Nybyggda lägenheter i Malaga i exklusiva området Limonar (1-3 sovrum, stora terrasser)

Se också: nybygga bostäder Malaga, centrala.

Släpptes i slutet januari. Icon Limonar hette under hösten Horizon, men efter en kort tid ute på marknaden bestämde sig utvecklarna för att lägga projektet på hold och göra om det något. Det heter nu alltså Icon och det har bland annat Energiklass A. 1-3 sovrum. Stora terrasser. Förrådsutrymme. Garage ingår i priset. 10 minuter från stranden, 15 minuter till flygplats, tåg och centrum.

Stora trädgårdsområden och stort pool-område. Coworking-ytor utomhus och lekplats för barnen. Takvåningar med solarium.

Priserna ökar dock snabbt och enligt spanska ekonomiska institut räknar man med att priserna på den spanska bostadsmarknaden kommer att öka som snabbast i Malaga post Corona. Återhämtningen efter pandemikrisen har varit sensationell för Malaga. I Spanien började man skriva redan innan sommaren 2020 att det är riktigt tunga, internationella fonder som nu söker sig till Malaga, som nu endast är bakom Barcelona och Madrid i i investeringsgrad.

Malaga har en fantastisk tillväxt

Priserna väntas öka snabbt i Malaga och enligt spanska ekonomiska institut räknar man med att priserna på den spanska bostadsmarknaden kommer att öka som snabbast i just Malaga post Corona/inflation. Återhämtningen efter pandemikrisen har varit sensationell för Malaga. I Spanien började man skriva redan innan sommaren 2020 att det är riktigt tunga, internationella fonder som nu söker sig till Malaga, som nu endast är bakom Barcelona och Madrid i i investeringsgrad.

Precis innan pandemin rapporterade medierna att George Clooney och en grupp med producenter vill köpa Malagas fotbollsklubb då detta ligger i linje med deras andra planer att göra staden till ”nya Hollywood”. Från Expressen:

”Det är en väldigt viktig grupp bestående av film- och tv-producenter som är här i Malaga. De vill göra Malaga till Europas Hollywood och de spelar just nu in en serie för Amazons räkning här i Malaga. Det finns en jättestor ekonomisk potential, säger Aguilera till Canal Malaga”. Detta projekt väntas återupptas inom kort. Pandemin stoppade inte den sanslösa utvecklingen i Malaga, den saktade bara ner den något. Sedan Google förlade ett av sina viktigaste huvudkontor till staden under 2021 har aktiviteten bland internationella investerare intensifierats ytterligare.

I denna artikel kommer vi att gå igenom:

  1. Uthyrningspotential och förväntad värdeökning för bostäder i bland annat Limonar, Malaga
  2. Viktig information om nya uthyrningslagar i Malaga-provinsen
  3. Kort guide till Malagas mest exklusiva område Limonar/Malagueta
  4. Presentation av nytt projekt med nyproduktion i Limonar
  5. Statistik och information om varför så många investerare börjar flockas i Malaga
  6. Information om olika typer av nöjesparker och andra turistattraktioner som är på gång i Malaga-området
  7. Länkar till mer läsning och våra databaser med fastigheter till salu

Vi har riktigt duktiga intagare i Malaga city och har bostäder i de mest attraktiva, centrala lägena, såsom SOHO. Se våra senast publicerade bostäder i Malaga på denna sida

Uthyrningspotential och värdeökning på sikt

Den nationella statistikmyndigheten publicerade precis innan pandemin  siffror som sprider ljus över uthyrningsmarknaden i Spanien. Hyrorna har gått upp med 50 % sedan 2013. Störst prisökningar har skett i Palma, Barcelona och Malaga. På Costa del Sol har även korttidsuthyrningen mot turister ökat markant, och verkar fortfarande inte ha nått sitt tak. De första 7 månaderna innan pandemin ökade turismen i Malaga med 5,9 % jämfört med året innan. Även i denna statistik, de går hand i hand, ligger Malaga i topp tillsammans med Barcelona och Palma. I de två sistnämnda områdena har dock restriktioner mot uthyrning mot turister och kraftiga prisökningar kraftigt dämpat investeringsviljan.

