Tavla över Nerjas klippiga kustlinje

Nerja, Spanien – stor guide till Costa del Sols pärla

Nerja på Costa del Sol i Andalusien, är en mångfaldigt hyllad stad av såväl svenska som utländska medier. I maj 2016 vann staden en stor internationell omröstning och blev utnämnd till ”Spaniens vackraste kustby” och man fick en liknande nominering så sent som i fjol. I början på 2018 publicerade även världens största resesida Tripadvisor resultatet av sin årliga internationella omröstning. Nerja hamnade som enda spanska ort på listan ”Travellers’ Choice Destinations on the Rise — World” på plats nummer 9, och sedermera i juni, i samma omröstning på plats nummer 4. Vad det gäller destinationer runtom i världen hamnade staden också samma månad på plats 9 i tunga Website´s Traveller´s Choice Awards nyligen. ”Vacker geologi, avsaknaden av folkmassor, klart vatten och grönska gör Nerja till en vinnare för de flesta som är villiga att besöka staden”.

Precis innan öppnandet av de spanska gränserna sommaren 20 publicerade Europakommissionen en rapport utförd av över 300 turistbyråer runtom kontinenten. Nerja hamnade på andra plats på listan över Europas bästa orter att besöka! Det är över tio år sedan den svenska resetidningen Vagabond gav Nerja, som den enda ort på Solkusten, högsta betyg, och stadens rykte har bara befästs sedan dess och under sommaren skrev Expressen en guide till staden med rubriken Costa del Sols pärla. Under Corona-krisen har staden dessutom dragit igång flera miljon-projekt för att ytterligare stärka dess attraktivitet. Stadens nya, stora satsning på Hållbarhet och Kvalitetsturism, med upprustning av stränder, vandrings- och cykelleder och naturparker, samt byggande av nytt hälsocenter, amfiteater, bibliotek med havsutsikt och ny golfbana etc. kommer bara stärka dess position.

Inte nog med det. Nerja har enligt ny internationell undersökning Spaniens näst mest lyckliga invånare. Hemingways favorit Ronda återfinns på första plats (det är under två timmar med bil mellan dessa två städer).

Vår mäklare Anders i Spanien, bosatt sedan länge i Nerja, berättar att många svenskar som åker ner till Costa del Sol för att köpa hus åker upp och ner längs kusten i jakt på en bostad, men i slutändan väljer de ändå Nerja. Det är något med denna lilla spanska stad 5 mil öster om Malaga som spelar på våra inre strängar.

Många upplever att Nerja med sina vita hus och trånga gränder omges av ett sagolikt skimmer de inte riktigt kan sätta fingret på. Kanske är det de trevliga människorna, kanske de unikt vackra miljöerna, eller det nästintill perfekta klimatet. Kanske är det närheten till havet och den subtropiska grönskan, eller de rena stränderna. Vad det än beror på vill alla återvända till Nerja.

Nerja erbjuder ett unikt klimat, skidåkning och tropisk växtlighet

De höga bergen som omsluter staden i kombination med närheten till havets svalka bidrar till att skapa en skyddad zon med behagliga somrar och milda vintrar – ett unikt klimat i Europa. Det blir sällan över 30 grader på sommarhalvåret, och under vinterhalvåret faller sällan temperaturen under 15 grader.

Nerja är extremt bördigt, och färgsprakande blommor och tropiska frukter som avokado, papaya och mango breder ut sig över ”Costa Tropical” och målar upp en oslagbar exotisk miljö.

Staden ligger dessutom endast 2 timmar från Sierra Nevada och dess underbara skidbackar! Detta gör Nerja och Costa del Sol till ett av de få ställen i världen där du kan åka skidor på dagen, och ta ett kvällsdopp i havet på kvällen!

OBS, missa inte att du kan hyra lägenhet eller hus i Nerja direkt via oss. Ingen annan aktör i Sverige kan erbjuda ett större urval av billiga fastigheter i detta område. Vi tror du kommer gilla utbudet och priserna! Vi erbjuder även uthyrning i stadens mest populära område Capistrano Village.Vårt besökskontor i Nerja ligger på huvudgatan (i närheten av Balcon de Europa) Calle Pintada 9. Välkomna! 

Om du hellre föredrar att bo på hotell rekommenderas Hotels.com. Boka hotell i Nerja billigast här.

Äta i Nerja

Staden är känd för sitt rika utbud av restauranger. Här äter man i absoluta toppklass, och priserna är generellt sett lägre än i grannstäderna på västra Solkusten.

