Flyg till Spanien 2022 – allmänna tips och lista på billiga flygbolag

När svenskarna började flyga reguljärt till Spanien under 60-talet revolutionerade det våra resevanor. Utbudet var dock skralt, restiden lång och priserna dyra. Mycket har dock hänt med flyget, och framförallt med flygpriserna sedan dess. Många upplever nuförtiden att det är en djungel att leta upp bra och billiga flygbolag för sin resa till Spanien.

Vi har därför satt samman en nästintill komplett lista på flyg till Spanien från Sverige under året. Det går numera ett flertal billiga lågprisflyg till södra Spanien, som till exempel Malaga. Direktflyg såväl som charter. Det har aldrig varit enklare och billigare, trots allt, att flyga till Spanien.

Läs vår artikel med tips på var och hur du bokar billigast hotell, eller lägenheter och hus i Spanien.

Vilka effekter får Corona-krisen på flygen till Spanien?

Flygplan landar i solnedgång

Hur flygavgångar etc. ser ut i kölvattnet av Corona-krisen är svårt att sia om. Många flygbolag riskerar att gå i konkurs, även om de håller sig flytande ett tag. De goda nyheterna är att många bolag, ink. SAS flaggat för att de kan komma skära ner, eller rentav lägga ner helt, på sina lång-flygningar under en längre period, och att man i första hand fokuserar på lukrativa flyglinjer inom EU. Detta inkluderar förstås Spanien, och i synnerhet då Malaga och Barcelona etc. Räkna med att det under 2022 kommer vara dyrare flyg och färre avgångar i veckan, samt färre flygplatser att välja mellan. Vi har till exempel svårt att se att trenden för att flyga internationellt från små svenska flygplatser håller i sig. Räkna också med att många flygbolag istället för att dela ut varma handdukar kommer dela ut munskydd och att man kommer försöka minska trängsel och väntetid etc. i samband med check-in. Räkna också med att de kommer ha markant förbättrade städrutiner efter varje flygning.

Precis som vi fick vänja oss med nya restriktioner och rutiner efter 9/11 kommer vi dock få vänja oss vid ett nytt sätt att flyga efter Covid 19-krisen. Flygen kommer dock inte gå under denna gång heller, och innan 2025 räknar alla med att vara uppe i samma nivåer som innan pandemin.

Flyg till Spanien – flygbolag med bra priser och lättnavigerade sidor

Supersaver gör skäl för sitt namn. På den lättöverskådliga sidan kan du hitta flera tusen billiga destinationer, även flygstolar på inrikesflyg – och förstås mycket prisvärda flygresor från hela Skandinavien till flygplatser över hela Spanien. De jobbar med bland annat SAS, Norwegian och Skyways (erbjuder även inrikesflyg) Klicka här

Travelstart är en annan mycket bra och stor aktör med ett brett utbud av flygningar, hyrbilar och charter till Spanien och andra reserelaterade tjänster. De erbjuder bland annat en bra sista minuten-tjänst. Klicka på denna länk

Tips för dig som vill flyga som allra billigast till Spanien 2022

 • Nyligen undersökte professorn i ekonomi, Claudio Piga, priset på flygresor vad det gäller lågprisbolag (Ryanair, Norwegian etc.) och kom fram till flygbiljetterna, i genomsnitt, är som allra billigast 10 dagar innan avgång. Dagarna innan avgång ökar priserna med 50-75 %.
 • Betala alltid resan med ditt kontokort eftersom de flesta betalkort erbjuder diverse reseförsäkringar som en bonus. Bland annat kan du få ersättning för försenat flyg eller bagage, samt ett avbeställningsskydd. Via vissa kort är man ännu mer försäkrad. Fråga din bank vad ditt kort täcker.
 • Att flyga till destinationen en fredag och hem en söndag är som med de flesta transportmedel det dyraste alternativet. Undvik dessutom helgdagar för såväl dit- som hemresa.
 • Testa två olika lågprisflygbolag för din dit- respektive hemresa. Det kan löna sig även om det blir lite mer besvärligt.
 • Var inte rädd för omvägar. Det kan till exempel löna sig att flyga via en mellanlandning i Europa istället för ett direktflyg till Spanien.
 • Ta med resekostnader och parkeringsavgifter i beräkningen för din resa till flygplatsen du valt att flyga ifrån. Bor du till exempel nära en mindre flygplats som Karlstad eller Örebro kan det löna sig med en flygstol därifrån även om flygpriserna är dyrare än i Stockholm eller Göteborg. Dessutom är det ju aldrig fel att spara tid…
 • Var noggrann med att kontrollera dolda priser som tillkommer i form av skatter, bagageavgifter, etc. Detta gäller i synnerhet lågprisflygbolag som Ryan Air.
 • Det är billigast i april att flyga till Spanien (med undantag för påskveckan)
 • Och dyrast i februari. Men är du ute i god tid ska det gå att hitta bra priser på biljetter året runt.
 • Höstresan (i synnerhet charter, priserna halveras jämfört med högsäsongen under denna period) bokas som billigast efter skolorna börjat igen.
 • De flesta flygbolag släpper kampanjer i augusti och september.
 • Prova olika resedatum för din tur och retur-biljett om du har den tidslyxen. Det kan skilja enormt i pris.
 • Nuförtiden hittar du oftast den allra billigaste flygbiljetten ju tidigare du bokar din resa! Att hoppas på en riktigt ekonomisk sista minuten-bokning för din flygbiljett är således inte att hoppas för mycket på.
 • Lista på flygplatser i Spanien.

