Bankåtertaganden innebär en stor möjlighet

Bankåtertagna lägenheter och hus över hela Spanien – få tillgång till bankobjekt före alla andra!

CaixaBank logoI februari 2014 skrev Spanska Fastigheter på ett unikt kontrakt med Spaniens näst största bank, den rikstäckande och välrenommerade banken CaixaBank. Vi blev den första mäklaren som tilldelades International Brokers License.

[Uppdatering 2020, efter Corona-krisen, om bankåtertag. Marknaden för bankobjekt är i princip död då de mest attraktiva bostäderna sålt slut för länge sedan, och det tillkommer i princip inga nya objekt. Många undrar om Corona-krisen kommer leda till  en marknad för bankägda bostäder som efter förra krisen. Vi har pratat med flera banker och alla säger samma sak. Nej, det kommer det inte göra. Dels blir inte denna kris lika långdragen, dels bottnar den inte i lånesektorn. Framförallt har nya spanska lagar (som trädde i kraft innan Corona-krisen bör tilläggas) stiftats i syfte att förhindra att människor som hamnat i ekonomiskt trångmål blir av med sin bostad. Bankerna vill heller inte ha bostäder som inte går att sälja på marknaden då dessa är synnerligen svårsålda. De stora möjligheterna i kölvattnet av Corona-krisen ligger i stället i så kallad Underhand-försäljning.

De mest prisvärda off plan-lägenheterna på Solkusten i år. Lägenheter vid stranden i Torrox.

Underhand efter Corona

Underhand innebär helt enkelt att många som nu lägger ut sina bostäder (inklusive hotell, B&B och andra kommersiella fastigheter) till salu till kraftigt sänkta priser, eller de som kraftigt sänker priset på sina bostäder som varit ute till försäljning redan innan krisen, väljer att göra det ”i hemlighet”. De vill inte skylta med det. Däremot får vi skicka dessa prissänkta fastigheter via direktmail. Skriv till info@spanskafastigheter.se om du vet vad du söker, och var, och kan göra en snabb affär.

Detta förfarande kommer dock inte gälla nyproduktion.

Dock finns det fortfarande fynd att göra i form av nyproduktion på billig, bankägd mark/skelett-strukturer som köpts upp av byggherrar, dvs. projekt som gick i konkurs runt krisen men nu återupptas igen till en billigare än vanligt kostnad. Framförallt pratas det nu, och för en lång tid framöver, om så kallade bygg-gemenskaper. En projektlösning som pressar priserna på nyproduktion med upp till 35 %. Läs mer här. Ett annat alternativ är renoveringsobjekt. Läs mer om fastigheter i behov av renovering i Spanien (Malaga-området rekommenderas).

Länk till Östra Costa del Sol och Costa Tropical (Nerja, Torrox, Almunecar etc.)

Länk till västra Costa del Sol (Marbella, Benalmadena, Fuengirola etc.).

Alternativt skriv direkt till info@spanskafastigheter.se

Äldre artikel om bankobjekt nedan:


Detta innebär en unik möjlighet för våra kunder, inte minst tack vare att vi får information om deras bankobjekt före alla andra utländska mäklare i Spanien. Vi får också exklusiva rättigheter att sälja vissa bostäder. [Sedermera har även flertalet andra banker skrivit kontrakt med oss så vi täcker samtliga stora aktörer runtom i Spanien vad det gäller bankåtertag. Beroende på vad och var du söker så ser vi till att du matchas mot den mest lämpliga aktören. Detta kan skifta från månad till månad.]

Obs, banken gjorde en storsatsning 2015 och bytte bland annat namn. Det internationella kontoret förlades till den stad som är mest eftertraktad för investeringar (Nerja) och man  erbjuder efterservice, fördelaktiga banklån för svenskar etc. Läs mer om att få lånelöfte i spansk bank online.

Banken förser oss inte bara med billiga bankåtertaganden över hela Spanien, utan också kan erbjuda våra kunder upp till 90 procent finansiering (70 % på objekt som inte tillhör dem) samt efterservice. De bankåtertagna bostäderna återfinns främst på de populära kusterna Costa Blanca och Costa del Sol, men även Mallorca, Kanarieöarna och Barcelona, etc. La Caixa är landets näst största bank och har den största databasen av bankobjekt i Spanien. Du har via oss möjlighet att köpa en bankåtertagen bostad i samtliga spanska provinser.

Läs vår artikel om fastighetsinvestering i Spanien. Om de bästa områdena att investera i, vilken typ av bostad (det är sällan bankåtertag är det bästa köpet) som är den bästa investeringen, etc.

Läs också vår översikt av de mest prisvärda och attraktiva projekten med nybyggda bostäder.

Att registrera sig hos banken för att få information om deras utbud, samt visning av bankåtertagna objekt på plats i Spanien kostar ingenting. Tjänsten är helt gratis. 

