Tanger- bland spionbarer, historia och oändlig shopping

Det går flera färjerutter från Spanien till Tanger

Den multikulturella grytan Tanger som ligger i nordvästra Afrika, precis mittemot Gibraltar på det europeiska fastlandet, är en fängslande blandning av olika kulturer, religioner och tidsepoker. Här samlas, judiska, kristna och muslimska samhällen sida vid sida, och det gamla och det nya, det traditionella och det västerländska går hand i hand längs de slitna gränderna.

Under sin långa historia har Tanger vid flera tillfällen befunnit sig i världens blickfång. Som till exempel när staden blev världens kändaste frizon för homosexuella under årtiondena som följde efter romanen ”Den skyddande himlen” av Paul Bowles.  På den tiden vistades legendariska författare som Jack Kerouac, Ian Fleming, Tennessee Williams, Orson Welles, Gore Vidal med flera i den gamla marockanska staden.

William S. Burroughs skrev för övrigt ”Den nakna lunchen” i en tidpunkt under 1950-talet då Tanger var en mycket märklig internationell frizon för svarta pengar, sex och droger. Det lugnade dock ner sig 1956 när Marocko blev självständigt från Frankrike. Staden behöll emellertid sin dekadenta dragningskraft och på 80-talet besökte bland annat Rolling Stones området för att spela in berbisk musik till sin platta ”Steel Wheels”.

När man anländer i Marocko känner man att man lämnat Europa och tagit steget in i en annan värld. Omgivningarna skiljer sig från Europa, lukterna och ljuden lika så. Men Tanger som ligger i den västra ingången till Gibraltarsundet där Medelhavet möter Atlanten har alltid varit en gråzon, en stad mellan Europa och Afrika som aldrig riktigt har tillhört vare sig den ena eller den andra kontinenten. Staden har styrts av Kartago, Romarriket, britter, spanjorer, portugiser, araber och fransmän. Detta gör att området har samma mystiska och individuella smältdegs-prägel som Andalusien på andra sidan sundet.

Sevärdheter i Tanger

Tangers silhuett

Det finns egentligen inte så överväldigande mycket att se i staden. Men man kommer inte till Tanger för att se sig om, man kommer för att känna efter. För att ta pulsen på historien som samlats i fickan mellan kontinenterna.

Hotel Continental är ett klassiskt hotell där berömdheter som Bogart, Copolla, Bertolucci, Matisse, Degas och, förstås, Karl Gustav XVI och Silvia huserat genom tiderna. Det numera charmigt slitna hotellet har över 100 tunga år på nacken.

Hotel Minza (vars kafé dessutom var förebild för Rick´s Café i filmen Casablanca) som var en samlingspunkt för spioner under andra världskriget är också värt ett besök för den historieintresserade.

Staden vimlar, som sig bör för en gammal fransk koloni, av kaféer och det kanske mest berömda av dem alla är Gran Café de Paris (även denna pärla var ett tillhåll för smugglare, filmstjärnor, agenter och annat löst folk) som bland annat figurerat i en James Bond film. Ett annat historiskt kafé är Café Hafa som när det begav sig befolkades av bearatnikförfattare.

En restaurang som rekommenderas av många är Riad Tanja (Escalier Américain). En annan bra restaurang, som dessutom är lite billigare, är El Dorado (21 Rue Allal Ben Abdella) som serverar spansk-marockansk mat som kostar strax över hundralappen och uppåt. Tanger är för övrigt inget ställe där man vill snåla med maten och luncha på ett okänt hål i väggen…

Det finns flera barer i staden, men det var den numera sorgligt intetsägande baren Dean´s Bar som en gång i tiden dränktes i spritångor av det legendariska fyllot, och ovan nämnde författaren, William S. Burroughs.

Den svenske finansministern har dock fastslagit en gång för alla att vi ska ”jobba och inte supa” så vi kanske bör undvika att följa i Burroughs vinglande fotspår och istället ägna oss åt…

Shopping i Tanger

Att shoppa i Tanger kan vara mycket spännande

En av de mest spännande aktiviteterna man kan ägna sig åt i Tanger är förstås att shoppa. Här finns det mattor, parfymer, silver, skinn, keramik, kryddor, klockor, lampor, serviser, kläder och hantverk i överflöd. Det mesta är dessutom riktigt billigt.

Coin de L’art Berbère är stället för den som letar efter orientaliska mattor.

Laure Welfling är en liten berömd galleria på Place de la Kasbah som är ett måste att besöka för lite seriös shopping.

Parfumerie Madini är en butik som säljer exklusiva parfymer. Butiken har anor som sträcker sig 500 år tillbaka i tiden…

Marrakech La Rouge är värt ett besök för den som gillar porslin och hantverk.

Grand Socco Marked i hjärtat av Tanger är dock den riktigt stora attraktionen vad det gäller shopping. Detta område som alltid verkar vara fullt av liv var förr i tiden befolkat av ormtjusare, musiker och historieberättare. Nu är den själva epicentret där det traditionella och moderna kolliderar. Det sjuder av liv, rörelse och kommers. Vi kan inte tänka oss ett bättre ställe för dig att lära dig konsten att pruta.

Har du varit i Tanger och vill dela med dig av dina erfarenheter? Du kanske har tips på en restaurang, en sevärdhet eller en bra butik eller marknad att shoppa på? Lämna gärna ditt tips nedan för att berika denna reseguide.
Fakta Tanger: Tanger ligger på den nordafrikanska kusten. Staden grundades på 400-talet. Invånarantal cirka 700, 000. Språken man talar här är i huvudsak arabiska och franska. Valutan heter Dirham som du kan växla till dig på plats. Det går att åka färja från Spanska fastlandet till Tanger (åk till hamnen i Madina) i Marocko från flera olika hamnar. Från Tarifa tar färjeresan endast 35 minuter, och från Algeciras i närheten av Gibraltar tar resan cirka 2 timmar.