Om att hyra ut sin bostad i Spanien – så mycket kan du räkna med att tjäna

Vi har haft många klienter som frågat oss om hur det ligger till med möjligheterna för uthyrning av sin bostad i Spanien. De flesta mäklare, bokningsfirmor etc. brukar vilja lågt med dessa siffror eftersom det aldrig finns några garantier. Vi tänkte dock det vore på sin plats att sprida lite ljus över detta med att hyra ut sin spanska bostad. Hur mycket ni kan tänkas dra in i intäkter för olika typer av bostäder, vad ni ska tänka på redan innan ni köper bostaden, fällorna med att hyra ut själv, hur stora avgifter uthyrningsfirmorna tar, osv.

Nu är det delar av Malaga (delar av de centrala delarna, de historiska kvarteren och Limonar/Malagueta) som lockar flest investerare. Trenden är att allt fler väljer att ha Malaga som bas för sin semester på Costa del Sol. Det blir helt enkelt smidigast så då alla kommunikationer utgår från Malaga. Läs mer om potentialen i Malaga i denna artikel. Du kan också se en kalkyl vi gjort, tillsammans med uthyrningsfirma och en bostadsmarknads-konsult, för ett av våra projekt med lägenheter i Malaga om du klickar på följande länk E.R.I .Hexagon Borrador] Den går igenom alla förväntade inkomster och utgifter samt värdeökning.

Enligt de senaste siffror från spanska myndigheter (mars 2022) så steg hyrespriserna överlag i Malagaprovinsen snabbare än någon annanstans i Spanien mellan 2015-2020. 13,8 % jämfört med rikssnittet på 10,9 %.

Hotellföretagarnas förening har släppt nya siffror som visar att beläggnings-siffrorna för juli 2022 landade på 86,29 %, vilket kan jämföras med 2019 då siffran var 84,2 %. Det är främst Nerja och Torremolinos som gör att man slår 2019 då de drar upp snittet. Nerja har allra högst beläggning med 94,46 % (att jämföra med Marbella och andra orter på väst-sidan som ligger på strax över 80 %).

Även om turismen slår rekord på många ställen i de mest attraktiva områdena så minskar den i inlandsområden (observera att dessa områden fick ett uppsving under pandemin, men börjar nu sjunka tillbaka i popularitet). Även om du inte ämnar hyra ut din bostad bör du ta med uthyrnings-statistiken i beaktande då den starkt korrelerar med prisutvecklingen på bostäder. Nerja blev den bästa staden att investera i redan under förra krisen som den tog sig igenom väl och blev starkare än förut. Nerja kommuns resoluta agerande med alla offensiva satsningar på vandringsleder, naturparker och infrastruktur under pandemi-åren gör att staden står starkare rustad än någonsin under resten av 20-talet. Vi har sagt det förut och dessa siffror får oss att säga det igen med extra eftertryck. Ska du investera gör det i Nerja eller en av de växande delarna av Malaga city.


Obs! Läs vår stora artikel om allt du behöver veta om att investera i en lägenhet för uthyrning i Spanien.

Läs också om byggemenskaper, en arbetsmodell för nyproduktion som pressar priserna med upp till 50 + %!

Vissa bostadsområden, eller semesterbyar, har sina egna bokningsfirmor som sköter om, marknadsför (ofta mot hela Europa) och ser till att er bostad hålls i ett bra skick, etc. Dessutom finns det uthyrningsfirmor som lägger till ditt hus eller lägenhet i sin pool om de bedömer att de är uthyrningsbara.

Nyproducerade bostäder blir alltmer efterfrågade på uthyrningsmarknaden. Se vår översikt över de mest attraktiva projekten på Costa del Sol.

Just nu är det främst detta projekt på första linjen i Malaga som rekommenderas för investerare.

