Torrox Costa – guide till en av världens mest hälsosamma städer

Europas bästa klimat

Torrox Costa, på Costa del Sol, är en boplats med gamla anor, och än idag återstår tydliga spår efter romarna och morerna.

Torroxområdet består av två utmärkande centralorter, just Torrox Costa, som idag är den mer moderna kustorten med allt vad det innebär med faciliteter och infrastruktur. Den andra orten 4 kilometer uppåt mot inlandet är Torrox Pueblo den charmiga byn med vitkalkade hus, trånga gator och flera byggnader av historiskt intresse, som till exempel kyrkorna Iglesia de la Encarnacion och Iglesia de San Roque från 1500-talet.

Byns invånare, det vore ju inte Andalusien annars, är mycket glada i alla sina årliga festivaler, som till exempel: den nationella februarikarnevalen, majfestivalen Cruces de Mayo, Quema de Los Júas i juni, eller den speciella Fiesta de Migas som anordnas den sista söndagen före jul.

Torrox kustremsa sträcker sig 3 kilometer, och placeringen vid havet i kombination med de skyddande bergen gör att klimatet är alldeles utmärkt! Faktum är att kommunens slogan är ”Europas bästa klimat”. Få platser på jorden liknar den spanska Solkusten med ett varmt och solsäkert sommarhalvår och milt vinterhalvår befriat från frost. Enligt Malaga universitet finns det sju sådana här hälsosamma ”hot spots” på jorden med idealiskt klimat. Utöver Costa del Sol kan nämnas Kalifornien, Queensland Australien och Kapstaden.

Årstemperaturen i den bördiga Torroxdalen  ligger på höga 18,2 grader, och området har närmare 3000 soltimmar om året. Dalen är mycket vacker och bördig, och här växer det färgsprakande vilda blommor och tropiskt frukt.

Områdets invånare hävdar också med bestämdhet att soluppgången och solnedgången under den milda vintern är som allra vackrast just här i Torrox-området. Lugnet, vädret, havet, den goda och nyttiga maten och den rena luften (här finns inga tunga industrier) gör Torrox till ett utmärkt val för den som vill slappna av och leva ett hälsosamt liv.

Klimatet i kombination med långa fina stränder, mysiga vikar och alla bekvämligheter utan massturismens påträngande hysteri gör Torrox Costa till en alldeles utmärkt plats att bosätta sig på. Det finns allt man behöver, bra varierat utbud, men utan alla köer som annars plågar många orter på Costa del Sol. Föredrar du en ännu mer avslappnad stämning i bymiljö är Torrox Pueblo ett populärt val.

Under pandemin har demografin ändrats något i området. Många äldre utländska (främst brittiska) invånare har sålt och flytt hem. Nu pågår en föryngring och diversifiering av nationaliteter som flyttar till denna populära del av Spanien.

Huvudstranden i Torrox Costa heter Playa Ferrara och längs den löper strandpromenaden Paseo Maritimo, som utöver restauranger och butiker ståtar med den 39 meter höga gamla fyren El Faro.

Sevärdheter och saker att göra i Torrox

Torrox är främst en stad för den som söker att äta god mat (det finns ett stort antal bra och prisvärda restauranger, med allt från internationell mat till traditionella tapas, som den berömda ”sardin-kebaben”) och njuta av lugnet och strandlivet. Då det är en billig stad i jämförelse med många andra städer i Andalusien är Torrox en utmärkt bas för den som vill varva sin solsemester med utflykter (till exempel till Malaga, Cordoba, Sevilla, Gibraltar eller Marocko).

Några restauranger som rekommenderas av lokalbefolkningen är: Chiringuito Pepe Rico, Pizzeria Giuseppe, Taj Mahal, Assador de Pollos Elena och La Farola. De flesta restauranger hittas kring Paseo strandpromenaden, på alla dess sidogator och längs huvudgatan.

Här finns aktiviteter såsom tennis, padel, bergsklättring, cykel-leder (ink mountain biking), fiske-utflykter, ridning, vind- och Kite-surfing, och dykning i alla dess former.

Det finns även massor av bra vandringsleder i och runt Torrox för den som vill ha en fysiskt aktiv semester. Mellan oktober och maj anordnas det flertalet guidade vandringar (trekking).

Närmaste golfbana ligger 10 km bort i Baviera. Det planeras dock en lokal golfbana. Under pandemin har Torrox satsat stort och man har som målsättning att bli en av de mer välmående orterna på östra Costa del Sol, vilket innebär flera stora satsningar på infrastrukturen etc. [Detta gör återigen Torrox till ett intressant område för investerare, då priserna fortfarande är låga jämfört med övriga Costa del Sol. Skriv till info@spanskafastigheter.se för de mest intressanta bostäderna till salu i Torrox för dagen. info@spanskafastigheter.se]

Den mest populära festivalen (fiesta) är den tidigare nämnda årliga festivalen som anordnas sista söndagen innan jul. Då serveras den traditonella rätten Migas (fläsk och vindruvor) och litervis med vin.

Besök gärna också 1600-tals kyrkan Kyrkan Nuestra Senora de la Encarnacion, San Rafael sockerfabrik och ruinerna av den gamla romerska villan vid havet.

Övrig information Torrox:

  • Tack vare nya motorvägen N340/E15 autovía tar det nu endast 35 minuter att köra de 44 kilometrarna till Malagas internationella flygplats från Torrox.
  • Populära Nerja ligger 5 kilometer i östlig riktning
  • På endast 2 timmars bilfärd från Torrox hittas skidåkningen i Sierra Nevada

Karta Torrox:

Om olyckan är framme – viktiga telefonnummer

  • Det svenska konsulatet ligger i Malaga, närmare bestämt på Calle Córdoba 6. Öppettiderna är normalt 10-13. Telefonnummer till konsulatet: +34 952 604 383 
  • Sveriges ambassad i Madrid +34 917 02 20 00
  • Skulle du råka ut för ett brott så är det lämpligaste att du besöker polisstationen i Torrox. C. Almedina, 22, 29793 Torrox, Málaga, Spanien. Telefon: (0034) 952 538 115. För Torrox Pueblo är numret: 952 539 828.
  • Nödnumret i Spanien är det samma som i Sverige: 112. 
  • Om du behöver kontakta polisen via telefon ring 091.
  • Svenska Kyrkan i Fuengirola är fortfarande aktiv. Även om så många kanske inte vänder sig dit när man stöter på problem kan det ändå vara bra att känna till att de har en jourtelefon: +34 675 945 929.

Läs också:

Om den nya marinan som planeras i Torrox.

Boka hotell Torrox Costa

Om att investera i lägenhet på solkusten

Vår guide till billiga flyg i Spanien

Om att köpa hus i Spanien

En artikel om vårt utbud av fastigheter