Guide till Salobrena på spanska Costa Tropical

Reseguide Salobrena – Spanien

Salobrena är en charmerande, typisk spansk by på Costa Tropical (Granadakusten även kallad). Läs mer om Costa Tropical.

Denna kuststad ligger i södra Spanien, 400 kilometer söder om själva huvudstaden Madrid. Här välkomnas du av ca 12 400 invånare, ett varierande klimat, vacker natur och god matkultur. På enbart 45 minuter kan du ta bilen vidare till Granada, och vill du flyga till Salobrena är Malaga närmsta flygplats, och därifrån är det bara en timmes körning innan du är framme. Åker du på semester hit under vintern kan det även vara lockande att ta bilen en timme till den snöbelagda skidorten Sierra Nevada och susa ner för backarna, som vid ett flertal tillfällen arrangerat tävlingar i världscupen (Stenmark har tävlat där).

Tack vare närheten till skidorten kan staden kännas lockande även på vintern, och klimatet i Salobrena då är väldigt milt och behagligt. Somrarna är sedan varma och bjuder på mycket behagliga dagar, speciellt med tanke på läget vid kusten. Salobrena har en väldigt låg luftfuktighet, något som gör att området anses ranka i topp vad det gäller det mest hälsosamma klimatet i hela världen. Det unika läget vid kusten är en av många faktorer som lockar till sig turister år efter år, och orten är belägen uppe på klippor som ger en utsikt över Medelhavet. Staden dekoreras även av vitkalkade hus som skapar en bild likt ett vykort. Direkt när man anländer charmeras man av både naturen och arkitekturen, och det är svårt att inte bli helt förälskad.

Ta dig runt gör du på smala stengator som ger byn en extra pittoresk känsla, och tar du en promenad längs gatorna kommer du tillslut att hamna vid det vackra moriska slottet som är väl värt ett besök och en bild. På vägen dit eller hem kan du utforska de små gränderna och dolda hörnen, du behöver inte mycket tur för att hitta små tapasbarer som bjuder på kulinariska upplevelser som inte bör missas. Att Spanien är känt för god mat är det många som är väl medvetna om, så passa på att utforska det spanska köket så mycket du kan för att göra din semester komplett och verkligen suga i dig hela den spanska upplevelsen. Ingen annan stans i Spanien är tapas-kulturen mer levande än där den en gång i tiden föddes, i Granada-provinsen.

Som tidigare nämnt är vintrarna milda och somrarna varma, så beroende på vad du är ute efter kan du anpassa ditt besök efter behag. Vill du ha det som varmast är det sommaren som lockar med sina temperaturer på mellan 20-31 grader (vilket är mycket mer behagligt än de andra delarna av södra Spanien under denna period). På våren välkomnas du av en temperatur (de lägsta temperaturerna är alltså nattetid, det är sällan under 15 grader dagtid)  på mellan 7-23 grader och på hösten en temperatur mellan 9-28 och slutligen, på vintern råder en temperatur på runt 5-15 grader. Precis som i Sverige blir även soltimmarna färre under vintern men sällan färre än 5-6 timmar, medan sommaren bjuder på ca 11 stycken soltimmar per dag. Sommaren brukar vara ett självklart val för många turister som gärna vill utforska när solen värmer skönt på huden och man kan promenera runt i lätta kläder och sandaler. En annan anledning till att älska sommaren i Salobrena är att risken för regn är väldigt liten, så pass liten att du kanske stöter på 3 stycken regniga dagar i månaden. Vintern kan dock bjuda på hela 13 regndagar. Men året om håller sig faktiskt havet i en rätt stadig temperatur på mellan 15-23 grader.

Sevärdheter Salobrena

Slottet

Det finns många aktiviteter och sevärdheter att utforska för dig som valt att semestra i detta område. Vad som för många anses som absoluta nummer ett är Castillo de Salobrena, vilket är det stora slottet som byggdes under Nasrid-dynastin på 900-talet. Sedan får du självklart inte missa de 8 kilometer långa välskötta stränderna längs kusten. Stränderna finner du både i form av strand och småsten där du kan välja vilken som passar dig bäst. Väl nere vid vattnet bör du även passa på att utforska det konstgjorda revet genom att dyka eller snorkla. Här nere kan du med egna ögon skåda ett rikt marint liv på nära håll, och ta del av världen som sker under den vackra havsytan.

