Ny Marina i Torrox – Nästa stora område för investerare på Solkusten?

Ny Marina i Torrox-området, vid Peñoncillo mellan Nerja och Torrox. I denna artikel redogör vi de preliminära planerna för den planerade marinan, samt närområdet. Vi går också igenom de mest attraktiva köpen av bostäder i olika prisklasser i området. Vi har också infogat kartbild och drönarbild från området, etc.

Den senaste uppdateringen för projektet kom i mitten på juni 23 när borgmästaren uttalade sig mer om planerna. Den kommande hamnen ska bli östra sidans ”Puerto Banus” och den ska vara ett föredöme vad det gäller hållbarhet. Han drar även paralleller till exklusiva området Sotogrande, med allt vad det innebär i form av lyx-shopping, golf och hotell etc. Samtidigt understryker han att kommunen växer snabbast på kusten och att invånarna ska få fler parker och parkeringsplatser. fortsatt gratis kollektivtrafik och starkt fokus på sport, kultur och fritidsaktiviteter.

Grönt ljus för nya projekt i såväl Nerja som Torrox kom redan 2022. Nerja har som vi rapporterat löpande gått från klarhet till klarhet med nya satsningar på hållbar turism, promenadstråk, naturparker etc. Torrox vill inte vara sämre och ger grönt ljus åt en ny golfbana i Calaceite samt tusentals lägenheter i området (på längre sikt). Torrox ska bli ett turistmål med högsta klass på Costa del Sol efter pandemin enligt borgmästaren. I slutet på maj 2022 meddelades det att byggföretaget Acciona och konsultfirman UG21 har utarbetat projektet till en privat investering på cirka 87,5 miljoner €. Torrox/Nerja fritidshamn som byggs mellan stränderna Vilches och Calaceite precis vid Nerja-gränsen får 872 båtplatser (8-40 meter båtar). Hamnen blir på totalt 35029 m2 och det ska även byggas ett nytt shopping- och restaurangområde.

Sedan tidigare har Torrox bland annat meddelat att det blir gratis kollektivtrafik för alla mantalsskrivna invånare.

Alla dessa projekt kommer ytterligare höja värdet på bostäder i Axarquia. Nyligen tillkännagav man att området satsar på att bli ”östra sidans Benahavis (ett av Spaniens mest exklusiva bostadsområden, beläget på västra sidan). Att man får igenom marinan är den viktigaste pelaren i den storsatsningen. Dock kommer det ta lång tid från ax till limpa, i synnerhet vad det gäller bostäderna. Det mest positiva är dock att det blir nya golfbanor, och att marinan blir av med tiden. Man har väntat länge på detta på östra Costa del Sol, och de blir pricken över i:et på alla andra positiva satsningar som genomförts på sistone.

Bostäder som främst rekommenderas i närområdet:

Nyckelfärdiga lägenheter i Ladera del Mar, Balcon och Terrazas.

Projekt Sea Blue nära stranden.

En glimt av nästa stora investerings-möjlighet på Costa del Sol?

Om vi tidigare varit något ljummet inställda till Torrox-området, och snarare enkom lutat mot Costa Tropical som ”nästa stora område för investerare efter Nerja” så råder det med denna nyhet längre ingen tvekan om var vi också kommer lägga fokus framöver. Faktum är att en ny marina skulle kasta ett helt nytt ljus över hela området; främst då Penoncillo, Torrox etc. Men det skulle även påverka hela Nerja positivt, och inte minst då ytterområdena, som redan exklusiva Ladera del Mar.

Marinan kommer dra till sig investerare, etableringar av restauranger och butiker, nöjes-koncept, etc. Om västra sidan alltmer drabbas av ”disneyfiering-syndromet” med en satsning på vattenlekparker, nöjesfält och stora hotellkomplex/resorts satsar den östra sidan på ”eco turismo” som syftar till att bevara områdets vackra natur och spanska arv. Ett hållbart och attraktivt koncept som otvivelaktligen kommer göra den östra sidan till vinnare på Costa del Sol i det långa loppet. I synnerhet för de som investerat i hus eller lägenheter för uthyrning.

