Burriana-stranden

Köpa lägenhet i Spanien kan vara en bra investering. Mindre lägenheter är den bästa investeringen

Har du alltid drömt om att köpa lägenhet i Spanien? Många tycker det är för mycket arbete med att sköta om ett hus och det är en bekväm lösning att istället skaffa en lägenhet. Att köpa lägenhet i södra Spanien kan också vara en mycket bra investering. Många köper en lägenhet och hyr ut den i flera år, och när de väl är redo att flytta in så har den mer eller mindre betalat sig själv.

Läs vår stora artikel om att investera i bostad i Spanien.

Läs om läget på den spanska bostadsmarknaden 

Tack vare den starka spanska besittningsrätten är det dessutom sällan några problem med att kunna hyra ut i andra hand, eller bygga om sin lägenhet.

De mest prisvärda off plan-lägenheterna på Solkusten i år. Lägenheter vid stranden i Torrox.

Utsikt Marbella

Det är tydligt att bostadsmarknaden i södra Spanien kommer fortsätta vara mycket attraktivt för européer och att värdet i en lägenhet vid kusten inte förändras nämnvärt på lång sikt. Spanien behåller sin särställning som det mest attraktiva landet att flytta till.

Priserna börjat öka markant från 2016 och spanska myndigheter förutspår att priserna kommer öka allt snabbare under 20-talet. För att kunna presentera säljbara projekt tittar man nu på lösningar som byggemenskaper.

Det går, särskilt med tanke på utbyggnaden av höghastighetståg, också att ta sig till Spanien inom rimliga tidsgränser utan behov av flyget, som kommer lida nåt enormt av framtida bränslepriser. Detta gör Spanien till ett framtidssäkert val för européer som vill investera i en lägenhet inom Europa.

Vilken är den bästa investeringen?

Den allra bästa investeringen på längre sikt är enligt statistiken en mindre centralt placerad lägenhet med utsikt över havet, ett par stenkast bort från själva strandkanten (i vissa v de mer populära orterna, Som Nerja, fungerar det emellertid bra med en bostad några km från stranden också). Det förmodligen populäraste området för utlänningar är Costa del Sol i Andalusien och kommer så fortsätta vara. Östra Costa del Sol, och allra främst då Nerja är mest populärt för investerare. Faktum är att 9 av 10 investerare som vänder sig till oss söker i just Nerja, på grund av den höga beläggningen (i genomsnitt över 40 veckor per året, enligt statistik från vår dottersida).

Även Costa Blanca är mycket populärt (i synnerhet Torrevieja), där det är lite billigare priser på bostäder jämfört med Solkusten. Men en lägenhet i Costa Blanca ger sällan lika mycket intäkter från uthyrning och stiger med största sannolikhet inte lika mycket i värde med tiden. Beläggningen på en strandnära lägenhet i Torrevieja är i genomsnitt 22 veckor om året. Inåt land, och på andra orter längs Costa Blanca (detta gäller även stora delar av Costa del Sol) är det svårt att få någon beläggning alls utöver högsäsongen.

Bra infrastuktur, miljövänlig turism och billig el

Många faktorer talar för Spanien som ett land att investera i.

Regn, blåst och en stor andel förnybar energi har lett till rekordlåga elpriser i Spanien 2024. Söndagen den 10 mars registrerades det sjätte lägsta snittpriset någonsin, med hela 19 timmar på dygnet utan någon rörlig kostnad alls.

I genomsnitt kostade elen 0,54 euro per megawattimme i Spanien den 10 mars. Jämför det med 53,7 euro i Tyskland, 62 euro i Storbritannien och hela 77 euro per megawattimme i Italien. I Spanien är det det sjätte billigaste priset som någonsin registrerats och det lägsta sedan i mars 2013, enligt finanstidningen Cinco Días.

Två faktorer ligger bakom de rekordlåga elpriserna. 1. Ovädret i mars, med intensiva regn och hårda vindar som ökade produktionen av vattenkraft och vindkraft. 2. Spaniens satsning på förnybara energikällor har gett resultat. Vindkraft, vattenkraft och solenergi täckte förra året för första gången mer än hälften av Spaniens energibehov, och andelen har varit ännu större under inledningen av 2024.

Detta är goda nyheter för spanska hushåll och företag, som kämpar med stigande inflation och levnadskostnader. De låga elpriserna kan också bidra till att stärka Spaniens ekonomi och göra landet mer attraktivt för investeringar.

Vårt kontor

Sedan 2015 finns vårt huvudkontor i centrala Nerja (även Spaniens största bank, Holabank, har valt att förlägga  koordinationen av sin internationella avdelning i Nerja), på Calle Pintada 9.

För dig som letar efter en bra investering med direktavkastning rekommenderar vi att dessutom du läser vår artikel om att hyra ut sin bostad i Spanien, och vilken inkomst det kan tänkas ge.

Artikel med lyxhus och lyxiga lägenheter från Costa del Sol till Costa Blanca.

Observera att Vi förmedlar lägenheter till såväl försäljning som för uthyrning (betänk dock att det är i de allra flesta fall mycket mer ekonomiskt att köpa istället för att hyra om du till exempel planerar bo i Spanien flera månader per år). Klicka här för några axplock av alla de lägenheter vi har tillgång till i Spanien.

Läs också vår artikel om vårt utbud av bostäder i Spanien

Våra tips om billiga flyg

Hyra lägenhet i Spanien via oss, för semestern eller långtidshyrning.

info@spanskafastigheter.se