Fakta om Spanien – samt en överblick över Spanien, från nord till syd

Spansk tjurSpanien är ett mycket stort land, med en lång och brokig historia, och de olika provinserna är i mångt och mycket väldigt olika varandra vad det gäller kultur, natur, arkitektur, mat och i vissa fall till och med språk. Vi börjar denna artikel med en områdesguide till de mest framträdande områdena i landet. Vi avslutar artikeln med snabbfakta om Spanien.

Kort guide till Spanien – nord till syd

Barcelona är den Katalanska huvudstaden känd för La Ramblas, La Familia Sagrada, fotbollslaget FC Barcelona, den gotiska gamla staden och sprudlande marknader. I närheten av Barcelona hittas bland annat Catalunya (Salvador Dalís födelsestad), vandringslederna på det tuffa berget Montserrat och badorten Sitges.

Baskien: Det lynniga folket bjuder på bland annat Spaniens kulinariska huvudstad San Sebastian och det ikoniska, moderna Guggenheimmuseet i huvudstaden Bilbao.

El Guggenheim nattetid

Camino de Santiago: Denna pilgrimsled med svenskt namn Jakobsleden (första vandringen skedde år 950) startar i franska Le Puy och avslutas i katedralen i Santiago de Compostela, staden som är ett nav i det gröna Galicien.

Cantabria utgör den rustika norra kustremsan av Spanien. Här hittar man bland annat förhistorisk konst i världsklass (Altamira-grottorna) och fantastiska bergsvyer från Picos de Europa.

Salamanca är Spaniens universitetsstad nummer ett. Många anser också att staden har landets finaste torg.

Salamanca

SegóviaMadrid: Madrid är inte bara politisk huvudstad utan också ett huvudsäte för konst med bland annat museet Prado. I huvudstaden är man också bäst på att festa, och gör det länge och ofta. Nordväst om Madrid hittas även de mysiga och historiskt intressanta städerna Segovia och Àvila.

Toledo är den gamla huvudstaden som numera är mest känt för sin magnifika katedral och hemmasonen El Greco.

Andalusien är hjärtat i den spanska folksjälen. Här återfinns Granada med sitt fantastiska Alhambra-palats, den historiska staden Cordoba, Sevilla med sin flamenco och arkitektoniska prakt. Mellan dessa två regioner och ”Europas Kalifornien” Costa del Sol ligger otaliga, vitkalkade byar inkilade i det vackra och böljande landskapet.

Atardecer i Sevilla

Strand Costa del SolCosta del Sol har det bästa klimatet på fastlandet i Europa och flera härliga gamla fiskebyar som förvandlats till badorter som Torrox Costa, Torre del Mar och inte minst svenskarnas nya favorit Nerja. Regionens huvudstad är Malaga som genomgått stora förskönande förändringar de senaste åren med breda avenyer och en ny marina. Väster om Malaga hittas den numera lite slitna gamla ”svenskbyn” Fuengirola, badorten Mijas Costa och den eviga jetset-orten Marbella, där kändisar, lyxbåtar, kungligheter och exklusiva modemärken fortsätter att sätta en stark prägel på staden.

Åker vi norrut igen längs kusten passerar vi så småningom det oförstörda naturlandskapet Costa Calida, och längre norrut ligger Costa Blanca med bland annat populära badorten Torrevieja med sina berömda saltsjöar, och regionens huvudstad Alicante.

 

PaellaValencia är känt för sin moderna arkitektur, apelsiner, och förstås, att det här var nationalrätten Paella föddes. Guide till sevärdheter etc. i Valencia.

Javea, Costa Blanca

Fakta Spanien

Spanien är ett underbart land, det vet svensken som känner till den eviga solen, de glada och trevliga människorna och den goda maten. Men känner du till nedanstående fakta?

 • Befolkningsmängd: cirka 47 miljoner
 • Befolkningstäthet 2008: 92 invånare per kvadratkilometer
 • BNP: 1 493 513 US dollar (2012, tolva på den globala listan)
 • Födelsetal: 1,30
 • Huvudstad: Madrid
 • Internetdomän: .ES
 • Landsnummer: +34
 • Medellivslängd: 82,4 år för kvinnor och 78,6 för män
 • Nationaldag: 12 oktober
 • Nationalsång: Marcha Real
 • Högsta punkt: Teide på Teneriffa som ligger 3718 meter över havet
 • Högsta uppmätta temperatur: Murcia, 47, 2 Celsius (4 juli, 1994)
 • Statsskick: Parlamentarisk monarki
 • Största stad (befolkning) Madrid (näst största stad är Barcelona och Valencia är tredje största stad)
 • Största religion: katolicismen
 • Största ekonomiska sektorer: turism, kemiska produkter, industrivaror, mode, komponenter för konstruktionsindustrin
 • Tidszon fastlandet: Central European Time (o timmars tidsskillnad mot Sverige)
 • Valuta: Euro
 • Yta: 504782 kvadratkilometer

Provinser:

Asturien, Madrid, Kantabrien, La Rioja, Navarra, Biscaya, Barcelona, Gipuzkoa, Alicante, Murcia, Álava, Almería, Málaga, Castellón, Pontevedra, Cádiz, Granada, Girona, Tarragona, Huelva, León, Burgos, Toledo, Albacete, Huesca, Zaragoza, Teruel, Valladolid, Las Palmas, Ciudad Real, Sevilla, Orense, Salamanca, Soria, Ávila, Badajoz, Jaén, Valencia, Córdoba, Cuenca, Lleida, Segovia, Lugo, Santa Cruz de Tenerife, La Coruña, Guadalajara, Cáceres, Zamora, Palencia, Balearerna (guide till Palma,och guide till övriga Mallorca).

Spanska flaggan antogs 1927

Scroll down to content