Sagrada Familia

Flytta till Barcelona? Satsa på bankåtertagna lägenheter i utkanterna

Sagrada FamiliaBarcelona är ett av världens mest vibrerande storstadsområden och dess kombination av pulserande storstadsliv, stränder, historik och framtidsanda gör det till en mycket fascinerande plats. Priserna på bostäder här är dock på grund av dessa skäl generellt sett mycket höga. Guide till Barcelona.

Trots detta är staden topp 10 på sökningar från Sverige i kategorin Utland/Spanien på Blocket. Intresset för att köpa bostad i Barcelona är högt.

Det finns dock trots det eviga intresset för att köpa bostad i staden få svenska mäklare som satsar på Barcelona. Detta helt enkelt för att priserna där är markant mycket högre jämfört med resten av Spanien (även om priserna här också sjunkit rejält under krisen). Gemene svensk vill dessutom gärna ha 2 sovrum med havsutsikt i centralt läge. Detta segment är dock tyvärr något endast de riktigt förmögna har råd med i Barcelona.

Men det finns alternativ. Vår nära samarbetspartner, storbanken La Caixa (numera Holabank) har ett stort fokus på Barcelona då man har sitt ursprung och huvudkontor i den Katalanska huvudstaden. De lånar även ut mellan 70-90 %, och du kan ansöka online.

De har hundratals bankobjekt, hus och lägenheter (samt kommersiella fastigheter) i databasen. Det tillkommer ständigt nya. De har också svensktalande mäklare på plats som samarbetar direkt med oss.

Vi samarbetar även med en av de större aktörerna av resale i området (de har även investeringsobjekt med licenser för uthyrning).

Obs, ett ypperligt exklusivt område för en investering är Sitges, ”Spaniens St. Tropez”.

Skriv upp er för vårt nyhetsbrev för fastigheter i Barcelona här.

Om priserna samt restriktioner på uthyrning

Marknaden i Barcelona nådde sin topp 2007 med ett genomsnittpris per m2 på 4732 euro och låg som lägst 2013 med ett genomsnittpris på 2957 euro. En sänkning på ca: 40% . Sedan 2013 fram till årskiftet 2016 har marknaden i Barcelona stigit ca: 6-7%.

Nu skiljer sig priserna ganska mycket mellan de olika stadsdelarna och olika källor har lite varierande uppgifter på genomsnittet på kvadratmeterpriset, men procenten är den samma, dvs ca: 40% mellan peak och botten.

På grund av att man slutat ge nya licenser till turistlägenheter så har man gett skattelättnader till investerare som köper lägenhet och hyr ut till långtidsboende istället. Man insåg att intresset av utländska investerare sjönk snabbt och försöker kompensera för detta. Det är ofta inte lika hög avkastning men investeringen är samtidigt mycket lägre.

De flesta skandinaver köper hur som helst inte i Barcelona i syfte att hyra ut lägenheten. Det finns bättre marknader för detta specifika syfte. Har man en större budget att röra sig med finns det dock stora pengar att göra på denna enormt populära marknad (orsaken till att man införde restriktionerna var ju trots allt för att man ville dämpa den alltmer växande turismen). 

Vad det gäller ”billiga bankobjekt” kan det inte nog understrykas att detta rör sig uteslutande om mer eller mindre renoveringsobjekt i utkanterna av Barcelona. Det går helt enkelt inte att få tag i en ”fräsch etta” med terrass i ett centralt läge för runt en miljon SEK.

Läs om vilka områden i Spanien som ger högst avkastning när man investerar.

Skriv till info@spanskafastigheter.se om du söker någonting i ett specifikt område så låter vi den svenske mäklaren scanna marknaden efter just detta. Om vi ev. rekommenderar bankobjekt istället beror på vad och var du söker.

Satsa på hus eller lägenhet i utkanten om du ska flytta till Barcelona

Roda de Ter utanför Barcelona
Roda

Eixample är en bra stadsdel då den är väldigt central, men fortfarande utanför de alla ”värsta” centrum-delarna som myllrar av turister. Husen är också modernare men fortfarande i klassik fin stil om man jämför med tex Borne som ligger mitt i staden och består av väldigt gamla hus. Poble Neu blir även mer och mer populärt. Poble Neu ligger relativt nära city och det är nära till stranden. Skillnaden här är att det byggs mer nytt så standarden är högre.

Ett billigt alternativ är att satsa på en lägenhet eller hus i någon av orterna utanför staden.
Ett bra exempel är Roda del Ter, som ligger en timmes bilväg, cirka 80 kilometer från centrala Barcelona. Staden ligger i kommunen Comarca de Osona, nära Ter-floden.

Lägenhet i Roda, BarcelonaI skrivande stund finns det till exempel nybyggda lägenheter till salu i Roda från 45000 Euro upp till 95000, (1-3 sovrum). Samtliga lägenheter har aluminium-fönster, fullt utrustade kök, uppvärmning, etc. Vissa har också terrass eller trädgård. Finns 6 stycken kvar till försäljning, men detta är som, sagt bara ett exempel.

Det finns fortfarande massor av bankobjekt i och runt Barcelona. I själva Barcelonés finns det lägenheter från 43800-241000 Euros.

Zoner som banken har i sin portfolio: Alt Penedes, Anoia, Bages, Baix Llorbregat, Bergueda, Barcelonés, Garraf, La Selva, Mareseme, Osona, Valles occidental och Valles Oriental.

Det mest vanliga tillvägagångssättet är att du anger dina kriterier: ungefärligt läge, typ av boende, antal sovrum etc. och sedan kommer ner på visning. Läs mer om hur det går till att köpa bankobjekt i Spanien.

Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information.

Centrala Barcelona