Cueva de Nerja – magiska grottor som fascinerar

Fem unga pojkar i byn Maro, precis bredvid Nerja, på östra Solkusten brukade roa sig med att leta efter hålor i marken där de sett fladdermöss gömma sig. Kvällen den 11 januari 1959 var de på jakt med sina ficklampor och såg ett större antal fladdermöss flyga upp från marken. Dagen efter återvände de med verktyg för att knacka bort stalaktiterna (istappsliknande formationer) som dolde ingången till vad som verkade vara en spännande och stor grotta.

En ny studie (2023) ledd av Universitetet i Cordoba visar att Nerjagrottans historia kan rekonstrueras med hjälp av förstenade sot och träkol från facklor som är mer än 8 000 år gamla. Nya spår för grottans historia i Nerja tillbaka mer än vad man tidigare trott. Tillsammans visar forskarna att mänskligheten har bott i Nerja i cirka 41 000 år, 10 000 år längre än tidigare trott – och att den europeiska grottan med paleolitisk konst har upplevt de mest bekräftade och frekventa besöken under forntidens historia. Detta senaste arbete presenterar också 68 dateringar, 48 helt nya, från grottans lägsta delar, där paleolitisk konst och bevis på kronokulturer som aldrig tidigare har dokumenterats har upptäckts. ”De förhistoriska målningarna betraktades i det fladdrande ljuset från lågorna, vilket kunde ge figurerna en viss känsla av rörelse och värme,” förklarar Medina, som understryker Nerjagrottans begravningsanvändning under den senare delen av forntiden i tusentals år. ”Det finns fortfarande mycket den kan avslöja om hur vi var,” säger hon.

Att stiga ner i Nerjagrottorna är att stiga ner i en förhistorisk och magisk värld

Vad pojkarna fick se när de steg ner i underjorden var en hemlighet som legat bevarad i över 5000 år och kan mer beskrivas som en scen ur en Steven Spielberg film än verklighet. Med öppna munnar och uppspärrade ögon lyste de med sina ficklampor och trampade i stora pölar av fladdermusskit, på sin väg genom det surrealistiska, gigantiska grottlandskapet tills de slutligen stötte på stora högar av skelett…. De drabbades då av panik eftersom de trodde att det rörde sig om tidigare äventyrare som gått vilse i de enorma gångarna.

Sedermera visade det sig att skeletten rörde sig om flera tusen år gamla kroppar, då grottan bland annat var en begravningsplats för stenåldersmänniskor. Här bodde nämligen, visar grottmålningar och andra arkeologiska fynd, människor redan för över 27000 år sedan (nya fynd för dock dessa siffror mer än 10 000 år tillbaka i tiden!). I samband med en jordbävning rasade dock ingången till grottan samman och Cueva de Nerja, som grottorna nu kallas, förpassades till världens okända underverk.

I grottorna har man utöver historiska grottmålningar, verktyg och skelett blottat världens största stalakit-formation. Den är 32 meter hög! Grottorna är 35484 kvm stora (vilket gör den till en av världens största av sitt slag) och här återfinns beskrivbara formationer av stalaktiter och stalagmiter som många anser höra till världens absolut vackraste. Man håller fortfarande på att utforska grottorna så hela ytan är inte öppen för allmänheten.

Formationerna ser ut att vara mänsklig konst. Många besökare tror till och med att grottorna i Nerja är någon form av ”konstinstallation” av araberna som härskade här för hundratals år sedan. Visserligen var araberna duktiga hantverkare och konstnärer, men det har tagit moder jord ofattbara fem miljoner år att bilda stalakiterna och stalagmiterna och arrangera dem samman till ett praktverk en mänsklig konstnär inte ens kan drömma om att komma i skuggan av närheten av att skapa.

Akustiken är fenomenal och årligen anordnar man en berömd musikfestival (Festival de la Cueva anordnas alltid de sista två veckorna i juli). Människor samlas dessutom i tusentals utanför grottorna och grillar och dricker sangria hela natten lång under festivalen i maj, San Isidro.

Under tidiga sommaren 2015 invigdes också den nya botaniska trädgården i området. Den inhyser över 200 olika arter djur, varav 42 utrotningshotade.

Vill du ha ett fint och prisvärt boende i anslutning till grottorna rekommenderar vi att du hyr något i Nerja, bergsbyn Frigiliana eller Maro.

Förresten så ligger vårt favoritområde i Nerja, Capistrano Village, under 10 minuters bilväg från grottorna.

Kort video med bilder från grottorna i Nerja:

Fakta Grottorna i Nerja:

Kameror är tillåtna men du får inte ha på blixten. Men en bra kamera och stadiga händer räcker dock långt eftersom man placerat ut ljuskällor lite här och var längs stigarna.

Öppettider för Nerjagrottorna

Grottorna har öppet året runt med undantag av 1 januari och 15 maj.
Öppettider Juli-augusti: 10-19:30 (den stänger dock en timme tidigare under festivalveckan).
Resterande månader: 10-14, 16-18:30.

Tips, gå dit lågsäsong strax innan stängningsdags, då får möjlighet att vandra runt i princip själv vissa sträckor vilket känns märkligt rofyllt.