Köpa hus i Spanien – välj seriösa mäklare till köpeprocessen

Att köpa hus i Spanien skiljer sig inte så mycket åt i processen jämfört med Sverige. Det finns dock en del man bör tänka på som kan vara bra att känna till. Först och främst skall du vara förberedd innan du väl sätter dig ner för att förhandla om ditt köp. Känn efter att det är rätt bostad för dig, att området lever upp till dina krav, och framförallt att alla inblandade är kunniga inom sina respektive områden. Läs också vår artikel med vanliga frågor och svar om att köpa bostad i Spanien.

Problemet många gånger med att köpa hus i Spanien för godtrogna och solsugna utlänningar (svenskar brukar dock vara ganska försiktiga av sig) är att vem som helst kan arbeta som mäklare i Spanien. Många gör det som ett extraknäck från ett ”hål i väggen”, så att säga. Är det för bra att vara sant, så är det inte sant. En annan viktig aspekt är att det många gånger är avhängigt på vilken mäklare du väljer, auktoriserad och seriös eller inte, hur bra pris och villkor du får på fastigheten i slutändan. Tre grundstenar i förhandlingen du främst kan förhandla om är:

  • betalningsvillkoren
  • inflyttningsdatum
  • bostadens utrustning

De vanligaste fällorna

Avvakta med underskriften tills det känns helt rätt
Avvakta med underskriften tills det känns helt rätt

I de allra flesta fall brukar det gå bra, men de som varit oförsiktiga i sitt val av fastighetsförmedlare kan råka ut för en rad problem. De vanligaste är att de har svårt att få sin lagfart, att projektet inte står färdigt i tid (och i sällsynta fall inte någonsin står färdigt!). De som köper begagnade objekt kan ibland drabbas av tidigare ägares skulder, eller att det rentav dyker upp tidigare ägare med kontrakt på fastigheten. Det är därför viktigt att din fastighetsförmedlare förstår det spanska språket, de spanska lagarna, och har all den erfarenhet som behövs för att kunna se minfältet av potentiella faror det kan innebära för den som letar hus i Spanien. Väljer ni en seriös och kunnig mäklare skall ni inte ha någonting att oroa er för. Vi ser det som vår främsta uppgift i vår service till dig att endast referera till och samarbeta med seriösa fastighetsförmedlare och byggherrar så att ditt köp går rätt till – och att du inte betalar överpris.

Läs också: Allt om fastighetsinvestering i Spanien.

Köp av andrahandsobjekt

Köpprocessen varierar en hel del beroende på faktorer som var i Spanien köpet äger rum, vem du förhandlar med, och så vidare. Nedanstående information ska ses som allmän vägledning eftersom lagar och regler ändras hela tiden. Vår medarbetare Anders jobbar dock för en mycket ansedd advokat i södra Spanien, och håller sig därför ajour med gällande lagar och regler. Samma noggrannhet att allt går rätt till är något som är utmärkande för alla aktörer Spanska Fastigheter samarbetar med. I stora drag kan vi emellertid sammanfatta köpeprocessen med:

  • Du lägger 3000 € i en reservationssumma för att ta bort bostaden från marknaden.
  • Du betalar en handpenning som ligger nånstans runt 10000 Euro beroende på fastighetens pris. Detta är praxis i Spanien, och är viktigt för att säkerställa att inte egendomen tillfaller någon annan. Skulle du sedan ångra dig tillfaller beloppet säljaren, men om säljaren ångrar sig får istället du tillbaka hela summan
  • Kontrakten ni skriver under förbereds alltid av mäklaren i samråd med en advokat. Den senares huvudsakliga uppgift är att utföra en juridisk inspektion av fastigheten. Advokaten kontrollerar bland annat att fastigheten inte är belagd med skulder
  • När advokaten utfört sin inspektion betalar du 10 % av den totala köpsumman (minus den redan betalda handpenningen) och skriver under ett så kallat optionskontrakt, som bland annat fastställer överlåtelsedatumet (i regel en månad efter kontraktsunderskrift)
  • Lagfartsbeviset, eller escritura på spanska, skrivs på av såväl köpare som säljare hos Notarius Publicus, och den återstående summan betalas. Sedan lämnas nycklar och besittningsrätt över till den nye ägaren av huset

Köpprocessen för nybyggda fastigheter

Denna process skiljer sig lite åt eftersom det kan ta lång tid innan din bostad är klar. Du ska dock betala den under byggtiden. Storleken på handpenningen är som regel ungefär densamma. Ett bindande kontrakt skall vara upprättat och upp till halva köpesumman skall vara betald inom 30 dagar. När ditt husköp är klart återstår vissa viktiga detaljer

När allt är påskrivet och du fått nyckeln i din hand, och detta gäller såväl vid köp av begagnade som nya objekt, skall du registreras i din nya förening, teckna el- och vattenabonnemang, deklarera köpet, et cetera. Majoriteten av dessa detaljer hör till mäklarens efterförsäljningsservice.

Obs! En projektmodell i Spanien, som kommer starkt efter några år i träta, du bör känna till är byggemenskaper, som pressar priserna med upp till 35  %.  Läs mer här.

Finansiera ditt fastighetsköp – upp till 90 procent banklån

Till skillnad mot många andra länder var det inte några problem för utlänningar att ta lån i Spanien fram till sommaren 2009. Fram tills dess fick man låna till valfri valuta upp till 90 % av köpet. I och med den djupa finansiella krisen i Spanien slutade man dock låna ut pengar till husköp. Från och med 2013 började man dock erbjuda lån för utlänningar och bättre villkor igen. Det vanligaste är att man får upp till 60 % och 90 % i vissa fall. Läs mer om att låna i spansk bank.

Vill du veta mer om köpprocessen och andra juridiska aspekter eller finansiering skriv till info@spanskafastigheter och be Anders ringa upp, eller så ställer du dina konkreta frågor i ett mail så återkommer han med svar så snart som möjligt. Han har också, efter att ha bott och verkat som mäklare i Spanien i flera år, den lokala kännedom som är så viktig för att säkerställa ett lyckat köp för dig. Tanken är att ni ska tycka det är kul att leta bostad i Spanien och att han kan stå till tjänst med alla ”tråkiga” tekniska detaljer. Hur tråkigt svenskt det än låter ångrar man sällan att man tog det säkra före det osäkra!

Många drömmer om hus i Spanien

Läs också: