Guide till Palma stad – Mallorca

Palma de Mallorca är huvudstaden på ön med samma namn och regionhuvudstad för ögruppen Balearerna. Staden, som idag har närmare 300 000 invånare, är en klassisk semesterort som bland annat vi svenskar har besökt i närmare 60 år. Det första charterflyget från Sverige till Mallorca landade faktiskt redan 1955. Läs mer om billiga flyg till bland annat Mallorca.

Nöjesliv Palma

Palma har ett vida känt – ökänt enligt vissa – nöjesliv. Klart är att nöjeslivet i Palma generellt är mer hektiskt än på många andra orter, men staden kan ändå bjuda på något för alla.

Palma är hem för en av världens mest kända nattklubbar, nämligen Titos. Denna nattklubb har varit igång sedan 1950-talet och antalet kända personer som har besökt den är för många för att räkna. Palma har också en världsberömd bar, Abaco, som serverar de största drinkarna du någonsin har sett och kommer att se.

Ingen spansk stad är komplett utan festivaler, och i Palma finns både traditionella festivaler och moderna sådana. Festival Isladencanta är en höjdpunkt på kalendariet. Denna festival, som går av stapeln i juli varje år, är ett måste för den som älskar musik. Festa de l’Estendard är Palmas kända nyårsfestival som du inte får missa om du besöker staden över nyåret.

Staden har också riktigt bra shopping. Framförallt rekommenderas en promenad längs gågatan Calle Olmos. Ett hett shoppingtips vad det gäller Spanien i allmänhet och Palma i synnerhet är att du handlar skor (missa inte Carmina Shoemaker), som är både snygga och prisvärda här. Även läderprodukter och pärlor håller hög kvalitet och är billiga på Palma de Mallorca. Obs, det är inte riktigt kutym att pruta i butiker på Mallorca, men på marknaderna går det alldeles utmärkt (fast inte på frukt och grönt förstås). Missa heller inte att besöka den utmärkta saluhallen Mercado de l’Olivar.

Reseguide Palma

Sevärdheter i Palma

De flesta av de historiska sevärdheterna i Palma ligger i den historiska stadskärnan. Några av de landmärken som rekommenderas är katedralen (La Seu) som är uppförd i en distinkt egen gotisk stil, det romerska badet (Banys Àrabs) och den imposanta arenan för tjurfäktning.

La Seu

Palma är också hem för ett par museer av hög klass. På Museo de Arte Español Contemporáneo kan du ta del av konst från bland annat Salvador Dalí, Joan Miró och Pablo Picasso, och vid slottet Castell de Bellver, som är en sevärdhet i sig, finns unika samlingar av statyer och antika artefakter.

Palma historia

Palma var bebott redan under bronsåldern, men det var romarna som var först med att uppföra en stadsbildning. Därefter anlände, i tur och ordning, vandalerna, bysantinerna och morerna. Det var morerna som började bygga upp en mer modern stad och under morernas styre var staden relativt betydande runt Medelhavet.

Jakob av Aragonien intog Palma år 1229 och något år senare blev staden huvudstad i kungariket Mallorca. Palma växte nu fram till att bli en viktig handelsstation och fram till 1950-talet var det handeln staden var känd för. Idag är det i stället turismen som är nummer ett i både Palma och på Mallorca som helhet.

Läs guide till boende, flyg, orter etc. på Mallorca.

Kommunikationer

Utbudet av flyg i form av både flygstolar och charterresor till Palma är mycket stort mellan april-oktober så det är inte svårt att hitta flyg till Palma. Palmas flygplats ligger endast 9 km från centrum och transfern tar bara omkring 15 minuter med buss eller taxi.

Boende Mallorca

Under senaste åren har man satsat hårt på att lyfta stadens rykte genom att satsa på exklusiva all inclusive-resorts. Denna strategi har varit mycket lyckosam (vilket också lett till ökade huspriser på ön. Boenden här är generellt sett mycket dyrt). Det känns dock som att all inclusive-trenden håller på att dö ut lite. Folk tycker att den gastronomiska resan är halva nöjet. Särskilt i en stad som Mallorca som erbjuder flera internationella restauranger i toppklass.

Vi rekommenderar att ni bokar billiga hotellrum via hotels.com, gärna i den historiska delen av staden! Här hittar ni alla deras erbjudanden för Mallorca just nu.. Billigare boende än så är svårt att få tag i här. Tips på fler hotell. 

Tyvärr erbjuder vi ännu inte long stay (lite för höga priser) av bostäder här, men återkommer i ämnet om detta ändrar sig.

Väder Palma

Palma har ett typiskt medelhavsklimat med varma somrar och svala vintrar. Jämfört med de flesta av orterna på den södra och östra delen av det spanska fastlandet är temperaturerna i Palma betydligt mer behagliga. Sommartid ligger medeltemperaturen på omkring 25 grader och det blir sällan mer än 35 grader.

Bankobjekt på Palma

Det finns fortfarande ett relativt bra utbud av bankåtertag kvar i staden, inte så många hus, men väl lägenheter till bra priser. Förvänta er dock inte alltför (många har en orealistisk uppfattning om prisbilden på bostäder) bostad för under miljonen – detta är trots allt en populär storstad på en mycket eftertraktad ö. Räkna med något enklare lägenheter (visst renoveringsbehov) för priser kring 50 000 Euro och uppåt.

Priserna sjönk aldrig lika mycket under krisen på Mallorca som på fastlandet. Därför erbjuder vi endast bankobjekt på i Palma och övriga Mallorca. Vill du ha en bostad i det övre segmentet (2 miljoner och uppåt) hänvisar vi till annan mäklare.

Det gäller också att vara ganska snabb i vändningarna om man ska göra ett klipp på en bostad på Palma. De bästa objekten försvinner fort när de kommer ut. Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information.

Läs också: Lägenheter till salu på Mallorca.

Köpa bankobjekt i Spanien.