Det finns ett stort utbud av tapas-restauranger, internationella restauranger och det serveras suverän Paella (missa inte Ayo´s på Burriana!) och andra rätter från havet längs stränderna. Vår favorit-restaurang i staden är Oliva. Restaurangen har en lite mer experimentell, exklusiv prägel, men stämningen är tillbakalutad och priserna förbluffande bra! Denna restaurang ligger på Plaza Espana 2. Hotellet Parador är inte bara berömt för sina vackra utsikter utan också sin restaurang  El Ombú del Mediterráneo som ofta omnämns i internationella mat-publikationer.. Här hittas lokala rätter med avokado, räkor, tonfisk. Sollun är en annan restaurang som också nyligen (2024) uppmärksammades av Michelinguiden som anser Nerja vara en av de bästa kulinariska orterna på hela Costa del Sol.

Tips: Vill du besöka en vingård så ligger Bodegas Bentomiz 30 minuter från Nerja, mot Compet (nära Sayalonga) . Här tillverkar man Ariyanas viner; röda, vita och rosé. Går att beställa guidade provsmakningar, även i kombination med lunch. Läs mer: bodegasbentomiz.com

Ruta de La Tapa (tapas-runda) är ett relativt nytt fenomen som nådde Nerja för något år sedan. Under hela maj månad så deltar ett större antal tapas-barer och restauranger i en kampanj som går ut på att visa upp sig från sin bästa kulinariska sida för såväl lokalbefolkningen som turister. Under denna månad kostar en tapas och en caña (liten öl) under 2 Euro. Varje gång man köper en tapa på någon av matställena som deltar i rundan får man en stämpel  i ett häfte. När man besökt minst 9 barer i rundan och lämnar in häftet deltar man i en utlottning där priset är en middag för fyra på en valfri restaurang. Häftet (”Passport”) och en karta över deltagande tapas-barer hittas på Turistbyrån belägen vid ingången till Balcon de Europa.

Staden blir alltmer populär för filminspelningar

Under de senaste åren har alltfler filminspelningar förlagts til staden, tack vare dess bildskönhet, relativt låga priser och vackra väder. Hollywood-regissören Tosca Musk (tillika Elons syster) kallar staden ”den bästa i Europa för filminspelningar”. Även tyska och brittiska filmbolag har visat intresse för att filma i staden. Har du tur kan du således framöver få se en internationell filmstjärna flanera längs någon av stadens stränder.

Sevärdheter i Nerja

Staden är berömt för att behålla sitt spanska arv och småstadslugn, men det idealiska läget, och de många sevärdheterna bidrar dessutom till att skapa en stor turismindustri, med allt vad det innebär i form av shopping, nattliv, vattensporter, golf och restaurangutbud.

Dessutom är 25 % av de 30, 000 invånarna av internationellt ursprung vilket ytterligare bidrar till den internationella prägeln blandat med det genuint spanska. Nedan följer en kortare beskrivning på några av de sevärdheter Nerja har att erbjuda:

Balcon de Europa är resterna av en gammal fästning (byggdes 1487), som utgjorde ett viktigt skydd mot pirater, och erbjuder en storslagen utsikt över medelhavet och bergen.  ”Europas balkong” är stadens stolthet och mittpunkt.

Burriana-stranden är invånarnas favoritstrand, och den kantas av massor av mysiga restauranger och barer. Områdena runt Burriana är mycket populära bostadsområden.

Enligt många är Kajak-leden mellan Burriana-stranden och Maro-stranden bland de vackraste naturupplevelserna i hela Andalusien. Längs leden paddlar man förbi små grottor fyllda med turkost vatten, gömda stränder och stora vattenfall. Den stora spanska TV-kanalen sa det bäst: ”Paradiset existerar på jorden, och det gör det precis här i Andalusien”.

Cueva de Nerja, grottorna i Nerja (vid Maro). Endast 3 kilometer från centrum hittar du de spektakulära grottorna som upptäcktes först 1959, och anses nu vara ett av de största arkeologiska fynden i världen. Arkeologerna hittade bland annat föremål och målningar som är äldre än 20 000 41 000 år . Detta är årligen den mest besökta, natur-attraktionen i Spanien. CNN 16 maj 2023: ”European tourism: it’s as old as time. In the 19th century, the US glitterati would pop over to Paris to refresh their wardrobes. From the 1700s, places like Venice and Rome were becoming essential tourist stops in Italy. In the Classical era there were, famously, the seven wonders of the world. None of these compare, however, to a cave in southern Spain which – it has just been revealed – has been visited by humans for over 41,000 years.”

