Saltsjöarna

Costa Blanca – Köpa bostad eller åka på semester? Stor guide till området

Costa Blanca

Det som främst lockar svenskar att semestra och/eller köpa bostad på Costa Blanca är solen, havet och den avslappnade livsstilen. Det skadar heller inte att det är billigt att skaffa ett boende här, och att mat och dryck etc. är mycket billigare än i Sverige. Dessutom erbjuder alltfler svenska och norska flygbolag lågprisflyg till huvudorten Alicante. Till exempel innebar Norwegians satsning med regelbundna flyg till låga priser från Karlstad och Umeå till Alicante att intresset för denna del av Spanien ökat ytterligare. Dessutom släppte redan för något år sedan HSBC, en av de största globala finansinstitutionerna, en rapport som fastslog att Costa Blanca en av de absolut bästa regionerna i världen att köpa bostad i just nu.

I denna kombinerade reseguide/köpguide tänkte vi därför gå igenom de bästa orterna på Costa Blanca för såväl dig som vill åka på solsemester som för dig som vill köpa en bostad i området. Vi ger tips på de bästa sevärdheterna, städerna och finaste stränderna. Vi avslutar med allmän information om Costa Blanca, med karta och fakta om klimatet, etc.

Läs vår artikel om att investera i Spanien. Siffror på hur väl Costa Blanca står sig i konkurrensen, etc.

Skulle du vilja köpa bostad på Costa Blanca? Skriv till emil@spanskafastigheter.se för mer information. Se också vår internationella dottersida.

För uthyrning av hotell eller bostäder (inklusive långtidsuthyrning, så kallad long stay) rekommenderas Hotels.com. Boka long stay villor och lägenheter till marknadens bästa priser.

Noterbara områden och stränder på Costa Blanca

Utsikt över Alicante från slottet Huvudstaden på Costa Blanca är Alicante. Det är också hit flygen anländer. Dock är Alicante stad för de flesta mer en sluss vidare mot andra orter. Staden, som har över 300, 000 invånare, är dock värd en utflykt om du har tid. Här finns shopping (priserna på kläder etc. är dock ganska höga), bra restauranger, kultur och historia. Precis som Malaga på Solkusten har även Alicante stad flera fina stränder i sin direkta närhet, som Playa de San Juan. Den stora turistattraktionen är dock det gamla slottet Castillo de Santa Bárbara.

Torrevieja är den absolut mest populära orten i närheten av Alicante. Det går en ny direktbuss till Torrevieja varannan timme från flygplatsen. Restiden ligger på cirka 40 minuter (6 mil). Det är heller inga problem att hyra bil under sin semester i området. Motorvägen N332 är nybyggd och fyrfilig och hyrbilar är billiga. Vi tycker dessutom att trafiken är lugnare här jämfört med till exempel Grekland eller Italien.

Hamn i Torrevieja

Torrevieja är den ort som vi får överlägset flest förfrågningar om att hyra semesterbostad i, långtid såväl som korttid. På grund av de för närvarande mycket låga priserna på fastigheter i området ligger Torrevieja även i toppen för förfrågningar om bostäder till salu. Ingen köper dock i Torrevieja stad, utan man föredrar till exempel La Mata (5 kilometer nordöst om Torrevieja) som har en mycket fin strand, enligt många en av Spaniens bästa. Torre La Mata är befriad från de typiskt höga hotellen, och såväl turister som lokalbor hyllar områdets genuint spanska charm. Det är främst detta som gjort La Mata till ett populärt bostadsområde för den som vill köpa en relativt billig bostad nära stranden. Nuförtiden går det att få mycket bostad för pengarna här.

Guardamar är en förlängning av La mata. Du kan promenera hela vägen längs havet från La mata till Guardamar. Det tar ungefär fyra timmar om man går i normaltakt. Längs havspromenaden passerar du bland annat ett område som heter Pinomar. Detta är ett lugnt område som var populärt i början av 80-talet.