Alla flyg till Spanien från svenska flygplatser 2022

Observera att nedanstående lista av flygstolar från flygplatser i Sverige till Spanien inte inkluderar alla charterflyg, och förmodligen inte är helt komplett då det är förbluffande svårt att få tag i en komplett lista över alla flygningar 2022 (det var det även innan Coronakrisen!) från Sverige av Transportstyrelsen. Dessutom justerar bolag som Ryanair och Norwegian hela tiden sitt utbud. De senare har i alla fall beslutat sig för att prioritera Malaga (där man bland annat förlägger en operationell bas post Covid) och Alicante, samt flyg inom Norden.

OBS! Listan ändrar sig ständigt under och efter Corona! Den är i nuläget mer en fingervisning om varifrån det kommer gå flyg ifrån igen när allt rullar som som vanligt. Räkna med att nya flyglinjer, och rentav nya flygbolag dyker upp med kort varsel under en lång tid framöver. Det kommer bli en utdragen ”test-fas” för flygen.

Göteborg: Alicante, Barcelona, Bilbao, Gran Canaria, Malaga, Teneriffa, Madrid och Malaga.
Borlänge: Mallorca och Gran Canaria (med mellanlandning i Göteborg även flyg till Malaga).
Malmö: Gran Canaria, Malaga, Palma, Lleida, Fuerteventura, Lanzarote, Mallorca, Malaga, Menorca och Teneriffa.
Stockholm: Alicante, Barcelona, Malaga, Bilbao, Gran Canaria, Madrid och Teneriffa. Nytt direktflyg från Arlanda till Sevilla 2020.
Umeå: Gran Canaria och Alicante.
Växjö: Alicante, Gran Canaria och Teneriffa.
Örebro: Teneriffa, Gran Canaria, och Fuerteventura.
Skellefteå: Malaga.

Lågprisflyg från Sverige, Norge och Danmark

Ryanair:

Landvetter: Alicante, Malaga, Palma.
Skellefteå: Girona, Barcelona och Gran Canaria.
Skavsta: Barcelona, Malaga och Alicante.
Stockholm: Malaga och Alicante.
Västerås: Malaga och Alicante

Ryanair från Norge: Från Torp (Oslo) går det flyg till Malaga och Alicante, och från Haugesund till Malaga.

Norwegian från Svenska flygplatser:

Arlanda: Alicante Barcelona Gran Canaria Lanzarote Mallorca Palma Madrid Malaga Bilbao
Karlstad flyger till Alicante (men har lagt ner Barcelona-flyget tills vidare) och Gran Canaria.
Göteborg/Landvetter: Alicante, Barcelona, Gran Canaria, Malaga, Teneriffa.

Lågprisflyg från Köpenhamn:

Norwegian: Alicante, Barcelona, Gran Canaria, Madrid, Malaga, Mallorca, Teneriffa Syd

Ryanair: Alicante, Madrid, Malaga, Teneriffa.

De spanska städer som har direktflyg vid en eller annan tidpunkt från Sverige 2019:
Madrid, Barcelona. Palma de Mallorca, Malaga, Alicante, Girona, Kanarieöarna (Teneriffa, Gran Canaria). Övriga städer från man mellanlanda minst en gång för att nå.

Sedan tillkommer alltid charterflyg under kortare perioder från diverse små flygplatser. Dessa linjer brukar dyka upp snabbt för att sedan försvinna så det är omöjligt att säga i förväg vilka ytterligare flyglinjer som går till Spanien från Sverige under året.

Läs också:

Tips för dig som söker hyrbil i Spanien

Översikt av nyproduktion Costa del Sol

Information för dig som vill investera i en spansk bostad

Vi mottar tacksamt tips om nya rutter och annan information (eller om du hittar bristfällig information) vad det gäller flyg till Spanien 2021. Info@spanskafastigheter.se Sidan uppdaterades senast under sommaren.

28 svar på ”Flyg till Spanien 2022 – allmänna tips och lista på billiga flygbolag”

 1. Pingback: Exklusiva lägenheter i nya bostadsområdet Calaceite | Spanska Fastigheter
 2. Pingback: Finca på landet nära Frigiliana | Spanska Fastigheter
 3. Pingback: Lägenhet vid golfbanan Baviera – 5 minuter från stranden i Caleta | Spanska Fastigheter

Kommentarer är stängda.

Scroll down to content