Grottorna tros vara över 5 miljoner år gamla. Här kan du beskåda fantastiska grottformationer som stalagmiter, och enorma grottsalar. Dessutom anordnas ofta konserter och andra tillställningar i Cuevas de Nerja, vars områden erbjuder restaurang och museum.

Snart kan man också promenera eller cykla hela vägen till Manilva på en strandpromenad som löper längs hela Solkusten. Från och med hösten 2014 började man sammanbinda befintliga promenader och den kommer stå helt färdig 2024. Den totala sträckan mellan Nerja och Manilva är 184 km lång.

En ny marina i närområdet och en golfbana i absoluta världsklass väntas också byggas under de närmaste åren.

Rio Chillar vandringsled

Då staden har ett så ovanligt vackert läge, inkilat mellan bergen och havet, och inneboende harmoni i såväl naturen som befolkningen har det också blivit väldigt populärt att anordna Yoga- och meditations-resor och vandrings-resor till området. Den mest kända vandringsleden i Nerja är Rio Chillar. Omgivningarna är spektakulära och det vimlar av fåglar, fjärilar, drakflugor, vilda blommor och rörsocker. Rio Chillar är också unikt på det viset att vandringsleden är täckt i mycket skugga, plus att floden kyler ner vandrarna. Detta är alltså en av väldigt få vandringsleder som man orkar med i heta Andalusien under juni, juli och augusti. Dock är den på grund av påverkan från turismen till stora delar stängd emellanåt.

Andra mycket omtyckta områden för att ge sig ut i naturen och vandra är de skyddade naturområdena Sierra de Tejada och Almijarras naturpark.

Dessutom kommer den omtalade vandringsleden längs havet, Sendo Litoral, ha sin utgångspunkt vid Nerjas Balcón de Europa. Sträckan som kommer erbjuda en alldeles unik kustvandring blir över 160 km lång, och slutdestinationen ligger bortanför Manilva.

El Cielo

Det högsta kustberget i omgivningen är El Cielo (som betyder ”himlen”) och det ligger 1508 meter över havet. Berget är lättillgängligt (nåja) och måste bestigas om du vill bevittna de vackraste vyerna i Europa! På en klar dag kan man se ut över hela Costa del Sol från berget, ända från Almunecar till Malaga – samt de närliggande bergstopparna och den nordafrikanska kustlinjen.

Frigiliana– Andalusiens vackraste by är en historisk pärla uppe i Almijara-bergen. Byn som är något av en förort till Nerja är ett traditionellt fäste för kulturpersonligheter och har vunnit flera spanska utmärkelser för sin oförfalskade spanska charm, och arkitektoniska skönhet.

Invånarna i Frigiliana är mycket stolta över sin by, och ser till att hålla den förbluffande ren och vacker. Att vandra nedför Frigilianas smala kullerstensgator och bevittna arkitekturen och människorna är som att befinna sig i en annan plats och tid!

Festivaler i Nerja

Alla andalusiska städer firar flera festivaler per år och Nerja är inget undantag.  Feria de Nerja mellan 8-13 oktober är den kanske största festivalen, och är i det närmaste en storhelg för invånarna då i princip alla tar ledigt och klär upp sig i traditionella Flamenco-dräkter och festar som om det hängde en meteor i skyn.

I februari firar man Carnaval, och firandet under påskveckan – Semana Santa – är gigantiskt. Andra festivaler är till exempelvis San Isidro 15 maj då alla återigen klär upp sig i Flamenco-klänningar och festar, San Juan 24 juni (kan liknas med vårt midsommarfirande) då det firas med grillning på stadens stränder, samt Virgin del Carmen den 16 juli då man bär en staty av Jungfru Maria genom staden, och vidare ut till havet.

Slutligen vill vi nämna Reyes Magos, den 5 januari, julfirandets stora högtid då de tre vise männen anländer till Nerja för att dela ut julklappar till barnen.

Nerja med omnejd

Det är inte bara själva Nerja och de direkta omgivningarna som blivit populärt i denna del av Andalusien. En kortare biltur bort hittar du flertalet härliga städer och samhällen att besöka, eller varför inte bosätta dig i. Till exempel 10 minuter bort i östlig riktning ligger Cerro Gordo med sina skyddade naturreservat, och oförstörda stränder.

