Nyproduktion i Malaga – nya lägenheter till salu bredvid Malaga Towers first line

Uppdatering 15/7. Detta är ett prestigeprojekt i Malaga och varenda detalj, i varje aspekt av projektet, håller absoluta världsklass. Ett sådant här projekt har hela stadens ögon på sig då den blir en del av dess skyline och arkitektoniska karaktär och det är därför en mycket noggrann process. Det tar därför bland lite extra tid att få allt pappersarbete klart innan man börjar bygga. Dock tror byggutvecklaren att detta ska kunna ske redan till senhösten. Flera större internationella kampanjer med videos kommer dock börja köras redan under början på hösten. Vi börjar med kampanjer i Sverige under sommaren. Samtliga som reserverat i ett tidigt skede är också svenska köpare.

Se de nya perspektivbilderna nedan för att få en idé av designfilosofin som är stilren med fokus på naturmaterial, glas och ljus:

Se också en (obs, den är på spanska, engelsk version följer senare) PDF nedan med bilder på den fantastiska interiören, och på de olika design-valen man kan göra vad det gäller homestyling:

2/8 Uppdatering. Vi har laddat upp ytterligare en PDF-länk med exempel på olika designval interiör på Dropbox.

Exempel på interiör-design Octavia

Detta projekt presenterades, i ett tidigt stadie, strax innan julen. Sedan dess har det skett några förändringar, och nu har den slutgiltiga utformningen av dessa lägenheter släppts.

Priser och planlösningar är spikade och vi tar emot reservationer redan nu:

Projektet Octavia har genomgått några förbättringar efter feedback från bland annat våra klienter. Istället för 51 lägenheter blir det 44 (flera lägenheter har slagits ihop). Det blir bland annat överlag större lägenheter och större terrasser samt bättre planlösningar med mer ljusinsläpp etc. Dessutom har de lägenheter som ligger frontalt fått bättre planlösningar, mer passande frontala lägenheter. Projektet uppfyller nu kriterierna för den absolut högsta hållbarhets-standarden och får således energi-certifikatet BREEAM vilket gör projektet än mer attraktivt ur en investeringssynpunkt. Priset på lägenheterna i projektet har dessutom gått ner något i pris. Slutligen har man flyttat gymmet till taket, gjort större co-working ytor och större förråd (king size). Uppvärmningen av vatten och A/C går via geotermiskt system (75 % mindre förbrukning). Det blir 2 parkeringsplatser per lägenhet med 2 sovrum eller fler (de med 1 sovrum har en parkeringsplats), cykelparkering med laddare för elcyklar, högtryckstvätt i separat del i byggnaden för cykel och bil och förinstallation för elektrisk billaddning. Det kommer också finna möjlighet att välja olika typer av interiör design, som tex. skandinavisk stil om man så önskar. Designen på interiören håller absoluta världsklass och varenda detalj är noga genomtänkt. Octavia utmärker ut på alla sätt och vis.

I princip alla som reserverade en lägenhet innan förändringarna stannar kvar i projektet. Reserverade i dagsläget: 7, 9, 15, 17, 26. Skriv till info@spanskafastigheter.se om du också vill reservera eller boka visning av området.


Detta första linjen projekt med 44 lägenheter, med solceller för el-produktion, gym i byggnaden, co-working-ytor och pool på taket, är beläget på en av de absolut bästa adresserna i Malaga. Direkt granne med kustens största prestigeprojekt, Malaga Towers. Läget är således lika spektakulärt, men priserna (mer om det nedan) är mycket mer fördelaktiga i detta projekt – med namn Octavia.

Malaga påbörjade sin fantastiska resa redan under förra krisen som inleddes 2008. Den kulturella och infrastrukturella förvandlingen med breddade avenyer, tunnelbana, techbolag, miljöbussar, ny marina, museum etc. har varit spektakulär och staden har således börjat få epitetet ”Porten till Medelhavet”. Allt fler internationella investerare vänder således ögonen mot Malaga där priserna fortfarande inte ökat lika snabbt som i andra storstadsområden i Spanien.

Detta projekt presenterades kort i vårt nyhetsbrev redan i ett tidigt skede när det förhandlades om tomten. Lägg till dig på nyhetsbrevet Malaga/Nerja (vi publicerar alla nya projekt minst en vecka innan offentlig release i vårt nyhetsbrev för Malaga/Nerja/Rincon/övriga östra Costa del Sol). Länk till vårt nyhetsbrev för Marbella och övriga västra Costa del Sol.

