Det typiskt spanska – traditioner och sedvänjor i Spanien

Spanien har vackra människor och traditioner

Spanien har länge varit svenskens favoritland att besöka och/eller bosätta sig i. Visserligen har detta mycket att göra med klimatet, havet och de billiga priserna. Men framförallt är det de vänliga människorna och deras, lite skönt udda, traditioner som charmat flera generationer av svenskar. Vi tänkte därför sammanställa en lista med några traditioner och sedvänjor som är typiskt spanska.

”Det typiskt spanska”

Flamenco är en mycket speciell musikstil som ibland dessutom har inslag av dans. Till denna dans hör det även till att man klär sig i typiska Flamencodräkter.

Siestan är en institution i den spanska kulturen som tyvärr håller på att vittra sönder och samman i takt med de stressiga nordeuropéernas inflytande. Detta är mycket synd eftersom det kommer fler och fler vetenskapliga belägg för att en siesta, det vill säga en tupplur eller bara en långsam middag i goda vänners lag, under dagen gör underverk för hälsan.

Tjurfäktning har förekommit i Spanien i över tusen år och dess födelsevagga är Malaga. Visserligen har vissa städer i Spanien börjat förbjuda tjurfäktning men likt siestan den lär alltid finnas kvar i någon form då den är en del av den spanska folksjälen.

Storslagna festivaler i alla former förekommer flera gånger om året i så gott som varje spansk by och stad. Inget annat folk älskar att festa och dansa tillsammans under flera dagars ljuvlig hysteri som spanjorerna. Vilket osökt för oss in på vår nästa punkt:

Det spanska nattlivet är hektiskt, och man börjar inte festa förrän vid midnatt och slutar någon gång framåt småtimmarna. Alla festgalna människors högborg är huvudstaden Madrid. Man kallar New York för staden som aldrig sover, vilket är helt fel. Det är Madrid som aldrig sover. Spanjorerna överlag är nattmänniskor. När man började anpassa arbetstiderna efter övriga Europa, dvs. att man börjar jobba i ottan, löste spanjorerna denna kulturella krock med att helt enkelt sova mindre. Spanjorerna är Europas nattugglor och sover minst i världen enligt statistiken.

Fotbollen är religion i Spanien, och det mesta intresset kretsar kring de två stora antagonisterna Barcelona och Madrid oavsett var i Spanien man bor (Baskien är dock ett undantag).

Tapas är en liten portion mat, som kan vara i princip vilken maträtt som helst. Huvudsaken är att man går från tapasbar till tapasbar och beställer respektive etablissemangs specialitet.
Läs också: Billiga hotell i Spanien Boka flyg online Fynda villor på Solkusten