Om du ska hyra ut din bostad helt själv tänk på att:

 • Följa alla lagar och regler kring uthyrning som gäller i just ditt bostadsområde, stad och provins. Böterna kan på de flesta håll i Spanien vara riktigt hårda om man inte följer lagarna vad det gäller licenser, etc. Vi hjälper till med allt detta i de områden som är av störst intresse för investerare.
 • Du måste registrera alla gäster på Guardia Civil med pass-kopia inom en viss tidsrymd. Om du inte följer proceduren till punkt och pricka kan böterna komma att bli mycket dryga.
 • Hur mycket du själv ska sköta uthyrningen är helt upp till dig. Vi kan bistå med tips och råd om de bästa marknadsföringskanalerna samt vilka faktorer som är viktiga (vad det gäller till exempel bekvämligheter/utrustning/inredning) för att locka hyresgäster. Vi kan också sätta dig i kontakt med en uthyrningsfirma.
 • Att annonsera, och ta in betalning etc. från hyresgäster är inga större problem. Det viktigaste i scenariot att du vill sköta allt själv är att du anlitar en pålitlig städfirma, och att du etablerar en kontakt med en vaktmästare eller företag som kan se över din bostad då och då, eller vid akut behov. Nyckelhantering, om det inte sköts via tredje part går till exempel att lösa via nyckellådor med kod, eller en dörr som inte har nyckel-lås utan bara öppnas via en kod.
 • Se också till att ha en svensk (baserad i Sverige eller Spanien) som har koll på hur du ska deklarera.
 • Om du inte är bra på att ta foton, eller helt enkelt inte (man kommer dock långt med de flesta moderna smartphones) har utrustningen anlita en professionell fotograf. Foton är mycket viktiga i sammanhanget, och undersökningar visar att annonser med attraktiva bilder kan öka sin konvertering med över 40 % (vår egen data bekräftar detta)!
 • Undvik foton med skrynkliga lakan, sneda tavlor och nedbrunna ljus.. Använd foton med hög upplösning, men optimerade för webben, så de inte saktar ner laddningstider (vilket i synnerhet är ett problem för mobilanvändare).
 • Rubriker och beskrivningar är minst lika viktiga. Människor i dessa dagar förväntar sig så mycket information som möjligt i annonseringen (max antal gäster, kvm, köksutrustning, etc).
 • En boknings-kalender är nödvändig. De flesta annonserings-portaler erbjuder dock sådana tjänster. Det finns också relativt billiga alternativ om man vill ha en boknings-kalender på sin egna hemsida. Det finns också nuförtiden bra och billiga, betalningslösningar där allt ingår (möjlighet för kunden att betala online via kort, eller OCR-nummer på pappersfaktura, eller banköverföring, etc.). Det har aldrig varit enklare att driva en mer eller mindre självgående rörelse vid sidan av, som genererar passiva intäkter.

Obs, ansök om lånelöfte i spansk bank redan innan du kommer ner till Spanien.

DI om spanska bostadsmarknaden
DI använder spanskafastigheter.se som referens

Exempel på intäkter från uthyrning av olika typer av bostäder

Observera att när man använder konkreta siffror som vi gör här nedan kan det lätt tolkas som att det rör sig om ”garanterad avkastning”. Men det finns aldrig några garantier. Det rör sig alltså om ”förväntad avkastning” i exemplen. Det finns vissa aktörer som erbjuder garanterade inkomster, men det är väldigt sällan dessa projekt inbringar mer än den garanterade summan (runt 5 %).

Vi har Nerja som utgångspunkt för våra exempel då Nerja är en ort som inte drabbades lika hårt av krisen som övriga Costa del Sol. Visserligen sjönk försäljningen och uthyrningen där också under krisåren, men inte i samma omfattning. I Nerja finns inga så kallade spökområden. Om du till exempel slår till (mer om det nedan) med ett billigt bankobjekt i ett mindre populärt område, oavsett var i Spanien, riskerar du att inte få den uthyrd överhuvudtaget, vilket du förlorar på i längden (dessutom blir ju värdestegringen sämre).

Uthyrningen är för de flesta områden i Nerja är högre än den någonsin varit. Detta har mycket att göra med att Nerja numera även är populärt under vinterhalvåret.