2019 hade staden en stark ekonomisk tillväxt på 4,4 %. Priserna i Malaga var trots denna snabba utveckling fortfarande cirka 30 % lägre än vad de var för cirka 10 år sedan. Under Corona-krisen saktade bara aktiviteten på marknaden i staden ner något, men Malaga kommer även denna gång snabbt kommer växa genom krisen, inte minst på grund av stadens satsning på hållbar och smart turism (European Tourism Forum har utnämnt Malaga och Göteborg till huvudstäder för Smart Turism). Malaga är även favorit att utses till värdstad för ”Världsutställningen (EXPO) 2027” med temat ”Den urbana eran – mot den hållbara staden”. Således har bland annat ”världens rikaste man”, den legendariske investeraren, Warren Buffet nyligen köpt upp en mäklarbyrå på Costa del Sol. Staden storsatsar dessutom med internationella kampanjer såsom ”Better Than Ever” som drog igång redan första pandemiåret och snabbt givit frukt. Under Q4 2021 gick dessutom staden, för första gången någonsin, om Barcelona vad det gäller försäljningen av nyproduktion.

Malaga placerade sig dessutom nyligen på en tung final-lista över de bästa destinationerna att såväl leva som att investera i. Från Forbes magazine:  

”Based on various criteria including the presence of an international school, quality of life, health care system, internet connection, proximity to airports with international flights, cost of living, active expat community and low crime rate, the Best European Destinations(EBD) organization has revealed its rankings for the top European places for American expats to live, invest, retire and create new projects.”

Forbes

Denna lista över de mest attraktiva internationella städerna är mer omtalad än någonsin då många redan börjat se sig om efter internationella alternativ att jobba från, och leva i. Den nya ”jobba hemifrån”-kulturen kommer skaka om vissa bostadsmarknader rejält de närmaste åren. Utöver Malaga placerade sig även San Sebastian och Madrid på den prestigefyllda listan. Värt att notera för att ytterligare understryka Malagas potential är att kvadratmeterpriserna i Marbella är 50 % högre! Med tanke på allt som hänt i Malaga under det senaste decenniet och det som är på gång de närmaste åren anser de flesta spanska bedömare att detta förhållande inte kommer hålla i sig länge till. Malaga kommer snabbt att äta upp diskrepansen mellan priserna de två städerna emellan.

Priser på bostäder (den genomsnittliga prisuppgången i hela Malaga-provinsen var 7 % under året, fram till oktober) i hela området runt La Termica har gått upp över 22 % fram till Q3 2021 (främst tack vare offentliggörandet av detta projekt utöver tidigare presenterade Malaga Towers). Man kan kalla hela området runt La Termica, dvs. västra Malaga, för ”the new new Golden Mile”. I detta område som tidigare varit oexploaterat ska det nu byggas stora grönområden med hotell, kommersiella byggnader som kaféer och konsthallar och bostäder, samt privata skolor och sport-universitet, etc. Se video nedan med perspektivbilder och illustrationer från pågående och kommande projekt i området, som för övrigt räknas till ett av ”Spaniens Megaprojekt” (megaproyectos españa). Observera att Octavia presenterades efter videon gjordes (så det är inte med i bilderna). Notera hur projekten hämtar inspiration från den historiska arkitekturen och Andalusiens natur. Spanjorernas tänkande står i bjärt kontrast mot exempelvis andra europeiska städers ”neo-brutalism” (som tex. Oslos ”Barcode” distrikt). La Termica med närheten till havet och deltat, parker i andalusisk stil smyckade med jasminträd, och apelsinträd samt nya byggnader som smälter in i den naturliga miljön, kommer bli ett av de mest eftertraktade bostads-områdena runt Medelhavet!

Se också denna helt renoverade, stora lägenhet precis vid Malagueta-stranden.

Mer information om nyproduktion med bästa läget i Malaga – Octavia

44 lägenheter, penthouse och duplex med strandläge och spektakulär havsutsikt nära centrum och de historiska kvarteren i den växande metropolen Malaga. Mer information följer löpande.

Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information om Octavia (namnet är inspirerat av den djärva designen med 8 hörn). Vi har priser och planlösningar och mer bilder/videos kommer pö om pö.


