Sierra Nevada i Spanien är en bortglömd pärla bland skidorter

Härliga pister

Det är märkligt att vi här i Sverige inte har bättre koll på Sierra Nevada, det mäktiga spanska berget, och dess alldeles utmärkta möjligheter för skidåkning. Det är svårt för oss att förstå när vi vandrar omkring i till exempel exotiska och varma Nerja att i var mans hus står det ett par slalomskidor!

Det är väl kanske något med läget som gör oss skeptiskt inställda. Det spanska berget ligger ju så nära Afrika att man till och med kan se Marocko med blotta ögat från Sierra Nevada. Inte kan man väl bada i medelhavet i Europas bästa klimat på dagen och bara en dryg timme senare åka slalom eller snowboard?

Jo, faktiskt. Det kan man. Faktum är att backarna i Sierra Nevada, som är Europas sydligaste skidort, är så bra att skidorten stod som värd för alpina skid-VM 1996. Orsaken till att det finns så mycket snö i bergen trots närheten till Afrika är att det ligger så oerhört högt. Skidområdets högsta punkt Pico del Veleta ligger över 3000 meter över havet!

Hotel Selenza Thalasso - Wellness 4*S, Estepona, Málaga
Costa del Sol ligger bara en dryg timme bort…

Hela området för skidåkning i Sierra Nevada, dess storlek och standard, kan jämföras med Åre. Liftsystemet är för övrigt mycket bra! Ett liftkort, hotell, mat och andra kringkostnader är lägre än i Sverige.

Säsongen varar från november/december ända in i maj. Från och med februari är det så varmt att du kan åka i kortbyxor eller bikini om du så önskar. Chansen för en rejäl solbränna i de snöbeklädda backarna är därmed överhängande…

 

 

 

Sedan några år tillbaka anordnar man numera ett mycket populärt event i slutet på april då alla får tillåtelse att åka skidor i bikini eller badbyxor.

Fakta Sierra Nevada:

  • Sierra Nevada är det största berget på den Iberiska halvön. Högsta toppen är Mulhacén som ligger 3482 meter över havet.
  • Området Sierra Nevada är också en mycket stor nationalpark med unik natur och fauna.
  • Sierra Nevada är ett av få områden i världen där möjligheter till att åka skidor ligger så nära behagliga badstränder.

Läs också:

Flyg till närliggande Malaga

Boka hotell billigt online ibland annat Sierra Nevada

Hyr bil redan på flygplatsen och kör upp i bergen