 100 000 € men du köper den för 120 000 € får du ändå bara lån för 100 000 €. Värderas den till 120 000 men du köper den för 100 000 € får du fortfarande bara låna på summan 100 000 €. Det är alltid den lägre summan som gäller.

Detta är en aspekt som är viktig om budgeten är tajt. Om man köper en bostad för 120 000 €, men den värderas lägre (vilket blir allt vanligare då marknadsvärdet stiger på bostäderna samtidigt som värderingen bara ser till kvm, antal rum etc. och inte tar hänsyn till läge eller andra unika aspekter) så kanske inte alla har tillräckligt med eget kapital för att kunna genomföra köpet.

En av våra senaste försäljningar var i en liknade situation. Bostaden kostade 220 000, men klienten behöver att banklånet beviljas på en värdering på minst 180 000. Vi skrev då in detta i kontraktet, att klienten får tillbaka reservationsssumman på 3000 € om värderingen blir lägre än 180 000.

En annan viktig aspekt att känna till i sammanhanget är att bostäder som byggts om, att man till exempel byggt ut från ett sovrum till två, värderas enligt den ursprungliga lagfarten. Exempelvis en stor lägenhet med 1 sovrum som byggts om till 2 sovrum värderas enligt den nuvarande mallen som en ”etta” och man får mindre lån.

En anledning till att man värderar lågt är att om köpare inte kan betala för sig måste banken kunna sälja av bostaden enkelt, men värderingen säger sällan något om bostadens egentliga värde på marknaden.

Köpa i företaget

Viktigt för dig som vill köpa i ett svenskt företag. Köpeprocessen är den samma men några viktiga punkter skiljer sig åt. Du får normalt sett högst  50 % i lån av spansk bank när du köper i ditt företag och det ska vara avbetalt på högst 15 år. Du behöver också ett registreringsbevis från Bolagsverket på engelska (det räcker ofta med den engelska versionen men ibland behöver det översättas till spanska av legitimerad översättare och stämplad av Notarius Publicus där du bor i Sverige) Med detta certifikat detta ansöker du NIF-nummer (Número de Identificación Fiscal – Skatteregistreringsnummer) via spansk advokat (samt personligt NIE-nummer som alla köpare behöver).

Information om att köpa spanskt bostad med ett svenskt AB:

Det går alldeles utmärkt att genomföra ett förvärv av en bostad i Spanien med ett svenskt AB. Det kan även öppnas ett dotterbolag i Spanien för att äga bostaden men det är ingenting vi brukar rekommendera våra klienter, såvida denne inte hade tänkt att genomföra flera förvärv och förvalta en portfolio som överstiger 100 000 – 200 000 € i hyresintäkter, samt hade tänkt att finansiera köpen via spansk bank och bedriva verksamheten mer som ett utpräglat fastighetsbolag. 
Ska ditt företag köpa en semesterbostad och vill använda bolagets pengar rekommenderar via att detta görs direkt med  det svenska AB:t. 
Hur går detta till och vad bör ni tänka på? 
– Ni måste registrera ert AB i spanska bolagsverket för att få bedriva verksamhet här och genomföra förvärv av bostäder. Detta är en relativt enkel procedur och är något vi hjälper till med om ni köper via oss. 
– För att undvika förmånsskatt i Sverige så måste ni avsäga er dispositionsrätten av bostaden och kunna bevisa för skatteverket att det handlar om en investering och inte en privat semesterbostad förtäckt i ett bolag för att undvika skatt.

När det gäller ärenden som har med svenska skatteverket att göra så landar alltid bevisbördan på företaget och vi rekommenderar att ni lägger ut bostaden för uthyrning med en förvaltare (vi har dotterbolag som erbjuder dessa tjänster) där ni avtalar om att ni och alla med kopplingar till bolaget, släktingar etc. enbart kan vistas i bostaden om dessa betalar ett marknadsmässigt pris som vilken gäst som helst (att du som privatperson sedan använder din bostad hur mycket du vill ändå, är en annan sak som du kommer överens med förvaltaren om hur ofta detta ska göras. Vi har ett smidigt online system för detta.) 


Företaget beskattas i Spanien för hyresintäkterna. Inte i Sverige. Sverige och Spanien har ett skatteavtal för att undvika dubbelbeskattning och skatten skall betalas där verksamheten bedrivs. 
– Ett svenskt AB kan öppna ett spanskt bankkonto. 
– Ett Svenskt AB ska deklarera i Spanien för att redovisa intäkterna som har intjänats här. Detta kan en revisor ordna och är inte speciellt kostsamt. 

Några vanliga frågor från svenska företagare:

”Är köp & sälj-relaterade kostnader om man köper med sitt bolag, de samma som om man köper privat?” Svar: Samma köpeskostnader gäller som för vilken juridisk person som helst i Spanien. När du säljer kommer dock spanska skatteverket ta 3 % av köpeskillingen för att försäkra att du betalar din vinstskatt eftersom ditt bolag är ett icke resident bolag. När du deklarerar och det visar sig att du inte gjort något vinst så får du tillbaka dessa 3 %. Eller tvärtom, om du gjort vinst så behåller de motsvarigheten till vad du skulle betalat i skatt.
 ”Kommer man råka ut för ngn extra otrevlig fastighetsskatt eller liknande när man äger via bolag?” Svar: – Nej. Bara den vanliga fastighetsskatten du betalar oavsett hur du köper din fastighet (IBI).
”Behöver jag NIE nummer om jag ska registrera mitt svenska AB i Spanien?” Svar:  Någon i din styrelse som ska företräda och skriva på köpet behöver NIE nummer. Detta är någon vi också ordnar om du köper vía oss. 
Sammanfattningsvis: det går bra att genomföra köpet av en bostad i Spanien med ett svenskt AB så länge det görs på rätt sätt. För mer specifika bokföringsfrågor, skattefrågor etc. rekommenderar vi att ni kontaktar en svensk revisor som specialiserat sig på utlandsköp.

Länkar till våra nyhetsbrev:

Läs mer om köpprocessen i Spanien.

De mest prisvärda projekten med nyproduktion Costa del Sol.

Delta i diskussionen

3 kommentarer

 1. Mycket bra info! Har köpt en lägenhet söder om Torrevieja som vi kommer att hyra ut när vi inte är där. Vi har stor nytta av det ni skriver. Tack

 2. Mycket bra info!
  Vi har fått möjligheten att köpa en bostad med verksamhet i Costa del Sol. Köpet sker i så fall utan mäklare. Hur fungerar det med lån när det gäller en verksamhet med garanterad hög inkomst lång tid framöver?

  Vänliga hälsningar
  Marie-Louise Söderberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll down to content