Vad det gäller att köpa bostad är Orihuela det kanske allra mest populära området på Costa Blanca just nu. Alla refererar till Orihuela som ”södra Torrevieja”, men orten är en egen kommun, vilket kan vara bra att känna till. Ciudad Orihuela ligger ett par mil inåt landet, vid foten av berget Sierra de Orihuela. Men området sträcker sig alltså ända ner till medelhavet. I trakterna odlas det citroner, apelsiner, granatäpplen, bomull och massor av läckra grönsaker. De många vackra monumenten och byggnaderna vittnar om områdets mycket rika historia.

Strand i Cabo Roig Cabo Roig är ett exklusivt men trots detta mycket prisvärt område, 20 minuter från Orihuela (35 minuter från flygplatsen)! Vid den vackra viken, som övervakas av ett gammalt fort, byggt på 1500-talet som skydd mot pirater, ligger sandstränderna La Caleta och Cala Capitain. Nedanför Cabo Roig ligger Mil Palmeras. Många vill åka på visning här, men få köper då Palmeras har sett sina bättre dagar och är fattigt på aktiviteter.

Gyllene strandAndra populära områden i närheten är Playa Flamenca med sina gyllene stränder, La Cenuela och La Zenia (höger innan bron till La Zenia ligger Spaniens fjärde största köpcentrum). Här finns närheten till hav och aktiviteter som ridning, golf, shopping, etc. Områdena är fräscha och mycket är nybyggt. Zeniamar är för övrigt ett mycket attraktivt bostadsområde för skandinaver, som påminner lite (men kan inte riktigt mäta sig med) Costa del Sols juvel Capistrano Village.

Ett par kilometer inåt landet, från La Zenia, ligger Villa Martin med fyra golfbanor för den som vill bo nära golfbanor. Det vimlar dock av golfbanor längs hela kusten. Vill du ha en riktig utmaning, boka in dig på golfbanan som ligger vid stranden i Alicante. Den har designats av legendaren Seve Ballesteros och lär innehålla flertalet svåra vattendrag och sandbunkrar.

Cirka en mil nordväst om Torrevieja ligger bergsområdet Quesada med sin spektakulära klippa. Områdets ökenlandskap för tankarna till westernlandskapen i amerikanska Arizona eller Nevada. Doña Pepe är ett område som är ett mycket bra alternativ för dig som vill köpa bostad runt Quesada. Här finns allt man behöver, bostäderna är billiga och stränderna (det finns två att välja mellan åt olika håll) ligger inte mer än en mil bort.

Benidorm skylineBenidorm är en semester-klassiker och fortfarande turistort nummer ett på kusten (läs: för britter). Här sjuder nattlivet, det vimlar av hotell, restauranger och olika typer av underhållning. Trenden är dock ganska tydlig, moderna resenärer vill ha lite mer genuina, inte fullt så ”turistiska” alternativ för semestern. Att köpa bostad här då? Det är många som kommer till Benidorm för att titta på hus och lägenheter till salu, men de brukar ändå välja någon annan ort längs kusten i slutändan. Om man inte har råd att bo direkt på stranden så skyms utsikten mot havet av de jättelika byggnadskomplexen. Faktum är att Benidorm, med strax över 70, 000 invånare, har flest höga byggnader per capita i hela världen.

Vår mäklare säger bestämt att ”ska man bo i Benidorm ska man bo på andra sidan vägen, i bergen med utsikt över havet”. Den vackra och högt belägna byn Finestrat är ett attraktivt alternativ. Finestrat som ligger 40 kilometer norr om Alicante anses vara Benidorms bästa område, med ett bra utbud av restauranger, SPA-anläggningar etc. Det kostar dock lite mer att såväl köpa som hyra bostad här.

