Guide till Gibraltar – apor, delfiner och branta klippor

Tocamos la Roca...Gibraltar ligger på pyreneiska halvön vid Gibraltar sund. Området är sedan 1704 i brittiskt ägo efter Spanien förlorat det spanska tronföljdskriget. Gibraltars historia är späckat av krig och hot om krig då området anses ha mycket stor strategisk betydelse. Den som äger Gibraltar kontrollerar också porten till medelhavet.

Sevärdheter i Gibraltar

Ett måste är förstås att vandra uppför Gibraltarklippan och titta ut över havet. Vid Europa Point, den sydligaste spetsen på klippan, där medelhavet möter Atlanten kan man se ända till Afrika en klar dag.

Aporna är Gibraltars största turistattraktion

De berömda aporna i Gibraltar huserar vid ”Upper Rock” (vid ”Ape´s Den”).  Dessa är de enda vilda aporna (Barabary-apan) i Europa och ingen vet säkert hur eller när de anlände till klippan. Aporna är den starkaste symbolen för hela Gibraltar och låg under brittiska arméns beskydd fram till 1991.

Man kan åka på delfinsafari året runt i Gibraltar då Gibraltarbukten är rikt på delfiner, valar och andra intressanta havsdjur. Har du tur kan du till och med få se delfiner simma längs med båten på färjan till Tanger. Det finns flera olika båtar som erbjuder en tur till delfiner. Dessa turer kostar 100-200 kronor och tar en till en och en halv timme beroende på var delfinerna befinner sig. Vi var på en fantastisk liten båttur med Gibraltar Blue Dolphin Safari Group som har sitt kontor  precis vid marinan. Här kan du se en film med undervattensbilder från vår magiska tur!

Dessutom är Gibraltar ett tillhåll massor av olika slags exotiska fåglar vilket förvandlat området till något av ett paradis för fågelskådare.

Droppstensgrottan St. Michaels är helt klart värt en utflykt om man gillar grottor.

Det finns massor av bra museer i Gibraltar. Bland annat The Gibraltar Museum som med olika filmer och föremål skildrar klippans spännande historia. Allt från ben från neandertalarna som bodde här fram till för 30, 000 år sedan till de allierades krigsoperationer som utgick från Gibraltar under andra världskriget.
Shopping i Gibraltar. Staden är inte stor, men Main Street erbjuder ändå en hel del shopping av kända märken. Priserna är dock inte mycket att hurra för egentligen. I början av Main Street ligger ett antal apotek där turisterna flockas för att köpa mediciner som annars är receptbelagda inom EU. Tänk dock på att tullen kan ha stora invändningar med införsel av receptbelagda mediciner… Alkohol och cigaretter är för övrigt billigt På Gibraltar. Fakta Gibraltar

  • Invånarantal: 29000.
  • Valuta: Brittiskt pund och Gibraltarpund (de flesta etablissemang accepterar dock Euro om än till en dålig kurs).
  • Yta: 6,5 kvadratkilometer.
  • Språk: Engelska är det officiella språket, men majoriteten av Gibraltarbor pratar även spanska.
  • Landsnummer: 350.
Har du varit i Gibraltar och dela med dig i vår reseguide lämna gärna en kommentar nedan! Läs också: Hyr bostad runt Marbella, (och ta buss eller bil till Gibraltar) vilket är ett trevligare och billigare alternativ för boende. Om billiga hotell Tips på billiga flyg Hitta billigaste hyrbilen i Gibraltar och Spanien