Potentialen för uthyrning i det exklusiva området, Limonar, är enormt. Enligt statistik från Spainhouses.net är den genomsnittliga kostnaden för en hyresrätt 1800 € per månad i Limonar (notera att denna statistik även räknar med mindre och gamla lägenheter, utan utsikt). Detta kan jämföras med lukrativa Nerja, som lockar många svenska investerare då beläggningen är högre där än till exempel i Marbella-området. Trots detta är den genomsnittliga kostnaden per månad för uthyrning ”endast” 833 € i Nerja enligt Spainhouses.net. OBS! Siffrorna är baserade på långtidsuthyrning. Semesteruthyrning har markant högre siffror.

Vilka områden är de mest efterfrågade i Malaga då? De historiska kvarteren, Centro, och Malagueta/Limonar. Vi har inga nya lägenheter för uthyrning i Limonar, men att dra in nyproducerade bostäder i denna exklusiva del av staden är lite som att få tag i den heliga gralen för uthyrningsfirmor. Många investerare känner också en stor trygghet i att det finns en stark efterfrågan för långtidsuthyrning från nyinflyttade företag, advokater, läkare etc. Dessa är också beredda att betala extra för såväl läget som för nyproducerat.

Värdeökningen i Limonar förväntas, enligt byggkonsultens analys, bli ca. 7-8 % per år de närmaste åren. Observera också att off plan-projekt, i tillväxtområden (vilket till exempel var fallet i Nerja på projekt som såldes 2016-2018), brukar öka i värde med 25-50 + % under byggets gång fram till inflyttning. Fråga oss för konkreta exempel.

Viktigt om uthyrning! Nya lagar

Att hyra ut sin bostad till turister en vecka eller en månad i taget är en snabbt växande marknad i Malaga. För att dämpa denna marknad har Malaga valt en annan väg jämfört med till exempel Barcelona och Palma eller Kanarieöarna där restriktionerna är mycket strikta och gäller i princip alla bostäder oavsett vad de boende i olika områden själva tycker. I Malaga trädde en ny lag i kraft i mars 2019. Den nya lagen gör det lättare för samfällighetsföreningar att själva besluta om begränsningar i ägarnas rätt att hyra ut sina bostäder. Begränsningen gäller endast för uthyrningar kortare än 2 månader. Problemet är dock att ägare tjänar, i regel, markant mer pengar på att hyra ut kortare perioder. Enligt den nya lagen kan bostadsföreningar i hela Malaga-provinsen förbjuda eller begränsa uthyrning för turiständamål genom att ta upp det för röstning på en föreningsstämma. Det räcker med att tre femtedelar av ägarna röstar för förbud för att det ska gälla. Däremot gäller inte förbudet den som redan fått licens att hyra ut sin lägenhet. Beslutet har alltså ingen retroaktiv verkan. Detta är således inga problem i orter som till exempel Nerja där majoriteten av ägarna är utlänningar som gärna hyr ut sina bostäder när de inte är där för att finansiera lånekostnaderna.

Historien upprepar sig. Malaga är återigen på väg in i en storhetsperiod och det är fortfarande El Limonar, jämte delar av de historiska kvarteren och områdena runt SOHO, som lockar det starkaste kapitalet. Området ligger avskilt, omgivet av grönskande natur i form av stora, välskötta trädgårdar, och nära La Caleta beach samt bara 25 minuters promenad från centrum. Området är således mycket eftersökt av familjer och par som vill ha nära till såväl storstadspuls som strand, men ändå kunna njuta av lugnet i avskilda och lummiga kvarter, på bekvämt avstånd från motorvägens larm.

Limonar ligger på kullar och åtnjuter således spektakulära utsikter över havet. Husen och lägenheterna som återfinns i området hör till de mest omskrivna i Spanien. El Limonar ligger strax norr om Malagueta, men den stora skillnaden är att det är ett lugnare område, mer präglat av lugn och ro i ett mer grönskande landskap. Malagueta stranden (som går ihop med La Caleta) är en av stadens mest populära stränder.