Altea
Altea

Cirka 10 minuter norr om Benidorm, längs N-332, hittas kuststaden Altea. Staden, som ligger i en bukt med bergen som reser sig som torn i bakgrunden, är mycket bildskön. Orten har ett starkt kulturarv och har länge varit ett nav för konstnärer, skulptörer och författare. När Altea dessutom, ganska nyligen, invigde sitt universitet för kultur och konst förärades staden den officiella titeln ”Valenciaregionens kulturella huvudstad”. Stränderna kring Altea är lite steniga men ändå härliga och mycket rena. Den finaste av områdets stränder ligger i det alltmer populära området Albir (som dock behöver växa lite ytterligare för att bli attraktivt för köpare) 3 kilometer söder om Altea.

Klippan i Calpe Om vi fortsätter norr mot Valencia, ungefär cirka 12 kilometer, kommer vi fram till staden Calpe, vars mäktiga klippa, Peñon de lfach, blivit en symbol för hela Costa Blanca. Här finns 14 stränder av olika typer, varav alla är rena, oförstörda och mycket fina. I Calpe finns det fem hamnar. Den tveklöst mest populära är dock den som ligger vackert belägen precis vid foten av klippan. Calpe är ingen stad för den som söker vilt nattliv, utan riktar sig mot naturälskaren. Området erbjuder underbara vandringsleder genom den vackra naturparken, promenader längs gyllene stränder och exotiska laguner med rosa flamingor och mycket mera.

Gillar du vin? Besök då den fantastiska La Bodega del Garroferal beläget i Vall de Pop (i närheten av Calpe) mellan Alicante och Valencia.

Ytterligare en timme norr om Benidorm, längs kusten, hittar vi den fina lilla staden Denia. När det begav sig så dedikerade Romarna denna stad till gudinnan Diana och gjorde dess hamn till en av de mest trafikerade på hela Iberiahalvön. Denia har en 20 kilometer lång kustlinje, med fina sandstränder längs den norra delen och mer klippiga stränder i söder.

Guadalest
Guadalest

Sevärdheter och utflyktsmål 

 • Söder om La Manga, i närheten av Mar Menor,  hittas Calblanque, ett vackert naturparadis som är en av få kustremsor längs Medelhavet som lämnats orört, och nästintill oupptäckt. Här hittar du 13 kilometer av lugna vikar, stränder och fossiliserade stranddyner – vackert inramat av pinjeskogar och spetsiga klippor. Saltlagunerna drar till sig en hel myriad av olika fågelarter och kullarna och klipporna är hemvist åt en unik fauna. Området kan vara lite svårt att hitta, men kör Cartagena-La Manga-motorvägen och ta avfarten Calblanque, cirka en kilometer efter Los Belones, så kommer du in på en grusväg som leder till turistbyrån La Jordana.
 • SaltsjöarnaMissa inte saltsjöarna i utkanterna av Torrevieja (Salinas de Santa Pola). På kvällen lyser sjöarna upp i ett orange skimmer av alla kräftdjuren. Med bergen som tornar upp sig i bakgrunden är det en riktigt mäktig syn! I området som numera är en naturpark kan du, om du har tur, även få se rosa Flamingor. Området sägs vara en av de mest hälsosamma platserna i världen. En klient berättade att hans läkare rekommenderar, om man lider av psoriasis, att man badar 20 minuter, tre gånger i veckan, i sjöarna.
 • Apropå hälsosamma platser. Fortunas naturliga värmekällor är en riktig höjdare! Fortuna ligger cirka en timme inåt landet från Torrevieja. När romarna regerade över området lät de konstruera världens första (kända) lyxbad. Detta är alltså en kurort med en väldigt anrik historia. Vi rekommenderar varmt ett besök på någon av områdets Spa-anläggningar.
 • Valencia är en modern spansk storstad, belägen cirka 20 mil norr om flygplatsen i Alicante. Här finns otaliga muséer, butiker, etc. Från Valencia går det kryssningar till Mallorca. De kryssningar vi känner till tar cirka tolv timmar, och är 3-dagarsturer med avgång fredagar.
 • Katedralen de Santa Maria i Murcia är en av de mest välbesökta byggnaderna i Spanien. Murcia överlag har mycket kultur och historia att visa upp.
 • Guadalest ligger cirka 90 minuter norr om Torrevieja, 30 kilometer in mot landet från Benidorm. Guadalest är en förtrollande by som ligger på en klippa. Ovanför byn ligger de vackra ruinerna av ett gammalt slott och nedanför breder dalen, med den djupa och vackert turkosa sjön, ut sig. Vackert så det förslår!
 • Söderut längs Medelhavet hittar vi Costa Calida i regionen Murcia. Costa Calida är ett mycket fint, oförstört naturområde. Området med sina orörda stränder, vackra byar och böljande landskap sträcker sig ända ner till Almeria i östra Andalusien. Vi rekommenderar definitivt ett besök på Costa Calida, men samtidigt påpekar vår mäklare att många besöker, men ingen köper här. Det är helt enkelt för sömnigt. Om du föredrar just detta rekommenderas dessa nyproducerade lägenheter till salu i Murcia.
La Mangas landtunga
La Manga
 • La Manga är den två mil långa ”landtungan” på Murcia-regionens kust. Det är mycket vackert här, men det ligger ärligt talat lite ”offside”. Ursäkta ordvitsen, för visst tänker du väl på fotboll när du hör namnet La Manga? Svenska landslaget, och flertalet allsvenska klubbar, brukar nämligen förlägga sina träningsläger här. Det var för övrigt i La Manga som en tonårig Zlatan i en träningsmatch mot ett norskt lag upphävde tyngdlagen med ett par makalösa finter. Vid sidan av planen stod Ajax dåvarande tränare och tittade på, fullständigt förbluffad. Han drog efter att Zlatan nätat, enligt legenden, genast upp plånboken och erbjöd Malmö FF 80 miljoner för den magiske svensken.
 • Sydväst om La Manga ligger den historiska staden Cartagena. Staden grundades 227 år före kristus och väl värd ett besök för den som är intresserad av spansk historia. 
 • Utöver alla fina stränder, bergsområden och vitkalkade byar på Costa Blanca finns det, som sig bör för en internationell turistmagnet, alla möjliga typer av aktiviteter: vattenparker, djursafari, golf, med mera. Ta kontakt med närmaste turistbyrå när du anländer på din ort så får du broschyrer med information om denna typ av nöjesanläggningar.