Vi gick först ut med denna nyhet i vårt nyhetsbrev för området (Nerja, Torrox samt Costa Tropical). Vill du också ha koll på nyheter och bostäder av särskilt intresse för investerare skriv upp dig på nyhetsbrevet här. Vi har flera mindre och större projekt på gång i området då vi nyligen sålt av två större projekt där (vi upprättade kontakter med flertalet markägare i processen).

Solkustens fritidshamnar fylls till bredden under sommaren – uthyrning av båtar allt mer lukrativt

Brittiska, franska, tyska och nordiska båtägare är flitiga besökare i Solkustens fritidshamnar under sommaren. Beläggningen ligger på 90 procent, en ökning med fyra till fem procent jämfört med förra året.

Diario SUR skriver att intresset för Solkustens fritidshamnar är som högst bland båtägare. Manuel Jiménez Márquez, ordförande i föreningen Marinas de Andalucía, berättar att Puerto Marina i Benalmádena Costa hade en genomsnittlig beläggning på 84 procent förra året.

Den har nu ökat, och hamnen beskrivs som fullbelagd. Det beror på att tio procent av kajplatserna måste vara lediga för transitbåtar, det vill säga båtar som bara är tillfälligt i hamnen.

60 till 70 procent av båtarna som ligger vid kaj är ägda av spanjorer. Därefter kommer britter (20 %), fransmän och tyskar (10 procent vardera).

Chartrade båtar är en växande trend. Det innebär att kunder hyr en fritidsbåt istället för att köpa en egen. Chartermarknaden är utöver Spanien särskilt stor i Grekland, Kroatien, Katalonien och Mallorca.

Äldre artikel nedan:

Mindre än en vecka efter att vi publicerade denna artikel rapporterade diariosur.es att man dragit igång det stora projektet med bostäder URP 10 El Puerto igen. Bostadsprojektet Puerto Narixa är 465 000 hektar stort och har ett tillhörande natur och sport-område på 625 000 m2 som bland annat kommer inhysa ekologiska trädgårdar, sport/hälsoklubb, vinpress i en stor lantgård och totalt 12 km vandringsleder. Man undersöker också möjligheterna att odla avokado som de boende i området kan sköta om. I första vågen säljes 76 bostäder från och med januari 2020. Dessa ligger dock väldigt nära den stora motorvägen enligt vår mäklare som passerade skyltarna de satt upp i morse. Det finns mer attraktiva alternativ för investerare i detta vibrerande framtidsområde. Bland annat runt den andra stora outnyttjade sektorn i området, Calaceite. Där byggs just nu ISEA. Runt området planeras det också för ytterligare bostäder och en ny golfbana. Ett projekt som det känns alltmer troligt äntligen blir av i takt med att såväl marinan som andra bostadsområden kommer igång rejält nu när Spanien tagit sig ur krisen och uppvisar positiva siffror varje kvartal. Axarquiá är tveklöst ett av de områden på Costa del Sol som ser mest spännande ut de närmaste 10 åren. info@spanskafastigheter.se]

[Ny uppdatering 11/6: Efter valet som hölls nyligen lovar de tillträdda styrande att godkänna en ny stadsplan som innebär nya bostadsområden och ombyggnader. Penoncillo ska prioriteras och planeringen av en ny golfbana påbörjas.
Dessutom ska den kommande vandringsleden Sendo Litoral färdigställas i området (bland annat ska två träbroar byggas vid El Morche). Sendo Litoral de Malaga är en vandringsled under byggnation. När den står klar ska den vara hela 160 km lång. Startpunkten blir det berömda monumentet Balcon de Europa i Nerja och slutpunkt blir Punta Chullera vid gränsen mot Cadiz. Denna fantastiska vandringsled längs havet kommer bli en av södra Europas allra största attraktioner.]

Kort drönarvideo över området Penoncillo (våren 2019):

Ny marina vid Peñoncillo mellan Nerja och Torrox

I mars rapporterade spanska tidningar den mycket glädjande nyheten att man återupptar planeringen av den planerade marinan i Axarquía. Det nya förslaget, från de nyss tillträdda politiska ledarna för området, innebär att man kommer söka en hybrid mellan offentlig och privat finansiering enligt en ”ekoturism-modell”, då detta ligger mer i linje med östra Costa del Sols filosofi (i bjärt kontrast till Marbellas massturism, som exempel).

