Bostad i Spanien? Mäklare med fokus på bra investeringar för dig som vill köpa hus eller lägenhet för uthyrning

Spanska bostadsmarknaden 2018 – internationella investerare letar bostäder

Krisåren inleddes 2007, och det var några långa år innan såväl spanjorer som utlänningar började köpa igen. Intresset för den spanska bostadsmarknaden fick dock en explosiv start redan under det första halvåret 2014 och försäljningen har mer eller mindre gått rakt uppåt sedan dess. Framförallt är det Nerja (ingen annan spansk stad lockar lika mycket intresse från investerare från Västeuropa, på grund av den höga beläggningen) respektive Marbella-området på Costa del Sol och Torrevieja på Costa Blanca som lockar köpare från utlandet. Barcelona hade en god utveckling, men den politiska krisen, samt diskussioner om reglering av uthyrning, turism, etc. har slagit hårt mot den katalanska bostadsmarknaden.

Enligt det spanska statistiska institutet så är bostadsförsäljningen till utländska investerare numera så kraftig att den återigen är en injektion i hela den spanska ekonomin. Men även spanjorerna har börjat köpa en masse igen, och 66 % av spanjorerna ser nu bostadsinvesteringar som den bästa investeringen (bara 21 % anser aktier vara ett bättre val).

Obs. Läs vår stora artikel om allt du behöver veta för att investera i Spanien: statistik på uthyrnings-inkomster, lagar och regler kring uthyrning, etc.

Priserna på bostäder i Spanien ökade i genomsnitt med 4,5 % redan under det andra kvartalet 2014. Bostadsmarknaden i Barcelona illustrerar på ett bra vis läget i de mest populära delarna av Spanien överlag: Marknaden i Barcelona nådde sin topp 2007 med ett genomsnittpris per m2 på 4732 euro och låg som lägst 2013 med ett genomsnittpris på 2957 euro. En sänkning på ca: 40%.  Prisnivån i skrivande stund, 2018, är 27 % jämfört med 2007, då priserna stod rekordhögt. Det viktigaste att känna till är att prisökningarna främst sker i de mest attraktiva segmenten, bostäder som är attraktiva på uthyrningsmarknaden (där de stora pengarna återfinns). Det finns dock ingen specifik statistik för just detta segment.

Många bedömare tror att prisökningen på bostäder i Spanien kommer att bli successiv och lång, vilket skedde i Sverige efter bostadskraschen i början på 90-talet.

 

Detta söker investerare främst

Det mest eftertraktade segmentet är en lägenhet med 2 sovrum och havsutsikt, alt. ett radhus nära strand. Bostaden ska dessutom ligga i ett område där det är lätt att hyra ut den.

Den 10/5 för ett par år sedan publicerade Dagens Industri två artiklar, den ena med rubriken ”Spanska fyndfönstret stänger” och den andra med rubriken ”Vrakpriser” där man använde sig av oss som referenser.

DI om spanska bostadsmarknadenDI 10%

Denna utveckling är dock inte överraskande. Vår huvudmäklare på Solkusten, Anders Larsson satt redan i februari 2014 på möte med de högsta cheferna på La Caixa banken. Vi är de enda mäklarna i Skandinavien som får International Brokers License. Detta innebär att vi får information om objekt före alla andra, och även får sälja objekt som andra inte får sälja. Detta gäller allt från semesterbostäder till B&B:s, hotell, etc. Våra kunder sitter härmed på en unik möjlighet att göra en riktigt bra investering i Spanien (dock måste sägas att det är sällan vi rekommenderar bankobjekt i första hand. Det beror mycket på vilka områden man söker i).
Enligt en direktör på en spansk storbank som pratade med vår huvudmäklare Anders Larsson för 3 år sedan så ser läget i Spanien då ut exakt som det gjorde 1995. Då var det också tuffa tider men han noterade hur man började sälja av land, och sedan sa det bara pang. Två år senare så var marknaden överhettad och priserna steg i höjden… Det går alltid fortare än man tror när det vänder. Nu har det gått tre år sedan mötet, och bankdirektören ser ut att ha gjort en korrekt bedömning (även om det tar något år till för att priserna ska ”stiga i höjden”. Det stora problemet i områden som Costa del Sol är inte prisökningarna utan bristen på attraktiva objekt och tomter.