 • Capistrano Village, är ett exempel på ett populärt semesterområde i Nerja som trots krisen, och trots sänkta hyror för semestergäster, tjänat in minimum 6000 € Euro på en lägenhet med ett sovrum, och som minst tjänat in 9- 10, 000 Euro på en lägenhet med två sovrum (efter avgiften för bokningsbolaget bör poängteras) även under krisen. När vi tittade senast på siffror för en sådan lägenhet kan man räkna med ca. 15 000 € per år i intäkter för en etta i Capistrano Village och över 20000 € för en lägenhet med 2 sovrum i samma område. Efter pandemin står det dock klart att gäster nu börjar se sig om efter mer moderna, nybyggda bostäder att hyra. Tänk på när du investerar att det kommer bli allt svårare att få hög beläggning i äldre bostäder ju längre in i 20-talet vi kommer.
 • Ett normalt år innan krisen så drog en bostad i Capistrano Village med två sovrum dock in närmare 15-16 000 € (ett normalt år). Lågt räknat även det. Under 2017 var siffrorna i flera fall närmare, eller över 20 000 €. 2018 låg siffran över 20000 €.
 • Uthyrningsbolaget tar cirka 20 % (10 procent om du kommer med kunden själv, till exempel en bekant som vill hyra, eller annons via Blocket) för allt runtomkring, resten får du behålla. Det finns dock inga krav, det gör det aldrig, att du måste hyra ut din lägenhet via dem. För de flesta är det dock ohållbart att sköta allt på egen hand hemma från Sverige.
 • Ett annat exempel, för investerare med mycket pengar är lyxlägenheten (i och med pandemin har för övrigt intresset för lyxbostäder, eller stora bostäder överlag, ökat markant) vid en strand i Nerja (Carabeo) som kostade 800000 Euro och som drog in 50000 Euro per år i uthyrning redan 2012. En riktigt bra avkastning med andra ord. Nerja är lite unikt på det viset att det attraherar barnfamiljer på budget men också rika britter, tyskar och ryssar.
 • Ett segment som är alltmer intressant för investerare är lyxvillor i den övre prisklassen. Dessa kan dra in mycket stora summor under vissa perioder på året. Det är dock viktigt att man har en uthyrningsfirma som har fingret på pulsen och som kan sänka priset och köra en kampanj när det behövs för att få den uthyrd så mycket som möjligt under året. Vad det gäller lyxboende är gränsen mellan att dra in x antal tusen € på en månad och ingenting mycket tunn. Läs ett faktiskt exempel från 2019 på en lyxvilla i Nueva Andalucia, Marbella.
 • Övriga Spanien då? I genomsnitt kan man räkna med att hyra ut en lägenhet med 2 sovrum i Torrevieja på Costa Blanca, nära stranden, 22 veckor (det är ändå mycket högt, de flesta orter i Spanien kommer inte i närheten av 22 veckor) om året. Enligt den senaste rapporten vi fick från en större uthyrningsfirma i Torrevieja så kommer beläggningen (mycket på grund av att länder som Turkiet tappar turister som väljer de billigaste orterna i Spanien i stället) ligga närmare 25 veckor framöver.  Via vår dottersida ligger beläggningen (obs, vi tar bara emot lägenheter som uppfyller våra krav på standard och läge) i Nerja på över 40 veckor per år.
 • I områden som Kanarieöarna, Mallorca och Barcelona råder strikta restriktioner för uthyrning så dessa områden är inte av intresse för seriösa investerare.
 • Det område som lockar flest investerare just nu, hösten 2019, och detta är bara början enligt de flesta bedömare, är Malaga city (för såväl uthyrning som värdeökning). Vår uthyrningsteam har studerat siffror under en längre period i staden och kommit fram till att vissa områden i staden har den bästa uthyrningen på hela Costa del Sol. En stor fördel med Malaga är att även i händelse av turismen skulle sjunka kraftigt av olika anledningar är det alltid lätt att hyra ut bostaden till företag, advokater, läkare etc. Det råder ett stort tryck på bostäder i staden och även priserna börjar rusa även på bostäder i utkanten av staden.
 • Bra att känna till är också att skatten på uthyrningsinkomster sjunkit 2016 till 19 % (den låg länge på 24,75 %. Du får dessutom göra avdrag på underhåll, hemförsäkring, och allt annat som kan härledas till din uthyrningsverksamhet.
 • Du får fortfarande göra svenskt Rotavdrag för renovering av bostad i Spanien.