I området Malagueta återfinns dessutom många andra sevärdheter värda att notera, såsom: den engelska kyrkogården som anses vara en av de mest kulturellt och historiskt viktiga kyrkogårdarna i Europa. Här återfinns också Gibralfaro slottet från 1400-talet (beläget på en fyr som tidigare användes av Fenicierna och Romarna). Här finns också Malaga bästa utsikt från Muelle Uno-piren som öppnade så sent som 2011. Här ligger dessutom det världsberömda Pompidou centret. I området finns också tjurfäktningsarenan från 1800-talet, museum och flertalet trendiga kaféer och restauranger etc.
Öster om Limonar hittas det mycket trevliga området Pedregalejo, och dess härliga strand.

Exklusiva bostäder i ett exklusivt område med minimal insyn och maximalt säkerhetstänk. Stora terrasser och sydläge.

Priser: 

1 sovrum (63 m2) från 280 000 €

13-14 % i skatter etc. tillkommer på alla priser.

Skriv till info@spanskafastigheter.se 

Se kort presentations-video om Icon nedan (fler bilder etc.):

Icon är med sitt efterfrågade läge perfekt för uthyrning.

Fullt utrustat kök ingår i priset.

Flertalet lägenheter har utsikter över havet (i synnerhet från Block C).

Förråd och garage ingår i priset.

Nära till allt. Sjukhus, kaféer, restauranger, gym, hälsoklubb, ridklubb (i ett område som också är känt för sin utsikt och traditonella gastronomi), grönsakshandlare och Corte Ingles supermarket etc.. 10 minuters cykeltur till centrala Malaga längs milt trafikerade vägar. Cirka 25 minuters promenad till stranden (ca. 1 km. fågelvägen). 5-10 minuter med cykel.

Dubbelglasade fönster designade att maximera insläpp av ljus.

Byggnad anpassad för rörelsehindrade. Hiss i byggnaden (med låg energiförbrukning).

Aerotermiskt system (A/C) som ger en energieffektiv och miljövänlig uppvärmning av hemmet.

Material och finish av hög kvalitet.

Hållbar byggmetod och energieffektivitet.

Energiklass A. Egenproducerad el via solceller!

Kort om om energiklassificeringen i Spanien. Energiklass G innebär elkostnader på cirka 2000 € per år. Energiklass B cirka 400 € per år (priser beräknade mitten september 2021). Mellan augusti 20 och augusti 21 steg elpriserna i Spanien med 34,9 %!

Miljötänket i detta bygge genomsyrar alla aspekter. Dessa byggnader har hissar som drar 60 % mindre el, LED-belysning överallt, uttag för elbilsladdare, växterna i byggnaden kräver minimalt med vatten etc, etc.

4000 m2 grönytor.

Bygget påbörjas då de sålt mer eller mindre slut. Normal byggtid i Spanien är cirka 18-21 månader.

Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information eller för att boka visning (obs, alla internationella klienter vidarebefordras till oss, så för snabbast svar skriv direkt till oss). Läs mer information, med fler bilder, tillgänglighet och planlösningar på denna sida.Finansiering. Lånemöjlighet. Upp till 70 %. Smidig ansökan med svensk personal. Ni behöver bland annat inte anlita auktoriserad översättare för de efterfrågade dokumenten. Vi och vår advokat samt projektets revisor lotsar er genom hela processen, inklusive hjälp med el, vatten, försäkring etc. efter köp. Den svensktalande bankdirektören svarar också gärna på frågor angående garantin etc. om så önskas. Observera att köpare måste godkännas av banken oavsett om denne ska ha lån eller inte (för ökad säkerhet).

Gemensamma BBQ-ytor.

Co-working ytor.

Bankgaranti.

Stark uthyrningspotential. Här kan du läsa om förväntad ROI (på vårt förra projket i Limonar, men läget etc. är likvärdigt), framtagen av uthyrningsfirma och en bostadsmarknads-konsult, som estimerar inkomster och utgifter på såväl uthyrning som värdeökning (den tar dock ej med avdrag innan skatt). Uthyrningsinkomsten för en lägenhet med 2 sovrum beräknas bli ca. 33 000 € per år, brutto.

Betalningsplan (preliminär, kan komma att ändras). Reservationssumma på 5000 € samt 500 € för att bli medlem i föreningen (dessa summor dras sedan från betalningen på 20 % vid påskrift av köpekontrakt). Betalningarna sker sedan enligt följande: 20 % (vid påskrift av köpekontrakt), samt ytterligare 10 % under byggnationens gång. D.v.s. köpare behöver bara ligga ute med 30 % fram tills inflyttning då resten betalas. Observera att lånet inte aktiveras förrän inflyttning. Du behöver således inte ligga ute med räntan under byggtiden.