Vill du ta en paus från sol, bad och snorkling kanske en runda på golfbanan lockar? Enbart ca 5 kilometer öster om staden hittar du nämligen en underbar 18-håls golfbana som kan hålla både nybörjare och golfproffs sysselsatta i timmar. En semester i Salobrena kan underhålla många, oavsett om du reser på egen hand, i par, tillsammans med vänner eller kanske hela familjen. De många aktiviteterna, sevärdheterna, restaurangerna, barerna och stränderna lockar för många och det är inte ovanligt att man vill återkomma för att göra om allt igen, eller utforska det som man inte hann med under sin första visit. Även när du promenerar runt och inte har något speciellt på agendan kommer naturen, utsikten och byns arkitektur att hålla dina ögon sysselsatta och trollbundna länge. Byn har dock framförallt en vacker natur som du inte får glömma bort att ta del av när du är på besök. Costa Tropical är onekligen ett av Spaniens vackraste områden.

Längs den slingriga kustvägen tar du dig enkelt till Motril (den nya motorvägen är dock snabbare). Avståndet är endast 0,6 km. Detta är en liten större stad med sevärdheter som den stora marinan, den populära vingården Ron Montero, etc. De vackraste utflyktsmålen hittar du dock på Costa Tropicals övriga, lite mer kända, smultronställen; Nerja, La Herradura och Almunecar.

Bostadsmarknaden Salobrena – billiga hus och lägenheter

Närliggande Nerja (33 km) är den mest populära orten för skandinaviska köpare av hus och lägenheter i denna del av Spanien, men det har också medfört att priserna där också har ökat relativt snabbt. Costa Tropical i allmänhet, (vilket inkluderar närliggande Almunecar och La Herradura) och Salobrena i synnerhet, har dock fortfarande priser som i princip tangerar priserna runt de spanska krisåren. Priserna på hus och lägenheter här beräknas inte nå ikapp Nerja på ännu ett par år. Detta i kombination med att Nerjas, och övriga Costa del Sols, starka uthyrningsmarknad spiller över även på Costa Tropical gör att området är idealiskt för dig som vill investera i den växande spanska uthyrningsmarknaden för lite mer överkomliga priser. Räkna också med att värdet på bostäderna på Costa Tropical kan komma att öka markant på sikt. Det mesta tyder helt klart på att detta är ett framtidsområde för den spanska sol-turismen. Läs mer om att investera i bostad Spanien.

Salobrena blir alltmer populärt att köpa bostad i för skandinaver då det är förskonat från massturism (och dess vedervärdiga, höga komplex som skymmer utsikterna) i kombination med att bostäderna inte bara är billigare, utan också, på grund av den upphöjda topografin, har havsutsikter. Mest populärt är kanske området Monte de los Almendros, som åtnjuter utsikter över såväl havet som bergen och det mäktiga slottet.

Vill du hyra hus eller lägenhet i Salobrena? Vårt huvudsakliga fokus har legat på uthyrning i Nerja, men vi har bara de senaste åren noterat en skarp ökning av efterfrågningar av bostäder för uthyrning på Costa Tropical. Det är då främst Almunecar, Salobrena och La Herradura som lockar. Skriv till info@spanskafastigheter.se och berätta mer om vilken typ av bostad, och när, du vill hyra.

Läs också:

Nerja anses enligt vissa höra till Costa Tropical (även om den administrativt hör till Costa del Sol). Staden är också den mest eftersökta bland investerare på Solkusten. Läs vår guide till Costa del Sols pärla.

Reseguide La Herradura och Almunecar.

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev med fastigheter i Nerja med omnejd (vilket bland annat inkluderar Salobrena).