Ovanstående siffror är genomsnittliga och kan komma att ändras, uppåt eller nedåt (vilket dock förefaller mycket osannolikt), men de belyser faktumet, att om du vill tjäna pengar på din bostad i Spanien, ska den ligga i den så kallade ”första linjen” eller i ett populärt semesterområde som Capistrano Village. Ingen av bostäderna i exemplen kostar för övrigt under 100 000 Euro. Vilket för oss in på nästa ämne.

Vad det gäller riktigt billiga bankobjekt så var de lite väl hypade i svensk media ett tag. 99 procent av alla bankobjekt ligger i områden där det kan vara svårt att hyra ut. De är alltså inte så intressanta för investerare som vill dra in passiva inkomster genom uthyrning (värdestegringen på dessa bankåtertagna fastigheter kommer dessutom med största sannolikhet vara låg), men om du ska arbeta och bo i Spanien kan du fortfarande hitta ett riktigt fynd via bankerna.

Om problem som kan uppstå om man vill hyra ut sin bostad

De som försöker hyra ut på egen hand kan ofta stöta på ett problem när de till exempel hyr ut på lång tid och hyresgästen inte kan betala. Spanska lagar, likt de svenska, är ofta till hyresgästens fördel.

Ytterligare problem kan vara om hyresgästen förstör inredningen. Var drar man gränsen för vanligt slitage för de som hyrt under en längre tid? Fördelen med att ha en firma som sköter det hela är att de har koll på bostaden, och ställer krav på att klienter ska betala för borttappade nycklar, etc. Om en gäst förstör inredningen så debiterar uthyrningsbolaget räkningen för reparationerna på kundens kreditkort (som de måste uppge vid bokning). Hemförsäkring täcker visserligen också sådana här skador.

Väg mot Nerja från Calaceite

Som ni märker kan rätt lägenhet, eller hus, i rätt ort på Solkusten ge riktigt fina intäkter redan första året. Tänk dock på att man inte ska under några omständigheter köpa en bostad i Spanien och vara beroende av uthyrningsinkomsterna för att kunna betala sina amorteringar.

Vi svarar gärna på frågor kring detta med uthyrningsbiten i Spanien, och var de bästa köpen finns just nu på den spanska bostadsmarknaden. Skriv till info@spanskafastigheter.se så berättar vi mer.

Många svenskar (trots att rekordmånga de facto köper) just nu vill gärna köpa men tycker marknaden är förvirrande och vet inte riktigt vad de ska satsa på. Kanske det är så att det viktigaste för dig är ändå att skaffa en bostad i solen och värmen, och inte direktavkastningen. Vilka syften du än har med ditt köp så råder vi dig att inte vänta för länge innan du slår till. Hus och lägenheter i de populära segmenten (2 sovrum, havsutsikt, hyfsat nära centrum) i de populära orterna börjar sina. För vår del, och för andra mäklares del kommer problemet post pandemin inte att få tag i kunder utan att få tag i den typ av objekt de söker.

Väntar man för länge utan att bestämma sig blir det lätt som det blev för den franske filosofens Buridans åsna. Ni vet, den hungriga åsnan som svälte till döds eftersom hon inte kunde bestämma sig för vilken av hötapparna som hon skulle äta av. Alla såg ju så lika ut.

Vår uppgift är att leda dig till ett köp som är rätt för just dig, dina prefenser och förutsättningar. Vår huvudmäklare har bott i snart 20 år på Costa del Sol och har varit med om såväl uppgången som fallet. Han har med andra ord mycket bra koll på läget.

Läs också:

Om den planerade marinan mellan Nerja och Torrox (som om den blir av ökar uthyrningspotentialen ytterligare för Axarquia)

Vanliga frågor och svar om bostadsköp i Spanien.

Här kan du boka billiga hotell över hela Spanien

Billiga flyg till bland annat Malaga

Vårt flöde med lyxbostäder i Spanien.

17 svar på ”Om att hyra ut sin bostad i Spanien – så mycket kan du räkna med att tjäna”

 1. Hej. Har ett par frågor. Jag är intresserad av att köpa en lägenhet i Spanien, i kommersiellt syfte – dvs tjäna pengar på verksamheten. Jag har en budget på 500 000 som jag kan finansiera ur egen ficka, målsättningen är helt att köpa en lägenhet kontant för att sedan hyra ut den. Är detta realistiskt? Vilket område skulle rekommenderas med dessa förutsättningar? Vilken mäklarfirma är bäst för detta ändamål? Många frågor men hoppas jag kan få svar.