Aftonbladet Resa
Aftonbladet RESA Nr 3 2014

Klicka här för ett arkiv med ett litet urval av de objekt vi lagt ut på sidan som exempel på vad som finns att tillgå.

Bankåtertaganden innebär en stor möjlighetBanken har svensktalande (eller engelsktalande) personal och de erbjuder i samarbete med spanskafastigheter.se banklån i Spanien som är anpassade för svenskar. Syftet med detta samarbete är att göra det enklare och säkrare att låna pengar över gränserna, och att säkerställa att man gör en så bra investering som möjligt när man köper ett bankobjekt eller annan bostad, tomt eller kommersiellt objekt i Spanien.

För våra kunders del innebär det inte bara ökad säkerhet utan också bättre villkor och service. Alla låneansökningar i den spanska banken sköts av svensktalande personal.  All kommunikation och visning av bankåtertagna lägenheter och hus, var än i Spanien bostaden än ligger, sköts också av svensktalande personal.

Skriv till oss så ger vi information om vilka dokument ni behöver skicka om ni vill ha mer eller mindre klart besked om ni får lån eller inte redan innan ni åker ner till Spanien. info@spanskafastigheter.se 

Vår huvudmäklare Anders Larsson deltar för övrigt i seminarium i Benahavis några gånger per år tillsammans med banken. I seminariet deltar internationella investerare som letar efter såväl land som bostäder och hotell och andra kommersiella objekt i Spanien. Det är alltså inte bara villor och lägenheter som går att köpa direkt av bank. Möjligheterna att göra en riktigt tung investering i Spanien har aldrig varit större.

Bankobjekten – Nybyggen och andrahandsobjekt

 • Marknaden för bankobjekt var under några år kaotisk, men hur flera av de större bankerna i Spanien gått in och styrt upp situationen. Bankobjekten vi har tillgång till, innefattar tusentals objekt över HELA Spanien och det tillkommer ständigt nya objekt.
 • Hur billiga är bankåtertaganden? De är upp till 65 % nedsatta i pris. Allt från lägenheter från 10 000 Euro och uppåt finns till salu. De billigaste objekten (de under 500, 000 kronor) ligger sällan i närheten av strand.
 • Alla papper är i ordning och samtliga parter agerar i enlighet med en strikt reglerad procedur så allt går rätt till.
 • Mäklare från spanskafastigheter.se anordnar visning i vissa områden, annars fixar vi så att banken möter upp er med sin personal.
 • Observera, återigen, att Bankobjekten finns i alla provinser där CaixaBank har kontor, vilket alltså innebär att databasen innefattar hela Spanien.
 • Observera också att banken inte säljer bankobjekten direkt till kund utan det sköts via mäklare, som oss (utan att det läggs någon extra kostnad på priset förstås).

Så här går det till att köpa bankåtertaganden i Spanien

Är du osäker på hur dina möjligheter ser ut? Skriv till vår huvud-mäklare på Solkusten, Anders Larsson, så återkommer han med svar på dina frågor: spanienkontoret@spanskafastigheter.se

OBSERVERA att det vanligaste och bästa tillvägagångssättet är lite annorlunda jämfört med vad det gäller köp av ”vanliga” bostäder då man mailar fram och tillbaka i flera månader tills klienten känner att hon eller han hittat rätt och sedan bokar resa för visning. De attraktiva bank-återtagna lägenheterna och husen säljes fort. Vi kommer därför inte lägga upp värst många objekt på sidan.

Då vi får förhandsinformation om nyinkomna objekt är det viktigt att, när det kommer ut något nytt och unikt på marknaden som vi vet kommer sälja direkt, att du beredd att åka ner till Spanien med kort tids varsel och att du har reservationspengar (på ett spanskt konto) redo. Mer om detta nedan.

Så här går det till:

 • Skriv in en intresseanmälan till oss. Skriv ditt fulla namn, ditt telefonnummer och din e-post.
 • Skriv vad och var i Spanien du söker bostad (om du är osäker på var i Spanien du vill investera skriv till info@spanskafastigheter.se för råd och tips.)
 • Vi registrerar dig på den bank som för tillfället har objekt som bäst matchar dina kriterier. Inom cirka 3 dagar återkommer sedan bankens mäklare , svensktalande eller engelsktalande (beroende på område), med exempel på objekt som finns just här och nu, och vad som ev. är på väg ut på marknaden där du söker. De fortsätter sedan att kontinuerligt under en kortare period (2-3 månader som högst beroende på vilken bank det gäller) skicka objekt baserade på dina kriterier.
 • Om du söker objekt i ett område där vi har egna mäklare sköter vi all framtida kontakt och ev. framtida visning.
 • Vi får kontinuerlig information om alla våra klienter så vi kan återkoppla. Om banken inte hittat vad du söker efter ett par månader skriv tillbaka till oss så hittar vi alternativa vägar.