Planen för release ser ut som följande: Priserna stiger för varje sälj-fas, totalt tre faser. Ett pris gäller här och nu och när 33 % sålts höjs priset något, för att sedan höjas ytterligare när ytterligare 33 % har sålts. Priserna går alltså upp för varje ny släpp-fas. När de sista lägenheterna säljes är priset ungefär 25 % jämfört med ursprungspriset, som gäller här och nu. Cirka 12 % skiljer i priser mellan säljfas 1 och 2. Det varierar något beroende på lägenhet. Detta med successiva prishöjningar var något som var vanligt förr och något som vi sett börja hända igen, att byggutvecklarna, för snabbt säljande projekt, höjer priserna successivt under försäljningsfasen (även om priset förstås ligger fast för den som reserverat tidigare under processen). Detta skedde vid tre tillfällen under förra året för exempelvis Idilia View i Rincon. En skillnad med Octavia är att man redan från början är transparenta när, och med hur mycket man höjer priserna. Priserna kan dock komma att höjas ytterligare (och markant) när ett fåtal osålda lägenheter återstår, i synnerhet då efterfrågan är så stark samtidigt som samtliga projekt på Costa del Sol som ligger i planeringsstadiet blir försenade 2022/23, främst på grund av global materialbrist och att endast högprofilerade projekt hittar extern finansiering.

Rekommenderas lite extra: 1 sovrum: Nummer 6. 320 000 € Ett garage, ett förråd. Västerläge med havsutsikt. Den ligger i mitten på första våningen. 1 sovrum, vardagsrum, tvättstuga, öppet kök, terrass på 3,82 m2. Byggyta: 59,30. Nummer 11. 345 000 €. Belägen ytterligare en våning upp (men med samma planlösning som nummer 6 men med större terrass och lite bättre utsikt), 5,28 m2 terrass. Västerläge med havsutsikt. Rekommendation 2 sovrum: Nummer 23. 2 sovrum, 2 badrum. 2 terrasser (16 res. 3 m2). Ligger på femte våningen med fantastisk utsikt. 710 000 €. €. Rekommendation 3 sovrum: Nummer 13. 3 sovrum, 2 badrum. 675 000 € 16 res. 8 m2 terrasser med havsutsikt. Rekommendation Premium-val 2 sovrum: Nummer 35. 8 våningen. 2 sovrum, 2 badrum. Öppet kök, tvättrum, vardagsrum med fönster mot havet. Terrass på 24 m2 med utsikt mot havet. 830 000 € Rekommendation Premium-val 3 sovrum: Nummer 41 på våning 9 och 10. Duplex på 2 plan. 3 sovrum, 2 badrum. 30 m2 terrass i österläge och 12,65 terrass i frontalt läge. Byggyta: 185 m2. Pris: 2 475 000 €

Obs. Avgifter och skatter på cirka 13 % tillkommer.

Exempellägenhet:

Skriv till info@spanskafastigheter för en Dropbox-länk med samtliga planlösningar.

Orsaken till att priserna är billigare i fas 1 och fas är 2 tvådelad. 1. För att komma igång med försäljningen då det kommer vara besvärligt för en del klienter att komma ner på grund av alla problem med flygplatser etc. i kölvattnet av pandemin. Även om pandemi-läget nu är markant ljusare för såväl Sverige som Spanien än motsvarande period de senaste åren är det fortfarande ett orosmoment och flygen håller fortfarande på att normalisera antalet rutter etc. 2. Ju mer färdigt ett bygge är ju mer stiger efterfrågan och ju mer kan man ta ut i pris. Bygg-utvecklarna räknar med att kunna ta ut markant mer i pris för de sista osålda lägenheterna i detta projekt när det står färdigt (också på grund av att de räknar med att vi då gått ur den nuvarande oron på de finansiella marknaderna, samt styrt upp flaskhalsarna på flygplatserna etc.). Flera projekt har höjt priserna senaste året i etapper. Dock utan förvarning eller planering. Vi tycker det är bättre att vara tydlig från dag 1 med vilka priser som kommer gälla.