Estimerad områdesavgift:  1200-1500 € per år (den slutgiltiga summan fastställs efter inflyttning)

Fastighetsskatt: Ca. 400 € per år.

Adress: Professor Jesús Marín Street, s/n, 29016 Málaga

Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information eller för att boka visning med mäklare.

Vi la först ut detta projekt i vårt nyhetsbrev för såväl Nerja som för Marbella-området, och gav våra prenumeranter möjligheten att förhandsboka några dagar innan vi lanserade det offentligt. Vill du ha våra kommande nyhetsbrev för Costa del Sol? Skriv upp dig för Nerja-området här. Här kan du skriva upp dig för Marbella-området.


Limonar i Malaga är inte bara eftertraktat av investerare utan det är också det perfekta området på Solkusten för barnfamiljer eller par. Det är ett lagomt stort område som också anses vara det tryggaste området i Malaga, som en stad i staden, med närhet till strand och flertalet suveräna restauranger och kaféer. Limonar har ungefär samma storlek som skandinavernas favorit-ort Nerja, men med den fördelen att det är mycket närmare allting; 10 minuter till flygplats, nära tågstation (det är t. e.x. bara 2:20 minuter till Madrid med snabbtåget, under 2 h till Sevilla), shopping och kultur i världsklass samt smidig närhet till alla nöjesparker, vattenland och andra attraktioner. Flera internationella skolor i närheten.

Fler bilder, på bland annat gemensamma co-working-ytor och BBQ-området:

Läs också:

Därför är det så många som vill investera i Malaga 2023 och framåt

Malaga gör alla rätt för närvarande med utbyggnaden av en tunnelbana och satsningen på att bli en kulturell huvudstad vid Medelhavet. Exempelvis har Antonio Banderas nyligen öppnat en ny uppmärksammad teater i stadens trendiga SOHO-distrikt.  Sedan 2020 är Malaga dessutom, tillsammans med Göteborg, utnämnd till huvudstad för Smart Turism i EU. Fokus ligger i och med detta på hållbar turism. Utvecklingen inom innovativ grön teknologi är stark i Malaga. Bland annat blev nyligen staden ett experimentellt ”labb” för nya, helt eldrivna bussar med en banbrytande teknologi som innebär att bussarna laddas under färden, och denna teknologi förväntas att implementeras runtom världen inom några år. Dessutom börjar staden bli ett europeiskt nav för tech-bolag i och med Andalusia Technology Park som redan inhyser över 600 tech-bolag, som till exempel Oracle.
Den senaste internationella kampanjen mot den internationella marknaden (Costa del Sol i allmänhet och Malaga i synnerhet lägger stora summor på marknadsföring post Corona för att ta ytterligare marknadsandelar i Europa) är ”Malaga. Better than ever.”. Malaga-området tros bli en av de stora vinnarna Post Covid.

Även den världskände investeraren Warren Buffet, ”oraklet från Omaha” har gjort samma analys och köpt upp en mäklarfirma på Costa del Sol De siktar långsiktigt och tror på en boom i utländskt intresse för främst Costa del Sol de närmaste 10 åren. Malaga tillkännagav dessutom i juli 2020, att man nu inleder ”Malaga 2030”, satsningen som ska göra staden till den mest attraktiva platsen i Europa att ”leva, arbeta och investera i.

Marknaden har insett att de låga räntorna inte är en anomali. Räntorna kommer fortsätta ligga lågt inom EU. Detta kommer leda till att trissa bostadspriserna ytterligare i såväl Sverige som Spanien (där man fortfarande långt ifrån nått upp till samma prisnivå som innan krisen.) Prisökningen i Spanien kan bli långvarig och brant likt den var i Sverige efter krisen som inleddes i början 90-talet. 8 år efter att bostadsbubblan sprack, det vill säga från slutet av 90-talet, började prisökningen skena på allvar i Sverige efter återhämtningen. Det är ungefär här i kurvan den spanska marknaden, som nådde sin botten 2014, med stor sannolikhet befinner sig. Detta är en bra graf över den svenska utvecklingen vad det gäller fastighetsprisindex sedan 1986. Den uppdateras dessutom kontinuerligt.