La Herradura är ytterligare en vacker kustort i närheten, som är känd bland annat för sitt utbud av restauranger, och nattliv.

Almunecar ligger endast 16 kilometer öster om Nerja, och kustvägen mellan de två städerna är rent ut sagt fantastisk! Almunecar har en historia som slingrar sig mer än 3,000 år bakåt i tiden. Här hittar du romerska akvedukter, det urgamla slottet Castillo de San Miguel som tros härstamma redan från Feniciernas tidevarv, och många andra platser av historiskt intresse.

Även Almunecar hör till Costa Tropical, det vill säga den tropiska delen av Costa del Sol, och är därför ett mycket populärt semestermål på grund av sitt suveräna väder. Namnet för staden kommer från det moriska ordet Narixa, vilket betyder ”rikt på vatten”. Du hittar också de historiska städerna Sevilla, Granada och Cordoba inom bekvämt köravstånd från Nerja.

Dessutom är motorvägarna på Costa del Sol väl utbyggda så det går snabbt att ta sig fram med bil, och nyligen invigdes den nya tågsträckan mellan Malaga och Madrid. Det hypermoderna AVE-tåget når hastigheter upp till 350 km/h och restiden till huvudstaden ligger på cirka 2,5 timmar!

Om olyckan är framme – viktiga telefonnummer (för svenskar)

  • Det svenska konsulatet ligger i Malaga, närmare bestämt på Calle Córdoba 6. Öppettiderna är normalt 10-13. Telefonnummer till konsulatet: +34 952 604 383 
  • Sveriges ambassad i Madrid +34 917 02 20 00
  • Skulle du råka ut för ett brott så är det lämpligaste att du besöker polisstationen i Nerja. Calle Virgen del Pilar (se karta nedan), 1, 29780 Nerja, Málaga, Spanien. Telefon: (0034) 95 252 0091
  • Nödnumret i Spanien är det samma som i Sverige: 112. 
  • Om du behöver kontakta polisen via telefon ring 091.
  • Svenska Kyrkan i Fuengirola är fortfarande aktiv. Även om så många kanske inte vänder sig dit när man stöter på problem kan det ändå vara bra att känna till att de har en jourtelefon: +34 675 945 929.

Mäklare i Nerja

Då vi har vårt Spanienkontor i Nerja (Calle Pintada 9) med mäklare som kan marknaden utan och innan kan vi erbjuda förmedling av bostäder i Nerja till mycket förmånliga priser och lägen. Hör av dig till info@spanskafastigheter.se för en intresseanmälan. Ett axplock av våra hus och lägenheter i Nerja till salu.

Det är mycket som går rätt väg för Costa del Sol i allmänhet och Nerja i synnerhet just nu och på sikt. Nerja satsar hårt på hållbarhet och natur. Detta kommer lyfta stadens redan mycket starka varumärke och göra kontrasten mot västra sidans ”Disneyfiering” (det byggs flertal stora nöjesparker i dessa områden vilket kommer locka barnfamiljer, men Nerja och Torrox satsar mer på det hållbara, på naturupplevelser etc.) ännu starkare. Nerja jobbar just nu på att uppfylla kraven för certifikatet ”Plan de Calidad Turística” och Hållbarhet och Kvalitet är nyckelorden för Nerjas framtid och detta innefattar även en satsning på naturparkerna vid Sierra Almijara och Maro. Utöver detta och en allmän upprustning av stränder och faciliteter fokuserar man också mycket på säkerhet, och anstäldle bland annat fem nya poliser i början av 2022. Vi är övertygade om att denna genomtänkta strategi kommer öka till en alltmer kvalitetsmedveten turism som kommer pressa upp priserna på såväl fastigheter som dess uthyrningspriser (Nerja har som bekant färre hotell än de flesta orter på Costa del Sol).

Länk till vårt nyhetsbrev med fastigheter i Nerja.


Läs också:

Översikt av nyproduktion i Nerja med omnejd.

Billiga flyg till Spanien

Tips på var du kan boka hotell i Nerja via Internet

Guide till vad vi har att erbjuda dig som söker bostad i Spanien

Tips om pålitliga biluthyrningsfirmor om du söker hyrbil i Spanien

Om att hyra hus eller lägenhet på Costa del Sol till bra priser.

Long Stay Nerja, Costa del Sol.

Video Nerja: