Vill du flytta utomlands? Du är inte ensam – lista på länderna med flest utlandssvenskar

Na curva
Solkusten inhyser tiotusentals svenskar

När modiga och desperata människor som Karl-Oskar och Kristina lämnade Sverige gjorde de det främst för att starta ett nytt liv, att komma undan svält och massarbetslöshet. Hundratusentals svenskar emigrerade från Sverige och ut i världen mellan mitten på 1800-talet och mitten på 1900-talet. De flesta återvände aldrig hem igen.

Sedan blev Sverige ett rikt och välutvecklat land. Att flytta utomlands kändes som att flytta till ett sämre alternativ. Denna uppfattning höll dock inte i sig länge.

I takt med att vår omvärld fått allt bättre infrastruktur och det blivit enklare och billigare att resa har plötsligt detta med att ”flytta utomlands” blivit något av en initiationsresa, ett måste i livet. Flera väljer nuförtiden att under livets gång testa på att bo i flera olika länder. Under 2011 flyttade  5761 svenskar utomlands. Det är den högsta siffran sedan 1800-talet.

Den vanligaste anledningen till att man flyttar utomlands är på grund av arbete, tätt följt av ”solen”. Man räknar med att antalet svenskar som flyttar utomlands på grund av att de vill ha ett bättre klimat, en mer avslappnad kultur och bättre livskvalitet, kommer öka markant de närmaste decennierna. Förmodligen kommer även den arbetsrelaterade ”flykten” öka.

Enligt statistik från ”Svenskar i Världen” bor det flest utlandssvenskar i USA, närmare bestämt 100, 000. Sedan följer Spanien och Storbritannien med 90, 000, tätt följda av Norge som inhyser 80, 000 svenskar. Sedan följer ett stort gap och nästa land på listan, Frankrike, har ”endast” 30, 000 svenskar boende i landet. Tyskland och Schweiz har 17000 vardera.

Det område i världen, utanför landets gränser, där det bor mest svenskar är förmodligen Solkusten. Traditionellt sett har den stora svenskbyn varit Fuengirola, men massturismen har tärt på områdets charm. Nu vänder många istället blickarna mot byarna som ligger öster om Malaga. Det som främst lockar svenskar hit är den djärva och oförstörda naturen och att området bevarat ”den spanska själen”. [caption id="attachment_2184" align="alignnone" width="220"] Drömmen om att flytta utomlands är stark[/caption]


Etiketter: