Guide till Marbella med lyxiga hotell, intensivt nattliv och golf

Marbella är en av de mest välbesökta städerna på Costa del Sol. Staden är framförallt känt för Puerto Banus, den stora marinan fullsmäckad med lyxbåtar som ligger utanför staden. Området kring Puerto Banus har det kanske mest omfattande utbudet av barer, klubbar, lyxiga hotell och restauranger på hela Solkusten. (obs, tips på billiga flyg och hotell i Marbella längst ned i artikeln).

Vill du hyra bostad i Marbella? Hotell, lägenhet eller hus? Bästa utbudet och priserna
Prenumerera på vårt nyhetsbrev med de mest prisvärda bostäderna till salu i och runt Marbella.

Puerto Banus

Marbella har länge varit berömt för att locka till sig rika besökare från hela världen – the jet set. Utöver exklusiva restauranger och stora lyxyachter i hamnen återfinns det dessutom massor av fina golfbanor runtom Marbella. Den kanske mest populära golfbanan heter Atalaya. Läs vår artikel om golfresor till Spanien.

Marbella hamnade i världens fokus igen i augusti 2010 då President Obama Barack med familj tillbringade sin semester i staden. Man hoppades att detta skulle leda till att Marbella skulle bli en lika unikt exklusiv jetset-ort som den var på 60-talet då bland annat John F. Kennedy och berömda Hollywoodstjärnor dansade i stadens nattklubbar (2023 är Seven Nighclub en av de trendigaste klubbarna att besöka) tillsammans med europeiska kungligheter. Nu blev det inte riktigt så (de riktigt stora kändisarna flockar sig snarare till Ibiza), men staden är fortfarande ett tillhåll för internationella turister med mycket pengar. Redan i juni efter corona-krisen står det också klart att Marbella som så många andra kommuner på Solkusten gasar ur krisen. Man bygger således ytterligare lyxhotell i Marbella som därmed kommer gå från 8 lyxhotell till 12. Redan med 8 femstjärniga hotell var Marbella den stad med flest sådana i Spanien.

Här är det du behöver veta om vad som händer i Marbella 2024:

 • El Lebrillo: En ny restaurang från stjärnkocken Dani García, öppnade i december 2023. Restaurangen serverar modern spansk mat med fokus på lokala råvaror.
 • El Jardín de las Olivas: En ny restaurang med en takterrass med utsikt över Marbellabukten, öppnade i januari 2024. Fokus på modern europeisk mat.
 • El Jardín Botánico de Marbella: En ny botanisk trädgård med över 3000 olika växtarter har öppnat. Trädgården ligger på en sluttning med utsikt över Marbellabukten.
 • Museo del Grabado Español Contemporáneo: Ett nytt museum för samtida spansk grafik, öppnade i januari 2024. Museet ligger i en vacker historisk byggnad i Marbella centrum.
 • Marbella Film Festival: En internationell filmfestival, hålls i Marbella från den 25 till 29 april 2024. Festivalen visar ett urval av nya filmer från hela världen.
 • Marbella Horse Week: En internationell hästshow, hålls i Marbella från den 22 till 29 oktober 2024. Showen visar upp ridning, dressyr och andra hästsporter.

Guide till saker att göra och sevärdheter i Marbella

Marbella

Hit kommer man mest för att festa, sola och shoppa, och bara må bra. Marbella är en mycket ren stad och 2019 konstaterades det att ingen ort i Andalusien med mer än 100 000 innevånare har renare luft än Marbella. Detta tack vare läget vid havet i kombination med att det finns många träd i området. Staden erbjuder massor av vatten- och strandaktiviteter, som segling, jetski, vindsurfning, beach volleyboll, etc. En annan upplevelseindustri som är mycket stor i området är diverse anläggningar som erbjuder massage, skönhetsbehandlingar och spa. Dessutom anordnas det aktiviteter som hästridning, ”laserkrig” (nya formen av paintball), paragliding, etc.

