Så firar man jul i Spanien – julklappsutdelning på trettondagen och vindruvor på nyår

Julfirandet i Spanien är mycket omfattande och omges av mycket fest och starka traditioner.

Europas största lotteri, det spanska jullotteriet, den 22 december kan sägas vara startskottet för det spanska firandet av julhögtiden.

Julafton är en vardag i Spanien, men man jobbar sällan hela dagen. Julmaten intar man sent vid cirka nio eller tio på kvällen. Sedan festar man, spelar, dansar och sjunger man religiösa men roliga julsånger med familjen hela kvällen, gärna långt in på natten. Juldagen är av förståeliga skäl röd dag… Men på de flesta ställen i landet är man igång och jobbar igen redan på annandagen.

Julklapparna delas traditionellt sett ut på trettondagen vilket ju var dagen då de tre vise männen anlände till Jesusbarnet med sina gåvor. Det har dock blivit allt

vanligare att man även i Spanien börjat dela ut julklappar på julafton (gärna med tillhörande jultomte) eller på juldagen som man gör i resten av Europa.

Lite roliga julklappstips 2024 till såväl kille som tjej.

De tre vise männen, eller de tre magiska kungarna, kallas Los Reyes Magos, och de lämnar paketen till barnen under natten till trettondagen. Precis som vi ställer ut lite godsaker till tomten ställer spanjorerna ut likör, julgodis och andra godsaker till de tre vise männen och deras kameler. Över hela Spanien firas den 5 januari med stora parader och festivaler då Los Reyes Magos rör sig genom landet med sina gåvor.

Den spanska julgranen pryds med guldkulor och massor av starkt blinkande ljus. En annan viktig detalj i julfirandet är julkrubban med omgivning som kan bli ganska avancerad på sina håll.

Den spanska julmaten skiljer sig åt beroende på vilken region man befinner sig, men kalkon, skaldjur, fisk och gris är viktiga inslag på de flesta menyer. Jamonskinkan är också med på ett hörn under hela julfirandet. Spanskt julgodis heter Turrón, som är en form av nougat som tillagas i flera olika varianter. Marsipan i olika former är också vanligt som julgodis i Spanien.

Nyårsafton i Spanien är en stor händelse som man firar på stora fester med sina vänner och bekanta. Om julen firas hemma med familjen går spanjorerna man ur huse under nyår för att fira tillsammans, och den stora traditionen är att man för varje klockslag (med start tolv sekunder innan klockan slår tolv) fram till tolvslaget äter en vindruva! Istället för champagne dricker man den spanska drycken Cava.

Kalender för julfirandet i Spanien – översikt

 • 8 december är det röd dag, då man firar Immaculada (den obefläckade avelsen) vilket inleder julsäsongen på allvar i Spanien (främst då i Sevilla).
 • 21 december så firas, i alla fall i en del städer, årets kortaste dag med Hogueras (brasa).
 • 22 december sker det stora jullotteriet som får hela Spanien att samlas framför radion eller TV:n.
 • 24 december är det Nochebuena (betyder god natt) och man samlas och äter mycket godsaker som gärna sköljs ner med spanskt vin.
 • 25 december får många barn en liten present (en del får redan den 24), men de flesta får vänta till 6 januari.
 • 28 december är dagen för Santos inocentes (heliga andar), som kan liknas vid 1 april när många skojar med varandra på olika sätt (även medierna).
 • 31 december är det NocheVieja och det råder stor feststämning över hela landet.
 • 1 januari är det röd dag, och många använder den som en vilodag.
 • 5 januari anordnas det processioner över hela Spanien, och det kastas godis från de stora följena till barnen som tittar på. Alla städer och regioner har sina egna varianter på detta firande. I till exempel Sierra Nevada kan man se hur de tre vise männen åker skidor nedför backarna.
 • 6 januari är det så dags för barnens stora dag, Dia de los Reyes Magos, dagen då de tre vise männen anlände till Betlehem med gåvor till Jesusbarnet. Julklapparna ligger redan, i de flesta fall, och väntar på barnen när de vaknar på morgonen. Jultomten må redan tidigare under julen ha lämnat en liten julklapp, men de spanska barnens favorit bland de vise männen är Baltasar som rider på en åsna och delar ut gåvor. Det är en tradition att de tre vise männen rider runt olika städer i Spanien hela dagen och delar ut gåvor till barn som ligger på sjukhus.
 • 7 januari återvänder barnen till skolan, och de vuxna har inga fler röda dagar att se fram emot på ett tag (fast det är inte värst synd om dem då Spanien har flest röda dagar i västvärlden).