Hyra bil i Spanien – tips på pålitliga biluthyrningsfirmor

Tusentals svenskar väljer årligen att uppleva Spanien med hyrbil. Det är lätt att förstå varför. Att kryssa fram stillsamt längs till exempel Andalusiens ringliga grusvägar genom vita byar, kulturstäder, omväxlande natur med avokadoodlingar, bananträd, och olivlundar, klippiga berg och mjuka kullar, med havet som ständig följeslagare, är en upplevelse i sig. Begränsa er dock inte till att bara se kusten, det finns otroligt mycket vackra miljöer att se och kultur att insupa även i det andalusiska inlandet.

Visserligen är de allmänna kommunikationerna väl utbyggda nuförtiden också i Spanien, men självklart innebär det många fördelar att hyra bil. Många kanske inte har tid att uppleva de hänförande utsikterna, och behöver spara tid. För inte så länge sedan tog det lång tid att ta sig fram längs till exempel Costa del Sol. Så är inte längre fallet tack vare den nya motorvägen. Den är för övrigt mycket modern och säker!

De senaste 5-7 åren har priserna på hyrbilar i spanska städer som Barcelona, Palma och Las Palmas sjunkit med 55 % (förmodligen ännu mer efter Corona-krisen). Det är helt enkelt väldigt billigt att hyra bil i Spanien. Efter pandemin och under inflationskrisen steg dock priserna kraftigt, men de har börjat falla tillbaka till det normala.

Det finns förstås massor av firmor som hyr ut bilar, men de tre biluthyrningsfirmorna vi främst rekommenderar med tanke på pris och pålitlighet är:

Ovanstående firmor erbjuder såväl billiga hyrbilar, som lite lyxigare alternativ runtom i Spanien. Det erbjuds också bra alternativ för hyrbilar i vår artikel om billiga flyg till Spanien (flera av de listade bolagen erbjuder paketpriser med flyg och hyrbil och hotell, etc.).

Varför steg priserna på hyrbil efter pandemin?

Under och efter Covid-pandemins värsta fas har allt fler skrivit till oss och undrat ”varför har det blivit så dyrt att hyra bil i Spanien?”. Svaret är att många firmor gått i konkurs under pandemin vilket innebär mindre konkurrens, vilket i sin tur pressar priserna. Dessutom har många andra bil-uthyrningsfirmor sålt av en del bilar för att få in likvida medel. Att priserna stiger efter en kris är inget nytt fenomen. Det brukar successivt gå tillbaka till de gamla priserna efter x antal månader. Hur lång tid det kommer ta efter Covid pandemin innan priserna är helt tillbaka till det normala är dock svårt att svara på.

Allmänna tips på att hyra bil i Spanien samt info om lagar

 •  Undvik att hyra bil om du ska besöka en större spansk stad, som Madrid, Barcelona, Valencia etc. Det är stört omöjligt att få tag i parkering. Räkna dessutom med långa trafikköer.
 • Det är förbjudet att använda mobilen när man kör, och det är heller inte tillåtet att lyssna på musik i hörlurar när man befinner sig bakom ratten.
 • Hastighetsbegränsningarna är generellt 50 km/h i tätort, 90 km/h på landsbygden och 120 på motorvägen. På vägar med två eller flera filer är hastighetsbegränsningen ofta 100 km/h.
 • Maximalt tillåtna promillehalt är 0, 05 %.
 • Barn som är under 12 år och kortare än 135 centimeter måste sitta i barnstol.
 • Halvljuset måste användas vid dåliga siktförhållanden oavsett tid på dygnet.
 • Cyklister har alltid företräde i trafiken.
 • Stannar du vid sidan av motorvägen och går ur bilen måste du ha en fluorescerande jacka på dig. La Guardia Civil älskar att sitta dit bilister som inte följer denna regel. Det kostar 20 % mindre i böter om man betalar direkt vilket kan vara bra att känna till (dessutom lät myndigheterna meddela sommaren 2013 att man kommer bli mycket mer aggressiv med att följa upp betalning av böter, även för utländska bilister).
 • Alla enfiliga stadsgator har nu en hastighetsbegränsning på 20 km/h.
 • Brukande av en så kallad radarvarnare kan nu medföra så mycket s0m 500 € i böter.
 • Översättning av olika typer av bensin på spanska: Bly = super eller super 98, Blyfri = Sin plomo eller Eurosuper 95, Diesel= gasoleo.
 • Har du handikappkort för parkeringen? Det är giltigt även i Spanien.
 • Rusningstrafiken i Spanien är lite annorlunda på grund av siestan. Så, vid fyra tillfällen på dagen är trafiken som värst. 8 till 9:30 på morgonen, 12:30 till 14:30, 15:30 till 17 och 18:30 till 20:30. Den lugna perioden infaller vanligtvis mellan 15 och 17. Tänk också på att kustvägarna i semestertider (i synnerhet i augusti) kan bli väldigt trafikerade emellanåt.
 • Om du har armen, eller bara handen för den delen, utanför rutan riskerar du att få böter på 100 €
 • Kör du barfota eller med flipflops kan böteslappen bli 200 €.
 • Var väldigt försiktig när du parkerar bilen vid en strand. Om området klassificeras som skyddat kan du få böter på upp till 6000 €.
 • I många svenska småstäder sliter lokalbefolkningen, inklusive polisen, sitt hår i förtvivlan då det inte finns några direkta motmedel mot folk som kör runt nattetid och spelar hög musik. I Spanien har polisen dock befogenheter att på plats dela ut böter på upp till 100 € om du spelar hög musik i bilen tidigt på morgonen, eller kör förbi ett tyst område som till exempel ett sjukhus.
 • Har du bilstereon på samtidigt som du tankar bilen kan du åka på böter upp till 91 €.