En av Europas bästa destinationer för fiskeresor

Nyligen utsågs dessutom området till att vara en av Europas ”bästa fiske-destinationer” enligt världens största sajt för bokningar av fiskeresor: FishingBooker. Enligt dessa experter är Marbella en utmärkt destination för fiskeresor (helt i klass med till exempel Dubrovnik och Santorini) bland annat tack vare att den klippiga havsbotten utgör en attraktiv miljö för unga fiskar (resten av Costa del Sol är i jämförelse väldigt sandigt). Det finns massor av alternativ att välja på och man kan för en relativt billig peng hyra fiskebåtar för 4, 5 eller 8 timmar. Fiskar man kan fånga är till exempel tonfisk, havsaborre och röd snapper.

Trenecito de Marbella är ett populärt turisttåg som tar dig på sightseeing runt gamla staden (casco Antiguo) i Marbella på cirka 25 minuter.

En stor favorit för många turister är att lyxa till det och hyra in sig för en middag på någon av marinornas lyxbåtar som seglar runt i de vackra och soliga omgivningarna. samtidigt som man njuter av den goda maten. Ska du boka in dig på en tur med en riktig lyxyacht bör du dock boka minst en dag innan. Ibland flera dagar innan under högsäsong.

En lite billigare men minst lika behaglig utflykt är att promenera längs den fina strandpromenaden från Marbella till marinan Puerto Banus.

Gillar du vin? För en vinutflykt i Marbellaområdet rekommenderar de flesta Vina & Bodega Remsamen. De går igenom hela processen med att odla vin.

Staden är inte direkt känt för att ha många museum, men Galeria de Arte Alvaro Reja rekommenderas starkt. Här hittas lokal och internationella konstverk som håller hög internationell klass.

Nattlivet är för övrigt som allra mest intensivt runt Puerto Banus, med massor av nattklubbar och kasinon. Det är också här du har som störst chans att få glimten av någon internationell stjärna. Men här syns också baksidan av staden efter midnatt, med en utbredd prostitution, och flockar av ficktjuvar.

Se också detta totalt renoverade lyxhus i Nueva Andalucia.

Marbella blir alltmer populärt för filminspelningar

Marbella, tillsammans med Málaga och Nerja, har under den senaste tiden blivit en populär plats för filmproduktion igen. Efter en nedgång under pandemin, har Málaga-regionen återhämtat sig starkt inom filmindustrin. Enligt Málaga filmkontor och dess partners i Andalusien, har lokala produktionsbolag varit kärnan i denna återhämtning, men området har även lockat över 20 brittiska och flera tyska filmprojekt.

Några filmer som spelats in i Marbella genom åren:

 • Marigold Hotel (2015)
 • The Girl with the Dragon Tattoo (2009)
 • James Bond: You Only Live Twice (1967

Äta i Marbella

Det finns restauranger för alla plånböcker men en stor favorit bland de vackra och rika är restaurang La Meridana på Camino de la cruz. Här serveras det andalusisk mat i fina miljöer.

Det finns restauranger och tapas-barer för alla smaker och plånböcker (mycket varierat, internationellt utbud). I skrivande stund finns det 3 restauranger i staden som fått en eller två stjärnor i Michelin-guiden. 1 stjärna: Skina och El Lago (Elviria Hills), samt Dani Garcia med 2 stjärnor. Populära kedjan Hard Rock Hotel Marbella  slår upp portarna under 2022, Puerto Banus.

Palmer på Marbella

Vädret i Marbella

Vädret i Marbella är tack vare mikroklimatet mycket behagligt. Det blir sällan för varmt under sommaren, och under vintermånaderna är det ovanligt att det blir under 10 grader. Även vinterhalvåret kan bjuda på en hel del vackra och soliga dagar. Marbella ligger högt på topplistan över Europas bästa väder.