Läs också: Boka hotell på Costa Blanca och så går det till att köpa hus i Spanien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med de mest prisvärda fastigheterna på Costa Blanca.

Fakta Costa Blanca

 • Costa Blanca är alltså ett kustområde i provinsen Alicante (som dessutom är namnet på områdets huvudstad) i Valencia-regionen.
 • Kustlinjen är 219 kilometer lång.
 • Costa Blanca har 149 städer/orter, med ett totalt invånarantal på 1,3 miljoner.
 • Det är cirka 40 mil till huvudstaden Madrid.
 • Till Malaga på Costa del Sol är det cirka 50 mil.
 • Vill du flyga till Alicante är det flygplatsen i Alicante eller den internationella flygplatsen Valencia som gäller. Flygtiden till Alicante ligger på cirka fyra timmar. Tips på var du kan boka flyg.
 • Valencia-regionen är Paellans hemland så passa på att äta paella här!  En annan kulinarisk specialitet är Turrone, nougat med honung och mandel. Området är dessutom en stor exportör av vin, olivolja och frukt.

Klimatet

Klimatet i Costa Blanca är mycket bra. Man har 320 soldagar om året och mycket milda vintrar. Det är inte heller många regndagar ens under vintern. I januari, som är den ”värsta” månaden, har man i genomsnitt bara 5 regndagar. I juli regnar det i genomsnitt bara en dag samtidigt som medeltemperaturen under sommaren är cirka 30 grader. Bästa tiden att besöka Costa Blanca, enligt oss, är maj då det är lagom varmt. Dock når inte temperaturen i medelhavet upp över 20 grader förrän i juni. Vattentemperaturen sjunker å andra sidan inte under 20 grader förrän i november.

Karta Costa Blanca

Karta Costa Blanca

Vill du köpa bostad på Costa Blanca?

Skicka en intresseanmälan nedan så återkommer vi så fort vi hinner.