  Vänlig hälsning

 2. Hej!
  Har sedan en tid tillbaka ett hus på Costa Blanca. Vi älskar Spanien och när vi ska sälja vår firma tänker vi tillbringa mer tid där. Nu till min fråga. Vi funderar på att köpa fler fastigheter i rent kommersiellt syfte och undrar var och vad ni anser vi bör köpa för att få bäst avkastning på investeringen (hyresinkomster, värdeökning o.s.v.). Vi kan tänka oss att investera allt mellan 400.000 upp till 800.000 euro. Bör man satsa på ett dyrt eller flera billigare objekt? Costa Blanca eller Costa del Sol? En uthyrningsfirma får ta hand om det hela så det är inte tvunget att det ligger i närheten av vårt eget boende.
  Tacksam för att höra era synpunkter.

 3. Jag är intresserad av att köpa en lägenhet i Spanien, också i kommersiellt syfte – dvs tjäna pengar på verksamheten. Jag har en budget på 500 000-600000 som jag kan finansiera ur egen ficka, målsättningen är helt att köpa en lägenhet kontant för att sedan hyra ut den. Är detta realistiskt? Vilket område skulle rekommenderas med dessa förutsättningar? Vilken mäklarfirma är bäst för detta ändamål?

 4. Hej !
  Har tänkt att köpa ett objekt för ca 100.000 euro att ha vid pensionen.
  Tänkte hyra ut lägenhet/radhuset i ca 10 år, vet dock ej vart jag skall köpa?.
  Costa Blanca eller costa del sol ?.
  Vart skall man köpa i respektive område, vilken typ av objekt är lätt att hyra ut, vad är viktigt för att kunna hyra ut ?.
  Tänker som ”gated community, pool osv.
  Ursäkta den stora och preciserade frågeställningen, men är precis i början av detta med att leta.
  Mvh Francesco

 5. Hej,

  Tack för en intressant sajt! Jag har nyligen köpt en lägenhet med två sovrum som har havsutsikt, 70 m till strandpromenaden och ligger i Playa del Ingles i Gran Canaria. Bostadskoplexet som har 24 tim. service godkänner uthyrning i andra hand. Jag skulle gärna vilja få tips på seriösa uthyrningsfirmor som sköter allt formellt med kontrakt och praktiskt som nyckelservice, städning etc. och har goda marknadsföringskanaler.

  Tackar på förhand för ev. svar!
  Bästa hälsningar
  Christina Degerman Kahlin

 6. Jag undrade vilka områden i Spanien som är mest populära för svenska att köpa hem. Jag äger webbsidorna spanskahus.com och vill rikta in mig till svenska köpare.

  Jag läste att Nerja är en mycket populär plats. Känner du till några andra platser?

  Hoppas du kan hjälpa mig.

  Vänliga Hälsningar

  Robert

 7. Hej!

  Jag är intresserad av att köpa en bostad i Spanien och hyra ut den under en del av året.
  Tack för mycket intressant information om att köpa, äga och hyra ut fastigheter i Spanien!

  Nu har jag några frågor:

  1. Jag undrar om sänkningen av skatten på uthyrningsinkomster från 24,75 % till 19 % har någon betydelse i praktiken för svenska fastighetsägare som inte är bofasta i Spanien? Måste inte vi svenskar som inte är bofasta i Spanien utan i Sverige betala 30 procent i kapitalskatt i Sverige, minus skatten som betalts i Spanien, om vi hyr ut en spansk bostad?

  2. Vad gäller i fråga om avdragen? I Spanien får ju den som äger en fastighet som hyrs ut dra av faktiska kostnader, medan ett schablonavdrag tillämpas i Sverige. Hur ska inkomsten deklareras i Sverige om jag har hyrt ut en spansk fastighet under en del av året och betalat 19 % i skatt efter avdrag för el- och vattenkostnader mm?