Shopping i Marbella 

Om du gillar shopping är Marbella staden för dig. Här finns allt från fyra flaggskeppsbutiker för stora modemärken, mindre specialbutiker, marknader, varuhus och stora moderna köpcentrum. Vi rekommenderar att din shopping-runda utgår från den stora shoppinggatan Avenia Ricardo Soriano som vimlar av exklusiva butiker.

Gamla staden med alla sina små specialbutiker, hantverk och konst är också väl värd ett besök. Ett stort och bra köpcentrum för mode är Centro Comercial Canada, i centrala Marbella. Centro Comercial Marina Banus på Avenida Ramon Areces är också en riktigt bra ”shopping mall”.

Missa heller inte att besöka lördags-marknaden i Puerto Banus som de senare åren kommit att utvecklas till en kommersiell mötesplats liknande de trendiga marknaderna i städer som Paris och London. Fokus ligger på originella produkter, och ett stort urval av inredningsdesign, kläder, etc.

Om olyckan är framme – viktiga telefonummer (för svenskar)

 • Det svenska konsulatet ligger i Malaga, närmare bestämt på Calle Córdoba 6. Öppettiderna är normalt 10-13. Telefonnummer till konsulatet: +34 952 604 383 
 • Sveriges ambassad i Madrid +34 917 02 20 00
 • Skulle du råka ut för ett brott så är det lämpligaste att du besöker polisstationen i Marbella. Av. Arias de Velasco, 25, 29601 Marbella, Málaga, Spanien. Telefon: +34 952 76 26 00
 • Nödnumret i Spanien är det samma som i Sverige: 112. 
 • Om du behöver kontakta polisen via telefon ring 091.
 • Svenska Kyrkan i Fuengirola är fortfarande aktiv. Även om så många kanske inte vänder sig dit när man stöter på problem kan det ändå vara bra att känna till att de har en jourtelefon: +34 675 945 929.

Bostadsmarknaden i Marbella

Prisutvecklingen har varit enorm de sista åren och trots Corona-krisen har priserna inte gått ned i Marbella. Snarare tvärtom. Många anser att priserna är för höga i Marbella i förhållande till andra delar av Solkusten, medan vissa menar att det är fullt naturligt att priserna är motståndskraftiga i området då investeringar i detta område genererar högre intäkter. Detta är visserligen sant vad det gäller lyx-segmentet, men för den som söker en något enklare lägenhet med 2 sovrum bör det has i åtanke att området är markant dyrare än andra orter på Solkusten.

Vi har mäklare på plats i Marbella-området. Vi samarbetar också med flertalet firmor i och omkring Marbella och kan erbjuda hus och lägenheter i Marbella i olika prisklasser. Just nu anser vi att området Nueva Andalucia är mest prisvärt (det mesta av det bästa har sålt slut i centrala Marbella). San Pedro är ett mycket bra område för den som vill köpa en prisvärd bostad runt Marbella. Här återfinns strandpromenader, billiga bostäder, 10-12 minuter strandpromenad till Puerto Banus. Enkelt att sig till och från flygplatsen (jämfört med till exempel Estepona). 2 sovrum, terrass, havsutsikt, 300-500 000 €. Det är nära till allt så man behöver inte bil. I San Pedro finns också nyckelfärdiga nyproducerade lägenheter.

Via våra advokater och kontakter hittar vi också, på uppdrag, fina lyxvillor och exklusiva lägenheter i Marbella. Maila till info@spanskafastigheter.se

Har du tips på vad man bör besöka eller göra när man är i Marbella får du mer än gärna dela med dig. Skriv ditt tips och utöka denna guide till Marbella i kommentarfältet nedan!

Läs också:

Hitta billiga hotell i bland annat Marbella.

Flyg till närliggande Malaga.

De bästa firmorna för biluthyrning på Solkusten.

Samlingsartikel med nybyggda hus och lägenheter i och runt Marbella.