Bostad i Spanien? Vi specialiserar oss på bra investeringar för dig som vill köpa hus eller lägenhet för uthyrning

Costa del Sol – därför köper vi helst hus eller lägenhet på spanska Solkusten

 

Malaga på spanska solkusten från ovan

Malaga från ovan

Costa del Sol, eller Spanska Solkusten, är en cirka 20 mil lång kustremsa i Andalusien. Området sträcker sig från Gibraltarklipporna till Sierra Nevada-bergen.

Costa del Sol är omåttligt populärt bland européer i allmänhet, och nordbor i synnerhet. Detta kan förklaras med områdets avslappnade mentalitet, dess suveräna klimat (över 300 soltimmar per år), och vackra miljöer med de berömda stränderna som kronjuveler. Nöjeslivet, och möjligheter till aktiviteter och allsköns historiska och kulturella utflykter är andra starkt bidragande orsaker till Costa del Sols popularitet.

När svensken väljer att köpa hus i Spanien blir just spanska Solkusten ofta valet i slutändan. Vi tror att den främsta orsaken till Costa del Sols starka dragningskraft är att människorna i området, precis som Andalusien i övrigt, har lyckats behålla sina gamla kulturella traditioner (området har influerats av bland annat morer, romare, och germaner) trots utbredningen av en hypermodern turistindustri, och lyxiga fastigheter för välbärgade utlänningar.

Man säger att Costa del Sol är Spaniens lokomotiv, först in i kriserna, och först ur dem. Under 2014 exploderade såväl försäljning av bostäder som turismen överlag, och för första gången någonsin kunde man lägga siktet på den magiska gränsen 10 miljoner turistövernattningar. I motsats till Costa Blanca satsar man på Solkusten alltmer på exklusiv turism, och mer penningstarka köpare av bostäder. Läs vår stora artikel om att investera i Spanien (bland annat vilka områden på Solkusten man bör sikta in sig på, vilka man bör undvika etc.)

Bra att känna till om Solkusten

Det går direktflyg till Solkusten från Stockholm, Göteborg och Malmö. Många väljer också att flyga från Oslo eller Köpenhamn. De mest populära flygbolagen är Norwegian, SAS och Ryanair. Det finns otaliga charterresor att välja på dessutom. Men vi rekommenderar att man bokar flyg och boende själv. Man får mer för pengarna med detta upplägg. I synnerhet städer som Nerja har mycket bra priser på fina lägenheter och hus vid havet. Se www.nerja-uthyrning.se

Flyg billigt till Costa del Sol

Från flygplatsen i Malaga går det såväl pendeltåg som buss. Båda alternativen tar bara cirka 15 minuter. Tåget går även vidare till såväl Torremolinos som Fuengirola. Taxi till centrala Malaga från flygplatsen kostar cirka 25 euro. Hyrbil är billigt, och det finns över 10 firmor på flygplatsen. Om bra biluthyrningsfirmor i Spanien

Att bila ner till Malaga är också en upplevelse som man bör unna sig någon gång i livet. Men sträckan Stockholm-Malaga är trots allt över 350 mil lång och det går åt bortåt 4 resdagar (sömn inräknat). Buss tar cirka 2 dygn. Se eurolines.se för mer information om buss till Solkusten.

Spanien har en utmärkt infrastruktur och det går tåg och bussar upp och ner längs kusten (dock inte tåg längs den östra sidan, och inte ändra ner till Gibraltar). Motorvägarna är breda och fina. Snabbtåget från Malaga till Madrid tar numera bara två och en halv timma, och till Barcelona är restiden med tåg 6 timmar.

Om olyckan är framme

 • Det svenska konsulatet ligger i Malaga, närmare bestämt på Calle Córdoba 6. Öppettiderna i skrivande stund, oktober 2014, är 10-13. Telefonnummer till konsulatet: +34 952 604 383
 • Skulle du råka ut för ett brott så är det lämpligaste att du besöker någon av de 2 polisstationer som är specialiserade på brott mot turister. Det ena ligger i Malaga på Plaza de la Marina-torget, i turistbyrån. Den andra polisstationen för turister ligger i Marbella på torget Plaza de los Naranjos. Nödnumret i Spanien är det samma som i Sverige: 112. Om du behöver kontakta polisen via telefon ring 091.
 • Svenska Kyrkan i Fuengirola är fortfarande aktiv. Även om så många kanske inte vänder sig dit när man stöter på problem kan det ändå vara bra att känna till att de har en jourtelefon: +34 675 945 929.

Guide Costa del Sol

Det är en utbredd missuppfattning bland många att Solkusten blivit en enda stor turistattraktion, och att allt kretsar kring turismen. Detta är helt fel. Det genuint andalusiska finns fortfarande kvar, och på vissa ställen längs kusten, och massor av ställen lite längre in mot landet hittar du små samhällen och byar där det traditionellt spanska regerar bland olivträdens hypnotiska stillhet.

Huvudsätet på spanska Solkusten är miljonstaden Malaga, Picassos berömda födelsestad. Här kan du se hyllningen till traktens store hjälte i form av ett briljant museum. Du kan se det populära fotbollslaget Malaga CF spela mot storheter som FC Barcelona eller Real Madrid, festa i någon av Malagas alla barer, shoppa, besöka de imponerande slotten Alcazaba och Castillo de Gibralfaro, eller bara promenera omkring i stadens historiska gränder. Under de senaste åren har staden genomgått en ny förvandling och ståtar nu bland annat med breda avenyer och en ny läcker hamn med butiker och restauranger.

