Sotogrande – guide till Cadiz finaste stad

Sotogrande i Spanien ligger 500 km söder om huvudstaden Madrid och 14 meter över havet. Här bor enbart strax över 2500 permanenta invånare, så det är inte svårt att lära känna denna lilla stad även om du inte är på besök länge. Med en storlek på enbart 20 kvadratkilometer hinner ändå denna underbara ort vidröra både hav, kullar, korkskogar och mycket mer som bidrar till oförglömliga utsikter. Storleken ger dig chans att upptäcka varje vrå på orten för att inte gå miste om någonting som platsen har att erbjuda.

Sotogrande är känd för att vara ett ekonomiskt rikt område med mycket turism. Några av de rikaste och mäktigaste familjerna i Spanien har sina sommarhus just här i Sotogrande. I maj 2006 så rapporterade The Times att denna ort har de dyraste hemmen i hela Europa. (därmed inte sagt att alla bostäder i området ligger i den högre prisklassen).

Anledningen till ortens stora dragningskraft är en kombination av naturlig skönhet, som förstärktes genom tidig landskapsplanering och plantering av palm- och barrträd, och dess pampiga resorts och inte minst den vackra marinan.

Golf och Polo i Sotogrande

Men du behöver inte lägga en förmögenhet på att skaffa en semesterbostad för att få andas in den underbara luften här och njuta av vyerna, detta kan du göra även genom att boka en vanlig semesterresa. Priserna överlag är inte direkt dyrare på restauranger etc. jämfört med till exempel Marbella. Boka en resa till Sotogrande på Costa Del Sol i Andalusien för att inte bara ta del av de vackra omgivningarna, utan även för att uppleva den lyxiga känslan och den avslappnande atmosfären, men även såklart det lokala köket och kulturen. Många reser även hit för ortens högklassiga golfbanor, så är en golfresa högt på listan så är Sotogrande väl värt ett besök. Här hittas bland annat den världsberömda banan Valderrama Golf. Kanske kan de underbara miljöerna även inspirera dig och hjälpa dig att förbättra ditt spel.

Sotogrande är inte bara världsberömt för sina vackra golfbanor i världsklass, utan också för sin Polo. Här återfinns 6 världskända hästpolo fält, varav alla ägs av Santa Maria Polo Club.

Med tanke på den varierande terrängen är detta en liten ort som ändå bjuder på mycket när det kommer till miljö. Ta dig ner sydost för att ta ett dopp i havet, kring hela orten finner du otroligt många namngivna stränder att utforska. Åker du istället 4,5 km nordväst så kommer du till den högsta punkten, denna når 267 meter ovanför havet. Vill du även ta bilen och utforska andra kringliggande städer så kan vi rekommendera surfstaden Tarifa (men undvik La Línea de la Concepción), som ligger 40 km. från Sotogrande. En resa till Sotogrande erbjuder mycket att både se och göra, här kan du stanna likaväl en kort stund som längre utan att känna dig mätt.

Även arkitekturen i Sotogrande är något som inte bör missas. Promenera runt i staden och ta del av allt vad byggnaderna har att erbjuda. Sotogrande är nämligen känd som en arkitektonisk utställning och här återfinns en rad olika stilar som varierar med allt från den traditionella andalusiska stilen till mitten av århundradets moderna stilar, hela vägen genom 2000-talets design och mönster. 2008 så förklarade kommunen tre stycken byggnader av kulturellt intresse, dessa är nu skyddade och får varken rivas eller byggas om. Dessa byggnader kallas Biddle House, the Zóbel house och Real Club de Golf och de är alla väl värda ett besök när du är här.

Vädret i Sotogrande

Men hur är klimatet i Sotogrande? Jo här är det härligt Medelhavsklimat som råder. Medeltemperaturen för hela året ligger på sköna 18 grader och som varmast är det i juli då medeltemperaturen är på 28 grader. Sommaren blir därför en perfekt tid att ta ett besök för att kunna vandra runt i värmen och uppleva staden till fots. Även stränderna kan locka som mest under denna period då vattnet är behagligt att bada i. Under sommaren slipper du även undan regnet nästan helt, det regnar i genomsnitt enbart 1 mm under hela juli månad. Men även vår och höst är populära tider för att semestra här eftersom den kallaste månaden som är februari enbart har en medeltemperatur på 10 grader. Vill du undvika den regnigaste tiden så bör du undvika att boka en resa i november, då nederbörden ligger på 151 mm.

På denna, den västligaste delen, sida av Costa del Sol är det generellt sett mer nederbörd och blåsigare jämfört med resten av Costa del Sol. Detta beror på att vädret i Sotogrande och Estepona i mångt och mycket dikteras av det närliggande Gibraltarsundet.

Övriga aktiviteter och sevärdheter Sotogrande

Tar du dig dock ner till Sotogrande i februari så finns det mycket som väger upp den lägre temperaturen, i slutat av februari påbörjas nämligen Cadiz Karneval i staden Cádiz som ligger ungefär 1,5 timme bort med bil. Detta är en fest som håller igång i hela 11 dagar och består av olika kostymklädda fester som ligger utspridda under alla dessa dagar. Redan år 1980 utsågs denna festival till att vara ”en festival av turistiska intressen” och den har bara vuxit sedan dess, nu besöks den av både lokalbefolkningen och flera tusentals festglada turister varje år. Packa ner dina roligaste utstyrslar och ta del av den glädje och kultur som kommer med paraden!

Det finns mycket att se och göra i eller runt Sotogrande oavsett om du reser själv, med vännerna eller med familjen. Flanera runt och se vad mer som kittlar ert intresse och njut av en härlig semester i härliga temperaturer, vackra landskap och av många aktiviteter att välja mellan. Glöm för all del inte att ta del av den kulinariska kulturen och prova på någon av de många lokala restaurangerna som håller hög klass. Såväl det lokala som det internationella köket rekommenderas! Även om det finns mycket att uppleva i enbart Sotogrande så kan det vara väl värt att hyra en bil och upptäcka närliggande städer och områden.

Det finns en anledning till varför turismen blomstrar just här! Provinsen Cádiz anses vara ett framtidsområde i allmänhet, och detta gäller i synnerhet den exklusiva, lilla pärlan Sotogrande.

Bostadsmarknaden Sotogrande - relativt billiga hus och lägenheter till salu

Priserna gick inte ner i Sotogrande i samma utsträckning som resten av Spanien under 2008-krisen. Faktum är att priserna på vissa segment till och med steg under krisåren, och förväntas öka snabbt när svallvågorna av Corona ebbat ut. Det mesta av det bästa i form av hus och lägenheter ligger i den högre prisklassen, men det går även att få tag i lägenheter med 2 sovrum för runt 200 000 €. Radhus kostar från cirka 270 000 €.

Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information om bostäder till salu i och runt Sotogrande.
Länk till vårt nyhetsbrev västra Costa del Sol.