Flygplan lyfter mot Spanien mot uppgående sol

Flyg till Spanien 2024 – allmänna tips och lista på billiga flygbolag

När svenskarna började flyga reguljärt till Spanien under 60-talet revolutionerade det våra resevanor. Utbudet var dock skralt, restiden lång och priserna dyra. Mycket har dock hänt med flyget, och framförallt med flygpriserna sedan dess. Många upplever nuförtiden att det är en djungel att leta upp bra och billiga flygbolag för sin resa till Spanien.

Vi har därför satt samman en nästintill komplett lista på flyg till Spanien från Sverige under året. Det går numera ett flertal billiga lågprisflyg till södra Spanien, som till exempel Malaga. Direktflyg såväl som charter. Det har aldrig varit enklare och billigare, trots allt, att flyga till Spanien.

Läs vår artikel med tips på var och hur du bokar billigast hotell, eller lägenheter och hus i Spanien.

Hur flygavgångar etc. ser ut i kölvattnet av Corona-krisen var svårt att sia om men det blev inte så illa som befarat. Branschen är efter några år redan tillbaka mot rekordnivåer. Under 2024 kommer de internationella flygningarna mot vissa flygplatser i Spanine vara fler än någonsin.. Spanien har varit ett av de länder som drabbats minst. Det är snarare så att man tagit andelar från mer långväga destinationer under pandemin.

Flyg till Spanien – flygbolag med bra priser och lättnavigerade sidor

Supersaver gör skäl för sitt namn. På den lättöverskådliga sidan kan du hitta flera tusen billiga destinationer, även flygstolar på inrikesflyg – och förstås mycket prisvärda flygresor från hela Skandinavien till flygplatser över hela Spanien. De jobbar med bland annat SAS, Norwegian och Skyways (erbjuder även inrikesflyg) Klicka här

Travelstart är en annan mycket bra och stor aktör med ett brett utbud av flygningar, hyrbilar och charter till Spanien och andra reserelaterade tjänster. De erbjuder bland annat en bra sista minuten-tjänst. Klicka på denna länk

Tips för dig som vill flyga som allra billigast till Spanien 2024

 • Nyligen undersökte professorn i ekonomi, Claudio Piga, priset på flygresor vad det gäller lågprisbolag (Ryanair, Norwegian etc.) och kom fram till flygbiljetterna, i genomsnitt, är som allra billigast 10 dagar innan avgång. Dagarna innan avgång ökar priserna med 50-75 %.
 • Betala alltid resan med ditt kontokort eftersom de flesta betalkort erbjuder diverse reseförsäkringar som en bonus. Bland annat kan du få ersättning för försenat flyg eller bagage, samt ett avbeställningsskydd. Via vissa kort är man ännu mer försäkrad. Fråga din bank vad ditt kort täcker.
 • Att flyga till destinationen en fredag och hem en söndag är som med de flesta transportmedel det dyraste alternativet. Undvik dessutom helgdagar för såväl dit- som hemresa.
 • Testa två olika lågprisflygbolag för din dit- respektive hemresa. Det kan löna sig även om det blir lite mer besvärligt.
 • Var inte rädd för omvägar. Det kan till exempel löna sig att flyga via en mellanlandning i Europa istället för ett direktflyg till Spanien.
 • Ta med resekostnader och parkeringsavgifter i beräkningen för din resa till flygplatsen du valt att flyga ifrån. Bor du till exempel nära en mindre flygplats som Karlstad eller Örebro kan det löna sig med en flygstol därifrån även om flygpriserna är dyrare än i Stockholm eller Göteborg. Dessutom är det ju aldrig fel att spara tid…
 • Var noggrann med att kontrollera dolda priser som tillkommer i form av skatter, bagageavgifter, etc. Detta gäller i synnerhet lågprisflygbolag som Ryan Air.
 • Det är billigast i april att flyga till Spanien (med undantag för påskveckan)
 • Och dyrast i februari. Men är du ute i god tid ska det gå att hitta bra priser på biljetter året runt.
 • Höstresan (i synnerhet charter, priserna halveras jämfört med högsäsongen under denna period) bokas som billigast efter skolorna börjat igen.
 • De flesta flygbolag släpper kampanjer i augusti och september.
 • Prova olika resedatum för din tur och retur-biljett om du har den tidslyxen. Det kan skilja enormt i pris.
 • Nuförtiden hittar du oftast den allra billigaste flygbiljetten ju tidigare du bokar din resa! Att hoppas på en riktigt ekonomisk sista minuten-bokning för din flygbiljett är således inte att hoppas för mycket på.
 • Lista på flygplatser i Spanien.

Alla flyg till Spanien från svenska flygplatser 2024

Malaga blir alltmer dominant. Sedan bara något år tillbaka har Norwegian linjer från Växjö Småland Airport och Stockholm Skavsta direkt till Málaga. Det tillkommer även en ny flyglinje från Stockholm Skavsta till Alicante.

Observera att nedanstående lista av flygstolar från flygplatser i Sverige till Spanien inte inkluderar alla charterflyg, och förmodligen inte är helt komplett då det är förbluffande svårt att få tag i en komplett lista över alla flygningar 2024 (det var det även innan Coronakrisen!) från Sverige av Transportstyrelsen. Dessutom justerar bolag som Ryanair och Norwegian hela tiden sitt utbud. De senare har i alla fall beslutat sig för att prioritera Malaga (där man bland annat förlägger en operationell bas post Covid) och Alicante, samt flyg inom Norden. Norwegian erbjuder direktflyg till Málaga från hela tretton platser i Norden, vilket gör det lätt för resenärer att nå denna populära destination i Spanien. Bolaget expanderar och planerar att ha 82 flygplan innan årets slut och växa till 90 flygplan i sin flotta fram till år 2024. Detta innebär goda nyheter för resenärer som vill besöka Málaga och andra destinationer i Spanien, eftersom de kan förvänta sig ett ökat utbud av flyg från Norwegian.

