Sevärdheter i Madrid

Madrid är Spaniens huvudstad tillika landets klart största stad. I Europa är det bara London och Berlin som är större sett till antalet invånare. Madrid är en modern stad med en stark ekonomi och ett härligt utbud av nöjen och sevärdheter.

Nöjesliv Madrid

Madrid har ett överlägset nöjesliv med något även för den mest kräsna besökaren. För lunch och middag finns alla världens kök representerade och det är få städer i Europa som har lika många Michelin-restauranger som Madrid.

För kvällsliga och nattliga nöjen är Madrid ett Mekka, och detta precis varje dag i veckan. Barer och pubar ligger på varje gathörn i de flesta stadsdelar och nattklubbarna är mångtaliga. Lite speciellt med nattklubbarna i Madrid är att du inte alltid behöver betala inträde. En annan aspekt är att de flesta klubbar med självaktning inte öppnar förrän midnatt! Festen pågår på de flesta ställena hela natten, fram till kontoren öppnar på morgonen. Är man uppe och går tidigt längs stadens gator är det svårt att veta vilka som precis börjat sin dag, eller vilka som är på väg att avsluta den…

Många Madrid-bor gillar att vandra runt i sin stad. Dessa madrileños promenerar gärna längs stadens gator, hela familjen inklusive barnvagnar, även efter midnatt. På klassiskt spanskt maner, småpratar man med folk, hälsar på grannar och tar sig en tapas och en liten öl på bar efter bar efter bar. Bra ställen att uppleva staden inkluderar Gran Via (från Plaza de Callao till Plaza España), från Puerto del Sol till Plaza Mayor och nedför Calle del Arena, tills man nåt Plaza de Isabel II. Gå längs gågatan Calle de las Huertas från Plaza Mayor till till Prado. Här kan man även göra lite rejäl fönstershopping.

Obs, billigast boende i Madrid hittar du via Hotels.com. De har över 600 hotell i sitt utbud.

Sevärdheter Madrid

Slottet är en populär sevärdhet

Det kungliga slottet Palacio Real är en populär sevärdhet i Madrid. Slottet är öppet för besökare och i anslutning till det finns ett par intressanta museer att besöka.

Puerta del Sol (solporten) är Madrids och hela Spaniens absoluta centrum (det är härifrån som det spanska vägnätets 0-kilometermärke finns). Torget är ett utmärkt landmärke att sikta på när du ska utforska Madrids centrala delar. På torget finns en rad berömda statyer att kika närmare på.

Museo del Prado är en annan sevärdhet du inte får missa. Detta museum rymmer några av världens finaste samlingar av konst med verk från exempelvis Goya, Botticelli, Dürer och Rubens. Museet ligger i den så kallade museitriangeln som omfattar en handfull olika museer.

Om du har möjlighet får du heller inte missa ett besök på fotbollsarenan Santiago Bernabéu. Att se en match tillsammans med över 80 000 andra fans är en upplevelse! Galacticos har varit en stormakt i europeisk fotboll sedan den första stormaktsperioden inleddes på 50-talet.

Vad gäller shopping har Madrid, som den metropol staden är, givetvis ett enormt utbud. Gran Via är den stora shoppinggatan i centrum. För lite mer udda shopping kan området vid gatorna Chueca och Fuencarral nära universitetet rekommenderas.

Skyskrapor MadridMånga missar den moderna ”Manhattan”-delen av staden. För att ta en tur längs skyskraporna ta buss nummer 27 från Prado-museet. Den går norr längs Paseo del Prado, och tar sedan in på Paseo de la Castellana för att sedan stanna vid de härliga, lutande tornen vid Puerta de Europa som är en sevärdhet i sig. Resan tar cirka 30 minuter. Metron tillbaka till centrum tar cirka 20 minuter. Besök området vid solnedgången då det är som mest spektakulärt!

För att bäst uppleva den gamla delen av Madrid rekommenderas någon av turerna som erbjuds med minibussar. Hoppa på vid Sevilla Metro Stop och stig av vid ändstationen, som är metron Embajadores. Längs resan ser man det bästa av vad Madrid har att erbjuda i form av arkitektur – men även folk förstås!

Om du gillar lite bohemiska och trendiga områden rekommenderas en utflykt till Lavapiés som länge var stadens mest fattiga och eftersatta områden. Numera har det lockat till sig folk från hela världen, kulturarbetare och affärsmän. Här återfinns heller nästan inga turister! Utöver massor av tapasbarer finns här även många internationella kök representerande, främst indiska restauranger.

Tjurfäktning i spansk toppklass kan du uppleva på Plaza de Toros på vissa söndagar och de flesta storhelger, från mars till mitten av oktober. Det anordnas tjurfäktning i princip varje dag under San Isidro festivalen i mitten av maj. Boka långt i förväg.

Madrid historia

Madrid är en av de nyaste av Spaniens större städer. Det var morerna som var först till platsen och som också namngav den. Det skedde någon gång under 800-talet. Madrid blev sedan en del av Kastilien år 1083 och år 1202 fick Madrid sina stadsprivilegier. Fram till början av 1500-talet var Madrid en liten stad och det var först när kungen flyttade sitt residens från Toledo till Madrid år 1561 som staden fick en högre status. Sedan 1606 är Madrid Spaniens huvudstad. Under Spaniens storhetstid på 1600-talet (då man dominerade europeiskt mode, kultur och gastronomi) hittade Madrid sin unika karaktär. Då bodde 175 000 människor i staden, vilket gjorde den till Europas femte största stad, eter London, Paris, Konstantinopel (Istanbul) och Neapel.

Kommunikationer

Madrid-Barajas är namnet på Madrids internationella flygplats. Den ligger omkring 13 km utanför staden och kommunikationerna med stadskärnan är utmärkta. Madrid-Barajas är framför allt bas för reguljärflyg men även några av de större lågprisbolagen flyger hit. För billiga flyg till Madrid se denna artikel.  Vädret i Madrid Madrid har ett medelhavsklimat med inslag av ett kontinentalt klimat på grund av stadens placering mitt på den iberiska halvön. Vintrarna är svala och somrarna är relativt heta.

Bostadsmarknaden i Madrid

Vi samarbetar med spanska storbanken La Caixa (som också erbjuder lån upp till 90 %) som har bland sitt bästa utbud i just Madrid. Överlag är det bankåtertaganden man bör satsa på fortfarande vad det gäller Spaniens huvudstad. Alternativen är ofta lite för dyra. La Caixa har hus i förorterna såväl som lägenheter över hela centrum. Är du intresserad av att veta mer om vad som finns till salu i Madrid skriv till info@spanskafastigheter.se Vi kan även, via banken, anordna långtidsuthyrning (long stay) i Madrid.