På föregående sida kan man bland annat utläsa att i Sverige tog det ungefär 7 år tills bostadspriserna hade återhämtat sig, och 8 år efter det (tredje kvartalet 2006) hade priserna på riksnivån i Sverige dubblat (!) sig. Fram till och med sista kvartalet 2019 har det nästintill skett ytterligare en dubbling av fastighetsprisindex för riket som helhet. Siffrorna är ännu mer anmärkningsvärda i tex. Stockholm och det samma kommer vara fallet i Spanien, där vissa storstadsområden kommer öka markant mycket mer, i synnerhet de områden som lockar internationellt kapital. Många bedömare tror att Spanien i allmänhet, och Malaga i synnerhet, har en minst lika spännande utvecklingskurva framför sig. Hur det blir med den saken får vi facit på först om flera år, men utvecklingen följer mycket riktigt en liknande kurva som Sverige gjorde efter sin stora fastighetskris. Ökningen på priserna i Spanien ligger för övrigt på runt 36 procent från 2014-2019, men återhämtar sig allt snabbare även om de fortfarande är mycket konkurrenskraftiga på sina håll. Priserna i Malaga, som exempel, är hösten 2019 strax över 30 % billigare än vad de var 10 år tidigare (i Marbella där återhämtningen skett fortare är priserna cirka 25% lägre, och i Nerja, där svenska investerare handlat mycket de senaste åren, ungefär 20 % lägre än för 10 år sedan.).

Väl värt att notera för att ytterligare understryka Malagas potential är att kvadratmeterpriserna i Marbella är 50 % högre! Med tanke på allt som hänt i Malaga det senaste decenniet och det som är på gång de närmaste åren anser de flesta spanska bedömare att detta förhållande inte kommer hålla i sig länge till. Alla investeringar i Malaga kommer att äta upp diskrepansen mellan priserna de två städerna emellan.

”…in a global context, Spain’s prime city markets offer value for money and more growth potential than other world cities … During the past five years, the number of international buyers has nearly doubled … the Spanish property market has been in recovery for a number of years, much of the progress has been recovering old ground, rather than fresh growth. The market is expected to continue growing, but there are likely to be regional differences, with the larger and second tier cities seeing higher rises compared with rural and less populated areas.” – Propertywire.com 4/10 2019

Redan under början av 2020-talet beräknas Spanien ha EUs näst starkaste ekonomiska utveckling mycket tack vare 1. den alltmer starkare turismen (under pandemisommaren 2021 var Malaga-området en av de stora inhemska vinnarna i Spanien då spanjorer från hela landet drog sig ditåt på sin hemester). 2. Samtidigt som räntan kommer fortsätta att ligga lågt. 3. Spanjorerna själva börjar köpa upp bostäder i allt större utsträckning i takt med deras stärkta köpkraft. 4. Brexits avklarande kommer äntligen skingra flera orosmoln för potentiella investerare. 

Vi säger samma sak som vi började säga till våra klienter redan 2012 (den gången om begagnade objekt i Nerja): har du bestämt dig för att investera, vänta inte i ett eller flera år. Köpläget är nu. I synnerhet på nyproduktion. Att avvakta är bara att vänta på högre priser. Markant högre priser.

Låt oss avsluta med att titta lite närmare på några av de stora projekt med attraktioner som är på gång och som ytterligare stärkt det internationella intresset för Malaga-området:

