Påskfirande i Spanien är en upplevelse i sig

Påsken är en väldigt viktig högtid i Spanien och de flesta är lediga hela påskveckan (Semana Santa). Många katoliker fastar på askonsdagen och långfredagen. På askonsdagen tillverkar man ett kors av aska som man placerar i pannan. Detta är ett sätt att be Gud om förlåtelse för sina synder.

På palmsöndagens morgon besöker de flesta mässan i kyrkan. Barnen tar med sig palmlöv och kvistar som välsignas av prästen. Ibland är dessa kvistar dekorerade med sötsaker, glitter eller andra typer av dekorationer.

Så firar man påsk runtom i Spanien

Dödens dans i Girona

På skärtorsdagen utförs det en speciell typ av ”Dödsdans” i Verges, Girona. Den ganska så obehagliga dansen utförs av män utklädda till skelett framåt natten.

Läs om svenskt påskfirande och skicka påskägg online till någon man tycker om.

Flertalet spanska städer anordnar stora processioner under såväl dagen som natten. Man tillverkar rikt dekorerade ”pråmar”, så kallade tronos, som man bär genom gatorna under firandet. Uppdraget att smycka dessa tronos går till de bästa hantverkarna i respektive stad och anses vara en stor ära. Vissa, historiska tronos är på grund av sitt konstnärliga värde och faktumet att de är utsmyckade med så mycket silver och guld värda flera miljoner Euro.

40-50 människor bär dessa tronos genom gatorna, ibland upp till 5 timmar!

Tronos i Malaga

I södra Spanien så är påskprocessionerna ofta ackompanjerade av trumslagarpojkar. I byn Hellin så hör man konstant ljudet av cirka 10 000 trummor mellan askonsdagen och påskdagen…

Påskfirande i Sevilla

Den absolut mest kända och största påskkarnevalen i Spanien anordnas i Sevilla. Påsken överlag är hysteriskt stort i Andalusien och det firas frenetiskt i såväl huvudstaden Malaga som de mindre byarna och i populära semesterorter som Nerja.

Andra spanska orter som är kända för sitt påskfirande är Salamanca, Samora, Valladoid, Murcia, Granada, Cartagena, Lorca och Cuenca.

Det brukar vara något dyrare att flyga till Spanien under påsken, men här hittar du lite tips på var man hittar de billigaste flygbiljetterna.

Tips på påskpresenter online etc.