Borgmästaren för Torrox underströk nyligen att det ”marina temat är fundamentalt för Axarquía och att Costa del Sol måste ha en modern marina … detta |den planerade marinan] är ett av de mest obestridliga projekten på hela den andalusiska kusten. ”

Detta projekt, understryker de nyvalda politikerna, har varit efterlängtat i över 25 år och alla inblandade inser dess betydelse inte bara för regionen Axarquía eller för storstadsområdet Malaga- utan också för utvecklingen av hela Andalusien. Politikerna (bland annat Patricia Navarro) lovar att genomföra projektet i Axarquía som kompensation för att man ”dömde [genom att inte genomföra det utlovade projektet tidigare] området till stagnation i början av 90-talet”.

Enligt det förslag som låg innan finanskrisen satte stopp för planerna så skulle marinan ligga vid Playa Vilches (nära restinga beach) vid gränsen för Nerja och Torrox. Den skulle kosta 33 miljoner Euro och ha plats för hela 500 båtar (8-25 meter långa), samt en kaj för större lyxbåtar. Ett 3500 m2 stort kommersiellt center (med restauranger och butiker etc.) skulle också byggas i anslutning till marinan. Byggtiden var då beräknad till cirka 2 år. Den närmaste marinan Marina Caleta de Velez  har en väntetid på flera år och en marina mellan gränsen till Torrox och Nerja skulle höja intresset från investerare (innan krisen var stora kapital redo att flöda in i området) enormt.

En marina skulle innebära nya bostadsområden, ytterligare stärkt turism (Nerja har redan en året runt turism, men Torrox är väldigt lugnt under vinterhalvåret), restauranger, etc. Ofta sker utvecklingen i ett område snabbare än beräknat efter uppförandet av marinor. Detta gör området högintressant för oss och vi har nu sett till att lägga extra fokus på detta område då vi länge letat efter det perfekta området att fokusera på som ”nästa stora framtidsområde” efter Nerja, i södra Spanien.

Allt talar för Penioncillo även i övrigt. Här finns en lång och dramatisk kustlinje, flertalet naturparker och vandringsleder och närhet till europeiska kulturskatter som Cordoba, Sevilla och Granada. Det finns heller inga intressanta zoner kvar att bygga på i populära Nerja samtidigt som trycket efter nyproduktion i området är mycket starkt. Det faller sig naturligt att det är här man bygger härnäst (med eller utan marinan).

Torrox är på frammarsch, och det är nära till flygplatsen till Malaga, Sierra Nevada, etc. etc. Det skadar heller inte att Torrox har flest soltimmar på den europeiska kontinenten, och har fått den officiella utnämningen ”Europas mest hälsosamma stad”. I kombination med de styrandes ”eco turismo”-strategi kan man inte ligga mer rätt i tiden.

För till exempel de som köpte lägenhet i våra (under byggnation) projekt Terrazas de Ladera och Balcón del Mar är detta mycket glädjande nyheter (marinan kommer höja området Ladera del Mars status ytterligare) och såväl uthyrningspotential som framtidsvärdet på bostäderna kommer med stor sannolikhet skjuta i höjden om marinan blir av, då dess planerade läge ligger perfekt i förhållande till dessa projekt. Dessa projekt var dessutom så kallade byggemenskaper, med markant pressade priser. Vi håller på att förbereda flertalet byggemenskaper tillsammans med spanska aktörer runtom på Costa del Sol. Läs mer här.

Lägenheter och hus till salu i närheten av marinan här och nu

Räkna med kraftigt höjda priser på kommande projekt/faser om/när marinan blir av. Prishöjningarna på tomter det finns tillstånd att bygga på har ökat markant de senaste åren. Priset på nyproduktion på Costa del Sol steg med 6 % bara från december 18 till januari 19!

Skriv till info@spanskafastigheter.se för information om kommande projekt , samt enstaka begagnade lägenheter/hus i och runt Penoncillo, gränsen mellan Nerja och Torrox.

Uppdatering juni: Vi lanserar ett högintressant projekt till hösten. Hus och lägenheter i upphöjt läge med utsikt över havet och kustlinjen. Följare av vårt nyhetsbrev kommer förmodligen erbjudas möjlighet att reservera i projektet redan under sensommaren.

Läs också:

De bästa köpen i Nerja här och nu (uppdateras varje vecka)

Översikt nyproduktion Nerja och Torrox.

Guide till Andalusien