Nöjesparker och andra attraktioner på gång i Malaga

I grann-kommunen Torremolinos börjar det också hända mycket positivt efter några års kräftgång. ”Intu Costa del Sol” i Torremolinos planeras bli världens första ”globala resort”, en gigantisk (235 000 m2) och innovativ smältdegel för konst, avslappning och aktiv rekreation med vind-tunnel, bergsklättrings-simulering, etc. Det byggs också moderna shoppingcenter, fokus på mat-upplevelser, beach-club, casino, samt stora områden dedikerade enbart för barn, inklusive ett tivoli. Där kommer också hittas 2 hotell, konsert-arena vid havet, över 70 restauranger, 262 000 m2 grönytor inspirerade av ”Central Park, fast med medelhavsområdets lummighet och närhet till vatten”, konferenslokaler, Spaniens största urbana lantgård, vatten-land, etc. etc. Intu Costa del Sol står färdigt för invigning redan 2023 (detta var dock innan pandemin). Denna investering kommer kosta 800 miljoner € och förväntas locka 23 (!) miljoner besökare per år. Som jämförelse har Liseberg 3 miljoner besökare per år. Corona-krisen stoppade inte projektet och man fick igenom ytterligare finansiering i maj, redan innan karantänen var över. Området förväntas bli en av de största turistmagneterna i Europa. Även om nuet ser dunkelt ut är de flesta överens om att framtiden för Andalusien i allmänhet och Costa del Sol i synnerhet är mycket ljus.

Lite längre österut i Rincon (ca. 10 minuter med bil från centrala Malaga) har de styrande nyligen godkänt uppförandet av en unik Dinosaurie tema-park. Utvecklarna siktar på att bygga den mest framgångsrika familjeparken på Costa del Sol och på området kommer det, utöver lärorika utställningar om dinosaurer (det kommer bland annat skapas 35 kopior av dinosaurer, varav 16 kommer vara ”rörliga”), finnas vandringsleder och linbanor, etc. Nya lägenheter till salu i Rincon. 

Det finns ett enda område i Malaga där man kan bygga skyskrapor och där har företaget Metrovacesa beslutat att bygga det spektakulära landmärket Picasso Towers. I en artikel för Telegraph sades följande om detta projekt: “It’s our One Hyde Park. There’s nothing like it in Málaga .. For the super high-end, Picasso Towers will be the catalyst to get household names – the Zumas and Nobus, big-brand beach bars and international schools – to come to Málaga. They are ­already eyeing up the city.” 75 % förbokades på bara ett par månader och bland annat Real Madrids superstjärna Isco har reserverat ett penthouse. Skådespelaren Antonio Banderas om Malagas utveckling: ”Marbella, a small town, has always had this type of high life. It’s always been more egocentric. It’s ­interesting that Málaga hasn’t. But now, this project is transporting that type of lifestyle – in front of the ocean, with amazing sunsets.” Priserna på just detta projekt? Från 895 000 €…

Den största attraktionen av dem alla, som kommer dra mer turister och mer internationell uppmärksamhet än någon annan attraktion i Andalusien blir den över 16 mil (!) långa vandringsleden Senda Litoral som tveklöst kommer bli en av Spaniens största dragplåster. Leden knyter samman alla orter längs Costa del Sol och erbjuder en spektakulär vandring längs havet, från Nerja i öst, till Sotogrande i väst. Flera sträckor är redan färdiga men officiell invigning sker 2022-2023.

Trenden blir alltmer tydlig att turister vill ha Malaga som bas för sin semester på Costa del Sol. Därifrån kan de enkelt med, tåg, bil eller till fots utforska alla nöjesparker, stränderna, shopping-möjligheterna, och inte minst alla kulturella, historiska och gastronomiska höjdpunkter denna del av Spanien har att erbjuda. Med snabbtåg, buss eller hyrbil kan du enkelt och bekvämt besöka internationellt hyllade platser som Granada, Cordoba, Sevilla, Ronda, kustorten Nerja, Cadíz, Marbella, och Gibraltar. Här finns också mycket annat att göra och se, som skyddade naturparker med rikt djurliv (inklusive unikt fågelliv med Flamingos och den spännande ”kejserliga örnen”), spektakulära vandringsleder i bergen eller längs floder. De mest aktiva turisterna har också surforten Tarifa, samt skidorten Sierra Nevada, etc. Det anordnas även dagsresor med färjor till Marocko från Solkusten och nyligen har det beslutas att hamnen i Malaga ska bygga ut sin kapacitet för att kunna inhysa de största kryssningsfartygen, och därmed bli ett nav för internationella kryssningar som har sin utgångspunkt i Europa.

Läs också:

Maila oss på: info@spanskafasigheter.se

spanskafastigheter.se har över 15000 följare på Facebook. Vi publicerar 1-2 objekt/nyheter om marknaden per vecka.