Specifikationer och priser (beroende på i vilken säljfas man köper):

Octavia kommer bestå av 10 våningar (44 lägenheter) med gym, pool och soldäck på taket som en naturlig mötesplats för de boende i byggnaden. Två lägenheter och två affärslokaler på bottenplan. Lägenheter och penthouse med 1-4 sovrum. 5 duplex högst upp i byggnaden. Terrasserna hamnar på ca. 6-48 m2. Bygglicensen förväntas vara klar efter sommaren, och de börjar bygga någon gång strax efter att man fått licensen eftersom man förbereder hela processen parallellt i väntan på licensen. Förmodad byggstart (då även påskrift av köpekontrakt sker) är innan årskiftet. Vanligtvis tar det cirka 18-21 månader att bygga färdigt ett projekt. Lån aktiveras först vid inflyttning så man ligger inte med ränta under byggtiden.
Betalningsplan: 5 % av den totala summan som reserv,  25 % först vid köpekontrakt när bygget påbörjas, 10 % till under byggnationens gång. Resten vid lagfart. Banklånet aktiveras heller inte förrän vid inflyttning så man ligger inte ute med räntekostnader etc.

Direkt granne med berömda Malaga Towers

Grannbyggnaden Malaga Towers (Sierra Blanca Tower) är den mest omtalade byggnationen i Spanien, inte bara för den spektakulära designen och det perfekta, centrala strandläget, eller för att flera kändisar (som Real Madrids superstjärna Isco) köpt lägenhet i projektet, utan främst för att det kommit att bli en (först hette projektet således ”Picasso” men namnet var skyddat) symbol för stadens renässans, den nya storhetsperiod man nu genomgår efter alla lyckade byggnationer av marinor, museer, teatrar, avenyer och satsningar på hållbar turism, Michelin-restauranger etc. Förläggandet av ett viktigt huvudkontor, ”Centre of Excellence for Cybersecurity”, (investering för 530 miljoner €) för Google till staden 2023 resulterade i vad man kallar ”Google effekten” vilket boostade den redan urstarka Startup-trenden. 12 av de bästa startup-bolagen i Spanien 2021 var förlagda till Malaga (med bland annat fokus på Agrotech och E-sports).

Málaga is becoming a cluster of innovation for Spain and Europe. A mix of big tech corporations are beginning to base their innovation centres there. These groups are all working together on projects about Artificial Intelligence, cybersecurity and data science…. in addition, there is the already booming startup ecosystem, plus a university working.

Novobrief

Alla vill investera i Malaga för närvarande och de flesta bedömare tror att de närmaste 5 åren kommer präglas av stadens starkaste utveckling någonsin.

OCTAVIA MALAGA – 44 lägenheter, penthouse och duplex

Högsta miljöstandard

Vi kan nu stolt presentera 44 fantastiskt vackra, moderna och miljövänliga lägenheter på strandtomten precis bredvid Malaga Towers. Observera, att det går inte att bygga något framöver på stranden mellan tomten och havet.

Stilren inredning och mycket ljusinsläpp

Bild på grannbyggnaderna Malaga Towers nedan:

Grannen Malaga Towers

Octvavia är beläget på första linjen, precis på andra sidan Antonio Banderas promenaden (läs guide om den promenaden i Malaga här), med Medelhavet som tornar upp sig framför byggnaden.

I närområdet ligger det flertalet museer och konstskolor och konstgallerier etc. Flertalet restauranger i världsklass och butiker i området och längs stranden. Stort sportområde precis ovanför byggnaden med flertalet tennis och padel-banor etc. Strandpromenad till den nya, moderna hamnen. Nära tunnelbana, tågstationen och buss-stationer. 7 minuter med bil till flygplatsen. Det har också nyligen invigts en träbro i närheten av Octavia som gör det möjligt att cykla västerut mot Torremolinos på nolltid.  På andra sidan bron ligger bland annat en havsnära golfbana (Parador). Här hittas också Ikea, köpcentrum Plaza Mayor, gokartbana etc. I början av 2022 släpptes dessutom nyheten att nästa öppnar det största planetariet i hela Europa bredvid Mayor. Den 1000 kvm stora kupolen ska inhysa interaktiva utställningar där hela familjen, små som stora, ska kunna komma närmare rymden via den senaste tekniken. Detta område har som sagt en spektakulär utveckling, med miljonprojekt med internationell verkshöjd som presenteras var och varannan vecka.