Priserna har slutat sjunka sedan något år tillbaka och börjat stiga inom vissa segment och områden (på såväl Costa del Sol som Costa Blanca och Mallorca, etc.). Prisökningen på ”The Costas” går som väntat relativt fort. Dock kommer det alltid ut objekt som sänks på grund av olika omständigheter som innebär att ägaren måste sälja snabbt. Sedan är det vissa som inte riktigt velat anpassa sig och sänker priserna till marknadsnivå först nu. Dessutom  tillkommer det ju fortfarande en del bankobjekt. Samtliga dessa objekt tar dock slut fort när de kommer ut på marknaden.

De attraktiva bostäderna försvinner direkt de kommer ut på marknaden då investerare sitter redo med låna i spansk bank.

Problemet med de officiella siffrorna på den spanska bostadsmarknaden är att de är missvisande. Det kan mycket väl vara så att marknaden som helhet (eller inom vissa regioner) stiger långsamt. Detta är dock siffror som räknar med ALLA tomma bostäder i landet. Endast en bråkdel av dessa är riktigt bra investeringar, eller för den delen, beboeliga. Det finns ingen officiell statistik på de segment som främst riktar in sig mot utländska investerare. Man får helt enkelt studera prisutvecklingen, samt diskutera läget i områden man är intresserad av med sin mäklare.

Utbudet av attraktiva bostäder på Solkusten minskar fort

Nybyggen SpanienDet är inte bara svenskar som vaknat till liv (vi sålde markant fler fastigheter för tredje året i rad i fjol) och insett att köpa en lägenhet eller ett hus i Spanien just nu ger fina intäkter både på kort och lång sikt.  Läs mer om intäkter från uthyrning av spanska bostäder.

Faktum är att man har stadigt ökat försäljningen till utlänningar de senaste åren, det är de inhemska köparna som främst hållit nere försäljningssiffrorna, samtidigt som man byggt väldigt lite på Costa del Sol. Detta har dock tunnat ut utbudet.

Vi har i vissa attraktiva bostadsområden där endast en eller ett par lägenheter återstår sett snabba prisökningar. Framförallt gäller detta Nerja, där fler och fler bostadsägare börjat inse att efterfrågan faktiskt är större än utbudet. Ett annat faktum som bidrar till att göra Nerja till den hetaste orten av dem alla på Solkusten är den höga beläggningen. Staden är numera en året runt ort, och enligt Think Spain ökade antalet förfrågningar på uthyrning med nästan 100 % i februari 2016 jämfört med året innan. I augusti slog hotellindustrin i staden ett över 10 år gammalt beläggningsrekord.

Två alternativ till Nerja på östra Costa del Sol, där priserna inte kommer stiga lika snabbt, är Torrox Costa och Torre del Mar. Dock är inte dessa orter ”året-runt”-städer vilket gör dem mindre intressanta för investerare (inte minst för de som letar efter en solid investering för uthyrning). Almunecar känns mer intressant i sammanhanget.

På västra sidan av Costa del Sol ökar intresset för Benalmadena och Mijas Costa, och även där har det riktigt attraktiva utbudet sinat markant. Marbella har fått ett uppsving men problemet i området är numera bristen på bostäder i attraktiva lägen.

Att det är en god investering att köpa en lägenhet eller ett hus i ett attraktivt område på Costa del Sol råder det ingen tvekan om. Turismen är glödhet och under 2014 så nådde man för första gången den magiska gränsen 10 miljoner turister under ett år, och man har slagit detta rekord år efter år sedan dess.  Hetast bland svenskar är Nerja. Där har vi, som exempel, på vår systersida nerja-uthyrning.se där vi fler än 9 kvartal i rad ökat med antalet inbokade gäster. Beläggningen för de mest populära bostäderna ligger över 45 veckor om året (över 40 veckor i beläggning i genomsnitt i genomsnitt för alla bostäder som ingår i vår portfolio).

Läget på Costa Blanca

JaveaPå Costa Blanca är situationen lite annorlunda. Här finns det fler nybyggen och man har också fortsätt att bygga. Det riktiga fyndläget återfinns framförallt i Torrevieja, kring områden som Atos de la Bahia, La Mata och La zenia. Det finns även andra intressanta områden längs Costa Blanca, men ur investeringssynvinkel finns det flera osäkerhetsfaktorer. Visserligen är priserna låga och man får mycket bostad för pengarna i fina strandnära, områden. Dock är det alltid svårt att veta hur utvecklingen med turism (beläggningen för en strandnära lägenhet med 2 sovrum i populära Torrevieja ligger på 22-25  veckor om året) etc. ser ut om 5, 10, 15 år i dessa områden. Återigen, för den som vill bo i solen för en billig peng, i motsats till att hitta en perfekt investering, så råder det dock riktigt fyndläge i flera områden på såväl norra som som södra Costa Blanca.