  3. Jag har också en fråga vars svar kan påverka mitt eventuella intresse för att i framtiden bli ”residente” i Spanien. Enligt spansk lag har ju svenskar som vistas i landet mer än 183 dagar per kalenderår sin skatterättsliga hemvist i Spanien. Samtidigt betraktas väl den som stadigvarande vistas i Sverige eller har en väsentlig anknytning till Sverige på annat sätt – exempelvis genom att den tidigare permanentbostaden används som sommarhus – som obegränsat skattskyldig i Sverige, enligt svensk lag? Hur går detta ihop?

  4. Jag läste att om fastigheten som jag eventuellt köper i Spanien upptaxeras kan kommunen kräva mig på restskatt upp till fyra år efter köpet – och att många av denna orsak upplevt skattesmällar. Betyder det att ett fastighetsköp på en potentiellt kraftigt uppåtgående marknad innebär en väsentlig risk, genom att en prisökning i närområdet kan betraktas som ett bevis på att taxeringsvärdet var för lågt när fastigheten köptes?

  Vänliga hälsningar

 8. Hyra ut i Palm, Malllorca

  Hej funderar på att köpa lgh/hus i palma. Någon som har erfarenhet av detta?
  Hur många veckor tror ni man kan hyra ut per år? Och vad säger reglerna om detta?
  Var betalar vi ev vinstskatt? Det kan väl inte vara meningen att vi ska betala både i Sverige & Spanien?

 9. Hyra ut i Palma, Malllorca

  Hej funderar på att köpa lgh/hus i palma. Någon som har erfarenhet av detta?
  Hur många veckor tror ni man kan hyra ut per år? Och vad säger reglerna om detta?
  Var betalar vi ev vinstskatt? Det kan väl inte vara meningen att vi ska betala både i Sverige & Spanien?

 10. Hej!
  Jag är intresserad av att köpa en lägenhet i centrala malaga, historiska kvarteren. Vad tror du om uthyrnings pontential? Lägenheten ska vara minst 2 sovrum och helst penthouse med stor terass. Vad ska man tänka på om man köper en lägenhet för uthyrning? Vad gillar folk för typ av lägenheter och var är mest populärt att bo om man är på week end semester?

  Tack så länge.

 11. Hej!
  Funderar på att köpa en lägenhet med avsikt att hyra ut antigen veckovis eller långtid.
  Vart ska man köpa? Hur går jag till väga?
  Har en budget på 70000-80000 EUR.
  Med vänlig hälsning,
  Abbas

 12. Hur är det med licenser för att hyra ut lägenhet i Barcelona? Jag har hör att dom inte beviljar nya. Någon som har info om detta?
  Vi är intresserade att köpa en lägenhet och kunna hyra ut den dygnsvis. Jag har hört att Barcelona, Madrid och ett flertal städer inte godkänner ny licencer.

 13. Hej jag har redan lägenhet i Spanien
  Undrar om ni håla hyra ut.
  Eller säljer.

  MVH.Salwan

 14. Hej
  Jag vill köpa en lägenhet i Fuengirola ganska central. 2 eller 3 sovrum nära till stranden. Lägenhwten kostar runt 200 000 euro. Vad tror ni att jag kan tjäna per år på en sånt lägenhet? Har ni några lägenheter ni kan rekommendera?
  Tack för en snabb svar.

  Mvh

 15. Hej. Har ett par frågor. Jag är intresserad av att köpa en lägenhet i Spanien, i kommersiellt syfte. Var är de bäst att köpa för just de syftet?
  Vad är den procentuella kontant insatsen för bostad i Spanien?
  Vad är de för olika utgifter som uthyrningsfirmor tar?
  Hur mycket avkastningsskatt?
  Många frågor.
  Mvh

 16. Hej

  Har likvärdiga frågor som ”Lance 19 december 2019” har:

  ”””Jag är intresserad av att köpa en lägenhet i Costa del sol, i kommersiellt syfte.
  Var är de bäst att köpa för just de syftet?
  Vad är den procentuella kontant insatsen för bostad i Spanien?
  Vad är de för olika utgifter som uthyrningsfirmor tar?
  Vilken storlek på lägenhet ska man investera i?
  Hur mycket avkastningsskatt?”””
  Har budget på 300 000€
  Mvh

Kommentarer är stängda.

Scroll down to content