San Andrés Marina. Ytterligare en monumental nyhet, som kommer påverka värdet på Octavia och projekten runtomkring ytterligare, offentliggjordes i mars. En av Europas mest moderna marinor för sportbåtar och yachter kommer förläggas till Malaga. Projektet som beräknas kosta 600 miljoner SEK blir en av de modernaste av sitt slag i Europa. Dessutom kommer byggnaderna vara bioklimatiska och de drivs av geo- och solenergi. vilket innebär ”nästintill 0 i energiförbrukning”. Ingången till marinan (Parque de Huelin) kommer ligga 2 kms strandpromenad från Octavia. I anslutning till marinan byggs det också på ett 3000 kvm stort område med 7 större lyxbutiker. Dessutom kommer här återfinnas, VIP-restauranger, spa, kaféer och barer, samt en seglingsskola. Man räknar med att alla lyxboenden, som Octavia, som ligger nära i anslutning till denna marina kommer kunna hyra ut sina bostäder till båtägare och besökare för betydande summor. Enligt de senaste siffrorna (mars) från spanska myndigheter så steg hyrespriserna överlag i Malagaprovinsen snabbare än någon annanstans i Spanien mellan 2015-2020. 13,8 % jämfört med rikssnittet på 10,9 %. Avslutningsvis, för att understryka hur Malaga-regionen driver återhämtningen i Spanien. Ryanair utannonserade under 2022 att man utökar och nu har 79 direktflyg till Malaga och att dess sommarsäsong slår alla rekord. 5,2 miljoner resenärer jämfört med 2019 som hade 4,6.

San Andrés Marina
Nya bron över floden

Fakta om lägenheterna:

 • Byggyta: 67-199 m2 . 1-4 sovrum.
 • Terrasser/balkonger i olika storlekar. Cirka 6-37 m2.
 • Öppet kök. Olik
 • Förråd och parkering för såväl bilar som cyklar, samt laddare för cyklar och förinstallation el-bilsladdare. Högtrycks-tvätt i byggnaden.
 • Hiss i byggnaden. Co-working ytor.
 • Pool på taket, med soldäck och gym.
 • Energiklass BREEAM. Egenproducerad el. via de futuristiskt designade solcellerna som utgör taket, samt via geotermiska system. Miljötänk in i minsta detalj.
 • Förinstallation A/C, Internet.
 • Dubbla glas som håller borta störande ljud (ljudnivån är låg trots det centrala läget).
 • Avgifter och skatt är i skrivande stund inte klara då detta sker vid bildande av föreningen.

Referens: SFoctavia

Priser: 1 sovrum från 350 000 €. 2 sovrum från 450 000 €. Lägenheter i grannen Malaga Towers (Sierra Towers Blanca) startar på 850 000 €.

Lån upp till 60 %.

Kontakt: info@spanskafastigheter.se

Projektets egna hemsida. Den är under utveckling, och bland annat jobbas det på drönar-video etc. Skriv till info@spanskafastigheter.se för lösenord.

Se koncept-bilder på designen nedan. All byggmaterial och alla vitvaror är noga utvalda av premium-leverantörer. Det blir dubbla, stora fönster som maximerar ljusinsläpp och en modern, ljus och stilren inredning. Detta är dock egentligen, som tidigare nämnt, av underordnad betydelse i sammanhanget, för ett sådant här projekt i absoluta toppläge. Det viktiga är vilken våning vill du att lägenheten ska ligga på? Vilket väderstreck ska den ligga i? Vissa har utsikt mot havet från vardagsrum, andra från terrassen, vissa mot väster och andra mot den historiska delen i öster.

Konceptbilder interiör och exteriör

Om utsikten från detta projekt. Samtliga lägenheter har någon form av havsutsikt oavsett var de är placerade i byggnaden. Även om man står på gatuplan ser man ända till Rincon Victoria (bottenvåningen inhyser två affärslokaler samt två lägenheter), och man ser bukten och kryssningsfartyg som glider förbi. Vilken våning och vilken typ av utsikt man föredrar är olika, men vi gillar terrasser/vardagsrum med fönster mot Malagas skyline lite extra. Första våningen ligger över 3 meter över gatuplan. Fastigheten är cirka 35 meter hög.

