Amfiteater Italica

Andalusien – guide till den vackraste regionen i Spanien

Andalusien, eller Andalucia på spanska, är en fascscinerande provins belägen i södra Spanien. Det är här spanska legender som Don Juan och Carmen har sitt ursprung. Och det var i Andalusien fåraherden Santiagos berättelse fick sin början och slut i Paulo Coelhos världsberömda roman ”Alkemisten”. Provinsen har en central plats i den spanska folksjälen, och det är i detta kontrasternas landskap som Flamencon och tjurfäktningen lyser starkast. Regionen är också mycket populär bland svenskar, och under 2014 ökade antalet turister från Sverige med närmare 30 procent! Från Sverige till någon av flygplatserna gick det mellan april och oktober hela 369 direktflyg. Läs mer om billiga flyg till Spanien. Under 2015 högprioriterar de andalusiska myndigheterna sina kampanjer mot den svenska marknaden. Man vill locka ännu fler nordbor, och sprida dem lite jämnare över hela regionen. Just nu är det mest Malaga-provinsen som lockar svenskar, men Andalusien är mycket mer än så.

Amfiteater Italica
Romersk arena Italica

Andalusiens historia:

Andalusien har en rik historia som sträcker sig tillbaka till forntida tider. Regionen har varit bebodd av flera olika folkslag, inklusive ibererna, fenicierna, grekerna och romarna. Under 700-talet e.Kr. invaderades Andalusien av de muslimska morer na som grundade det islamska kalifatet i Córdoba.

Under morernas styre blomstrade Andalusien och blev en kulturell, vetenskaplig och konstnärlig stormakt. Staden Córdoba blev en av världens mest avancerade städer, med en imponerande arkitektur och en blomstrande handel. Andalusien var också en viktig knutpunkt för handel och kommunikation mellan öst och väst.

I slutet av 1400-talet erövrade den katolska kungen Ferdinand II av Aragonien och Isabella I av Kastilien Andalusien efter flera år av krigföring. Detta markerade slutet på den muslimska dominansen i Andalusien och början på en ny period av kristet styre.

Under den kristna perioden genomgick Andalusien stora politiska och kulturella förändringar. Många av de muslimska byggnaderna revs eller omvandlades till kristna kyrkor. Andalusien blev också en viktig region för handel och industri, med städer som Sevilla, Málaga och Cádiz som blomstrande centra för handel och sjöfart.

Under 1800-talet genomgick Andalusien en period av ekonomisk och politisk förändring, med införandet av nya teknologier och sociala reformer. Andalusien blev en viktig region för textilindustrin och järnvägen. Under den här perioden upplevde Andalusien också en våg av immigranter från Nordafrika och andra delar av Spanien, vilket ledde till en ökning av mångkulturalismen i regionen.

Under 1900-talet genomgick Andalusien ytterligare en period av politisk och social förändring. Regionen drabbades hårt av den spanska inbördeskriget på 1930-talet och den efterföljande diktaturen under Francisco Franco. Efter Francos död genomgick Andalusien en period av demokratisk förändring och återuppbyggnad, med en betoning på ekonomisk utveckling och social rättvisa.

Idag är Andalusien en av Spaniens mest livliga regioner, med en fascinerande bland-kultur och historia som lockar besökare från hela världen. Regionen är känd för sina vackra stränder, pittoreska byar och städer, och sitt rika kulturarv. Andalusien är också känt för sin gastronomi, med en mängd läckra rätter som paella, gazpacho, och pescaíto frito. Andalusien är också en viktig region för Spaniens ekonomi, med en betoning på turism, jordbruk och sedan 2020-talet ”high-tech” företag som Google.

Sammanfattningsvis har Andalusien en rik och mångfacetterad historia som sträcker sig tillbaka till forntida tider och har format regionens kultur och samhälle.

Guide till Andalusien

Andalusien är känd för sin rika kultur, vackra natur, goda mat, och framförallt Europas bästa klimat! 3000 timmar om året besöker solen det vackra andalusiska landskapet. Trots detta finns det bergstoppar i regionen som har snö året runt. Det finns alltså möjligheter till såväl skidåkning som solbadande i landsdelen.
En typisk "vit by"

Just detta pendlande mellan ytterligheter är utmärkande för regionen. Landskapet pryds av såväl charmiga bergsbyar som pittoreska kuststäder, och myllrande storstäder. Sinnestämningen bland befolkningen är avslappnat ”mañana”. Samtidigt har Andalusien bra kommunikationer, och dess större städer har en internationell puls. Det mest utmärkande för Andalusiens kulturella mosaik är dock det arabiska arvet. Hela landskapet är utsmyckat med vacker arabisk arkitektur från tiden då morerna (711-1492) härskade över södra Spanien. Det moriska palatset Alhambra i Granada är det förmodligen kändaste monumentet från denna tid.
Alhambra

Mat & dryck

Regionens många olika ansikten tar sig också uttryck i dess rika matkultur. Få ställen i världen uppvisar en sådan rikedom och kvalité på sina frukter, grönsaker och oljor. Tack vare överflödet av underbara råvaror kan Andalusierna förvandla sin matlagning till ljuv konst. Berömda specialiteter inkluderar bland annat Serranoskinkan, och den andalusiska Paellan. Och med en kustlinje, svenskarnas favorit Costa del Sol inkluderat, nästan 80 mil lång är förstås nyfångad fisk och skaldjur ett prominent inslag på den andalusiska tallriken. I övrigt kan nämnas att andalusierna ömmat för sitt väldoftande och nybakade bröd ända sedan Romartiden. Kanel, sesamfrön, honung och anis är utmärkande för de goda bakverken.

