Alhambra

Solsemester till Spanien – de tio bästa resmålen 2024

Spanien fortsätter att vara svenskarnas resmål nummer ett när man åker på solsemester. Mallorca och Kanarieöarna kanske känns lite förlegade, men det fantastiska landet bjuder ju på så mycket annat! I denna artikel har vi valt ut våra favoriter.

Solsemester 2024 – Spaniens tio hetaste städer och områden i år

Village har två fina poolområden

Det bästa resmålet för en solsemester till Spanien 2024 för dig som söker såväl en kosmopolitisk upplevelse som sol och bad är:

1. Malaga, som i flera år setts av många som en transitstad. Staden har dock satsat hårt på nya projekt (med nya boulevarder, teater-distrikt, tunnelbana, shoppingcenters etc.) och Malaga är nu en weekend-destination i paritet med Barcelona och Berlin.  De senaste åren har man bland annat fått en ny läcker marina, med butiker, nattklubbar och restauranger. Flera restauranger har dessutom förärats en Michelin-stjärna. Vi föredrar dock någon av Malagas alla, helt grymma och sanslöst billiga tapasbarer.

2. Nerja på östra Costa del sol med de fantastiska grottorna, det ”kaliforniska” landskapet, blomsterprakten och de överlag mycket låga priserna på stadens härliga restauranger är en evig favorit. Stadens finaste semesterområde är Capistrano Village, en tidlöst vacker men anspråkslös pärla som numera också blivit något av en ”hotspot” för svenskar som vill göra en god investering (uthyrningsintäkterna är höga och bostäderna billiga i kölvattnet av kraschen). Nerja fick för övrigt ett tungt pris nyligen då staden hamnade på 4 plats på TripAdvisors lista över ”Top Destinations on the Rise – Europe” och hamnade dessutom på en fantastisk 9 plats i den internationella rankningen för ”Traveller´s Choice Rankings”. Man har också satsat hårt på infrastrukturen, på reningsverk, naturområden och säkrare och renare stränder. Staden har dessutom varit ett av de turistorter som jobbat hårdast för säker turism i samband med Corona-krisen. Sedan tidigare satsar man hårt på hållbar turism.

3. Om du vill känna historiens vingslag slå ännu starkare bör du besöka den vansinnigt vackra staden Sevilla som var världens kanske absoluta mittpunkt när Spanien var som rikast, när konkvistadorerna la nya kontinenter under sina fötter och staden kallades ”Världens huvudstad”. Spaniens guldålder är väl bevarad i den historiska prakten som utgör Sevilla. Enligt Lonely Planets (världens största resemagasin) lista över ”Top 10 world cities to visit” så sent som för två år sedan var Sevilla nummer 1. Det säger en hel del.

4. Baskiska San Sebastian kallas med rätta Europas kulinariska huvudstad. Inget annat område har lika många Michelin-restauranger per capita. Det skadar heller inte att San Sebastian har en av världens vackraste ”city-stränder”. Här finns det dessutom fina möjligheter att testa på att surfa på atlantvågorna. I en stor internationell undersökning blev staden nyligen utnämnd till världens femte bästa stad att leva i. Dessutom kommer San Sebastian var för övrigt ”Europas kulturella huvudstad ” förra året och rustades upp ytterligare i samband med det. Kruxet? Att det inte är så lätt att ta sig dit alla gånger.

Girona

5. Girona, cirka 10 mil från Barcelona, är också en riktigt fin ort. Missa inte Gironas bästa restauranger, Les Magnolies och Els Brancs, som nyligen tilldelades varsin Michelin-stjärna. Vår mäklare som besökt hela Spanien bedyrar att Girona är en riktig höjdare.

6. Vill du kombinera en storstadsupplevelse med bad? Barcelona. Enda anledningen till att vi lägger staden lite längre ner i listan är att den börjar bli uttjatad. Turismen är så omfattande att staden börjat vidta åtgärder för att hejda den.

Kvinna dansar Flamenco

7. Cadiz är en fin gammal stad. New York Times håller med och la till den i sin lista över ”52 ställen att besöka i världen under 2019”.

8. Marbella på västra Solkusten är en bättre bedagad glamourdrottning som fortfarande sprider lite jetset-glamour över solsemestern. Lite dyrare priser på mat och dryck och boende jämfört med Nerja som ligger på östsidan, men att gå omkring i hamnen Puerto banus och beundra lyxbåtarna är värt det.

9. Alicante och däromkring är trevligt och prisvärt och under förra året blev det ännu lättare att ta sig dit då Norwegian började flyga från såväl Umeå som Karlstad. Guide till staden Alicante.

10. Vår mäklare har bott i Spanien i snart 20 år och har i sitt arbete rest runt i hela landet – flera varv. Hans favoritstad? Cordoba, den gamla staden i Andalusien som bjuder på landets kanske bästa tapas och vackra gamla historiska kvarter och palats.

Tips på var du kan boka Sista minuten solresor till Spanien.

Hitta en billig flygstol.

Hyra lägenhet eller hus billigt.

Översikt av nyproduktion Solkusten (Malaga-provinsen plus Costa Tropical).