Altea är en av de charmigaste städerna på Spaniens vita kust

Altea är en liten stad (cirka 25 000 invånare) som ligger vackert vid Costa Blanca-kusten i provinsen Alicante. Staden är framför allt en semesterort och många är de som ”i hemlighet” har njutit av stadens behagliga klimat och tagit del av den pittoreska karaktären genom åren. Staden är långtifrån lika känd som till exempel Torrevieja, som drar mer turister och bostadsköpare (mer om bostäder till salu i Altea längst ner i artikeln).

Nöjesliv Altea

Altea har en ganska lugn karaktär och nöjeslivet är avslappnat, det vill säga helt tvärtemot vad som gäller på andra order på Costa Blanca (Benidorm till exempel). De flesta av stadens restauranger och barer ligger i anslutning till stranden vid stadens centrala delar, men det finns också ett nöjesutbud längre in i stadskärnan. Om du söker ungefär samma lugn och charm som Altea, men lite mer puls rekommenderar vi Calpe. 

Solnedgång i Altea i Spanien

Sevärdheter Altea

Alteas gamla stad är en av de mysigaste och mest välbevarade på Costa Blanca. Området, som går under namnet El Fornet, är precis så där mysigt som man kan tänka sig en gammal stadskärna i södra Spanien. Gränderna är mycket smala och på de vindlande stigarna upp mot kullarna norr om staden ligger många vackra gamla kapell.

Fornet i Altea

Ett specifikt landmärke värt ett besök är kyrkan La Mare de Déu del Consol som är prydd med blå och vita kupoler.

Den långa strandremsan kan också ses som en sevärdhet. Cypresser och palmträd kantar strandpromenaden och i bakgrunden tornar bergen upp sig som en härlig kuliss.

Altea historia

Alteas historia går tillbaka till några hundra år f. Kr. Det var ibererna som var först till platsen. Några större bosättningar anlade de emellertid inte och det var först när grekerna anlände för att anlägga en handelsstation som Altea (då under namnet Althaia) blev en mindre stadsbildning.

Under 700-talets sista kom morerna till Altea, men något större avtryck gjorde man inte förutom att uppföra en fortifikation. Idag finns dock inget kvar av murarna.

Under århundradena har Altea sedan mer eller mindre glömts bort. Renässansen kom under 1950-talet då turister började upptäcka Costa Blanca. Idag bygger nästan hela ekonomin i Altea på turism.

Kommunikationer och boende

Altea betjänas av flygplatsen i Alicante. Det går enkelt och snabbt att resa till Altea från flygplatsen med både buss, spårväg och bil. Väl framme i Altea kan du ställa bilen. Det är promenadavstånd till allt staden har att bjuda på.

Vädret i Altea

Tack vare närheten till havet och de relativt höga bergen inåt land blir det inte lika varmt i Altea som på många andra platser i södra Spanien. Temperaturerna är relativt behagliga även under sommarmånaderna. Soltimmarna är många men nederbörden är lite mer riklig än i exempelvis Benidorm och Alicante.

Altea old village in white typical Mediterranean at Alicante

Bostadsmarknaden i Altea – hus och lägenheter till salu

Costa Blanca är överlag ett av de mest billiga kustområdena i Spanien. Dock så är norra Costa Blanca (Altea, Benidorm, Denia etc) mer etablerat och exklusivt jämfört med södra delen (Torrevieja, Guardamar) som befinner sig i en expansionsfas. En annan anledning till att priserna på hus och lägenheter är relativt höga i området beror på att det finns begränsat med ytor att bygga på.

Bankobjekt är ett alternativ…när det finns något till salu

Det finns väldigt sällan bankobjekt i området, men i skrivande stund har vi två objekt, varav ett är en lägenhet i central Altea med 2 sovrum för 118 000. Precis som med andra ställen i Spanien så säljer dessa attraktiva bankåtertag slut fort när de väl kommer ut. Ska du göra en bra investering i eller omkring Altea gäller det att du är väl förberedd och har finansiering etc. färdigt (ni kan ansöka online iförväg i spansk bank och få mer eller mindre ett lånelöfte). Skriv till  info@spanskafastigheter.se för mer information.