Mallorca – Guide till resor, sevärdheter och bostadsmarknaden

Mallorca är den största ön i ögruppen Balearerna som ligger i baleariska havet cirka 300 km från det spanska fastlandet. Balearerna består av över 100 öar. Mest noterbara utöver Mallorca är Menorca, Formentera och Ibiza. Mallorca är framför allt känd för sin turism, särskilt från Skandinavien, och varje år är det flera hundratusen som söker sig till Mallorca för att ta del av sol och bad.

Nöjesliv Mallorca

Mallorca bjuder på en intressant blandning av sömniga små byar och soldränkta charterorter. Dessutom ståtar ön med en modern storstad i form av huvudstaden Palma. Det är självklart i huvudstaden som nöjeslivet är som störst, men på varje charterort finns ett större eller mindre utbud av barer, restauranger och nattklubbar. Under de senare åren har utbudet blivit alltmer exklusivt och detta avspeglar sig i såväl shopping, som boende, restaurangutbudet och priser på bostadsmarknadThe beach at Santanyí, southern Mallorca.en. Mallorca bjuder också på en mängd nöjen för barnen. Bland annat finns ett antal vattenland av hög klass som är värda ett besök. Även vuxna kan ha riktigt roligt på dessa vattenland!

Sevärdheter och turistorter på Mallorca

Varje ort på Mallorca har ett utbud av intressanta sevärdheter, även om de nyare charterdestinationerna kanske inte har något överflöd av saker att se. Några särskilt intressanta orter är Pollença, Sóller, Manacor och Valldemossa. Ett tips är att hyra bil och utforska ön på egen hand. Tips på bra biluthyrningsföretag. Cala d´OrCala dÒr betyder ”den gyllene bukten”. Cala dÒr ligger på Mallorcas vackra östkust och har fem stränder inbäddade i en bukt. Här återfinns också en exklusiv marina, med butiker och härliga restauranger. Cala Mayor som ligger utanför Palma är en av de äldsta turistorterna på ön. Cala Mayor har en riktigt härlig strand samt en hel del liv och rörelse på huvudgatan Joan Miro. I Cala Mayor återfinns ett Miró-museum och kungafamiljens sommarhus. Pollença bjuder på en slående natur och ett stycke autentisk mallorcansk kultur. Här finns mycket att se, såsom till exempel klostret på toppen av Puig de Pollença. Staden är ett paradis för alla som älskar att vandra. Puerto de Sóller Sóller som ligger i undersköna apelsindalen är en liten stad där nästan varje byggnad har ett historiskt och arkitektoniskt värde. Det går utmärkt att köra bil till staden, men ett bättre alternativ är att ta tåget från Palma. Tågresan är nämligen mycket vacker. Manacor är hem för två unika grottor och en underjordisk sjö. Det går utmärkt att besöka grottorna och det finns guidade turer. Manacor har också ett härligt utbud av marknader och kan också ståta med rika arkeologiska fynd. Alcudia ligger på nordöstra Mallorca. Detta är öns charter-Mekka, i synnerhet då för barnfamiljer. Valldemossa är en sevärdhet Valldemossa är hem för ett unikt kloster som idag fungerar som ett museum där du bland annat kan se det rum där Chopin bodde under sin tid på Mallorca. Stranden är cirka en mil lång och kantas av stora hotell-komplex. Cirka 15 minuters bilfärd från Palma återfinns Santa Ponsa som är en relativt liten, men mycket modern turistort. Orten har en fin strand, inbäddad i en skyddad bukt, och närhet till golfbanor. Magaluf är den stora fest-staden som årligen lockar till sig tiotusentals ungdomar från hela Europa, men främst Storbritannien. Magalufs granne Palmanova är lugnare och mer inriktad på vuxen-turism. Palmanova har tre stränder och fina bukter. Cala Millor ligger på östkusten. Enligt många är den 2 kilometer långa stranden en av öns allra finaste. Cala Millor har utflyktsmål som de berömda Drakgrottorna, bra restauranger, golf-möjligheter och butiker. Ett resmål som passar alla.

Mallorca historia

Mallorcas historia inleds under bronsåldern, men utvecklingen tog fart först under romarnas styre. Under morernas styre mellan omkring år 800-1220 blev Mallorca en viktig handelsplats för trafiken mellan det spanska fastlandet och andra delar av Medelhavet. Denna tradition har fortsatt sedan dess. Handeln har dock på senare år fått stå tillbaka för den ökade turismen. Från 1950-talet och framåt har Mallorca varit en av de främsta charterdestinationerna i Europa. De senaste åren har man lyckats omdefiniera sig själva och stimulerat byggnationen av lyxhotell, resorts spa-anläggningar, Michelin-restauranger etc. och förvandlas sakta men säkert till ett alltmer exklusivt resmål för de med mycket pengar.

