Mors dag i Spanien

Jungfru Maria

Mors Dag är en av de mest populära högtidsdagarna i Spanien och ”el día de madre” firas alltid första söndagen i maj (i Sverige firar vi som bekant sista söndagen i maj). Det är ingen slump att maj månad i Spanien dessutom är dedikerad åt Jungfru Maria, Jesus moder. Presenter spanjorerna brukar ge sin mamma inkluderar, precis som i Sverige, allt från presentkort till choklad och blommor. Vilken typ av presenter man ger varierar dock i de olika regionerna.

Alla har väldigt särpräglade traditioner vad det gäller det mesta. Mors Dag är inget undantag. En väldigt spansk tradition är annars att barnen ärar sin mor med en dikt och ett egenhändigt målat kort på hennes stora dag. De flesta familjer i Spanien samlar sina familjer för en större middag hemmavid eller på restaurang.

Får vi helt oblygt föreslå en av våra produkter som present till Mors Dag föreslår vi att ni bokar en vecka i härliga Capistrano Village  (detta är helt klart ett av de finaste ställena kring Medelhavet.) i Nerja, eller annorstädes i staden.

Hitta billiga flyg till Malaga.

Tips på presenter till Mors Dag, samt en video på hur man firar runtom i världen.

Den exakta historien bakom Mors Dag är inte helt klarlagd. Den moderna formen av högtidlighållande startade i USA i början av 1900-talet, men man tror att det började med en modersdyrkan i medelhavsområdet under den antika perioden. På den tiden var Rhea, gudarnas moder, som man med olika riter hyllade i Grekland.

Maj månad är dessutom, som tidigare nämnt Jungfru Marias månad, och den tid på året då sommaren står för dörren, blommorna börjar knoppa och den värmande solen återvänder på allvar. Att fira sin mor är att fira livet, att fira skördarna. Ska du besöka Solkusten är maj månad i vårt tycke den vackraste månaden av dem alla, eftersom det är som allra grönast, samtidigt som solen ännu inte hunnit bli tryckande varm!