OBS! Listan ändrar sig ständigt efter Corona! Den är i nuläget mer en fingervisning om varifrån det kommer gå flyg ifrån igen när allt rullar som som vanligt. Räkna med att nya flyglinjer, och rentav nya flygbolag dyker upp med kort varsel under en lång tid framöver.

Flygplatser i SverigeDestinationer i Spanien
Arlanda (ARN)Madrid (MAD), Barcelona (BCN), Alicante (ALC), Malaga (AGP), Palma de Mallorca (PMI), Gran Canaria (LPA), Teneriffa (TFS), Lanzarote (ACE), Fuerteventura (FUE)
Landvetter (GOT)Madrid (MAD), Barcelona (BCN), Alicante (ALC), Malaga (AGP), Palma de Mallorca (PMI), Gran Canaria (LPA), Teneriffa (TFS), Lanzarote (ACE), Fuerteventura (FUE)
Skavsta (NYO)Barcelona (BCN), Malaga (AGP), Palma de Mallorca (PMI), Gran Canaria (LPA), Teneriffa (TFS)
Bromma (BMA)Barcelona (BCN), Malaga (AGP), Palma de Mallorca (PMI), Gran Canaria (LPA), Teneriffa (TFS)
Växjö (VXO)Barcelona (BCN), Palma de Mallorca (PMI)
Örebro (ORB)Barcelona (BCN), Malaga (AGP), Palma de Mallorca (PMI)
Kalmar (KLM)Barcelona (BCN), Malaga (AGP), Palma de Mallorca (PMI)
Luleå (LLA)Mallorca (PMI)
Umeå (UME)Madrid (MAD)
Skellefteå (SFT)Gran Canaria (LPA) (nyhet 2024)
Borlänge (BLE)Gran Canaria (LPA) (nyhet 2024)
Källa: Bard

Lågprisflyg från Sverige, Norge och Danmark

Ryanair:

Landvetter: Alicante, Malaga, Palma.
Skellefteå: Girona, Barcelona och Gran Canaria.
Skavsta: Barcelona, Malaga och Alicante.
Stockholm: Malaga och Alicante.
Västerås: Malaga och Alicante

Ryanair från Norge: Från Torp (Oslo) går det flyg till Malaga och Alicante, och från Haugesund till Malaga.

Norwegian från Svenska flygplatser:

Arlanda: Alicante Barcelona Gran Canaria Lanzarote Mallorca Palma Madrid Malaga Bilbao
Karlstad flyger till Alicante (men har lagt ner Barcelona-flyget tills vidare) och Gran Canaria under vissa perioder.
Göteborg/Landvetter: Alicante, Barcelona, Gran Canaria, Malaga, Teneriffa.

Lågprisflyg från Köpenhamn:

Norwegian: Alicante, Barcelona, Gran Canaria, Madrid, Malaga, Mallorca, Teneriffa Syd

Ryanair: Alicante, Madrid, Malaga, Teneriffa.

De spanska städer som har direktflyg vid en eller annan tidpunkt från Sverige 2024:
Madrid, Barcelona. Palma de Mallorca, Malaga, Alicante, Girona, Kanarieöarna (Teneriffa, Gran Canaria). Övriga städer från man mellanlanda minst en gång för att nå.

Här är en lista på alla flygbolag och flygplatser i Sverige som i skrivande stund har eller planerar att ha direkt flyg till Spanien 2024:

 • Norwegian: flyger direkt till Madrid, Barcelona, Malaga och Palma de Mallorca från Stockholm Arlanda. Flyger också direkt till Malaga från Göteborg Landvetter och Växjö, Småland Airport.
 • Vueling: flyger direkt till Barcelona från Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter. Flyger också direkt till Alicante från Stockholm Skavsta1.
 • Ryanair: flyger direkt till Madrid, Barcelona, Valencia, Alicante, Malaga och Palma de Mallorca från Stockholm Skavsta. Flyger också direkt till Alicante och Malaga från Göteborg, Landvetter.
 • SAS: flyger direkt till Madrid, Barcelona, Alicante och Malaga från Stockholm Arlanda. Har också direktflyg till Barcelona och Malaga från Göteborg Landvetter.
 • Novair: flyger direkt till Gran Canaria och Teneriffa från Stockholm Arlanda. Flyger också direkt till Gran Canaria från Göteborg Landvetter2.
 • Sunclass Airlines: flyger direkt till Gran Canaria och Teneriffa från Stockholm Arlanda. Novair har också direktflyg till Gran Canaria från Malmö, Sturup.
 • Iberia: flyger direkt till Madrid från Stockholm, Arlanda.
 • TUI fly Nordic: flyger direkt till Gran Canaria, Teneriffa och Fuerteventura från Stockholm Arlanda. Flyger också direkt till Gran Canaria och Teneriffa från Göteborg Landvetter.
 • Vueling och Air Europa tillkommer 2024.

Sedan tillkommer alltid charterflyg under kortare perioder från diverse små flygplatser. Dessa linjer brukar dyka upp snabbt för att sedan försvinna så det är omöjligt att säga i förväg vilka ytterligare flyglinjer som går till Spanien från Sverige under året.

Läs också:

Tips för dig som söker hyrbil i Spanien

Översikt av nyproduktion Costa del Sol

Information för dig som vill investera i en spansk bostad

Vi mottar tacksamt tips om nya rutter och annan information (eller om du hittar bristfällig information) vad det gäller flyg till Spanien 2024. Info@spanskafastigheter.se Sidan uppdaterades senast under sommaren.