Flyg, resor, och boende Mallorca

Mallorca har en internationell flygplats och den ligger precis söder om huvudstaden Palma de Mallorca. Anslutningarna från Sverige är många och du har möjlighet att flyga både med lågprisbolag, med charterflyg och med reguljärflyg. Läs våra tips på billiga flyg till bland annat Palma. Från Palma strålar en handfull motorvägar väster, öster och norrut, och generellt sett går det utmärkt att resa runt med bil på ön. Det finns också ett par järnvägslinjer på Mallorca. Långtidshyra bankobjekt Bankerna har börjat hyra ut fastigheter som man äger över hela Spanien på long stay (minst 1 år). Det finns inte så många alternativ på Balearerna ännu, men listan växer. Läs mer om långtidsuthyrning i Spanien. Hotels.com har ett fint utbud av lägenheter och hus för uthyrning. De har även ett fint utbud av lantliga boenden. För bokning av hotell, lyx eller budget, över hela ön rekommenderas också Hotels.com som har prisgaranti, världens största utbud och prisgaranti. De har också alltid olika typer av sista-minuten erbjudande. Samtliga billiga erbjudanden för Mallorca hittas här. Två hotell som länge varit favoriter bland svenskarna är Hotel Tres och Hotel Portixol på Palma. Det sistnämnda var en pionjär vad det gäller lyxiga designhotell på ön. Resor till Mallorca

Vädret på Mallorca

Mallorca har ett behagligt medelhavsklimat med ljumma vår- och höstmånader och sommartemperaturer som inte blir alltför höga. Just de lite lägre sommartemperaturerna är något som uppskattas mycket av svenska besökare. Högsäsongen på Mallorca varar från maj till oktober.

Bostadsmarknaden – söker du hus eller lägenhet på Mallorca satsa på bankåtertag

Bostadsmarknaden på balearerna är spännandeNyligen utsåg The Times Mallorca till att vara den bästa platsen i världen att bo på och alltfler britter väljer Palma som en ”pendlar-destionation” då det går många flyg till staden, och det är bara 10 minuters bilfärd från flygplatsen till centrum. Läs vår stora artikel om att investera i spansk bostad (viktig information om Mallorca.) Priserna på bostäder på Mallorca är dock överlag dyra. Detta gör det till mer eller mindre ett måste att satsa på bankåtertag om man ska köpa här. Vi samarbetar bland annat nära med storbanken La Caixa som har massor med prisvärda bankobjekt på ön (även Menorca och Ibiza). I skrivande stund finns det närmare 300 bostäder i databasen bara hos La Caixa. Priser från 33000 Euro (oftast renoveringsobjekt i denna prisklass) och uppåt. Priset på villan vid havet på bilden ovan ligger för övrigt på 1000 000 Euro. Stora, strandnära villor kostar så här mycket även när de är kraftigt reducerade i pris av bankerna… [uppdatering oktober 2016] Enligt Diario de Mallorca så har priserna på bostäder på Mallorca sedan boomen 2008 gått ner i pris ca 34,3%. Mallorca är dock ett av de områden i Spanien som går snabbast framåt. Sedan 2015 så har priserna gått upp ca 9,6% och då kan det jämföras med den generella uppgången på bostäder i hela Spanien som ligger på 2,4%. Om du inte satsar på konkursobjekt (från cirka 50000 Euro) kan du räkna med följande priser i Palma. 250 000 Euro och uppåt för en lägenhet i Palmas historiska ”palacios”. Ska du ha en penthouse-lägenhet med 3 sovrum och havsutsikt startar priserna från 75000 Euros. Det bästa valet är hur man än vrider och vänder på det, oavsett om man ska bo i centrala Palma eller i någon mindre badort att satsa på konkursobjekt. Det mest populära nu (endast ett par kvar i skrivande stund) är nybyggda lägenheter med 2 sovrum på Cala dÒr från 155400 Euros. Skriv till info@spanskafastigheter.se Ange vad du söker och var på Mallorca. Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev för Mallorca (och Menorca och Ibiza) här. Video med sevärdheter Mallorca