Vid seriöst intresse kontakta oss snarast möjligt för att boka lägenhet eller få visning av tomten. info@spanskafastigheter.se

Avstånd

 • 250 meter till havet.
 • 7 minuter med bil till flygplatsen.
 • 10 minuter till de historiska kvarteren.
 • 12 minuter till SOHO.
 • Gå längs strandpromenaden till centrum, de historiska kvarteren och hamnen, etc.
Promenaden Paseo Marítimo Antonio Banderas

Detta är en unik möjlighet för en topp-investering i ett av de snabbast växande områdena i en av de absolut mest lukrativa städerna i Europa. Just denna typ av strand-tomt är ytterst ovanligt att kommunen släpper på överhuvudtaget, och när de väl gör det, i normala tider, är det i princip omöjligt för byggutvecklare att ge sig in i budgivningen då hotellen, som har en sådan långsiktighet i sina kalkyler, trissar upp budgivningen till astronomiska höjder. Sedan mars 2020 och fram till i princip för bara några månader sedan var det dock en unik situation och hotellen höll sig borta från att buda på topp-tomterna. Förhandlingarna om denna tomt inleddes under pandemiåret 2020. Under tiden förhandlingarna pågått har priserna på tomter och bostäder runtomkring ökat markant. Bedömare tror att de närmaste fem åren i Malaga kommer ha en utveckling som saknar motstycke. Allt detta sammantaget gör att vi rekommenderar Octavia som det tveklöst främsta köpet för investerare under 2022.

Det finns ett stort internationellt intresse och de lokala tidningarna gav projektet stor uppmärksamhet redan när kontraktet på marken skrevs under och har hyllat det för sin ”banbrytande arkitektur”.

När byggutvecklarna skrivit på kontraktet för marken insåg de att det också skulle krävas en arkitektfirma av rang för att uppnå absoluta premium-projekt nivå, och uppdraget gick således till internationellt prisbelönta bakbak.

Som investering för uthyrning

Vad det gäller beräknade inkomster för uthyrning finns det inget nybyggt i detta läge att jämföra med. Beläggningen kommer dock vara i princip 100 % och veckokostnaderna varierar beroende på vilken lägenhet du investerat i. Räkna med med att kunna ta flera tusen € i veckan för en lägenhet i detta projekt. I Malaga finns det även advokater, läkare, företagsledare etc. som är beredda att betala höga månadshyror för nyproducerade lägenheter i detta exceptionella läge. Vi tror inte att det kommer ha någon större betydelse för vare sig priser eller beläggning om du köper en lägenhet i en av de lägre våningarna jämfört med topp-våningarna. Vi tror heller inte det har någon större betydelse om du köper en lägenhet med större eller mindre terrass. Det är läget i sig som är avgörande för denna byggnad. Värt att notera är dock att samtliga lägenheter har viss havsutsikt, vissa med frontal utsikt mot havet, andra med utsikt över såväl havet som över Malagas skyline.

Faktiskt exempel från Airbnb (observera att vi tittade på siffrorna i november 2021, då pandemin fortfarande påverkar priser något): 1800 SEK per natt högsäsong. 1000 SEK per natt lågsäsong. Dessa priser gäller en stor lägenhet i ungefär samma läge (dock lite längre västerut), men mycket äldre, utan pool på taket, energibesparande lösningar, gym i byggnaden, etc. Lägenheten vi tittade på hade Superhost-status vilket innebär att den bokas med hög beläggning och har högt betyg från gäster.

Som investering för att sälja efter köp

Priserna brukar gå upp markant på off-plan under byggnation. I genomsnitt, innan efterfrågan på nyproduktion blev större än utbudet, och innan priserna på byggmaterial och tomter började rusa i samband med pandemin, brukade man prata om en genomsnittlig prisökning på 30 % under byggets gång (vissa områden mer, andra mindre. Läget är av avgörande vikt). I ett av våra senaste projekt gick priserna från off plan-försäljning till färdigställande upp med 58 % för lägenheter med 2 sovrum (cirka 55 % för 3 sovrum).

