Byta semesterbostad i Spanien

Fakta om Spanien – samt en överblick över Spanien, från nord till syd

Spansk tjurSpanien är ett mycket stort land, med en lång och brokig historia, och de olika provinserna är i mångt och mycket väldigt olika varandra vad det gäller kultur, historia, natur, arkitektur, mat och i vissa fall till och med språk. Vi börjar denna artikel med en kort sammanfattning av dess historik och en områdesguide till de mest framträdande områdena i landet. Vi avslutar artikeln med snabbfakta om Spanien.

Spaniens historia

Spaniens geografiska läge har bidragit till landets historia och utveckling. Spanien ligger på den Iberiska halvön i sydvästra Europa och har en lång kustlinje som vetter mot Medelhavet och Atlanten. Landet har också en rad bergskedjor, inklusive Pyrenéerna som utgör gränsen mellan Spanien och Frankrike.

Spaniens historia är komplex och mångfasetterad, formad av en rad kulturella, politiska och ekonomiska faktorer under århundradenas lopp. En av de tidigaste kända civilisationerna i Spanien var ibererna, som bebodde regionen runt 3000 f.Kr. Under de följande århundradena invaderades och beboddes Spanien av olika grupper, inklusive fenicierna, grekerna, kartagerna och romarna.

Spanien var en provins i det romerska riket i över 500 år, och romarna lämnade ett varaktig arv i Spanien, inklusive sitt språk, sina lagar och arkitektur. Med romarrikets fall tog visigoterna kontroll över Spanien på 400-talet e.Kr., och de styrde tills muslimernas invasion på 700-talet e.Kr.

Muslimska morer härskade över stora delar av Spanien i över 700 år, och deras kultur hade en djupgående inverkan på spanska språket, konsten och arkitekturen. Reconquista, en flera århundraden lång kamp för att återta Spanien från morerna, fullbordades slutligen år 1492, samma år som Columbus upptäckte Amerika. En upptäckt som skulle förändra inte bara Spanien, utan hela världen i grunden.

Under 1500-talet blev Spanien en stor europeisk makt, med ett enormt imperium som sträckte sig över Amerika, Asien och Afrika. Landets rikedom och makt som uppstod i kölvattnet av alla varor man importerade från Nya Världen gjorde det möjligt att bli ledande inom konst och kultur, med kända författare som Cervantes och konstnärer som Velázquez och Goya. Under en lång period var Sevilla ”Världens huvudstad”.

Under 1800-talet och tidigt 1900-tal genomgick Spanien betydande politisk och social omvälvning, inklusive Napoleons katastrofala invasion, karlist-krigen och det spansk-amerikanska kriget. Dessa konflikter försvagade landets politiska institutioner och ledde till en period av politisk instabilitet. Inbördeskriget 1936 var den största katastrofen i dess moderna historia.

Under 1900-talet genomgick Spanien en period av auktoritarism under diktaturen av general Francisco Franco. Franco styrde Spanien med järnhand i nästan fyra årtionden, undertryckte politisk oenighet och genomförde konservativa sociala politik.

Efter Francos död 1975 övergick Spanien till en konstitutionell monarki med en demokratisk regering. Landet gick med i Europeiska unionen 1986 och har sedan dess upplevt betydande ekonomisk tillväxt och social förändring.

Spanien är också känt för sin gastronomi, med ett stort utbud av läckerheter från paella till tapas och den berömda spanska vinen som Rioja och Cava. Spaniens matkultur har påverkats av dess geografiska läge och historiska influenser från andra länder.

Idag är Spanien känt för sin livliga kultur, med en rik tradition av musik, konst och mat. Landet är också en populär turistdestination, med miljontals besökare varje år. Men Spanien kämpar fortfarande med politiska och sociala utmaningar, inklusive den pågående debatten om katalansk självständighet, samt ekonomisk ojämlikhet och höga arbetslöshetsnivåer (dock verkar Spanien ta sig igenom inflations-krisen och energi-krisen bättre än de flesta länder inom EU). Trots dessa utmaningar är Spanien fortfarande ett fascinerande och viktigt land med en rik historia och en ljus framtid.

Kort guide till Spanien – nord till syd

Barcelona är den Katalanska huvudstaden känd för La Ramblas, La Familia Sagrada, fotbollslaget FC Barcelona, den gotiska gamla staden och sprudlande marknader. I närheten av Barcelona hittas bland annat Catalunya (Salvador Dalís födelsestad), vandringslederna på det tuffa berget Montserrat och badorten Sitges.

Baskien: Det lynniga folket bjuder på bland annat Spaniens kulinariska huvudstad San Sebastian och det ikoniska, moderna Guggenheimmuseet i huvudstaden Bilbao.

El Guggenheim nattetid

Camino de Santiago: Denna pilgrimsled med svenskt namn Jakobsleden (första vandringen skedde år 950) startar i franska Le Puy och avslutas i katedralen i Santiago de Compostela, staden som är ett nav i det gröna Galicien.

