Målning av ett B&B

Hotell, pensionat, b&b, barer, kontorslokaler, etc. till salu i Spanien

Precis som efter förra krisen 2008 leder Corona-krisen och inflations-krisen till att det kommer ut fler hotell, B&B och andra kommersiella fastigheter till reducerat pris (även om återhämtningen är enormt stark på denna marknad och väntas öka ytterligare 2024-2025 så var det många aktörer som inte hade någon buffert när två stora kriser följde på varandra). Redan under första pandemi-sommaren började verksamhetsägare rapportera att internationella aktörer började komma in med bud dagligen. Utbudet var dock skralt vid den tidpunkten. Under 2024-2025 kommer det dock råda ett unikt bra läge att köpa kommersiella fastigheter i Spanien till bra priser. Vi har via våra nätverk hela tiden koll på vad och när något kommer ut och vi har även flertalet svenska aktörer som kommer att köpa upp olika typer av verksamheter framgent.

Observera att de flesta objekt som kommer ut i detta segment gör det via advokater, etc. Det rör sig således om ”underhand-försäljningar”. Skriv till oss vid intresse så återkommer vi med en rapport om möjligheterna på marknaden här och nu. info@spanskafastigheter.se

Restaurang till salu i Nerja

En populär restaurang i ypperligt läge (Capistrano) är till salu 2024. Cirka 170 m2 yta för lokalerna och 200 m2 för ute-området. Pris: 450 000 €

Hostal, hotell och kursgård säljes

Butikshotell säljes i Nerja

Nedanstående typ av objekt (det är sålt men får ligga kvar som exempel på prisnivå etc), litet hotell på Costa del Sols kanske mest lukrativa marknad Nerja, kommer in regelbundet. Staden leder turism-ligan på provinsnivå i Spanien i kölvattnet av krisen. Staden klarade sig också bra genom förra krisen som startade 2008.

Det rör sig om ett nybyggt och läckert boutiquehotell (hostal) Nerja. Ägarna till objektet är byggherrar och gjorde hotellet, som öppnade hösten 20, med intention till att lämna över detta till barnen. Materialval är av bästa kvalité samt möbleringen är väldigt påkostad. Skriv till oss för inkomstkalkyler och pris (det ligger på runt 1,5 miljoner € men är förhandlingsbart). 10 rum. info@spanskafastigheter.se

Vi har även ett medelstort hotell till salu i staden, samt en kursgård.

Vi får också in olika typer av pensionat och hotell i olika storlekar som säljes underhand över hela Costa del Sol, men även andra delar av Andalusien som Sevilla och Granada. De flesta säljes alltså ej offentligt. Visserligen har det sedan en tid legat ute rekordmånga kommersiella fastigheter till salu på spanska och internationella portaler. De flesta av dessa är dock svårsålda objekt som legat ute länge till salu. De bästa köpen görs inte i offentligheten. Vi kan inte nog understryka detta. Många som av olika anledningar behöver göra sig av med sina livsverk under krisen vill inte skylta med det via annonser.

Vi har dessutom under en längre tid, i samarbete med advokater och banker, letat upp såväl mark som hotell och till och med mark för resorts åt olika utländska investeringsgrupper från såväl Nordamerika som Europa. Vi kan även erbjuda utveckling av ”byggemenskap” (en gammal beprövad arbetsmodell som blir allt vanligare i Spanien igen då det är enda sättet att få ner priserna och göra nyproduktion konkurrenskraftig) etc. Läs mer om byggemenskaper. Oavsett vilken typ av projekt du ämnar köpa eller utveckla i Spanien har vi expertisen inhouse för att möta dina behov. Från utvecklingsbar mark till byggfirma och allt däremellan med bankkontakter på chefsnivå, arkitekter och byggjurister etc.

Vi sköter allt genom hela processen.

Detta innebär bland annat att:

  • hitta en investeringsmöjlighet med faktisk statistik som underlag
  • juridisk hjälp av lokala, erfarna advokater som kan marknaden och säkerställer att alla papper och licenser är i ordning (gäller även att få igenom bygglicens lokalt för nya kommersiella projekt)
  • vi samarbetar också på högsta chefsnivå på spanska storbanker vad det gäller lån till köpare och bankgaranti för större projekt (allt från mindre hotell till resorts)
  • samt övriga tjänster/infrastruktur som är nödvändig, som till exempel uthyrningsfirma med inkörda klienter (sedan 2012), eget städbolag (för att hålla kostnaden nere), professionell fotograf/drönare, etc, etc.

