Donald Trump

Donald Trump: ”Nu är tiden inne att investera”

Vi har sedan en tid tillbaka uppmuntrat våra klienter som så att säga ”ligger i vassen” och väntar på att slå till, att tiden verkligen är nu och här om man vill investera i en bostad i Spanien. Priserna är helt enkelt mycket bra efter att man justerat dem i relation till krisen.

Donald Trump
Trump påpekar att det råder guldläge att investera i Spanien

Igår gick den amerikanske miljardären Donald Trump ut och sa till CNBC att Europa i allmänhet representerar ”en suverän möjlighet” för internationella investerare, och i synnerhet då Spanien som han kallar ”Ett fantastiskt ställe. Ett riktigt bra land som har feber och nu är tiden inne att utnyttja detta”. Trump tycker att trots alla problem och spänningar för tillfället i Europa så råder det ingen tvekan om att det finns massor av exklusiva erbjudanden och billig land att roffa åt sig.

Frågan är väl egentligen, vem köper upp Europa först. Amerikanerna eller Kineserna?

Idag ger Donald Trumps uttalande eko över hela Spanien. Alla tidningar, radio- och TV-kanaler rapporterar om händelsen som man anser kan få stor betydelse för den spanska bostadsmarknaden och Spaniens ekonomi överlag.

Vanliga frågor och svar om att investera i en bostad i Spanien.

Om den spanska bostadsmarknaden 2014.

Om amerikanska investerare börjar slå sig in på den spanska marknaden kan vi kallt räkna med att även britter och tyskar följer kort därpå. En masse.

Historiskt sett har ”experterna” ansett vid varje bostadsbubbla att ”nu kommer priserna ligga på denna nivå under en lång tid framöver” sedan säger det pang, och priserna stiger till skyarna igen. Allt går i cirklar. Har du bestämt dig för att köpa hus eller lägenhet i Spanien i framtiden, gör det nu och vänta inte tills priserna har stigit och man börjat blåsa upp en ny bubbla.

Vi har allt från lyxhus (dessa har dock inte sjunkit lika mycket procentuellt sett) till bankåtertaganden på såväl landet som vid kusten och i de större städerna på Costa del Sol och övriga södra Spanien. Om du vill veta mer om dina möjligheter till en bra investering i Spanien skriv till info@spanskafastigheter.se.

Våra råd till investerare:

  • Köp en bostad i ett område som har framtiden framför sig, och inte bakom sig. Till exempel har ”solkustens pärla” Nerja som fortfarande inte invaderats, av hundratusentals ton sten i form av hotell, längs stränderna en mycket ljusare framtid än Murcia, eller Benidorm på Costa Blanca. Till och med gamla ”svenskkolonin” Fuengirola har sett sina bästa dagar passera… Närliggande Marbella börjar dock bli intressant igen då området länge dragit till sig de rika och berömda. Mallorca? Nej. På fyra år har vi inte fått en enda förfrågan från någon som vill investera på Mallorca. Kanarieöarna? Kanske, men det kryllar inte direkt av givna fynd på marknaden. Barcelona kan vara en intressant marknad, men även där är det svårt att få tag i bra objekt.
  • Överlag råder vi dock våra klienter att satsa på Solkusten och då främst områden öster om Malaga. Det är symptomatiskt att när Aftonbladet Resa för några veckor sen hade en stor special om Spanska Solkusten så skrev man bara om de gamla vanliga, bekanta områden i väster. Men lyssna inte på vare sig Aftonbladet eller oss. Boka istället ett flyg till Malaga och upptäck Solkusten på egen hand, såväl öst som väst. Det går lätt och enkelt att ta sig upp och ner längs kusten med buss eller tåg. Efter resan vet du mer om vilket område som passar dig och din familj bäst.
  • Köp hyfsat nära stranden om tanken är att det är en investering som ska ge pengar. Bostäder som ligger nära stranden (första linjen) stiger alltid mer i värde.
  • Ha lite is i magen, men vänta inte för länge. Riktigt bra klipp försvinner fort.
  • En viktig aspekt är att din bostad, oavsett om det är ett hus eller en lägenhet, är attraktiv att hyra ut! Här finns det möjlighet till en riktigt rejäl, passiv årsinkomst. I detta avseende är Capistrano Village ett utmärkt exempel på ett område som konstant hyr ut bostäder och där investeringen ligger relativt säker till och med i sämre tider.

”Inom 18 månader börjar återhämtningen”

Uppdatering 3/7 2012

I en av lokaltidningarna i Marbella hade man idag en intressant artikel om bostadsmarknadens läge. Jóse Prado (chef för ”The Association of Constructors and Developers”) påpekar att visserligen har man fortfarande svårt att sälja då köpare har svårt att få banklån. Dock menar han att det finns en stor anledning till optimism. Till exempel var 2011 ett ”okej år” jämfört med 2010 och 2009 och försäljningen av bostäder på Solkusten gick upp med 27 procent jämfört med 2010. En annan anledning till optimism enligt Prado är att utlänningar börjat köpa fler bostäder. Britterna stod för 40 procent av utlandsköparna och en växande kundgrupp är ryssarna som stod för 19 procent.

Under det första kvartalet 2012 har det registrerats 8,6 procent fler köp av bostäder på Costa del Sol jämfört med ifjol. Prado är överygad om att inom ett och ett halvt år, i slutet av 2013, kommer byggnadsindustrin på Solkusten börja växa igen. Han är inte ensam om denna uppfattning. Flera tunga investerare har återvänt till Solkusten för att planera nya projekt. Enligt Prado har priserna i Malaga-provinsen sjunkit med i genomsnitt 30 procent sedan krisen slog till. ”Men de kommer inte sjunka mer för priserna har nu nått den nivå som bankerna begär så nu är det en god tidpunkt att köpa”.

Här hittar du för övrigt länkar till vår Twitter, Facebook och G-plussida. Vill du få E-post när vi publicerar en ny artikel kan du skriva upp dig på vår mail-lista som du hittar på vår framsida, lite längre ner i högerkanten.