Nerja - allas favorit

Nerja – allas favorit

Nerja, som ligger öster om Malaga, är den lilla staden med stor atmosfär. Här hittar du såväl lugnet som nöjeslivet, ”Europas bästa klimat”, svindlande utsikter, pittoreska hus, och mycket rena stränder. När den inflytelserika svenska resetidningen Vagabond rankade städerna på Costa del Sol var Nerja den enda orten som fick det högsta betyget, fem stjärnor av fem möjliga! Läs mer om Nerja i denna artikel! Staden håller på att bli ett alltmer exklusivt resmål, men priserna på boende är fortfarande relativt billiga. Detta har gjort Nerja till en ”hotspot” för investerare som köper upp bostäder för uthyrning.

Nerjas mest populära område är för övrigt ljuvliga Capistrano Village.

Närliggande Torrox Costa och Almunecar är också trevliga och fina, och ännu lite billigare (men inte lika livliga), städer på den östra sidan.

Den typiska spanska byn, med vitmålade hus och fantastiska vyer, Benalmadena, strax väster om Malagaär en annan pärla. Här finns visserligen också massor av restauranger och barer, men staden har ändå satsat på att behålla sin spanska och lugna själ. Utsikten från Calamurro är spektakulär, och hamnen är enorm.

Ronda är regionens mest historiska stad, och är populärt för dagsutflykter för de som tröttnat på det loja livet vid strandkanten. Spektakulära raviner och berg omger den gamla staden som Hemingway ansåg vara ”den perfekta platsen för en smekmånad”. Här vimlar det av museer, suveräna restauranger, och historiska byggnader. I Ronda kan du dessutom besöka en av Spaniens äldsta tjurfäktningsarenor.

Bron i Ronda byggd 1793

Bron i Ronda byggd 1793

Andra populära utflyktsmål i närheten av Costa del Sol inkluderar Cordoba, Gibraltar, Tanger i Marocko, Sevilla och Granada.

Fuengirola har länge (även om det börjar ändra på sig rejält sista åren) varit svenskarnas favoritplats på Costa del Sol att köpa hus eller lägenhet. Här hittar du bland annat Svenska Skolan, och Svenska Kyrkan. Staden är mest känd för sitt nattliv, och den långa vackra strandpromenaden.

Från de internationella kändisarnas tillhåll Marbella, väster om Malaga, till svenskarnas nya favorit Nerja i öster och mysiga byn Competa en bit in från kusten har Costa del Sol fortfarande något att erbjuda alla. Oavsett om de är ute efter att köpa bostad och bosätta sig, eller bara fly till solen för en kortare semester.

”Öst är öst och väst är väst, och aldrig ska de två mötas” sa Rudyard Kipling för länge sedan, i ett helt annat sammanhang. Men faktum är att detta stämmer även för Costa del Sol. De östra delarna är mycket mer inbjudande med sin djärva natur och mer genuint spanska kultur. Atmosfären är mycket mer intim, priserna är billigare och de stora, skrymmande turistkomplexen lyser med sin frånvaro. I väst känner vi oss som gäster, i öst känner vi oss hemma. 


Competa

Competa

Läs också:

info@spanskafastigheter.se

Hur billigt boende i Nerja, Costa del Sol via oss!

Märkt som , , , ,

17 Responser »

 1. Hej.
  Jag är intresserad av ett radhus eller bungalow i Cista de Sol -Marbella.
  Skicka görna informationer vad gäller kopprocesser, (om lån från spanska benker), kontaktformulär, kosnader.
  Jag reser till Spanien mitten av april.
  mvh Anna

 2. jag önskar långtidshyra bostad i spanien

 3. Hej Charlie. Skicka ett mail till info@spanskafastigheter.se så ska vi försöka ordna fram något åt dig!

Trackbacks

 1. Hyra hus/lägenhet i Spanien – Långtidsuthyrning från 3000 kronor i veckan | Spanska Fastigheter
 2. Köpa lägenhet i Spanien kan vara en bra investering. Mindre lägenheter är den bästa investeringen | Spanska Fastigheter
 3. Modulhus - ett billigt boende i Spanien! | Spanska Fastigheter
 4. Söker du bostad i Spanien? Vi hittar prisvärda bostäder i Andalusien! | Spanska Fastigheter
 5. Torre del Mar - guide till en av spanjorernas semesterfavoriter | Spanska Fastigheter
 6. Torrox Costa - guide | Spanska Fastigheter
 7. Valle de Lecrin - den fantastiska “Lyckans dal” hänför! | Spanska Fastigheter
 8. Möblerat hus till salu i staden Velez-Malaga – mycket bra pris! | Spanska Fastigheter
 9. Köpa villa i Spanien? Nu är det Köparnas marknad på villor och lägenheter i Spanien! | Spanska Fastigheter
 10. Nerja, Spanien – stor guide till Costa del Sols pärla | Spanska Fastigheter
 11. Hus med 2 rum med fint läge i Comares för under 40, 000 Euro | Spanska Fastigheter
 12. Malaga Spanien – reseguide till den största staden på Costa del Sol | Spanska Fastigheter
 13. Vart finns det bästa klimatet?
 14. Lägenheter i Sierra Blanca, Marbella – Columbus Hills | Spanska Fastigheter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Månadsarkiv