Romersk teater

Spanien 2014 – siffror, festivaler, orosmoln och samtalsämnen

I denna artikel tänkte vi ta en titt på Spanien inför 2014 genom att analysera siffrorna och ta pulsen på de största händelserna under året.

Den konservativa regeringen (Folkets Parti, PP) är ganska slitna i kanterna efter tre långa år av åtstramningar och en rad skandaler berörande de folkvalda (inklusive statsministern, Mariano Rajoy). Om den spanska bostadsmarknaden 2014.

Visserligen börjar saker och ting se ljusare ut på många fronter, men regeringen är inte ute ur den mörka perioden än. Den spanska ekonomin är fortfarande beroende av internationellt stöd och ekonomin väntas krympa igen under första halvan av året, innan man äntligen går in i en tillväxtperiod som håller i sig flera kvartal i rad. En tillväxtperiod brukar föregås av att det ljusnar på bostadsmarknaden och det har det sannerligen gjort under detta år. För några veckor sedan kom det siffror på att priserna på bostäder till och med ökat med 0,9 procent (totalt sett har de dock sjunkit med närmare 50 procent sedan krisen eskalerade). Det kommer dock ta flera år innan flera andra sektorer i landet repar sig.

Samtidigt ska man inte glömma bort att reformerna har förbättrat konkurrenskraften (bland annat blir det färre helgdagar i landet under året), och bytesbalansunderskottet har utplånats. Tillväxten är runt hörnet och arbetslösheten håller på att kulminera. Regeringen kan med andra ord räkna med att överleva året.

Andra orosmoln på den spanska himlen är att separatiströrelsernas krav i såväl Baskien som Katalonien förväntas växa från en viskning till en storm under året. De flesta bedömare tror dock att denna storm, som vanligt, kommer att tyna bort i slutändan. Det skulle kosta för mycket för båda regionerna att bryta sig loss från Spanien.

Detta talar spanjorerna om 2014

Inför matchMan kommer förstås att diskutera Katalonien och Baskien och den alltjämt höga arbetslösheten. Men, det som man verkligen kommer diskutera med stor passion i de spanska fikarummen är ”La Roja”, det spanska fotbollslandslaget som beger sig till Rio för att försvara VM-guldet från 2010. Spanjorerna har redan lyckats med konststycket att försvara två europeiska mästerskap i rad, att försvara VM-guldet skulle göra denna generation spanska fotbollsspelare helt odödliga. Det ser dock, att döma av det senaste årets magra resultat, ut som om detta kommer bli en alltför svår uppgift.

Detta händer i Spanien 2014

Minsta lilla by med självaktning har sin egen festival, och alla är fantastiska på sitt sätt. Men låt oss ta en titt på några av de fester och karnevaler som borde uppmärksams lite extra under året:

 • Heliga tre kungars dag (när tomten åkt tillbaka till Nordpolen dyker de tre vise männen upp i Spanien för att fira Jesus födelse och hela landet firar detta) sker den 6 januari.
 • Vila de Cruces Chorizo Festival är en fest för den som gillar korv. Besök Villa de Cruces den 1 februari för en matfestival du sent ska glömma.
 • Den heliga veckan i Valencia sker den 13-19 april. Under dessa dagar klär ortsbefolkningen ut sig till figurer ur bibeln och man återskapar flera stora bibliska händelser. Dans, sång och mat är självklara ingredienser i denna mycket katolska tillställning.
 • Las Cruces de Mayo, tidpunkten då alla invånare i Granada dansar och sjunger längs gator prydda av vackra blomsterarrangemang sker i maj. Helt klart en av Spaniens mest uppskattade tillställningar.
 • Tjurrusningen i Pamplona sker mellan den 6 och 14 juli.
 • Gillar du klassisk teater? Besök då ”lilla Rom”, Merída, som framför de episka verken på den UNESCO-skyddade romerska teatern mellan 4 juli och 24 augusti. Denna teatervecka är en årlig tradition som väcker allt större internationell uppmärksamhet.
 • Tomatina, tomatkastningen, sker i Bunol den 27 augusti. Nytt för i år är att man måste ha biljett (plus att man infört en ny skatt) för att delta. Allt för att undvika det stegrande kaoset under festivalen. Men roligt har man!
Romersk teater
Merída

Spanien i siffror 2014

 • BNP-tillväxt: 0,3%
 • BNP per capita: $ 28.410 (PPP: $ 32.610)
 • Inflation: 0,9%
 • Budgetbalans (% av BNP): -6.8
 • Befolkning: 46,7 miljoner
 • Källa: The economist.

Läs också: introduktion till Spanien.