Läge, läge och solenergi

När vi uppmanar våra klienter som vill spekulera i fastigheter att satsa på nyproduktion bör de ha i åtanke att det är grön nyproduktion som kommer stiga mest i värde. Enligt ansedda The Economist så är fastighetsfondernas största problem från 2022 och framåt alla nya lagar och regleringar kring byggnaders energiförbrukning. Energi som används till att värma upp eller kyla ner byggnader står för nästan en tredjedel av de globala växthusgasutsläppen. En mindre uppsjö av globala lagar ämnar att åtgärda detta. I London räknar man med att 1 av 10 kontorsbyggnader kommer räknas som föråldrade inom bara ett år. Mer än hälften av kontorsbyggnaderna kan komma att bli oanvändbara fram till 2027. Europeiska lagstiftare kommer kräva att 49 % av en byggnads energi kommer från gröna källor senast 2030. ”Tenants are also applying pressure. One-fifth of the world’s largest 2,000 companies have set net-zero goals for 2050, with many going even faster. That will involve decarbonising their buildings. Landlords who fail to greenify their portfolios in time face a brutal leasing market. Globally, tenants are already prepared to pay up to 11% more to occupy top-performing buildings. [Källa: The economist print edition of ”The World Ahead 2022”]
Det är förstås inte bara positivt ur en miljösynpunkt, eller för det långsiktiga värdet på en byggnad, att den uppfyller de gröna kraven. En uppenbar fördel är att man sänker de skenande kostnaderna för elförbrukningen. Elen har gått upp till rekordnivåer i Spanien och förväntas stiga ytterligare. Till exempel kan sägas att en bostad med Energiklass G i skrivande stund har elkostnader (lågt räknat då priserna på el har stigit ytterligare sedan vi fick dessa siffror) på ungefär 2000 € per år. Energiklass B 400 € per år. Octavia är Energiklass A.

Våra följare av nyhetsbreven är först med att få information om nya eller kommande projekt:

Som brukligt la vi, när vi har möjlighet till detta, ut detta projekt innan offentlig release (i detta fall redan i planeringsstadiet 6 månader innan pre-release) till våra följare på nyhetsbrevet. Skriv upp er på kommande nyhetsbrev här (östra Costa del Sol/Costa Tropical och Malaga). Föredrar du västra sidan med Marbella, Estepona, Nueva Andalucia, etc. skriv upp dig här. Följ oss gärna på Facebook också (över 15000 följare i skrivande stund).

Video nedan på Antonio Banderas som presenterar det ikoniska projektet (dvs. den omedelbara grannen till detta projekt) Malaga Towers. Tidningarna skrev följande om Towers när det offentliggjordes: “It’s our One Hyde Park [om just detta enda område i Malaga där det är tillåtet att bygga denna typ av projekt]. There’s nothing like it in Málaga .. For the super high-end, Picasso Towers will be the catalyst to get household names – the Zumas and Nobus, big-brand beach bars and international schools – to come to Málaga. They are ­already eyeing up the city.” 75 % förhandsbokades följaktligen på bara ett par månader.

Octavia hamnar snett till höger, framför detta framtida, planerade projekt

 Perspektivbilder på skyline efter färdigställande. De andra byggnaderna bredvid är inte heller byggda än men bilderna påvisar hur skyline kommer se ut.

Byggutvecklare har hämmats av att hotell eller andra kommersiella aktörer trissat upp priserna genom åren när det varit tal om att bygga i de allra mest attraktiva lägena. Det har helt enkelt inte gått att konkurrera med hotell-aktörerna. Denna kom dock Corona-krisen emellan vilket gjorde det möjligt för byggutvecklare för ”vanliga” bostäder att komma emellan. Detta är ett helt unikt projekt när man väger läge och pris mot varandra.

”Detta är tveklöst det mest attraktiva projektet vi fått in i vår portfolio sedan starten 2008. Något vemodigt är det nog också som så med tanke på skenande priser och sinande utbud av bra tomter att ´this is as good as it gets

Jan Nilsson, Delägare – spanskafastigheter.se

Alternativ för dig som istället söker fristående villa

För dig som istället söker villa i den absoluta toppklassen vad det gäller såväl läge som materialval, energi-tänkande etc. så rekommenderas följande villa på Costa del Sol 2022:

Los Arcos. Lyxvillor med privata pooler i unikt, centralt och upphöjt läge i Nerja, Costa del Sols mest hyllade kustort. Läs mer om villorna i Nerja här.

”Costa del Sols pärla Nerja”

Läs också:

Fantastiska, fristående villor med pool och gångavstånd till restauranger etc. (Nerja).

Nyckelfärdiga lägenheter i upphöjt havs-läge i Nerja.

Nytt projekt 2022 med bostäder i exklusiva området Limonar, Malaga. Läs mer här! (i den artikeln kan du också läsa lite mer om varför Malaga blivit så intressant för investerare).

Översikt av nyproduktion på Costa del Sol.

Hitta billiga flyg till Malaga

Hyrbil Malaga

Scroll down to content