För dig som söker hus eller lägenhet i Spanien 2011 – Analys av den spanska bostadsmarknaden

Intresset för att flytta till Spanien ökar markant

Ni har säkert läst någon av alla de artiklar, eller sett någon av de tv-program som på sista tiden understrukit att Spanien i allmänhet och Costa del sol i synnerhet är tillbaka i blickfånget hos solsugna och köpstarka svenskar. Vi kan bara bekräfta alla dessa rapporter och konstatera att under 2010 har intresset för bostäder i Spanien ökat med över 50 procent vad det gäller antalet besökare och intresseanmälningar. Vi räknar med en ungefär lika stor ökning, om inte ännu större även nästa år. Ett annat tecken på att intresset för att köpa bostad i Spanien har ökat är att bomässan i Malmö och dess utställning ”köpa hus utomlands” hade väsentligt mycket fler besökare i år jämfört med förra året.

Läs om bostadsmarknaden 2014.

Fortfarande är det dock många som ”ligger i luften” och avvaktar med att lägga ett bud. Detta var precis vad som hände förra gången det vände efter en lågkonjunktur. Först inte ett ljud under en lång period, sedan många som nyfiket anmäler intresse till mäklare men avvaktar med att slå till. Plötsligt exploderar dock marknaden och köphysteri råder i något år vilket gör att priserna skjuter i höjden igen vilket följts av en oundviklig bubbla. Saker och ting har en tendens att gå i cirklar då människor har ett dåligt kollektivt minne (inklusive ekonomer och bankchefer…).

Hur ser läget ut just nu för den som vill köpa hus eller lägenhet i Spanien?

DN skrev i slutet av oktober en artikel om bostadsläget i Spanien och konstaterade att det just nu råder ett ypperligt läge att köpa eftersom det råder fyndpriser på många boenden. En del hus och lägenheter har gått ned halva priset och ligger ungefär på den nivå de låg på i början av 2000-talet konstaterar DN, vilket stämmer helt överens med vår egen analys. Även E24s analytiker konstaterar att på många håll har prisfallet varit så högt som 50 procent. De extrema siffrorna förklaras av att de flesta bostäder var otroligt övervärderade innan kollapsen.

Hur mycket har priserna på lägenheter och hus sjunkit i genomsnitt?

Det är svårt att komma fram med en exakt siffra men de flesta fastigheter i Spanien har sjunkit med 20-30 procent sedan krisen 2008 och ligger som sagt just nu på en nivå som motsvarar år 2000-2001.

Tänk också på att när budgivningen på ett hus startar i Sverige går priset uppåt, men i Spanien förhandlar man istället ner priset på bostaden under förhandlingen! Än så länge.

De bostäder som gått ner mest i pris är de mindre lägenheterna och husen. Lyxsegmentet har inte rört på sig lika mycket då det alltid finns en grupp köpstarka människor för dessa objekt oavsett tider.

Kommer priserna sjunka ytterligare på den spanska fastighetsmarknaden?

Spansk TV visade under hösten en dokumentär där man spekulerade i att priserna inte kommer sjunka så mycket mer. Den spanska ekonomin är visserligen otroligt skakig, men bostadsmarknaden verkar med största sannolikhet redan ha skakat klart även om det kommer ta några år innan försäljningen skjuter fart igen.

Framtiden för bostadsmarknaden på Solkusten

Solkusten är högintressant för investerare

Många fastigheter ägs numera av banker då byggherrarna inte kunnat betala av sina lån. Det är dessutom svårare att få lån nu och det byggs inte lika mycket. Det bästa och säkraste köpet är helt klart en investering i ett objekt som har några år på nacken. Köpprocessen runtomkring är dessutom mycket snabbare och mindre frustrerande för alla parter. Undvik därför nybygge såvida det inte rör sig om ett enormt bra erbjudande.

Intresset för att köpa hus i södra Spanien, och särskilt då den uppskattade landsändan Costa del Sol kommer fortsätta vara mycket starkt främst på grund av Spaniens oslagbara klimat. Priserna har sjunkit kanske ännu mer på ställen som Costa Calida och Costa Blanca, men där är efterfrågan heller inte så hög och kommer förmodligen inte vara det i framtiden heller vilket gör en investering i dessa områden mer osäker.

Intresset för att flytta utomlands blir allt starkare hos svenskarna, och man räknar med att i den nära framtiden kommer allt yngre svenskar pensionera sig i länder som Turkiet, Thailand och Frankrike. Men den allra mest populära destinationen för svensken som vill flytta utomlands är och förblir södra Spanien.

Det är många faktorer som ligger bakom varför så många svenskar kommer vilja ta sitt pick och pack och fly till Spanien, Solen och den avslappnande livsstilen har alltid lockat, men nuförtiden spelar även faktorer som att svensken tappat tilltron till den svenska modellen in i bilden. På Solkusten är till exempel vägnät och annan infrastruktur som järnvägar långt före Sveriges standard, bostäderna blir allt bättre och sjukvården ligger på samma nivå som här hemma. Flygbolagens resor till Spanien blir allt billigare och mer frekventa med avgångar flera gånger i veckan från ett antal flygplatser i såväl Norge som Sverige. Dessutom har vårt medlemskap i EU gjort det enklare såväl byråkratiskt som mentalt att flytta utomlands. Det finns helt enkelt inte så mycket som hindrar en svensk från att ta steget längre.

För ett par år sedan gjorde Kairos Future en undersökning på 40-talister och 50-talister som kom fram till att så många som 300, 000 svenskar har funderingar på att flytta utomlands. Siffran på 60- och 70-talister är förmodligen ännu högre med tanke på att de blev resvana redan i ung ålder. På Spanska Fastigheter får vi till och med flera funderingar från 80-talister som börjat fundera på att starta upp ett liv i Spanien.

Om det bara var de rika som hade möjlighet att flytta till Spanien förr i tiden har det nu öppnat sig nya dörrar även för de mindre bemedlade. Det går till exempel att få tag i renoveringsobjekt på landsbygden för cirka en halv miljon kronor.

Maila gärna till info@panskafastigheter.se om du har några funderingar kring den spanska bostadsmarknaden.

Läs också: Här kan du boka billiga hotell i Spanien. Nerja är den kanske bästa orten att investera i. Guide till staden. Reseguide till Malaga som är huvudstad på Costa del Sol.