Alicante reseguide

Alicante, eller Alacant på den lokala dialekten, är en känd semesterort på Costa Blanca-kusten i regionen Valencia. Staden har en tydligt kosmopolitisk och elegant karaktär, som inte finns i övriga städer på kusten. Alicante har närmare 350 000 invånare, vilket gör staden till Spaniens åttonde största.

I Alicante finns mycket att se och mycket att göra. En dag i Alicante kan starta med ett dopp i havet, en lunch på ett mysigt café på stranden, en sightseeing-tur bland stadens alla arkeologiska lämningar och så, avslutningsvis, en helkväll i stadens nöjeskvarter.

Många är dock kluvna till denna stad. Vissa anser att den är en genuin spansk stad, med storstadspuls och spännande historik. Andra anser att det bästa med staden är dess flygplats…

För de allra flesta svenskar som besöker Costa Blanca är dock Alicante mest en stad för en dagsutflykt. De flesta brukar åka vidare (den lite lugnare, renare och finare badorten Torrevieja är mest populär) efter att de landat på flygplatsen. Men visst finns det en hel del fina sevärdheter och bra shopping i staden!

Alicante reseguide

Nöjesliv Alicante

Alicante har, som alla andra städer i södra Spanien, ett nöjesliv som är ordentligt livat. Under de något kyligare månaderna är nöjeslivet fokuserat till stadskärnan, medan det under de varma månaderna framför allt är stranden Playa de San Juan som är nöjescentrum.

Alicante lever i synnerhet upp under någon av alla de festivaler som arrangeras varje år. Fogueres de Sant Joan är en festival som arrangeras vid sommarsolståndet och veckan därpå firas en ljusfestival på stranden Playa del Postiguet. Moros i Christians är en annan festival som bara den är värd biljetten.

Shopping i Alicante

Shoppingen är bra i denna stad och det finns mycket att välja på till mycket bra priser på det mesta. Läderprodukter är den lokala specialiteten, och läder håller därför hög kvalitet till låga priser.  Flest butiker och stora varuhus hittar du på Avenida Maisonnave. Även i gamla staden och centrala Alicante återfinns en mindre uppsjö med klädbutiker, skobutiker, hantverksbutiker, etc. Vill du handla allt på ett och samma ställe är det förstås El Corte Ingles på Avenida Federico Soto som gäller. Eller varför inte ännu hellre det stora shoppingcentret Panoramis, som ligger vid marinan.

Personligen gillar vi som allra mest att gå på en traditionell spansk marknad. Bästa marknaden i Alicante är Mercado Central. Den är öppen från cirka 7:30 till 2:30 alla dagar bortsett från söndagar och röda dagar. Adress: Avenida de Alfonso X El Sabio.

Sevärdheter Alicante

Slottet Santa Babara och berget Benacantil Berget Benacantil med slottet Castell de Santa Bàrbara är den främsta historiska sevärdheten i Alicante. Det går i praktiken inte att missa slottet där det ligger högt över staden. En annan historisk sevärdhet värd ett besök är basilikan Santa María. För en mer komprimerad upplevelse av alla attraktioner i staden finns hä inte mindre än ett tiotal museum, varav flera är prisbelönta.

En annan sevärdhet är promenaden Explanada de España som löper från hamnen in till stan. Gör som Alicante-borna; ta en härlig paseo på den palmkantade promenaden för att få upp aptiten till middagen!

Alicante historia

Alicante grundades, som så många andra städer i Spanien, av romarna. När romarna sedermera lämnade var det morerna som tog över. År 1246 blev sedan Alicante införlivat i det växande kungariket Kastilien och inom kort därefter blev staden en del av kungariket Valencia.

Alicantes mer moderna historia är ingen munter läsning direkt. Under flera hundra år var Alicante i centrum av oroligheterna mellan Kastilien och Aragon, och när Kung Filip II mellan år 1609-1614 kastade ut de sista kvarvarande morerna tappade staden en hel kader av skickliga yrkesmän och Alicante drabbades som en följd av stora ekonomiska problem. Svackan stod sig genom det spanska tronföljdskriget, genom inbördeskriget och ända fram till Francos sista dagar.

Sedan dess har Alicante emellertid blomstrat. Turismen har vuxit stadigt sedan 1960-talet och hamnen är en stor inkomstkälla, särskilt när det gäller kryssningsfartyg.

Bostäder i Alicante

 

Under 2013 (vilket gäller även 2015 och några år till) ansåg flera tunga internationella aktörer att Alicante-provinsen, som befinner sig i en stigande kurva, är en av de mest prisvärda områdena i världen för den som letar fastigheter. Detta på grund av att det händer mycket positivt i området samtidigt som priserna sjönk med närmare 50 % under krisåren.

Närliggande Torrevieja är mest populärt bland såväl köpare av semesterbostäder som investerare. I själva Alicante finns det fortfarande en hel del bankobjekt för övrigt. Dessa är dock ofta i behov av renovering, och ligger inte nära stränder (då stiger priserna betydligt) etc. Skriv till info@spanskafastigheter om du är intresserad av att veta mer om läget på bostadsmarknaden i och omkring Alicante. Arkiv med exempel på våra bostäder i och runt Alicante-provinsen.

Artikel med statistik om uthyrning ,ROI, etc. Bästa områdena att investera i Spanien.

Kommunikationer, väder, hotell, hyrbil och flyg

Alicante må vara den andra största staden i regionen Valencia efter just staden Valencia, men Alicante-Elche Airport, som ligger cirka 10 km söder om Alicante, är betydligt större än den som betjänar Valencia. Det går att flyga både reguljärt och med lågprisbolag till Alicante från Sverige. Flera lågprisbolag har linjer från flera orter i Sverige. Läs mer om hur du flyger som billigast till Spanien, bland annat Alicante.

Kommunikationerna med bil, buss och tåg till och från Alicante är mycket goda eftersom staden ligger mitt på transportlederna utefter kusten mot Medelhavet.

Det är också mycket billigt att hyra bil i området. Läs mer om vilka biluthyrningsfirmor som är billigast och mest pålitliga (samt vad du ska tänka på vad det gäller trafiken i Spanien).

Det vimlar av prisvärda boenden i staden. Vi brukar rekommendera att man bokar via Hotels.com som har prisgaranti!

Vädret i Alicante är bland Europas bästa

Vädret i Alicante

Området har mycket milda vintrar, behagliga vår- och hösttemperaturer och heta somrar – så kan man sammanfatta vädret i Alicante. Eller som vår mäklare i området uttryckte saken förra året i slutet på januari ”Jag läser om antal soltimmar i Stockholm under januari och inser att jag får mer sol här på två dagar än under hela januari hemma i Sverige”. Det blir sällan kyligt i staden, inte ens kring december-januari och havet är badvänligt mer än sex månader per år. Vädret på Costa Blanca är att jämställa med Solkusten (även om det blåser lite varmare på delar av Costa del Sol då man får afrikanska vindar).