OBSERVERA, att anmäla sig för att bli presenterad objekt, och/eller att ansöka om lån via nätet är helt kostnadsfritt. 

Köpprocessen bankåtertag

 • När du anländer till Spanien så visar en auktoriserad mäklare er objekten ni är intresserade av.
 • Om du bestämmer dig för att köpa så måste det skickas in ett officiellt reservations-dokument. För att detta ska kunna upprättas måste du ha ett spanskt bankonto, vilken bank som helst (men banken som visar dig bostaden är självklart det mest smidiga valet).
 • Reservations-dokumentet indikerar ett specifikt bank-kontonummer för transaktionen av bostaden. Du ska ha en handpenning på 1500 Euro tillgängligt på detta bankkonto vad det gäller köp av bankåtertaganden upp till 100 000 Euro. Handpenningen är 3000 Euro på köp över denna summa.
 • Denna handpenning garanterar dock inte att bostaden får köpas av kunden. Reservations-dokumentet skickas till La Caixa som godkänner eller underkänner transaktionen inom högst 15 dagar. Om transaktionen inte godkänns så får du tillbaka handpenningen inom 7 dagar efter beslut.
 • När din ansökan på att köpa bostaden har godkänts fortlöper köpprocessen.
 • För att skriva på lagfart måste du kunna visa upp ett giltigt pass, NIE-nummer (ID-nummer för utländska medborgare i Spanien, eller CIF-nummer (för företag). Du kommer få all information och hjälp du behöver för att upprätta dessa dokument.
 • Hela summan betalas i samband med att lagfart upprättas (vilket går snabbare än vid vanliga köp som kan ta flera månader)

Dagens Industri använde oss som referens angående bland annat bankåtertag, 14 maj, 2014:

DI om spanska bostadsmarknaden

En minut lång video-presentation, ett litet axplock av bankåtertaganden som är till salu just nu (för att ge er en prisbild).

Är bankobjekt den bästa investeringen i Spanien?

Inte nödvändigtvis. Det beror på var du köper och vad du köper. De flesta bankobjekt ligger inte vid stranden eller andra populära områden där det är enkelt att hyra ut sin lägenhet. Det kommer dock in sådana objekt ibland, men då måste man som sagt vara väldigt väl förberedd då de försvinner på bara några dygn. Skriv till spanienkontoret@spanskafastigheter.se  så berättar vi om de spanska bostäder som är de bästa investeringarna just nu.

Efterservice

Utöver att ge svenskar bra villkor på att låna pengar till bostadsköp i Spanien, samt spanskt konto etc. erbjuder man också en komplett efterservice-tjänst. Till exempel hjälper banken till med saker som hjälp med översättare vid sjukhusbesök, ser över försäkringar, fixar autobetalning på vatten/el/gemenskapsförenings-räkningar, etc. Allt som man gärna vill ha så lite krångel med som möjligt när man flyttar till Spanien.

Om banken La Caixa

 • I ett land där bankerna hamnat i skottgluggen de senaste 7 åren är det en fjäder i hatten för LaCaixa att de fick benämningen Spaniens bästa bank av Euromoney nyligen.
 • Banken grundades i Barcelona för över 20 år sedan, och hösten 2013 värderades enbart mäklardelen av verksamheten till svindlande 370 miljoner Euro.
 • De har fler än 6000 kontor i Spanien.
 • De erbjuder flera kreditlösningar med skräddarsydda investeringar för den som vill köpa bostad i Spanien.
 • CaixaProtect är den bästa tjänsten för att skydda sig mot bedrägerier i Spanien.
 • Hypotekslån med bra villkor.
 • CaixaBank har svensktalande personal. Alla låneansökningar hanteras i samarbete med Spanska Fastigheter av svensktalande personal.
 • Deras banktjänst Linea Abierta finns tillgänglig på 19 språk dygnet runt, hela året

Skriv till spanienkontoret@spanskafastigheter.se för mer information om bankobjekt och lånevillkor.

Observera att det säljer väldigt mycket nu sedan ett år tillbaka. Trycket för mäklare på såväl Costa del Sol som Costa Blanca vittnar om att deras problem inte längre är att få tag i klienter utan att få tag i det de söker, till klienternas budget.

Länkar till våra nyhetsbrev

Läs också:

Ett urval av våra bostäder i Nerja.  (obs, det finns knappt några bankobjekt i Nerja. Det bästa området för bankobjekt i Hela Spanien just nu är Marbella).

Lägenhet i Torrevieja på Costa Blanca – bästa köpet just nu.

Om att hyra hus eller lägenhet i Spanien.

Tips på billiga flyg till Spanien.

Hyr bil billigast online.