Nyheter Spanska Fastigheter

Puerto Banus YacherVi har nu två kontor i Nerja (Calle Pintada 9 är huvudkontoret), och i Nueva Andalucia, Marbella.

För er som är intresserade av att göra en investering i Spanien kontakta oss för mera information (vi har ett komplett koncept och kan hjälpa till med uthyrningsfirmor, banklån, renovering med information
om rotavdrag, etc). info@spanskafastigheter.se

Avslutande ord om den spanska bostadsmarknaden

Att vändningen går fortare än väntat på den spanska bostadsmarknaden kommer egentligen inte som en överraskning. Siffrorna inom en lång rad olika sektorer har pekat i den riktningen.

 • Till exempel visade turismnäringen redan under sommaren 2013 upp mycket fina siffror. Under 2014 slog den alla rekord på Costa del Sol, och de följande 2 åren putsade man på dessa rekord ytterligare!
 • Passagerarantalet till Alicante ökade under 2015 från 8.8milj till 9.6 milj passagerare.
 • Malaga är numera den mest trafikerade flygplatsen från Sverige under vår semesterperiod,
 • Under de  tio månaderna 2015 investerade utländska intressen i 45.003,6 miljoner Euro i Spanien. Under 2012 drog sig investerare ur landet med sammanlagt 180 miljoner Euro…!
 • Dessutom har införandet av ”Golden Visa” av bland annat Spanien (Golden Visa innebär att icke-EU medborgare beviljas fullständiga rättigheter vid ett bostadsköp till ett värde av minst 250, 000 Euro) inneburit att rika investerare från olika delar av världen fått upp ögonen för de enorma möjligheterna i landet. Bland annat ökade bostadsförsäljningen till kapitalstarka Araber med 2500 procent under första halvan 2013! Investerare från Ryssland, Kina, Sydafrika och Förenade Arabemiraten leder denna liga. Annars är det som sagt britter (trots Brexit), tyskar, fransmän och skandinaver som alltjämt står för de flesta bostadsköpen i Spanien. Många marknadsbedömare tror att amerikaner kommer köpa bostäder i Spanien under 20178och framöver i större utsträckning än vad de någonsin gjort tidigare.

Sammanfattningsvis:

Den spanska bostadsmarknaden har börjat vibrera allt fortare, och vi råder alla som gått i tankarna att investera på Costa del Sol att inte vänta för lång tid in på det nya året. På Solkusten blir det nya som byggs dyrare för varje projekt som säljs slut och urvalet av bra investeringar blir snabbt alltmer begränsat! Det finns helt enkelt inte tillräckligt intressanta tomter kvar att bygga på. På Costa Blanca bygger man också en hel del, men  mer står tomt och det sker fler nybyggen. Utbudet i områden som är riktigt attraktiva ur en investeringssynvinkel, som Torrevieja, är dock förstås inte obegränsat och man kommer sälja många lägenhet och hus under 2018 i Spanien. Det finns fortfarande några bankobjekt (spanjorer har dock köpt upp det mesta av det bästa) till bra priser i resten av landet, inklusive Kanarieöarna och Mallorca, samt storstadsregioner som Barcelona. De tre sistnämnda regionerna är dock inte av intresse för seriösa investerare då det råder strikta restriktioner för uthyrning. Det ligger också lagförslag för Mallorca som ytterligare försvårar uthyrning av bostad där.

Märkt som , , ,

3 Responser »

 1. Intressant artikel!

 2. 2-3 rumslägenhet med havsutsikt

 3. Hej !
  Förstår inte riktigt er slutsats om att det inte skulle vara intressant att investera i de delar ni ovan nämner pga att de har restriktioner av uthyrningen!? Det är bara följa dessa och exempelvis i Barcelona finns det stora och goda möjligheter (bättre än någon annanstans) att hyra ut till affärsresenärer, studenter, turister som vill stanna lite längre – varför denna marknaden är enligt mig den bästa att investera i. Det finns dessutom lägenheter med turistlicenser också för den som vill hyra ut på dagsbasis …så jag förstår inte er slutsats där förutom att du får köpa den lägenhet som passar ditt utyrningsbehov från start!
  Hälsn
  Hans

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Månadsarkiv