Senaste lagändringarna i den spanska trafiken som kan vara bra att känna till

Från och med januari 2024 måste alla befintliga elsparkcyklar och andra persontransportfordon (PMV) i Spanien godkännas i enlighet med de senaste bestämmelserna som publicerats av Generaldirektoratet för Trafik (DGT) för att kunna köra lagligt på vägarna.

Alla PMV som marknadsförs från och med den 22 januari 2024 måste vara certifierade varumärken och modeller och kommer att finnas med på trafikmyndighetens webbplats.

Det infördes 125 nya vägskyltar från och med 2023.

Från och med 22 bör du vara uppmärksam på följande nya trafiknormer: Elektriska cyklar, scooters och liknande fordon får längre inte köra runt på trottoarer. Scooter-förare måste dessutom ha hjälm.

Hastighetsgränsen på de spanska landsvägarna sänktes från och med 2019 till maximalt 90 kilometer i timmen. Från 2020 skräptes straffet för att prata i mobilen samtidigt som man kör skärpas ytterligare.

Det tillkom en del nya regler för några år sedan, i syfte att fullständigt harmonisera med EU:s lagar. Dessa är dock mest inriktade på yrkesförare. Värt att känna till är dock att individer som lider av sömnapné kommer inte automatiskt att tas ifrån körkortet, förutsatt att de har intyg från läkare. En annan stor ändring i regelverket berör olyckor med dödlig utgång. Kostnader för medicinsk undersökning och obduktion täcks från och med 2016 av den spanska staten.

 • Alla cyklister under 16 måste ha hjälm. Om inte får målsman böta 200 Euro.
 • När en bil kör om en cyklist måste denne ha en lucka på minst 1,5 meter mellan sin bil och cyklisten. Om detta inte är möjligt måste bilisten vänta på att vägen breddar sig.
 • Utländska invånare måste numera registrera sina bilar i Spanien.
 • Polisen och Guardia Civil får rätten att utdela böter på distans, det vill säga de behöver inte jaga i kapp ett fordon som bryter lagen för att dela ut böter.
 • Det är längre inte tillåtet att köra fordon med körförbud ut ur  landet.

De tre bästa road trip-destinationerna i Spanien

Enligt Auto Europe är de tre bästa destinationerna för en bilsemester i Spanien:

 1. Merida, som är huvudstad i regionen Extremadura. Här finns mycket historia och kultur, samt det vackra landskapet är som gjort för en biltur!
 2. San Sebastian, som främst är känt för att ha flest Michelin-resturanger per capita i världen. Här finns också massor av rena stränder och vandringsleder.
 3. Malaga, som är en stad på stark frammarsch. Vägnätet i Andalusien är dessutom mycket modernt och det är enkelt att ta sig fram. Missa inte kust-pärlan Nerja när du ändå är i närheten!