Kommersiella fastigheter till salu just nu av särskilt intresse

(Obs. Det blir allt vanligare att vi inte lägger ut befintliga projekt offentligt. Skriv direkt till oss och berätta vad du söker. info@spanskafastigheter.se)

  • Unikt Andalusiskt Cortijo i bra läge i Nerja– Superhost status på AirBnb.
  • Dessutom har vi samlat ihop flera större hus på västra Costa del Sol som är lämpliga att göra om till B&B eller mindre hotell. Det finns också några enstaka existerande rörelser, såsom B&B och mindre hotell till salu runt Marbella, Estepona, Nueva Andalucia, etc.
  • Vi har också nyligen scannat marknaden på kommersiella objekt i växande Malaga. Denna stad, som är den enda riktiga storstaden i de mest sydliga delarna av Europa, har enorm potential för investerare. Mycket flexibel marknad, inte så konjunkturberoende. Där har vi bland annat en mindre lägenhetsbyggnad, helt nybyggd till salu.
  • Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information.

Läs vår stora artikel om att investera i Spanien.

Vår huvud-mäklare Anders Larsson deltar dessutom i investerings-seminarium över hela Costa del i samarbete med La Caixas Investement Bank. Han knyter denna väg ständigt nya kontakter med spanska och utländska aktörer inom olika branscher. Detta gör oss till det perfekta valet för såväl mindre som större investerare som söker land, hotell och andra kommersiella fastigheter i Spanien.

Vi har fått in markområden som har tillstånd och är planerade för hotell. Det kan ta lång tid att få tillstånd på markområden som inte gått genom processen så det är helt klart att föredra att köpa upp öronmärkta områden.

Oavsett om ni vill köpa hotell, vandrarhem, pensionat, eller ett litet bed & breakfast hjälper han er att hitta det ni söker. Vi har också kontakt med flertalet mäklare som förmedlar barer, större kafeterior och små fik i attraktiva områden, samt affärslokaler, kontorsbyggnader, etc.

Många av er kanske också letar efter större egendomar på landet, gamla kloster, bondgårdar och så vidare som kan byggas om för att användas kommersiellt. Detta kan många gånger vara en bra affär om man har energin och tiden som krävs, så tveka inte att höra av er med era specifika önskemål om ni är intresserade av att investera i Spanien, som till exempel de attraktiva områdena Andalusien eller Costa Blanca.

För större köp, som till exempel ett hotell med 100 bäddar behövs mer detaljerad information från köparen då det måste förberedas ett dokument för banker, finansiella rådgivare, etc. De flesta seriösa mäklare kräver en avgift på minst 0,3 % av den estimerade investeringskostnaden för en marknadsstudie och produktpresentation av större hotell. Denna avgift dras sedan från det slutgiltiga priset.

Det är dessutom möjligt att leasa många av de kommersiella objekt vi kan erbjuda. Vi kan dock inte garantera att alla fastighetsägare går med på detta.

Om att låna till en kommersiell fastighet 
Svar [redigerat för tydlighet] från bank till en klient med cirka en miljon i eget kapital, som vill köpa ett mindre hostal eller liknande. Då man inte får låna mer än 50 % som företagare, samt att återbetalningstiden är på 15 år för företag, undrade klienten om det skulle gå att köpa privat.

”Jag ser inte att det finns någon möjlighet att finansiera detta som en privat fritidsbostad, eftersom det handlar om ett fungerande hostal- och företagsverksamhet och värderingen kommer att ställas ut som sådan. Skillnad skulle det vara om du köpte en enhet, som en villa eller gård, och sedan i efterhand startade upp en b&b-verksamhet eller liknande. Men denna affär som du har förklarat är en företagsinvestering, där enligt min mening du borde göra köpet via ett spanskt bolag, eller köpa det befintliga bolaget och ta över verksamheten. Pa så vis skulle du kunna ansöka om finansiering med fonder från BEI och komma ner till en acceptabel ränta. Du borde dock rådfråga med en revisor innan du går vidare.

Jag förstår problemet med 15 års amortering, som påverkar ditt cashflow, men det är max-perioden i spanska banker för företagslån.

Riktlinjer för finansiering av [existerande] hotell/vandrarhem som du kan basera dina kalkyler på:

– Möjlighet finns att ansöka om 1-2 års amorteringsfria år.
– Max finansiering av projektet är 70%, studie görs individuellt och procentsats tas fram.
– Ränta beror på kunden och projektet, och som tidigare nämnt är företagsvillkoren betydligt högre och räntan jämfört med privat finansiering, brukar ligga pa 6-7%, men det finns möjlighet att ansöka om medel via BEI (Banco Europeo de Inversiones) som stöttar små och mellanstora företag, och då kan räntan bli runt 3,5%.

Vi kommer inte lägga ut många axplock på  kommersiella objekt på sidan utan vi ber er istället höra av er med en intresseanmälan till info@spanskafastigheter.se. Lämna gärna ert telefonnummer så ringer Anders upp er. Han sköter helst den initiala kontakten via telefon då detta sparar tid för alla parter, och detta gäller i synnerhet lite större förfrågningar. Hans telefonnummer är 0034648163895.

Vår artikel om lyxhus och lyxlägenheter över hela Spanien

Läs om vårt övriga utbud av bostäder i Spanien