Charmiga lantrestauranger (”Ventas”) och de klassiska spanska tapasbarerna är utspridda över hela området och erbjuder mat till hög kvalité och resonabla priser. Vill du ställa magens klocka efter den Andalusiska livsrytmen äter du din ”Comida” mellan 2 och 3, och insuper ”Cena”, kvällsmåltiden kring 9-10-tiden. Vi tror att du kommer till Andalusien för solen, men stannar för maten! Vad det gäller drycker kan Andalusien främst ståta med Sherryn, som härstammar från Jerez. Regionen har ganska nyligen också föresatt sig att bli kända för sina rödviner, och vinrankor har det förstås funnits utspridda över det soliga området sedan mycket länge! Teorierna bakom tapas-kulturen är många och luddiga, men de flesta är överens om att fenomenet tapas föddes i Andalusien. I många orter här, och i synnerhet då Granada, får man fortfarande en gratis tapa serverad till varje alkoholhaltig dryck man beställer i en bar.

Ett berömt vin kallas Jerez

Fiestas

Spanjorer i allmänhet och andalusier i synnerhet är galna i festivaler.  Det anordnas över 3000 festivaler årligen i Andalusien! Några exempel är: Fiesta de Los Reyes (”de tre konungarnas festival”) som anordnas 6 januari alla andalusiska städer. Två veckor efter påsk firar man våren i Sevilla med att äta gott, festa och handla i de provisoriskt uppställda stånden som svämmar över staden. San Lucar Manzanilla firas i San Lucar de Barrameda och är en vinfestival som anordnas tredje veckan i maj varje år.

Natur

På sin smalaste punkt ligger Andalusien endast 14 km från Afrika. Naturen är spektakulär och är det kanske mest geografiskt varierande området i Europa. Magnifika våtmarker, ökenliknande områden, gröna skogar, apelsinlundar, olivgårdar, berg och orörda stränder utgör tillsammans med den unika floran och faunan Spaniens mest praktfulla miljö! Fjäril- och fågelarter som inte hittas någon annanstans i Europa gör sitt till för att ytterligare ge färg åt landskapet. Sierra Nevada är för övrigt med sina 3.396 meter det högsta berget på den Iberiska halvön.
Sierra Nevada

Fakta:

Provinser: Almeria, Cadiz, Cordoba, Granada, Huelva, Jaen, Malaga, Sevilla Huvudstad: Sevilla Area: 87 268 km2, Befolkning: 8 059 431 (nummer 1 i Spanien) Kustområden: Costa de la Luz, Costa del Sol, Costa Tropical, Costa de Almeria

Andalusisk strand
Andalusisk strand

Andalusien storsatsar på sol och vind-energi

Under 2002 skedde det en fördubbling av investeringar i förnybar energi. De styrande i Andalusien siktar på att bli ledande i Spanien på förnybara energikällor, som solceller. Detta innebär inte bara att det gynnar miljön utan sänker också energikostnaderna och skapar många nya jobb. De senaste åren har dessutom många internationella, högteknologiska företag, som Google, flyttat sina viktigaste kontor till Malaga. Många städer i Andalusien, som Malaga och Nerja har även inlett storsatsningar på hållbar turism,  i motsats till stora nöjesparker och shopping etc. Andalusien går en ljus framtid till mötes.

Andalusien med Costa del Sol i spetsen är de internationella investerarnas växande stjärna

Efter att den nya regionala regeringen i Andalusien tillträdde 2019, genomförde de en rad skattereformer som effektivt minskade, avskaffade eller eliminerade flera typer av skatter. Denna skattevänliga politik, som bara förstärkes 2023, har positionerat Andalusien som den region i Spanien som har de lägsta skatterna, parallellt med Madrid. Denna gynnsamma skattemiljö har attraherat betydande utländska investeringar i regionen, vilket har lett till en kapitaltillväxt på 40% från 2019 till 2023. Dessa är de huvudsakliga skälen till varför Andalusien har blivit det främsta området för fastighetsinvesteringar i Spanien och varför så många människor snabbt blir förmögna:

  1. Arvsskatten avskaffades 2019.
  2. Gåvoskatten avskaffades 2019.
  3. Fastighetsöverlåtelseskatten sänktes 2021.
  4. Stämpelskatten reducerades med 20% 2021.
  5. Förmögenhetsskatten avskaffades 2022.

Karta över Andalusien (från Google Maps)
Fakta hämtat från wikipedias engelska artikel om Andalusia info@spanskafastigheter.se

Karta över Andalusien

Läs också:

Flyg billigt till södra Spanien.

Guide till bra Internetförmedlare av hotell i Andalusien

Guide till den spanska pärlan Nerja. Mest populära området i sistnämnda stad är Capistrano Village. Vi har tillgång till hundratals hus och lägenheter i Andalusien. Se axplock här. Vi erbjuder också långtidsuthyrning av bostäder i Andalusien. Läs mer här.

Vill du bila genom Andalusien? Läs våra tips om pålitliga biluthyrningsfirmor

Översikt bästa nytillverkade hus och lägenheter Costa del Sol