Cantabria utgör den rustika norra kustremsan av Spanien. Här hittar man bland annat förhistorisk konst i världsklass (Altamira-grottorna) och fantastiska bergsvyer från Picos de Europa.

Salamanca är Spaniens universitetsstad nummer ett. Många anser också att staden har landets finaste torg.

Salamanca

SegóviaMadrid: Madrid är inte bara politisk huvudstad utan också ett huvudsäte för konst med bland annat museet Prado. I huvudstaden är man också bäst på att festa, och gör det länge och ofta. Nordväst om Madrid hittas även de mysiga och historiskt intressanta städerna Segovia och Àvila.

Toledo är den gamla huvudstaden som numera är mest känt för sin magnifika katedral och hemmasonen El Greco.

Andalusien är hjärtat i den spanska folksjälen. Här återfinns Granada med sitt fantastiska Alhambra-palats, den historiska staden Cordoba, Sevilla med sin flamenco och arkitektoniska prakt. Mellan dessa två regioner och ”Europas Kalifornien” Costa del Sol ligger otaliga, vitkalkade byar inkilade i det vackra och böljande landskapet.

Atardecer i Sevilla

Strand Costa del SolCosta del Sol har det bästa klimatet på fastlandet i Europa och flera härliga gamla fiskebyar som förvandlats till badorter som Torrox Costa, Torre del Mar och inte minst svenskarnas nya favorit Nerja. Regionens huvudstad är Malaga som genomgått stora förskönande förändringar de senaste åren med breda avenyer och en ny marina. Väster om Malaga hittas den numera lite slitna gamla ”svenskbyn” Fuengirola, badorten Mijas Costa och den eviga jetset-orten Marbella, där kändisar, lyxbåtar, kungligheter och exklusiva modemärken fortsätter att sätta en stark prägel på staden.

Åker vi norrut igen längs kusten passerar vi så småningom det oförstörda naturlandskapet Costa Calida, och längre norrut ligger Costa Blanca med bland annat populära badorten Torrevieja med sina berömda saltsjöar, och regionens huvudstad Alicante.

PaellaValencia är känt för sin moderna arkitektur, apelsiner, och förstås, att det här var nationalrätten Paella föddes. Guide till sevärdheter etc. i Valencia.

Javea, Costa Blanca

Fakta Spanien

Spanien är ett underbart land, det vet svensken som känner till den eviga solen, de glada och trevliga människorna och den goda maten. Men känner du till nedanstående fakta?

 • Befolkningsmängd: cirka 47 miljoner
 • Befolkningstäthet 2008: 92 invånare per kvadratkilometer
 • BNP: 1 493 513 US dollar (2012, tolva på den globala listan)
 • Födelsetal: 1,30
 • Huvudstad: Madrid
 • Internetdomän: .ES
 • Landsnummer: +34
 • Medellivslängd: 82,4 år för kvinnor och 78,6 för män
 • Nationaldag: 12 oktober
 • Nationalsång: Marcha Real
 • Högsta punkt: Teide på Teneriffa som ligger 3718 meter över havet
 • Högsta uppmätta temperatur: Murcia, 47, 2 Celsius (4 juli, 1994)
 • Statsskick: Parlamentarisk monarki
 • Största stad (befolkning) Madrid (näst största stad är Barcelona och Valencia är tredje största stad)
 • Största religion: katolicismen
 • Största ekonomiska sektorer: turism, kemiska produkter, industrivaror, mode, komponenter för konstruktionsindustrin
 • Tidszon fastlandet: Central European Time (o timmars tidsskillnad mot Sverige)
 • Valuta: Euro
 • Yta: 504782 kvadratkilometer

Spanjorer kommer snart leva längst i världen 

Enligt en undersökning utförd av Washington University 2023 kommer  Spanien ha högst medellivslängd i världen 2040 (före Japan). År 2066 förväntas landet ha hela 220 000 hundraåringar! Det har sedan tidigare diskuterats mycket om att den spanska medellivslängden påverkas positivt av dess kost bestående av mycket färsk olivolja (olivoljan vi har i Sverige går knappt att jämföra!) färska frukter och grönsaker, närhet till havet, och många soltimmar

Provinser:

Asturien, Madrid, Kantabrien, La Rioja, Navarra, Biscaya, Barcelona, Gipuzkoa, Alicante, Murcia, Álava, Almería, Málaga, Castellón, Pontevedra, Cádiz, Granada, Girona, Tarragona, Huelva, León, Burgos, Toledo, Albacete, Huesca, Zaragoza, Teruel, Valladolid, Las Palmas, Ciudad Real, Sevilla, Orense, Salamanca, Soria, Ávila, Badajoz, Jaén, Valencia, Córdoba, Cuenca, Lleida, Segovia, Lugo, Santa Cruz de Tenerife, La Coruña, Guadalajara, Cáceres, Zamora, Palencia, Balearerna (guide till Palma,och guide till övriga Mallorca).

Spanska flaggan antogs 1927